• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najtaniej w Trójmieście: kotlet schabowy do 29 zł

Magda Mielke
12 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Schabowy od pokoleń gości u wielu rodzin podczas niedzielnych obiadów. Obok bigosu i pierogów jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw polskiej kuchni. Schabowy od pokoleń gości u wielu rodzin podczas niedzielnych obiadów. Obok bigosu i pierogów jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw polskiej kuchni.

Nie ma chyba bardziej polskiego dania niż kotlet schabowy. To wręcz symbol rodzimej kuchni. Trójmiejscy restauratorzy dobrze o tym wiedzą i nie stronią od wprowadzania go do swoich ofert. Sprawdziliśmy, w których trójmiejskich restauracjach zjemy go w najniższej cenie.



Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście


Jaką kuchnię lubisz najbardziej?

Pomimo szerokiego dostępu do kuchni z niemal wszystkich zakątków świata restauracje z polskim jadłem wciąż mają się dobrze i są chętnie odwiedzane, nie tylko przez zagranicznych turystów. Bo kto nie ma czasem ochoty na rosół, śledzia czy właśnie schabowego? Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście tego klasyka kuchni mięsnej można zjeść w dobrej cenie.

Bary mleczne



Bar Mleczny Słoneczny w Gdyni serwuje kotlety schabowe w cenie 9,50 zł (jest to jedna z najdroższych pozycji w menu). Dobierając do tego ziemniaki i surówkę za taki zestaw obiadowy, zapłacimy 15,50 zł.

Sopocki Bar Bursztyn serwuje schabowy (200 g) w cenie 13 zł. Warto zwracać uwagę na zestawy tygodnia, które co tydzień są inne. Wówczas w promocyjnej cenie 19,90 zł można zamówić np. schabowego z dodatkami (frytki, ziemniaki, ryż z warzywami, kasza gryczana z surówkami/warzywami na parze), a także powiększyć zestaw o napój (+ 3 zł) bądź małe piwo (+ 4 zł).

  • Schabowego za 9,50 zł zjemy w Barze Mlecznym Słoneczny w Gdyni.
  • W Barze Mlecznym Stągiewna schabowy kosztuje 13 zł.
  • W Barze Akademickim schabowy kosztuje 12,50 zł.
  • Schabowego za 13 zł zjemy m.in. w Barze Turystycznym.
W Barze mlecznym przy Długich Ogrodach w Gdańsku zjemy schabowego (150 g) za 12 zł. W mieszczącym się we Wrzeszczu Barze Akademickim kotlet schabowy zjemy za 12,50 zł. Lokal oferuje stały rabat 10 proc. dla studentów przez cały dzień oraz dla wszystkich klientów 10 proc. rabatu na dania po godz. 17. W Barze Mlecznym Stągiewna za kotlet schabowy zapłacimy nieco więcej - 13 zł. Tyle też za kotlet schabowy przyjdzie nam zapłacić w Barze Turystycznym, położonym przy ul. Szerokiej.


Restauracje



W gdyńskim barze U Senwickich za schabowego zapłacimy jedynie 12 zł. W Papudajnii schabowego zjemy za 18 zł. U przyjaciół w Sopocie schabowy serwowany jest z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Za taki zestaw zapłacimy 20 zł. W Łanach Smaku za duży schabowy w zestawie zapłacimy 17 zł.

  • W restauracji Lawenda dla prawdziwych głodomorów serwowany jest m.in. schab z kością.
  • Schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą dostaniemy m.in. w sopockiej restauracji U przyjaciół.
Atrakcyjny cenowo zestaw obiadowy ze schabowym w roli głównej zjemy też w Amber Side - restauracji znajdującej się w Europejskim Centrum Solidarności. Za smażony kotlet schabowy (150 g) z kapustą zasmażaną na krótko i młodymi ziemniakami z koperkiem zapłacimy 25 zł. Nieco drożej, bo 28 zł zapłacimy za panierowanego schabowego w restauracji Zielona Papuga, a 29 zł kosztuje tradycyjny schabowy (180 g) w sopockiej chacie góralskiej Harnaś.


A wy gdzie polecacie schabowego i w jakiej cenie? Podzielcie się z innymi czytelnikami swoimi rekomendacjami.

Miejsca

Opinie (210) ponad 20 zablokowanych

  • Za mała ta kość.

    Nie idę.

    • 0 0

  • Schabowy? (7)

    Nie dziekuje! Jedna z nudniejszych, mniej zdrowych i bezpodstawnie kultowa potrawa w pl.

    • 17 84

    • Nie ma to jak "kiełbaski" z soi, tektury i tablicy mendelejewa.

      • 2 0

    • Pobiegaj po lesie, zdrowo i pobudza apetyt.

      • 2 0

    • Strasznie się podniecasz.

      Hahaha.

      • 0 0

    • Schabowy? (3)

      Oh bardzo prosze. Jedna z ciekawszych i najsmaczniejszych potraw. Dobrze przygotowana jest zdrowa i pożywna.

      • 27 10

      • Taaaa szczególnie ta smażona panierka

        • 3 7

      • Ciekawa?

        • 3 7

      • zdrowa ha ha ha

        masakra

        • 11 19

  • Schabowe z barów mlecznych to nieporozumienie

    Są smażone wiele godzin wcześniej i trzymane w bemarach, przez co miękną i tracą chrupkość.. schabowy musi być smażony na zamówienie w restauracji.. wiec lepiej zapłacić dwa razy więcej ale dostać porządnego chrupkiego schaboszczaka!.. :-)

    • 2 1

  • Byłem ostatnio na schabowym za 13 złotych w barze mlecznym

    Do tego ziemniaki za 5 złotych, kapusta zasmażana za 5 złotych.
    Razem 23 złote. Wcale nie tak tanio.
    A to tylko bar mleczny.

    • 2 0

  • Bistro

    Jadłem schabowego i dosyć dużego w Bistro Kwadrans do tego zasmażana kapusta z dodatkiem kminku i pieczarek naprawde polecam cena 32 pln ale było warto

    • 0 0

  • (2)

    W lawendzie dobrze wygląda. Tak robimy w domu. Nie lubię mdło smakujących i wyglądających dań.

    • 4 0

    • W sensie ze z kością to od razu inny schabowy? (1)

      No to niezły artysta z ciebie. Etseta kulinarny.

      • 2 0

      • oczywiście że z kością lepszy

        tak jak oliwki z pestkami są niebo lepsze od drylowanych.

        • 0 0

  • Ikea 8,99

    Do końca kwietnia w ikea była promocja z karta 8,99 zł za zestaw schabowy ziemniaki lub frytki oraz kapusta zasmażana. Super smak

    • 1 1

  • Kolejna nachalna promocja miesa. Jak to mieso musi byc "produkowane" ze potem schab kosztuje 9,90 za kg? (10)

    • 8 35

    • (4)

      gdzie schab kosztuje 9,9 zł za kg? nawet w marketach za mniej niż 20 zł nie dostaniesz

      • 2 0

      • Nie wiem jak w tej chwili ale w zeszlym roku byl po 9,99 w dyskontach typu li** czy bie***** (3)

        • 1 3

        • Dziadzisko wypowiada sie oczywiscie w temacie którego nie zna (1)

          Typowe dziadostwo tego forum

          • 0 1

          • 6/07/2021 :

            "Jedną z najbardziej atrakcyjnych ofert, jakie obowiązują teraz w Lidlu, jest promocja na schab. Kupicie go za jedyne 9,99 zł za kilogram, czyli o 41% mniej, niż zwykle!"

            • 0 0

        • ale nie za kg ciołku, nie zauwazyłes ze oni nie podaja ceny za kg tylko za opakowanie a opakowanie moze miec np 500 g (typowe dla pidla i rąbronki)

          • 2 1

    • To prawda , nie bylem ze 30 lat w mięsnym. (2)

      • 1 5

      • Boś dziad forumowy biedronkowicz (1)

        Fuj. Żryj pleśń. Tanio i do syta

        • 0 1

        • Niech zgadne - ochrzczony i zakomuniony?

          • 0 1

    • twój stary takie jadł

      i wyprodukował ciebie, rzeczywiście coś toksycznego w tym jest ;D

      • 2 0

    • Chyba ktoś dawno w sklepie mięsnym nie był. Schab teraz około 20 złotych kosztuje.

      • 6 0

  • Bar Maciuś też polecam.Ole.

    • 0 2

  • Heh (5)

    Już pierwsze zdanie wprowadza w błąd. Kotlet schabowy powstał po wojnie, jako tania wersja sznycla. Z polską kuchnią niewiele ma to wspólnego. Polska kuchnia to drób, bigosy, kasze. Autorka powinna napisać, że to kuchnia PRL.

    • 5 10

    • (3)

      Nie całkiem prawda. Do drugiej wojny światowej mięso było bardzo drogie i rzadko gościło na polskich stolach. Po wojnie i powstaniu większych hodowli mięso stało się bardziej przystępne dla przeciętnego człowieka. Piszesz o kaszach, bigosie - te potrawy były z biedy bo mięso było rzadko. A drób był hodowany w każdym gospodarstwie więc częściej był dostępny. Nie wiem czy Pan /Pani kojarzy że polska kuchnia słynęła z dziczyzny i dzikiego ptactwa. Tak więc pisanie że w Polsce kasza i kapusta to nadużycie.

      • 9 1

      • (1)

        dziczyznę i dzikie ptactwo jadła tylko szlachta, zwykły chłop jadł takie jedzenie że dziś trudno byłoby to przełknąć. Natomiast z biedy wynikała też m.in. pizza we Włoszech.

        • 2 1

        • I ślimaki we Francji

          • 0 0

      • Po wojnie też było drogie. Dopiero przez kapitalizm jest tanie.
        Polecam przeczytać jakąkolwiek książkę kucharską sprzed XX wieku. A nie rzucać pustymi komunałami w stylu ()kojarzy że polska kuchnia słynęła. Kiedy? Gdzie? To, że z czegoś słynęła, nie definiuje jej. Tak jak kebab nie definiuje kuchni tureckiej.
        Czy skoro bigosy i kasze wynikały z biedy, a drób z powszechnej hodowli to znaczy, że nie są elementami polskiej kuchni? Nie rozumiem

        • 2 3

    • Arystokracja jednak jest wśród nas,gardzi schabowym.

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane