• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nałóż, zważ i jedz. Gdzie w Trójmieście zjemy "na wagę"?

Julia Rzepecka
18 lutego 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Lokale z jedzeniem na wagę często zmieniają swoje menu. Lokale z jedzeniem na wagę często zmieniają swoje menu.

To szybka i wygodna alternatywa dla wszystkich lokali, w których musimy poczekać na przygotowanie posiłku. Kuchnie z jedzeniem na wagę zyskują coraz większą popularność. Oferują różnorodne menu, które każdy może wybrać sobie sam, płacąc za tyle, ile nałoży na talerz.





Jak często kupujesz jedzenie na wagę?

Miejsca, w których płaci się za wagę jedzenia, charakteryzują się dobrym stosunkiem jakości do ceny. Lokale te przypominają bar samoobsługowy. Klient pobiera tacę, talerz i sztućce, a następnie przechodzi wzdłuż lady i nakłada sobie wybrane dania. Zazwyczaj dostępne są również kociołki z zupą dnia, a także lady chłodnicze z sałatkami, deserami i napojami.

Po nałożeniu jedzenia przechodzi się bezpośrednio do kas, gdzie płaci się po zważeniu zawartości talerza. Niezależnie od tego, na co się zdecydujemy, czy będzie to karkówka, czy sałatka - liczy się waga. Najczęściej podaje się cenę za 100 g i obowiązuje ona dla wszystkich dań.

Czytaj też: Gdzie zjeść w Trójmieście? 13 najlepszych restauracji Trójmiasto. Ranking kwiecień 2022

Smak Na Tak w Rivierze i Metropolii



  • W Trójmieście kuchnie "Smak na Tak" można znaleźć w Centrum Handlowym Riviera oraz w Galerii Metropolia.
  • W Trójmieście kuchnie "Smak na Tak" można znaleźć w Centrum Handlowym Riviera oraz w Galerii Metropolia.
  • W Trójmieście kuchnie "Smak na Tak" można znaleźć w Centrum Handlowym Riviera oraz w Galerii Metropolia.
W menu "Smak na tak" można znaleźć tradycyjne polskie zupydania mięsne, takie jak: karkówka, schab po staropolsku, sztygarsku lub faszerowany suszoną morelą oraz grillowany drób i żeberka. W stałej ofercie są również ryby grillowane, gotowane na parze oraz smażone. Nie brakuje też dań wegetariańskich, takich jak: zapiekanka na bazie mleka, jaj oraz warzyw, a także naleśników czy pierogów. Są także desery, m.in. panna cotta, galaretki, tiramisu oraz różnego rodzaju ciasta i placki.

Bary w Trójmieście


Klienci lokalu w Metropolii za 100 g zapłacą 4,29 zł. Nieco mniej zapłacą klienci oddziału Smak Na Tak w Rivierze - 4,19 zł. Codziennie na godzinę przed zamknięciem obowiązuje 40 proc. zniżki. Studenci, za okazaniem legitymacji, zjedzą z 15 proc. zniżką. Dla pasażerów SKM obowiązuje rabat 15 proc. w gdańskim lokalu, po okazaniu wykorzystanego biletu.

Kolorowe talerzyki



  • "Kolorowe Talerzyki" w Sopocie to lokal, który wystrojem nawiązuje do swojej nazwy.
  • "Kolorowe Talerzyki" w Sopocie to lokal, który wystrojem nawiązuje do swojej nazwy. Zjemy tu przede wszystkim dania z kuchni polskiej.
  • "Kolorowe Talerzyki" w Sopocie to lokal, który wystrojem nawiązuje do swojej nazwy.
Kolorowe Talerzyki to bufet w centrum Sopotu, tuż przy dworcu kolejowym. Tu przede wszystkim można zjeść dania kuchni polskiej, które zmieniają się co tydzień. Zapłacimy 3,99 za 100 g. Klientom lokalu przysługuje 30 minut darmowego parkingu. Lokal otwarty jest od poniedziałku do niedzieli w godz. od 10 do 20.

Officyna Vinegre



  • W Officyna Vinegre zjeść można dania na wagę, ale nie tylko.
  • W Officyna Vinegre zjeść można dania na wagę, ale nie tylko.
  • W Officyna Vinegre zjeść można dania na wagę, ale nie tylko.
Officyna Vinegre to restauracja znajdująca się na parterze biurowca Argon na al. Grunwaldzkiej. Rano można zjeść tam śniadanie z karty, następnie w godz. od 11:30 do 16 można zjeść lunch na wagę, a wieczorami ponownie zamówić dania obiadowe z karty. Lokal ma przyjemy i nowoczesny wystrój.

Każdego dnia obowiązuje inna kuchnia na lunch. W poniedziałki jest to kuchnia teksańska, we wtorek - azerska, w środę - polsko-rosyjska, w czwartek - szwedzka, a w piątki - hinduska. Cena za 100 g to 4,39 zł. To miejsce, gdzie można również przyjść na drinka, których bogaty wybór znajduje się w karcie. W lokalu organizowane są również imprezy typu Pub Quiz. Można tu też organizować spotkania biznesowe czy integracyjne.

I-100 gram...



  • W barze "I-100 gram..." często można spotkać studentów.
  • W barze "I-100 gram..." często można spotkać studentów.
  • W barze "I-100 gram..." często można spotkać studentów.
Bar mieści się przy skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej i ul. Miszewskiego. Bliskość kampusu Politechniki Gdańskiej sprawia, że w lokalu często bywają studenci. W środku znajduje się kilkanaście stolików, ale usiąść można także w przeszklonym i ogrzewanym ogrodzie zimowym. Serwowane są tam zupy, dania mięsne, wegetariańskie, sałatki oraz desery, a menu często się zmienia.

Jak mówią właściciele, nie używają wzmacniaczy smaku i glutaminianu sodu, a raczej ziół i przypraw. Obecnie obowiązująca cena za 100 g to 3,39 zł. Lokal czynny jest w tygodniu w godz. od 11 do 19, w sobotę od 12 do 17, a w niedzielę jest nieczynny.

Czytaj także: Jak, gdzie i za ile stołują się studenci Politechniki Gdańskiej?

Foodstacja Bistro&Cafe



W Foodstacji można kupić jedzenie na dowóz. W Foodstacji można kupić jedzenie na dowóz.
Foodstacja Bistro&Cafe mieści się w pobliżu przystanku SKM Politechnika, dlatego to kolejne miejsce chętnie odwiedzane przez studentów. Można tam kupić nie tylko na wagę, ale również śniadanie, zupę lub danie dnia w stałej cenie. Lokal dowozi posiłki do biur czy miejsc budowy, organizuje również cateringi. W codziennie zmieniającym się menu są dania mięsne, wegetariańskie, naleśniki, frytki i desery. Za 100 g zapłacimy tam 3,29 zł.

Olimp



Sieć kuchni "Olimp" można znaleźć nie tylko w Trójmieście. Sieć kuchni "Olimp" można znaleźć nie tylko w Trójmieście.
To sieć kuchni z jedzeniem na wagę, której lokale można znaleźć w gdańskiej Galerii Madison, w centrum biurowym Cube Office Park na Jasieniu oraz w gdyńskiej Galerii Handlowej Klif. Cena za 100 g to 4,29 zł. W ostatniej godzinie obowiązuje rabat -30 proc.

W ofercie, oprócz dań z różnych kuchni świata, znajdziemy też tematyczne dni, np. w lutym w każdą środę w Olimpie rządzi kuchnia meksykańska. Coraz więcej jest też dań, które są lekką i bezmięsną alternatywą ciężkostrawnych i kalorycznych potraw. W menu znajdziemy również duży wybór zup.

Miejsca

Opinie (208) 10 zablokowanych

  • A gdzie LUNA? (3)

    Jak można zapomnieć o najlepszym miejscu tego typu w Gdyni, które ma klika lokali i w każdym długa kolejka?

    • 14 15

    • (1)

      to prawda, napisali o Smak na Tak a tymczasem to do Luny stoją najdłuższe kolejki. Mają też swoja filię w Batorym. W Rivierze jest też fajny Express Oriental z azjatyckim jedzeniem na wagę. Widać nie zapłacili za reklamę

      • 6 2

      • do maca stoja jeszcze wieksze kolejki

        dzieciakow, to nie znaczy ze w tym wypadku tlum ma racje. Luna to strasznie keipska pasza

        • 1 1

    • Miłosz nie wygłupiaj sie

      Zajmij się lepiej Lepionymi bo Ci odjeżdżają.

      • 8 1

  • nie,t o wychodzi drozej i an pewno mniej smacznie

    do tego wiekszosc rzeczy utopiona sosach lub ciezkiej panerce, zasypane tanimi warzywami, byle bylo jak najciezsze.
    Na koniec zaplacimy wiecej, za gorsze jedzenie, ktore sie grzalo pol dnia. Dziekuje, tetsowalem duzo tcyh miejsc, unikam

    • 2 0

  • Super sprawa. W restauracji musisz wybrać czy chcesz schabowego,.mielonego czy kurczaka

    A tu możesz sobie nałożyć jednego mielonego,.jedno skrzydełko kurczaka i np łyżkę gyrosu.

    • 2 1

  • Kiedy artykuł o najlepszych pączkach w trójmieście ?? (1)

    • 3 1

    • A co to ma za znaczenie? Wiadomo, że "w pączkarniach drożyzna (ceny dla turystów), samemu taniej i lepiej (wiesz, co jesz)".

      • 2 0

  • Niby taniocha (10)

    a jak raz podszedłem do kasy to się zdziwiłem! To był pierwszy i ostatni raz ;)

    • 251 3

    • (2)

      A co sie dziwisz kiedy za surowke lub ryz placisz tyle co za kawalek ryby czy kurczaka?
      Takie lokale powinny miec 2 kategorie cenowe na 2 wagach. Niestety oni maja tego swiadomosc i sprzedaja salate w cenie miesa

      • 36 1

      • najdrozsze warzywo

        Salata to jedno z najdrozszych warzyw... 1kg rukoli, roszponki rollo rosso czy bianco to koszt ok.60zl za kg

        • 3 0

      • Dokładnie, dla wegetarian zupełnie nieopłacalne, bo ceny są ustawione pod mięso.

        Osób, które nie jedzą mięsa jest coraz więcej i powinni to uwzględnić. Tym bardziej, że gdy rezygnujesz z mięsa i ryb, to objętościowo jesz o wiele więcej.

        • 20 4

    • (1)

      Musisz obserwować naszych braci z Ukrainy, co się bierze w takich barach. Oni mają system :).

      • 18 0

      • to ich stać? jakim prawem? :)

        • 3 2

    • Bierz same kotlety / pieczenie i inne raczej suche wysokoenergetyczne rzeczy (2)

      Do tego jakaś liściasta sałata i żadnych ziemniaków, ryżów, mokrych surówek itp Przy nakładaniu poczekaj aż wszystko dokładnie ocieknie z sosu lub wody i dopiero nakładasz. Stosując taką strategię da się zjeść wysokokaloryczny i całkiem smaczny obiad o wadze jakieś 400g co pozwala się przy kasie nie przerazić.

      • 24 3

      • Ja zabieram ze sobą durszlak i wyciskam mięso z sosu... (1)

        ..., a de volaille przekłuwam widelcem żeby wyciekło masło

        • 30 3

        • Ja zabieram wyżymaczkę przenośną

          i przepuszczam przez nią kotlety.

          • 15 0

    • Trafna opinia

      Pamiętam jak za dwa obiady zapłaciliśmy kilkadziesiąt złotych. W dodatku to było zwykle dziwnie smakują w żarcie. W tej cenie mielibyśmy świetny posiłek w przyzwoitym miejscu.

      • 15 1

    • dokładnie, płacisz jak za obiad w niezłej restauracji za jedzenie już często wyschnięte pod tymi lampami. Dziękuję bardzo.

      • 77 0

  • przydałby się jakiś bufet - raz płacisz i jesz ile chcesz. (2)

    Raz płace, jem ile chce... No ale my takim dziwnym narodem jesteśmy, że jakbym miał się najeść przykładowo sushi (a jadam dużo bo jestem grubaskiem) to taniej mi wychodzi kupic bilet do Malmo w dwie strony (110zł) i zjeść tam za 45zł sushi bez limitu (w cenie napoje) - bo u nas to za zestaw 150 zapłace +2x woda 1x soczek i są dwie stówki. - Trochę chore co?!
    Był kiedys taki chińczyk w gdyni, ale długo nie podziałali. Było coś na trakcie w gdansku z grillem ale już nie ma...

    • 20 2

    • "No ale my takim dziwnym narodem jesteśmy"

      No, jesteśmy. Mało razy widziałeś (albo chociaż słyszałeś) Polaków, którzy przy szwedzkim stole brali siaty i ładowali do nich dwudniowe zapasy jedzenia? To dlatego Chińczyk w Gdyni długo nie podziałał, podobnie jak "coś na trakcie w Gdańsku z grillem".

      • 3 0

    • W Niemaszkach w Bielefeld jest chińska restauracja

      Co niedziele za 10e jesz ile chcesz, jedzenie dobre, ciepłe, nie zalane tłuszczem. Do tego live cooking i deserki :) mniam.

      • 7 1

  • Drogo, niedrogo

    Skąd tyle narzekania? 4 zł za 100g to nie jest wygórowana cena, zważywszy na fakt, ze koszty pracy i produktów cały czas rosną. Sałatka w restauracji kosztuje od 15 zł w górę, w lokalach na wagę, za 15 zł mam prawie pół kilo zieleniny. Uważam, ze to nie jest zła cena.

    • 2 7

  • To sie opłaca gdy cena jest maksymalnie 3 zł za 10 dkg. (5)

    Jeżeli wyzsza to placisz jak w niezłej restauracji i to sie nie opłaca.Np chyba że ktoś nie musi liczyc sie z pieniędzmi.

    • 22 1

    • (3)

      Niekoniecznie. Ja nakładam np. chochelkę kurczaka w sosie mango, do tego łyżka kaszy i 3 rodzaje surówek i wychodzi ok 13 zł ( wodę nosze swoją w bidonie ). Ale fakt nie jestem obżartuchem ;)

      • 2 1

      • Ja z kolei lubie nałozyć sobie trochę wieksza porcję . (1)

        W Tesco na Karwinach(Dabrowie) było do niedawno 2,99 zł za 10 dkg. To wg mnie cena przyzwoita i do przyjęcia. Teraz podnieśli do 3,45 wiec mam ich w du..e i wiecej tam nie pójde.

        • 4 0

        • Zauważ ze wszędzie ceny podskoczyły nie tylko w gastronomii

          • 0 0

      • mi nigdy nie wyszło taniej za obiad niż 40zł. Szkoda kasy.

        • 11 0

    • 30 zł kg w niezłej restauracji? W Neptunie, czy w Turystycznym?

      • 1 2

  • (3)

    Wyróżniliście średni "Smak na Tak", a sąsiadów z Riviery, czyli bezkonkurencyjnego "Luna Express" bezczelnie pominęliście. Jak już jeść na wagę, to tylko tam.

    • 12 6

    • A mi smakuje jedzenie ze wspomnianego Smak na Tak. Jedzenie zawsze ciepłe. I mają dobre sosy. I zniżkę 15% dla stałych klientów

      • 0 0

    • Z tym, że w Lunie niejednokrotnie kupiłam zimne jedzenie. Akurat u konkurencji obok wszystko paruje. I żeby nje było, w batorym również za ciepłe nie mają.

      • 1 0

    • widocznie nie zapłacili za reklamę :-)) ale faktycznie zawsze do nich jest kolejka gdy obok pusto ..

      • 3 1

  • uwielbiam pierogi w Olimpie w Klifie (3)

    Naprawdę są przepyszne.

    • 6 30

    • Gorszych nie jadłam. (2)

      Samo ciasto i suche.

      • 11 2

      • Nie wiem o czym mowisz

        Maja naprawdę dużo farszu i robią je panie z Ukrainy które naprawdę maja fach w ręku...

        • 0 0

      • Może to są pierogi z ciastem?

        • 8 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane