• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nawarz sobie kaszy

Justyna Spychalska
11 grudnia 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki
Najzdrowsze kasze to te o dużych ziarnach, tak zwane krupy, np. pęczak albo kasza gryczana. Najzdrowsze kasze to te o dużych ziarnach, tak zwane krupy, np. pęczak albo kasza gryczana.

Jedni kojarzą ją z pysznym domowym gulaszem, inny na jej widok krzywią się, wspominając z niesmakiem potrawy z komunistycznych stołówek. Kaszę albo się kocha, albo nienawidzi. Nie można jej jednak odmówić jednego: korzystnego wpływu na zdrowie.



Kasza to:

O kaszy nie da się pisać ogólnie. To jeden z tych produktów, który ma wiele różniących się smakiem i wyglądem odmian. Nie można nawet powiedzieć, że jest produktem zbożowym, pominęłoby się w ten sposób jeden z ważniejszych rodzajów, czyli kaszę gryczaną, otrzymywaną z rośliny z grupy rdestowatych - gryki.

Z miłością do kaszy na przestrzeni lat też bywało różnie. Na jej dawną popularność rzuciły cień czasy PRL-u. Była wtedy tak wszechobecna, że spowszedniała, a w konsekwencji przejadła się. Taki los spotkał przede wszystkim jęczmienny pęczak, paradoksalnie: jeden z najzdrowszych rodzajów kaszy.

- Pęczak jeść warto, bo zawiera dużo cennych składników odżywczych, między innymi witamin z grupy B i błonnika - przekonuje Małgorzata Jabłońska, dietetyczka z poradni la Mariposa.

Gusta kulinarne swoje, a tradycja pozostaje tradycją. Na Pomorzu kasza była bardzo ważnym składnikiem tradycyjnych, przede wszystkim wiejskich dań. Ceniono szczególnie kaszę jęczmienną i gryczaną. Popularne wiejskie potrawy to na przykład: kasza ze szpyrkami (skwarkami), kaszanka z kaszy jęczmiennej, pierogi z kaszą gryczaną.

- Kaszę gryczaną jadało się przede wszystkim do mięs, takich jak łopatka czy karkówka, polewało się ją obficie sosem - opowiada Józefa Drożdż z Koła Gospodyń Wiejskich w Barłożnie (powiat starogardzki) - Kasza jęczmienna to z kolei popularny składnik tradycyjnego krupniku.

Cenione na Pomorzu kasze gryczane i jęczmienne polecają też dietetycy.

- Najzdrowsze rodzaje kaszy to tak zwane krupy, do których należą między innymi pęczak i kasza gryczana. - tłumaczy dietetyczka, Małgorzata Jabłońska - Ich ziarna są duże, nie są do końca oczyszczone, tylko obłuszczone, dzięki czemu zachowują cenne wartości odżywcze. Zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. Błonnik jest też źródłem węglowodanów złożonych, czyli takich, które sprawiają, że poziom cukru wzrasta powoli, a uczucie sytości pozostaje na dłużej.

Warto pamiętać, że niektóre rodzaje kaszy zawierają gluten, który wyklucza je z diety osób chorujących na celiakię, czyli nietolerancję tego roślinnego białka. Chodzi przede wszystkim o kasze jęczmienne (pęczak, perłową, łamaną), kaszę mannę czy kuskus, czyli kaszę z pszenicy durum.

Jednym z ciekawszych (i zdrowszych) rodzajów kaszy jest za to kasza jaglana: dawniej jadano ją bardzo chętnie, potem na jakiś czas zniknęła ze stołów. Dziś przeżywa swój renesans.

- Kasza jaglana to przykład bardzo zdrowej kaszy o drobnych ziarnach - mówi dietetyczka. - Zawiera lecytynę, która wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację. Ma delikatny smak, dlatego pasuje do deserów, można z niej przyrządzać na przykład smaczne puddingi z owocami.

Jeśli nabraliście ochoty na coś smacznego z dodatkiem kaszy, mamy dla Was przepis przygotowany specjalnie dla Trojmiasto.pl przez kuchmistrzów z Restauracji w Hotelu Wolne Miasto: Łukasza MiecznikowskiegoMacieja Butkiewicza.

Stek z rostbefu na emulsji z dyni w towarzystwie gryczanej kaszy i  karmelizowanej gruszki

Składniki na jedną porcję:
Rostbef 150 g
Dynia 100 g
Jabłko(małe)
Imbir do smaku
Śmietana 34% 100ml
Kasza gryczana 100 g
Mały kawałek pora
Marchew 1 szt
Gruszka 1 szt
Miód 50 ml
Wino 100ml

Przygotowanie: Kaszę ugotować na sypko, odstawić. Dynie, jabłko pociąć w kostkę dusić w malej ilości wina aż do miękkości, doprawić imbirem, sola i pieprzem, dodać śmietankę zmielić mikserem i przetrzeć przez drobne sito. Pociąć w drobna kostkę marchew, zeszklić na patelni, dodać kaszę gryczana i doprawić do smaku. Gruszkę smażyć na miodzie do uzyskania brązowego koloru, grillować rostbef. Serwować wedle własnego uznania.

Miejsca

Opinie (50) 2 zablokowane

  • Ale śledzia nie tknę! Wolę umrzeć z głodu! (9)

    W dzieciństwie było parę rzeczy, których nie cierpiałem: śledź, wątroba, pomidorowa i kasza gryczana. Pomidorową pokochałem, wątróbkę nie powiem zjem, ale śledzia NEVER!

    • 2 3

    • miałem podobnie, zrób jak ja (8)

      męcz tego śledzia a zobaczysz, świat się przed tobą otworzy :)

      • 4 0

      • a co do wątróbki to po pierwsze kupienie dobrej graniczy z cudem (7)

        a potem zrobienie jej prawidłowo jest podobną sztuką. Dobra wątróbka trafia się jakoś raz na 20 razy a uidaje się ją zrobić dobrze z podobną szansą. Ja dobrze się sprawiam w kuchni a dobrą wątróbkę udało mi się zrobić może 3 razy w ciągu 10 lat.

        • 2 0

        • (4)

          mama ze śledziem robiła różne podchody, był nawet panierowany. niestety ale wyczuwam ścierwo na kilometr, nawet w małych ilościach np. w sałatce warzywnej. swoją drogą co to za zwyczaje dawać do sałatki warzywnej śledzia? chyba jako wypełniacz ha ha ha

          • 2 1

          • czasami trzeba odczekać i po latach zrobić podejście

            organizm ma różne okresy i różne potrzeby w tym czasie. Może teraz zaskoczysz jak już przestałeś rosnąć. Mi do tej pory w niektórych wersjach nie podchodzi ale to tylko dlatego, że jest zły śledź i źle zrobiony. Z kupnymi jest ten problem. Najlepiej kupić płaty solone z beczki, odmoczyć słoność i wtedy dziamać. MNój ulubiony to w śmietanie z cebulką. Ale trzeba dobrego śledzia dostać.

            • 2 0

          • mialem to samo,wyleczylem sie z watrobki jedzac ja z keczupem (2)

            sledzia dopiero marynowanego do wodeczki i wtedy otworzyl sie jego swiat

            • 1 0

            • o tak, pod wódeczkę ;P (1)

              jak już zaskoczyłem z tym śledziem to najlepiej pod wódkę, raz bo jesteś wtedy odważniejszy :) i więcej jesteś w stanie znieść, no i dwa jesteś wstęopnie znieczulony to więcej przejdzie przez gardło. I tak przy okazji móżg dostaje śledzia do nauki jego smaku. Reszta to sama prawda o śledziu. Po prostu organizm się cieszy na jego widok.

              • 2 0

              • variety

                spróbować jakis skandynawski przepis na śledzia,
                szwedzki wigilijny fermentowany (surströmming)
                norweski suszony,
                duńskie fiskebolla

                to jest dobre jedzenie, ma wiele smaków,
                tylko my tu w Polsce znamy jeden smak śledzia

                • 0 0

        • Dobrą (bardzo dobrą nawet) wątróbkę można dostać na rynku przy stadionie żużlowym, polecam (1)

          Kupuję tam od lat. Nie podaję konkretnego stoiska żeby kryptoreklamy nie było, ale popytasz to znajdziesz :)

          • 0 0

          • za daleko dla mnie

            a wątróbka jaka, wieprzowa?

            • 0 0

  • A ty naucz sie czytac i domyslac tych smiesznych znaczkow

    i innych debilnych ogonkow bo problem twoj z tym swiadzcy o malej bystrosci. Nie uzywam tych glupot z zasady i z pelna premedytacja bo nie lubie dawac ani nic otrzymywac na tacy. Len umyslowy z ciebie

    • 1 1

  • Kasza jaglana na deser,

    świetnie smakuje z rodzynkami, pokrojonymi suszonymi morelami, orzechami, miodem i kropelką aromatu migdałowego. Gdzieś w Polsce je się to podobno na Wigilię :)

    • 0 0

  • Uwielbiam kasze wszelkiego rodzaju, zresztą w ogóle lubię urozmaiconą kuchnię, a nie tylko kartofle i kartofle dzień w dzień.

    Jedzenie musi być zróżnicowane. Niestety co widać na ulicach, nasza młodzież uwielbia jeść w kółko to samo śmieciowe żarcie. I kilogramów z pokolenia na pokolenie więcej.

    • 2 1

  • nie sraj we własne gniazdo

    ochyba danie kasza to do gulaszu a nie do setka żenady przepis

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane