• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsza pizza na świecie - gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy

goch
13 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Przemysław Szkudlarek z gdańskiej Mąki i Kawy został wicemistrzem Międzynarodowej Olimpiady Pizzy. Przemysław Szkudlarek z gdańskiej Mąki i Kawy został wicemistrzem Międzynarodowej Olimpiady Pizzy.

Przemysław Szkudlarek, gdańszczanin, który na co dzień pracuje w restauracji Mąka i KawaGalerii Metropolia, zajął drugie miejsce na Międzynarodowej Olimpiadzie Pizzy w Neapolu. To impreza, na którą przyjeżdżają pizzaiolo z całego świata, aby wykazać się umiejętnościami w wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Polacy, jako zespół, zajęli trzecie miejsce, to najlepszy wynik w historii.





Czy lubisz pizzę neapolitańską?

Udział w Olimpiadzie mógł wziąć każdy poprzez drogę eliminacji. Eliminacje odbyły się 31 maja w siedzibie AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) Poland w Poznaniu. Były dwie grupy uczestników - amatorzy, którzy wypiekają pizzę tylko w warunkach domowych, oraz profesjonaliści, czyli pizzaiolo, którzy są zawodowo związani z gastronomią.

- Eliminacje składają się z dwóch etapów: test teoretyczny, wielokrotnego wyboru oraz egzamin praktyczny, gdzie trzeba było przygotować pizze Margherita - wyjaśnia Przemek Szkudlarek. Suma dwóch testów decydowała o końcowych wynikach oraz zdobytym miejscu. Tylko pierwsze trzy miejsca otrzymywały awans na Olimpiadę w Neapolu. Ja na eliminacjach w Poznaniu zająłem trzecie miejsce. Osoby posiadające tytuł pizzaiolo Verace mogły bezpośrednio zapisać się na Olimpiadę w Neapolu bez konieczności przechodzenia przez eliminacje.

Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście



Na tegorocznej edycji wydarzenia każdy z uczestników mógł wziąć udział w dwóch z pięciu kategorii, które wyglądały następująco: Vera Pizza Napoletana, Per Gourme, Mastunicola, Calzone i Fritta. Jak mówi Szkudlarek, największym zainteresowaniem cieszyły się Vera Pizza Napoletana oraz Gourmet. I to właśnie w tej ostatniej kategorii pizzaiolo z Gdańska zajął drugie miejsce.

Wspólne zdjęcie wszystkich laureatów tegorocznej Olimpiady w Neapolu. Wspólne zdjęcie wszystkich laureatów tegorocznej Olimpiady w Neapolu.
Do zrobienia pizzy neapolitańskiej potrzebne są nam cztery składniki. Woda, sól, mąka i drożdże. Niektórzy mówią o piątym składniku, czyli pasji do pizzy. AVPN stworzyło kodeks, w którym określiło jasno, jak stworzyć danie idealne.

- 1 litr wody, sól 40-60 g, drożdże od 0,1 do 3 g, mąkę typu 00 od 1,6 - 1,8 kg. Uczestnicy musieli sami zadecydować, jakie nawodnienie, ilość soli i drożdży będą odpowiednie. Pizzaiolo sami musieli określić, jakich proporcji użyć, by ich ciasto było jak najlepsze. Była możliwość zrobienia ciasta ręcznie lub za pomocą mieszarek - tłumaczy Szkudlarek.
W swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego.

W tegorocznej Olimpiadzie swoich sił mogli spróbować także amatorzy, których zadaniem było przygotowanie idealnej Margherity. Tu najlepszy okazał się inny Polak - Kamil Błaszczyk. Natomiast w kategorii Mastunicola brąz zdobył Tomasz Wolski. Co zaskakujące, bardzo niewielu Włochów znalazło się w czołówce konkretnych kategorii.

Przystępne ceny w restauracjach z wyższej półki



Trójka Polaków, którzy osiągneli historyczny sukces na włoskiej Olimpiadzie Pizzy Neapolitańskiej. Od lewej: Tomasz Wolski, Kamil Błaszczyk, Przemysław Szkudlarek. Trójka Polaków, którzy osiągneli historyczny sukces na włoskiej Olimpiadzie Pizzy Neapolitańskiej. Od lewej: Tomasz Wolski, Kamil Błaszczyk, Przemysław Szkudlarek.
- Nie uważam że jestem lepszy od Włochów czy innych pizzaiolo z innych krajów. Przede mną jeszcze dużo nauki, dużo nieudanych pizzy i dużo pracy, by dorównać tym najlepszym - zaznacza wicemistrz włoskiej Olimpiady. - Oczywiście, było to dla mnie wielkie zaskoczenie. Przed wyjazdem mówiłem każdemu, że jak będzie top 10 z jednej albo drugiej kategorii, to będzie dla mnie wielki sukces, a tutaj taka niespodzianka. Szok i niedowierzanie.
Umiejętności polskich uczestników olimpiady pozwoliły im, jako Polsce, zająć trzecie miejsce w wydarzeniu. To najlepszy wynik naszego kraju w historii tej imprezy. Pizzy, która zachwyciła świat, będzie można skosztować w Mące i Kawie przez cały sierpień.
goch

Miejsca

Opinie (164) 9 zablokowanych

  • Horror

    Jak można robić pizzę z koniną , jak wogóle można jeść konine horror omijać miejsce szerokim łukiem

    • 2 1

  • Raczej slabiutka

    Witam
    Byłem w zeszłym tygodniu w galerii metropolitalnej. Pizza mega średnia, lekko przypalona, ociekającą tłuszczem, przesolona. Ogólnie lipa

    • 2 2

  • ja jestem praktycznie wicemistrzem Europy w chrapaniu

    ale nie robie z tego wielkiego halo. Ma sie te zdolnosci i tyle.

    • 1 0

  • Akurat dzisiaj pizzę robię... (1)

    ale bez kiełbasy z mangalicy i koniny. Szynka, pieczarki, papryka, oliwki, mozzarella i sos pomidorowy własnej roboty.

    • 10 2

    • pieczarki blee

      • 0 0

  • Pizza (7)

    "potrzebne są nam cztery składniki. Woda, sól, mąka i drożdże".
    Tak, tylko mąka musi być mąką. Sprzedawane w GD wyroby mąkopodobne trudno tak nazwać, te wszystkie "gdańskie młyny", Basie, melvity itp. to nawet ciasto nie da się zagnieść. Jedyna mąka ze sklepu, którą da się użyć to mąka szymanowska ale ona jest z mazowsza i rzadko jest w Gdańsku...
    Co innego jak robisz z prawdziwej mąki włoskiej

    • 3 13

    • (1)

      Przecież masz mąki włoskie w sklepach. Naprzyklad w Macro możesz kupić mąkę caputo pizzeria, która jest bardzo dobra dla początkujących pizzemenów.

      • 0 0

      • Dzięki za info

        • 0 0

    • Przecież podano rodzaj mąki i już bez problemu można takie kupić w Polsce. Maka 00 jest dostępna nawet w moim osiedlowym sklepie.

      • 1 0

    • i 0.1 grama drożdży :DD

      • 1 0

    • (2)

      Bo to ma być mąka 00 a nie polska 450 czy 650. Mąka 00 ma inny skład, jest inaczej wytwarzana i z innych odmian pszenicy. To tak jak byś porównał piwo Żubr z czeskim Pilznerem.

      • 7 0

      • Wiadomo, że żubr lepszy

        • 4 0

      • A co ciekawe polska 00 jest w niektórych piecach lepsza od włoskiej 00

        • 5 0

  • w PL nie ma dobrej pizzy, Tylko Italia a nie jakieś ciapciaki zaduszone. (1)

    • 1 1

    • Kolega zna Włochy tylko z prospektów :)

      • 0 2

  • Taa, jasne. Lepsza niż we Włoszech, bo z ananasem i polską sałatą. (4)

    Kto wymyśla takie bzdury?

    • 4 75

    • A przeczytałeś artykuł czy przyszedłeś tylko pomarudzic?

      • 1 0

    • No, ty wymyślasz.

      • 1 0

    • (1)

      Na tego rodzaju pizzy nie znajduje się ani nie będzie znajdował ananas ani sałata zanim coś się napisze bardzo bym prosił I spróbowanie

      • 18 2

      • Polska pizza z kukurydza! Mniam!

        • 0 0

  • Brawo!!!

    gratulacje dla Pana! zasłużone na pewno! uważam, że w Mące i Kawie pyszne są wszystkie dania!

    • 1 0

  • Jakiś żart

    Tylka nie urywa, chyba ze na zawodach się starał, a już dla klientów wyrąbane.

    • 1 1

  • (2)

    No dobra ale pizzeri z certyfikatem nadal w trojmiescie nie ma

    • 2 0

    • a Ostro?

      • 0 1

    • Ci pizzaolo z Oruni chwalą się że są po kursie AVPN, ale tak jak mówisz, certyfikatu brak. A co do mąki i kawy to pizza jest super, ale to classica, a nie napoletana

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane