• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Największy food hall w Trójmieście gotowy. Zajrzeliśmy do Montowni przed otwarciem

Julia Rzepecka
21 czerwca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (147)
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia

Jej układ ma nawiązywać do łodzi podwodnej, w której każde "okno" to osobna restauracja. Po dwóch latach prac zabytkowa, stoczniowa hala zyskała nowe życie i otwiera się jako Food Hall Montownia. 20 restauracji, 3 bary, a nad nimi instalacja artystyczna stworzona przez gdańskich artystów. Architekci zachowali oryginalną konstrukcję i wyeksponowali historyczne elementy budynku. Już w czwartek, 22 czerwca, będzie można samemu spróbować smaków kuchni z całego świata. Dzień przed wielkim otwarciem sprawdziliśmy, czy wszystko jest dopięte na ostatni guzik.



Food halle w Trójmieście



Jak często jadasz w food hallu?

- Food halle to trend, który świetnie od dekad rozwija się na Zachodzie. W mojej ocenie w Polsce też jest skazany na sukces. Kluczowe jest to, że tego typu przestrzenie pojawiają się coraz częściej w rewitalizowanych budynkach, które dają perspektywę wielkości. A kubatura w połączeniu z lokalizacją wyznacza możliwości - tak o koncepcji food hallu mówił dwa lata temu w rozmowie z naszym portalem Krzysztof Cybruch, prezes Food Hall Poland.
Dziś, po dwóch latach intensywnych prac w zabytkowej Hali U-Bootów na terenie stoczni, otwiera się Food Hall Montownia. Zlokalizowana jest przy ul. Lisia Grobla 7Mapka. To zabytek, który czeka na wpis do listy światowego dziedzictwa UNESCO. Prace rewitalizacyjne trwały pod opieką konserwatorską.

Krzywy Domek w Sopocie zamieni się w food hall Krzywy Domek w Sopocie zamieni się w food hall

Nowa miejska jadalnia



W hali znajduje się 20 konceptów kulinarnych, 3 bary, a nad tym wszystkim znajduje się instalacja artystyczna "Bloop" stworzona przez duet trójmiejskich twórców: prof. Marcina Zawickiego z gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych oraz niezależną twórczynię instytucji sztuki, Anetę Szyłak. Na wyższych kondygnacjach znajdują się pokoje hotelowe, o których więcej można przeczytać tutaj .

Ceny lodów w Trójmieście. Ile zapłacimy za gałkę? Ceny lodów w Trójmieście. Ile zapłacimy za gałkę?

- Montownia łączy wielką przestrzeń kulinarną z nietypowym centrum konferencyjnym i fantastycznym hotelem. Poza tym ten projekt zachował bardzo wiele nienaruszonych artefaktów i kompozycji architektonicznych. Nowoczesna technologia ściera się z surowością przemysłową lat 40. ubiegłego wieku - mówi Krzysztof Cybruch.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.

Historia przeplata się z nowoczesnością



Jeszcze przed stworzeniem projektu budowla została szczegółowo zeskanowana przez architektów, tak by dokładnie poznać jej wszystkie elementy i detale. Dzięki temu możliwe było "wrośnięcie" nowej formuły w istniejący budynek, przy zachowaniu historycznej konstrukcji. Pozwoliło to utrzymać balans między militarną przeszłością a nowoczesnymi trendami w architekturze. Wrażenie robią przedwojenne tory i bruk prowadzące do hali, a także trzy suwnice, które służyły dawniej do konstrukcji części okrętów podwodnych. Zachowany zielony kolor, który pojawia się m.in. na suwnicach i metalowych elementach nawiązuje do lat 40. i był rekomendowany przez konserwatora. Całość wnętrza ma surowy, przemysłowy charakter.



Kuchnia włoska, meksykańska, gruzińska, grecka, japońska, indyjska, belgijska...



Są tam takie restauracje, jak włoska Fiori, współtworzona przez Mieszka Rzewnika. To połączenie klasycznej, romantycznej kuchni włoskiej ze smakami, które są w Polsce mniej znane, a także z włoskimi koktajlami. Jest też soul-foodowe bistro Chix. Olaf Sternicki, jego twórca i szef kuchni, wrócił do rodzinnego Gdańska po kilku latach pracy w gwiazdkowych restauracjach za granicą. Współpracował m.in. z szefami kuchni słynnej NOMY uznanej za najlepszą restaurację na świecie. Jest także serowe bistro Melted, stworzone przez Aleksandra Gajdusa, który stanie za ladą, żeby przyrządzać kuchnię alpejską i jej popisowe danie: raclette. Działa też śniadaniownia Green Egg, która śniadania serwuje od rana do nocy, a przyrządza je Janek Wyrzykowski. Przyjechał do Gdańska z kopenhaskiej restauracji nagrodzonej dwiema gwiazdkami Michelin. To tylko kilka restauracji z wszystkich mieszczących się w food hallu.

  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.
  • Po dwóch latach prac Food Hall Montownia jest już gotowy.

Morskie opowieści w kieliszku



Poza restauracjami w hali stanęły trzy bary: główny, dwunastometrowy, największy w Gdańsku, z autorskim wyborem niemal 200 alkoholi i kartą koktajli inspirowaną morskimi baśniami. W ich smaku czuć m.in. algi, soliród, solanki zwykłe i aromatyzowane, morskie rośliny. Bar został nazwany "Bloop", w nawiązaniu do wiszącej nad nim instalacji Marcina Zawickiego.

- Instalacja "Bloop" jest site-specific, czyli stworzona specjalnie do tego miejsca i nim inspirowana. Wyobraźmy sobie tajemniczą istotę z morskich głębin. Może jest głowonogiem, bo przecież przez kratownice na suficie wyłaniają się macki, może ssakiem o nietypowej budowie, a może jest istotą, jakiej jeszcze nie znamy. Powierzchnia tej istoty lśni i opalizuje. Może zrobiła to natura, może złoża plastiku w oceanach - opowiada jej współtwórczyni, Aneta Szyłak.
Jest też osobny bar z winem i tap bar z kilkudziesięcioma rodzajami piwa: z kija, butelkowanego i specjalnego, warzonego dla Montowni przez Nowy Browar Gdański. Barmani - a jest ich w ekipie Montowni trzydziestu - mają nie tylko stać za barem, ale także wychodzić na halę, podchodzić do stolików i doradzać. Pomogą w food pairingu mocniejszych trunków.

Wielki spis restauracji przyjaznych dzieciom - Sopot Wielki spis restauracji przyjaznych dzieciom - Sopot

Godziny otwarcia



W środku hali będzie ustawiana scena, a na niej zabrzmi muzyka na żywo, mają odbywać się performanse, spotkania literackie, warsztaty kreatywne, wydarzenia dla dzieci. Przestrzeń jest otwarta na nietypowe akcje artystyczne gdańskich i trójmiejskich twórców czy targi designu. Z kolei plac przed halą będzie aranżowany na wydarzenia sezonowe.

Oficjalne otwarcie odbędzie się w czwartek, 22 czerwca, od godz. 16. Hala otwarta będzie codziennie od 7 rano. Restauracje będą czynne od niedzieli do czwartku w godz.: 11-22, w piątki i soboty 11-24. Bar działa od poniedziałku do czwartku w godz. 11-24, w piątek 11-2, w sobotę 9-2 i w niedzielę 9-24.

Wydarzenia

Food Hall Montownia - otwarcie! (28 opinii)

(28 opinii)
jazz, muzyka alternatywna, street food, muzyka na żywo

Miejsca

Opinie (147) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • w mojej opini: nie, nie jest skazany na sukces (7)

    dostajemy bardzo dużo, różnorodnego, ale w każdym miejscu przygotowanego byle jak przez jakiś studencików, którzy mają gdzieś, czy ten biznes działa czy nie. Tak dokładnie jest w foodhallu w Gdyni i w Metropoli. Miejsce, by raczej na piwo iść ze znajomymi, niż z rodizną na obiad. Powyższe mają chociaż ten plus, że są w dobrze skomunikowanych miejscach.

    A ten? Komu będzie się tam zima chciało iśc, jak stocznia będzie zamknięta?

    • 60 20

    • hm, ten wygląda trochę lepiej niż sklecony przez "studencików" (3)

      • 4 11

      • tamte też są ładnie zaprojektowane, mają ładne witryny, style i promocje (2)

        ale co z tego, jak na końcu jedzenie przygotowuje gostek po weekendowym szkoleniu przez gościa, który kiedyś był pomocnikiem w kuchni

        • 27 2

        • (1)

          Kuchnie to oni widzieli z perspektywy zmywaka.

          • 11 0

          • Kuchnie to oni widzieli z perspektywy aneksu kuchennego

            • 3 0

    • (2)

      no i pytanie jakie tam będą ceny bo jak za obiad 50 zł to zbyt czesto tam się nie pojdzie, a trojmiasto nie ma tylu mieszkanów by utrzmywali to ludzie chodzacy 2 razy w miesiacu w takie miejsce ;-)

      • 8 1

      • (1)

        Za obiad? Człowieku, tu już bywały tosty z awokado za 42 zł i hotdogi za 49 PLN, a ty chcesz zjeść... obiad za 50 zł?! Za takie drobne to ci 2 papierowe serwetki podadzą abyś wytarł nos i łzy.

        • 27 1

        • Przepraszam poniosło mnie :)

          • 5 0

  • Opinia wyróżniona

    wow, wygląda super (3)

    zabiorę tam znajomych, jak przyjadą do trójmiasta

    • 15 21

    • no, niech zobaczą jak je wielki świat.

      • 10 4

    • Jak zobaczą ceny to ci bardzo, ale to bardzo i szybko podziękują.

      • 7 4

    • Jak przyjadą do Gdańska

      Montownia jest w Gd

      • 3 6

  • Opinia wyróżniona

    (8)

    Wygląda fajnie, a jak będzie to się zobaczy. Na pewno nie tanio... ale cieszę się, że się takie coś otworzyło w Trójmieście. Zawsze więcej opcji na wyjście

    • 80 18

    • Mega

      Przypomina trochę Koszyki, albo Browary Warszawskie. Oby tylko nie zrazili ludzi cenami

      • 1 0

    • Bez limitu (4)

      Nie tanio, to mało powiedziane. Cappuccino 17, Flat Whit 18zł. Idąc tym tropem, burger będzie od 50.
      Nie mam problemu z kasą, ale ludzie gdzie jest granica :/

      • 55 2

      • (1)

        kawa zawsze i wszędzie jest przewalona x10.

        • 12 0

        • na kawie tak jak na hot dogach najlepszy zarobek - hot dog - koszt 2 zł a za ile sprzedajesz na stacji czy w żabce ?....

          • 6 0

      • Przy obecnych cenach produktów nie ma co się dziwić, a też nie mogą sobie pozwolić aby po miesiącu czy dwóch zmieniać ceny na wyższe - tego nikt by im nie darował ;)

        • 2 5

      • ale wiesz broda, czarne rękawiczki, tatuaze. to wszystko nie są tanie rzeczy

        • 16 1

    • tanio to juz nie bedzie :)

      • 8 0

    • Tanio to już było...przed rzadami pisu

      Teraz za zaciągnięte przez rząd kredyty musimy tylko w tym roku spłacić 66 miliardów złotych samych odsetek

      • 7 2

  • Lokalizacja taka średnia... przynajmniej na dzień dzisiejszy (1)

    Nie po drodze dla nikogo.... specjalnie tam jechać by coś zjeść? mam wątpliwości.

    • 51 7

    • przecież to centrum miasta

      a gdzie chciałeś food hall, na kiełpinie? Co za ludzie

      • 3 6

  • Obiekt czynny od 7.. (2)

    .. a restauracje od 11??? Co to za bezsens?

    • 34 3

    • (1)

      Śniadania są od 7:00 w jednym z lokali, reszta jest czynna od 11:00 - co w tym dziwnego?

      • 1 0

      • Czyli ten jeden lokal serwujacy sniadania nie jest restauracja nawet wedlug tak niskich standardow?

        • 0 0

  • (1)

    Budynek ala Nju Jork. Czy będzie też żabka? Bo chyba musi być wszędzie.

    • 37 6

    • Na pewno żaba już tam jest, z kultowym piwem

      • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Jest moc! (6)

    Byłam, widziałam. Miejsce piękne - nowoczesność z szacunkiem do historii! Szacun za koncept i ukłony dla konserwatora i inwestorów, że go zdzierżyli - efekt wart zachodu! Knajpy zacne! Bary ładne. Przestrzeń w środku i dookoła przyjemna bardzo!
    Jest szansa, że, przynajmniej w tym sezonie, gastronomiczny cięžar Gdańska przesunie się w kierunku Stoczni.

    • 64 46

    • jadłas za darmo?

      • 11 5

    • (2)

      cebulaki wolałby jakiś szmateks albo outlet lidla a nie takie jakieś zachodnie wynalazki

      • 6 11

      • Outlet Lidla jak najbardziej, świetny koncept

        • 9 1

      • Gdzie widzisz jakis wynalazek? Zwykla jadlodalnia/restauracje. Ty nie jestes cebulak, bo lubisz wszystko co jest w miescie?

        • 9 3

    • Ładne knajpy. Hmm. To mi wystarcza jako anty reklama. (1)

      • 11 5

      • Ale ciebie tam nikt nie chce.

        • 3 7

  • czynne od 7?? (2)

    po co hala będzie czynna od 7 skoro knajpy od 11 dopiero?? A co ze śniadaniem? raczej się jada 9-11, a nie dopiero po 11...

    • 14 4

    • śniadaniownia od 7

      • 1 0

    • tak, od siódmej

      Dzień dobry, hala jest otwarta od godz. 7, ponieważ śniadania w restauracji Green Egg, są serwowane od godz. 7 - do nocy. Reszta restauracji działa. od godz. 11. Zapraszamy :) !

      • 1 0

  • Food hall to nie jest po prostu strefa z jedzeniem? (13)

    Takie co to istnieją od 20 lat w różnych centrach handlowych w 3mieście?

    • 35 5

    • no jest , a co?

      • 7 7

    • (5)

      Strefa z jedzeniem jest ubiquitous, a food hall jest rare & unique. No i kultowy, ale to chyba nie trzeba pisać.

      • 20 3

      • (4)

        Ciekawe kiedy kultowo zaczną się zamykać jeden po drugim? Z miesiąc temu byłem w Metropolii. Tam to jest żal przez duże Ż. Ale jakie były podobne kultowe zapowiedzi:)

        • 21 1

        • Ja jak tamtędy przechodzę to zawsze tłoczno w foodhallu (2)

          • 2 8

          • (1)

            Tamtędy przechodzisz hehe Czyli nadrabiasz drogi, wbijasz na 2 piętro tej wyludnionej i zapomnianej "galerii" aby "tamtędy przejść". Następnym razem jak będziesz kłamał, skup się na bajerze.

            • 11 2

            • Jeśli tłok to wyznacznik fajnosci, podziękuję ci za dalszą rozmowę.

              • 0 1

        • Czego to jest Twoim zdaniem wyznacznik, ze z miesiac temu gdzies tam byles i cos taam widziales?

          Wnioski lepiej jest wyciagac na podstawie nieco bogatszych doswiadczen.

          • 1 1

    • Ależ skąd, tam są bary, to koncepty gastronomiczne (5)

      To gigantyczna różnica, kultową, dizajnerska kanapkę podaje Ci gość prosto od Barbera i kosztuje dwa razy więcej, za tą przyjemnosc

      • 19 0

      • a jak jeszcze popijesz kultowego krafta o nieskazitelnie bursztynowej barwie, to poczujesz się prawie jak (1)

        członkowie niemieckiej kultowej (a jakże) grupy Kraftwerk podczas koncertu w Bułgarii

        • 16 0

        • Pijam tylko z browaru Koczkodan

          • 0 0

      • czy te sandłicze są rzemieślnicze?

        • 15 0

      • koncept gastronomiczny - nawet nie wiesz jak mi poprawiłeś humor od rana! :D

        • 10 0

      • do tych konceptow chadzaja glownie osobliwosci mediow asocjalnych

        • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane