• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Największy food hall w Trójmieście gotowy. Zajrzeliśmy do Montowni przed otwarciem

Julia Rzepecka
21 czerwca 2023, godz. 21:30 
Opinie (147)
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia

Jej układ ma nawiązywać do łodzi podwodnej, w której każde "okno" to osobna restauracja. Po dwóch latach prac zabytkowa, stoczniowa hala zyskała nowe życie i otwiera się jako Food Hall Montownia. 20 restauracji, 3 bary, a nad nimi instalacja artystyczna stworzona przez gdańskich artystów. Architekci zachowali oryginalną konstrukcję i wyeksponowali historyczne elementy budynku. Już w czwartek, 22 czerwca, będzie można samemu spróbować smaków kuchni z całego świata. Dzień przed wielkim otwarciem sprawdziliśmy, czy wszystko jest dopięte na ostatni guzik.



Food halle w Trójmieście



Jak często jadasz w food hallu?

- Food halle to trend, który świetnie od dekad rozwija się na Zachodzie. W mojej ocenie w Polsce też jest skazany na sukces. Kluczowe jest to, że tego typu przestrzenie pojawiają się coraz częściej w rewitalizowanych budynkach, które dają perspektywę wielkości. A kubatura w połączeniu z lokalizacją wyznacza możliwości - tak o koncepcji food hallu mówił dwa lata temu w rozmowie z naszym portalem Krzysztof Cybruch, prezes Food Hall Poland.
Dziś, po dwóch latach intensywnych prac w zabytkowej Hali U-Bootów na terenie stoczni, otwiera się Food Hall Montownia. Zlokalizowana jest przy ul. Lisia Grobla 7Mapka. To zabytek, który czeka na wpis do listy światowego dziedzictwa UNESCO. Prace rewitalizacyjne trwały pod opieką konserwatorską.

Krzywy Domek w Sopocie zamieni się w food hall Krzywy Domek w Sopocie zamieni się w food hall

Nowa miejska jadalnia



W hali znajduje się 20 konceptów kulinarnych, 3 bary, a nad tym wszystkim znajduje się instalacja artystyczna "Bloop" stworzona przez duet trójmiejskich twórców: prof. Marcina Zawickiego z gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych oraz niezależną twórczynię instytucji sztuki, Anetę Szyłak. Na wyższych kondygnacjach znajdują się pokoje hotelowe, o których więcej można przeczytać tutaj .

Ceny lodów w Trójmieście. Ile zapłacimy za gałkę? Ceny lodów w Trójmieście. Ile zapłacimy za gałkę?

- Montownia łączy wielką przestrzeń kulinarną z nietypowym centrum konferencyjnym i fantastycznym hotelem. Poza tym ten projekt zachował bardzo wiele nienaruszonych artefaktów i kompozycji architektonicznych. Nowoczesna technologia ściera się z surowością przemysłową lat 40. ubiegłego wieku - mówi Krzysztof Cybruch.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.

Historia przeplata się z nowoczesnością



Jeszcze przed stworzeniem projektu budowla została szczegółowo zeskanowana przez architektów, tak by dokładnie poznać jej wszystkie elementy i detale. Dzięki temu możliwe było "wrośnięcie" nowej formuły w istniejący budynek, przy zachowaniu historycznej konstrukcji. Pozwoliło to utrzymać balans między militarną przeszłością a nowoczesnymi trendami w architekturze. Wrażenie robią przedwojenne tory i bruk prowadzące do hali, a także trzy suwnice, które służyły dawniej do konstrukcji części okrętów podwodnych. Zachowany zielony kolor, który pojawia się m.in. na suwnicach i metalowych elementach nawiązuje do lat 40. i był rekomendowany przez konserwatora. Całość wnętrza ma surowy, przemysłowy charakter.



Kuchnia włoska, meksykańska, gruzińska, grecka, japońska, indyjska, belgijska...



Są tam takie restauracje, jak włoska Fiori, współtworzona przez Mieszka Rzewnika. To połączenie klasycznej, romantycznej kuchni włoskiej ze smakami, które są w Polsce mniej znane, a także z włoskimi koktajlami. Jest też soul-foodowe bistro Chix. Olaf Sternicki, jego twórca i szef kuchni, wrócił do rodzinnego Gdańska po kilku latach pracy w gwiazdkowych restauracjach za granicą. Współpracował m.in. z szefami kuchni słynnej NOMY uznanej za najlepszą restaurację na świecie. Jest także serowe bistro Melted, stworzone przez Aleksandra Gajdusa, który stanie za ladą, żeby przyrządzać kuchnię alpejską i jej popisowe danie: raclette. Działa też śniadaniownia Green Egg, która śniadania serwuje od rana do nocy, a przyrządza je Janek Wyrzykowski. Przyjechał do Gdańska z kopenhaskiej restauracji nagrodzonej dwiema gwiazdkami Michelin. To tylko kilka restauracji z wszystkich mieszczących się w food hallu.

  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.

Morskie opowieści w kieliszku



Poza restauracjami w hali stanęły trzy bary: główny, dwunastometrowy, największy w Gdańsku, z autorskim wyborem niemal 200 alkoholi i kartą koktajli inspirowaną morskimi baśniami. W ich smaku czuć m.in. algi, soliród, solanki zwykłe i aromatyzowane, morskie rośliny. Bar został nazwany "Bloop", w nawiązaniu do wiszącej nad nim instalacji Marcina Zawickiego.

- Instalacja "Bloop" jest site-specific, czyli stworzona specjalnie do tego miejsca i nim inspirowana. Wyobraźmy sobie tajemniczą istotę z morskich głębin. Może jest głowonogiem, bo przecież przez kratownice na suficie wyłaniają się macki, może ssakiem o nietypowej budowie, a może jest istotą, jakiej jeszcze nie znamy. Powierzchnia tej istoty lśni i opalizuje. Może zrobiła to natura, może złoża plastiku w oceanach - opowiada jej współtwórczyni, Aneta Szyłak.
Jest też osobny bar z winem i tap bar z kilkudziesięcioma rodzajami piwa: z kija, butelkowanego i specjalnego, warzonego dla Montowni przez Nowy Browar Gdański. Barmani - a jest ich w ekipie Montowni trzydziestu - mają nie tylko stać za barem, ale także wychodzić na halę, podchodzić do stolików i doradzać. Pomogą w food pairingu mocniejszych trunków.

Wielki spis restauracji przyjaznych dzieciom - Sopot Wielki spis restauracji przyjaznych dzieciom - Sopot

Godziny otwarcia



W środku hali będzie ustawiana scena, a na niej zabrzmi muzyka na żywo, mają odbywać się performanse, spotkania literackie, warsztaty kreatywne, wydarzenia dla dzieci. Przestrzeń jest otwarta na nietypowe akcje artystyczne gdańskich i trójmiejskich twórców czy targi designu. Z kolei plac przed halą będzie aranżowany na wydarzenia sezonowe.

Oficjalne otwarcie odbędzie się w czwartek, 22 czerwca, od godz. 16. Hala otwarta będzie codziennie od 7 rano. Restauracje będą czynne od niedzieli do czwartku w godz.: 11-22, w piątki i soboty 11-24. Bar działa od poniedziałku do czwartku w godz. 11-24, w piątek 11-2, w sobotę 9-2 i w niedzielę 9-24.

Wydarzenia

Food Hall Montownia - otwarcie! (28 opinii)

(28 opinii)
jazz, muzyka alternatywna, street food, muzyka na żywo

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (147)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane