- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (44 opinie)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Najlepsza pizza na świecie - gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy
Przemysław Szkudlarek, gdańszczanin, który na co dzień pracuje w restauracji Mąka i Kawa w Galerii Metropolia, zajął drugie miejsce na Międzynarodowej Olimpiadzie Pizzy w Neapolu. To impreza, na którą przyjeżdżają pizzaiolo z całego świata, aby wykazać się umiejętnościami w wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Polacy, jako zespół, zajęli trzecie miejsce, to najlepszy wynik w historii.
- Eliminacje składają się z dwóch etapów: test teoretyczny, wielokrotnego wyboru oraz egzamin praktyczny, gdzie trzeba było przygotować pizze Margherita - wyjaśnia Przemek Szkudlarek. Suma dwóch testów decydowała o końcowych wynikach oraz zdobytym miejscu. Tylko pierwsze trzy miejsca otrzymywały awans na Olimpiadę w Neapolu. Ja na eliminacjach w Poznaniu zająłem trzecie miejsce. Osoby posiadające tytuł pizzaiolo Verace mogły bezpośrednio zapisać się na Olimpiadę w Neapolu bez konieczności przechodzenia przez eliminacje.
Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście
Na tegorocznej edycji wydarzenia każdy z uczestników mógł wziąć udział w dwóch z pięciu kategorii, które wyglądały następująco: Vera Pizza Napoletana, Per Gourme, Mastunicola, Calzone i Fritta. Jak mówi Szkudlarek, największym zainteresowaniem cieszyły się Vera Pizza Napoletana oraz Gourmet. I to właśnie w tej ostatniej kategorii pizzaiolo z Gdańska zajął drugie miejsce.
Do zrobienia pizzy neapolitańskiej potrzebne są nam cztery składniki. Woda, sól, mąka i drożdże. Niektórzy mówią o piątym składniku, czyli pasji do pizzy. AVPN stworzyło kodeks, w którym określiło jasno, jak stworzyć danie idealne.
- 1 litr wody, sól 40-60 g, drożdże od 0,1 do 3 g, mąkę typu 00 od 1,6 - 1,8 kg. Uczestnicy musieli sami zadecydować, jakie nawodnienie, ilość soli i drożdży będą odpowiednie. Pizzaiolo sami musieli określić, jakich proporcji użyć, by ich ciasto było jak najlepsze. Była możliwość zrobienia ciasta ręcznie lub za pomocą mieszarek - tłumaczy Szkudlarek.
W swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego.
W tegorocznej Olimpiadzie swoich sił mogli spróbować także amatorzy, których zadaniem było przygotowanie idealnej Margherity. Tu najlepszy okazał się inny Polak - Kamil Błaszczyk. Natomiast w kategorii Mastunicola brąz zdobył Tomasz Wolski. Co zaskakujące, bardzo niewielu Włochów znalazło się w czołówce konkretnych kategorii.
Przystępne ceny w restauracjach z wyższej półki
- Nie uważam że jestem lepszy od Włochów czy innych pizzaiolo z innych krajów. Przede mną jeszcze dużo nauki, dużo nieudanych pizzy i dużo pracy, by dorównać tym najlepszym - zaznacza wicemistrz włoskiej Olimpiady. - Oczywiście, było to dla mnie wielkie zaskoczenie. Przed wyjazdem mówiłem każdemu, że jak będzie top 10 z jednej albo drugiej kategorii, to będzie dla mnie wielki sukces, a tutaj taka niespodzianka. Szok i niedowierzanie.
Umiejętności polskich uczestników olimpiady pozwoliły im, jako Polsce, zająć trzecie miejsce w wydarzeniu. To najlepszy wynik naszego kraju w historii tej imprezy. Pizzy, która zachwyciła świat, będzie można skosztować w Mące i Kawie przez cały sierpień.
Miejsca
Opinie (164) 9 zablokowanych
-
2022-07-13 20:32
Ewa
Najlepsza pizzeria w Gdańsku dla mnie osobiście to "planeta" na kartuskiej, szkoda że się wyprowadziłam i rzadko mam okazję bywać :(
- 0 4
-
2022-07-13 14:26
Każda pizza (1)
Każda pizza to murowane zatwardzenie. Ani to smaczne, ani zdrowe, ani nie nadaje się do zakąszania. Ani dzióbnie pizzy oswojony kos, który przylatuje na parapet. Patrzy na mnie i dziwi się, że można takie coś jeść.
- 3 5
-
2022-07-13 19:11
Jesteś i**otą? Serio pytam
- 0 1
-
2022-07-13 19:03
Najlepszą pizze robi Pan Robert z Nowca.
- 0 1
-
2022-07-13 17:19
Gdynianka - Mieszana z porem i kiełbasą - to jest najlepsza pizza
- 1 3
-
2022-07-13 17:07
gratulacje
co za fajny,pozytywny artykuł w tych parszywych czasach!
- 4 0
-
2022-07-13 10:18
Opinia wyróżniona
Gratulacje! (3)
Pozdrowienia od niebieskich kurierów.
Postaramy się nie mówić gnoczi na nioki- 56 1
-
2022-07-13 13:47
lambordżini, brusczetta też. no i nie jeść pizzy z sosem czosnkowym. che shifo :P (2)
- 1 0
-
2022-07-13 16:59
U was nietypowe jest..
to, że podajemy raczej nazwy potraw. W większości miejsc podajemy imiona klientów
- 0 0
-
2022-07-13 15:06
oraz "ekspresso" i "czianti"
- 1 0
-
2022-07-13 15:37
Lawendowy dwór w Pszczółkach
Tam jest najlepsza pizza... i sushi :)
- 0 5
-
2022-07-13 10:22
Najlepsza pizza jest w Gdyni w Gdyniance! (5)
Nie muszą brać udziału w konkursach. Od ponad 30 lat karmą zadowolonych klientów z całej Polski i nie tylko :)
- 17 38
-
2022-07-13 15:13
Tez lubię gdyniankę, ale to nigdy nie była i nie jest pizza.
- 11 1
-
2022-07-13 15:01
jak
można tego gniota bez dodatków nazywać pizzą?
- 3 2
-
2022-07-13 14:14
Wy w tej Gdyni to jak u ruskich, oni też mają wszystko najlepsze i największe, a ludzie najszczęśliwsi na świecie
- 10 3
-
2022-07-13 11:37
To nie jest pitca
- 8 0
-
2022-07-13 11:21
To nie jest pizza, a placek drożdżowy. To, że tobie smakuje, nie znaczy że każdemu, np Dacia nie jest najlepszym autem, tylko dlatego, że się najwięcej sprzedaje.
- 20 2
-
2022-07-13 15:11
Brawa
SUPER!
- 2 0
-
2022-07-13 15:08
Najlepsza pizza na świecie
Manufaktúra w Budapeszcie koło hali targowej.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.