- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
Największy food hall w Trójmieście gotowy. Zajrzeliśmy do Montowni przed otwarciem
Jej układ ma nawiązywać do łodzi podwodnej, w której każde "okno" to osobna restauracja. Po dwóch latach prac zabytkowa, stoczniowa hala zyskała nowe życie i otwiera się jako Food Hall Montownia. 20 restauracji, 3 bary, a nad nimi instalacja artystyczna stworzona przez gdańskich artystów. Architekci zachowali oryginalną konstrukcję i wyeksponowali historyczne elementy budynku. Już w czwartek, 22 czerwca, będzie można samemu spróbować smaków kuchni z całego świata. Dzień przed wielkim otwarciem sprawdziliśmy, czy wszystko jest dopięte na ostatni guzik.
Food halle w Trójmieście
Dziś, po dwóch latach intensywnych prac w zabytkowej Hali U-Bootów na terenie stoczni, otwiera się Food Hall Montownia. Zlokalizowana jest przy ul. Lisia Grobla 7. To zabytek, który czeka na wpis do listy światowego dziedzictwa UNESCO. Prace rewitalizacyjne trwały pod opieką konserwatorską.
Krzywy Domek w Sopocie zamieni się w food hall
Nowa miejska jadalnia
W hali znajduje się 20 konceptów kulinarnych, 3 bary, a nad tym wszystkim znajduje się instalacja artystyczna "Bloop" stworzona przez duet trójmiejskich twórców: prof. Marcina Zawickiego z gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych oraz niezależną twórczynię instytucji sztuki, Anetę Szyłak. Na wyższych kondygnacjach znajdują się pokoje hotelowe, o których więcej można przeczytać tutaj .
Ceny lodów w Trójmieście. Ile zapłacimy za gałkę?
- Montownia łączy wielką przestrzeń kulinarną z nietypowym centrum konferencyjnym i fantastycznym hotelem. Poza tym ten projekt zachował bardzo wiele nienaruszonych artefaktów i kompozycji architektonicznych. Nowoczesna technologia ściera się z surowością przemysłową lat 40. ubiegłego wieku - mówi Krzysztof Cybruch.
Historia przeplata się z nowoczesnością
Jeszcze przed stworzeniem projektu budowla została szczegółowo zeskanowana przez architektów, tak by dokładnie poznać jej wszystkie elementy i detale. Dzięki temu możliwe było "wrośnięcie" nowej formuły w istniejący budynek, przy zachowaniu historycznej konstrukcji. Pozwoliło to utrzymać balans między militarną przeszłością a nowoczesnymi trendami w architekturze. Wrażenie robią przedwojenne tory i bruk prowadzące do hali, a także trzy suwnice, które służyły dawniej do konstrukcji części okrętów podwodnych. Zachowany zielony kolor, który pojawia się m.in. na suwnicach i metalowych elementach nawiązuje do lat 40. i był rekomendowany przez konserwatora. Całość wnętrza ma surowy, przemysłowy charakter.
Kuchnia włoska, meksykańska, gruzińska, grecka, japońska, indyjska, belgijska...
Są tam takie restauracje, jak włoska Fiori, współtworzona przez Mieszka Rzewnika. To połączenie klasycznej, romantycznej kuchni włoskiej ze smakami, które są w Polsce mniej znane, a także z włoskimi koktajlami. Jest też soul-foodowe bistro Chix. Olaf Sternicki, jego twórca i szef kuchni, wrócił do rodzinnego Gdańska po kilku latach pracy w gwiazdkowych restauracjach za granicą. Współpracował m.in. z szefami kuchni słynnej NOMY uznanej za najlepszą restaurację na świecie. Jest także serowe bistro Melted, stworzone przez Aleksandra Gajdusa, który stanie za ladą, żeby przyrządzać kuchnię alpejską i jej popisowe danie: raclette. Działa też śniadaniownia Green Egg, która śniadania serwuje od rana do nocy, a przyrządza je Janek Wyrzykowski. Przyjechał do Gdańska z kopenhaskiej restauracji nagrodzonej dwiema gwiazdkami Michelin. To tylko kilka restauracji z wszystkich mieszczących się w food hallu.
Morskie opowieści w kieliszku
Poza restauracjami w hali stanęły trzy bary: główny, dwunastometrowy, największy w Gdańsku, z autorskim wyborem niemal 200 alkoholi i kartą koktajli inspirowaną morskimi baśniami. W ich smaku czuć m.in. algi, soliród, solanki zwykłe i aromatyzowane, morskie rośliny. Bar został nazwany "Bloop", w nawiązaniu do wiszącej nad nim instalacji Marcina Zawickiego.
- Instalacja "Bloop" jest site-specific, czyli stworzona specjalnie do tego miejsca i nim inspirowana. Wyobraźmy sobie tajemniczą istotę z morskich głębin. Może jest głowonogiem, bo przecież przez kratownice na suficie wyłaniają się macki, może ssakiem o nietypowej budowie, a może jest istotą, jakiej jeszcze nie znamy. Powierzchnia tej istoty lśni i opalizuje. Może zrobiła to natura, może złoża plastiku w oceanach - opowiada jej współtwórczyni, Aneta Szyłak.
Jest też osobny bar z winem i tap bar z kilkudziesięcioma rodzajami piwa: z kija, butelkowanego i specjalnego, warzonego dla Montowni przez Nowy Browar Gdański. Barmani - a jest ich w ekipie Montowni trzydziestu - mają nie tylko stać za barem, ale także wychodzić na halę, podchodzić do stolików i doradzać. Pomogą w food pairingu mocniejszych trunków.
Wielki spis restauracji przyjaznych dzieciom - Sopot
Godziny otwarcia
W środku hali będzie ustawiana scena, a na niej zabrzmi muzyka na żywo, mają odbywać się performanse, spotkania literackie, warsztaty kreatywne, wydarzenia dla dzieci. Przestrzeń jest otwarta na nietypowe akcje artystyczne gdańskich i trójmiejskich twórców czy targi designu. Z kolei plac przed halą będzie aranżowany na wydarzenia sezonowe.
Oficjalne otwarcie odbędzie się w czwartek, 22 czerwca, od godz. 16. Hala otwarta będzie codziennie od 7 rano. Restauracje będą czynne od niedzieli do czwartku w godz.: 11-22, w piątki i soboty 11-24. Bar działa od poniedziałku do czwartku w godz. 11-24, w piątek 11-2, w sobotę 9-2 i w niedzielę 9-24.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-06-22 07:06
nie jestem fanem takich przestrzeni jedzeniowych, ale trzeba przyznać, ze wyglada (4)
bardzo efektownie. Tym bardziej, ze kryje sie za tym po prostu historia. Mi się podoba. Nie ma co hejtować - rzeczywistość zweryfikuje, czy juz teraz jesteśmy na to gotowi, czy obiekt będzie musiał poczekać, aż sie młode miasto zacznie budować bardziej...
- 82 16
-
2023-06-22 14:14
(2)
Hala widziała tylu pijanych stoczniowców, że obecne bary to żłobek
- 11 0
-
2023-06-23 08:23
(1)
niedługo będą tam tylko chrząszcze i robaki w różnych smakach :D
- 1 3
-
2023-07-17 10:07
zluzuj majty jarek
- 0 0
-
2023-06-22 09:47
A ja jestem fanem
Jak idzie się w kilka osób, gdzie każdy ma inne upodobania kulinarne to jest najlepsze miejsce.
- 20 0
-
2023-06-21 22:12
Jest moc! (6)
Byłam, widziałam. Miejsce piękne - nowoczesność z szacunkiem do historii! Szacun za koncept i ukłony dla konserwatora i inwestorów, że go zdzierżyli - efekt wart zachodu! Knajpy zacne! Bary ładne. Przestrzeń w środku i dookoła przyjemna bardzo!
Jest szansa, że, przynajmniej w tym sezonie, gastronomiczny cięžar Gdańska przesunie się w kierunku Stoczni.- 64 46
-
2023-06-22 10:24
Ładne knajpy. Hmm. To mi wystarcza jako anty reklama. (1)
- 11 5
-
2023-06-22 14:49
Ale ciebie tam nikt nie chce.
- 3 7
-
2023-06-22 09:35
(2)
cebulaki wolałby jakiś szmateks albo outlet lidla a nie takie jakieś zachodnie wynalazki
- 6 11
-
2023-06-22 11:15
Gdzie widzisz jakis wynalazek? Zwykla jadlodalnia/restauracje. Ty nie jestes cebulak, bo lubisz wszystko co jest w miescie?
- 9 3
-
2023-06-22 10:41
Outlet Lidla jak najbardziej, świetny koncept
- 9 1
-
2023-06-22 09:22
jadłas za darmo?
- 11 5
-
2023-06-21 21:41
(7)
Wygląda fajnie, a jak będzie to się zobaczy. Na pewno nie tanio... ale cieszę się, że się takie coś otworzyło w Trójmieście. Zawsze więcej opcji na wyjście
- 80 18
-
2023-06-22 22:52
Tanio to już było...przed rzadami pisu
Teraz za zaciągnięte przez rząd kredyty musimy tylko w tym roku spłacić 66 miliardów złotych samych odsetek
- 7 2
-
2023-06-22 15:12
tanio to juz nie bedzie :)
- 8 0
-
2023-06-21 22:27
Bez limitu (4)
Nie tanio, to mało powiedziane. Cappuccino 17, Flat Whit 18zł. Idąc tym tropem, burger będzie od 50.
Nie mam problemu z kasą, ale ludzie gdzie jest granica :/- 55 2
-
2023-06-22 16:07
ale wiesz broda, czarne rękawiczki, tatuaze. to wszystko nie są tanie rzeczy
- 16 1
-
2023-06-22 07:45
Przy obecnych cenach produktów nie ma co się dziwić, a też nie mogą sobie pozwolić aby po miesiącu czy dwóch zmieniać ceny na wyższe - tego nikt by im nie darował ;)
- 2 5
-
2023-06-22 07:05
(1)
kawa zawsze i wszędzie jest przewalona x10.
- 12 0
-
2023-06-22 09:36
na kawie tak jak na hot dogach najlepszy zarobek - hot dog - koszt 2 zł a za ile sprzedajesz na stacji czy w żabce ?....
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.