• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Niebanalne otwarcie pijalni cydru

Alicja Olkowska
28 października 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Motywem sobotniego otwarcia był magiczny tajemniczy ogród. Udanym pomysłem byli przebrani aktorzy, którzy przez cały wieczór, w znanym tylko sobie języku, zachęcali gości do wspólnej zabawy. Motywem sobotniego otwarcia był magiczny tajemniczy ogród. Udanym pomysłem byli przebrani aktorzy, którzy przez cały wieczór, w znanym tylko sobie języku, zachęcali gości do wspólnej zabawy.

Mamy już w Trójmieście kilka prężnie działających lokalnych browarów, bar z wiśniówką, winiarnie oraz dom szampana. Teraz doczekaliśmy się jedynego na Pomorzu miejsca, które specjalizuje się w cydrze. Jego inaugurację z rozrywkowymi akcentami połączono z otwarciem całorocznego ogrodu zimowego w gdańskim Hotelu Sadova.



Cider Garden Papieroovka, bo tak teraz nazywa się powiększona o ogród zimowy i bar z nalewakami restauracja Papieroovka zobacz na mapie Gdańska, specjalizuje się w cydrze. Obecnie wpisuje się w coraz chętniej wykorzystywany przez branżę gastronomiczną koncept, który opiera się na sprzedaży jednego produktu, ale w wielu odmianach. I tak na miejscu skosztujemy ponad 20 rodzajów cydru. Napoju, który od kilku lat przeżywa swoją drugą młodość.

Cydr, kiedyś zwany jabłecznikiem (pijano go już w II Rzeczpospolitej), to mówiąc wprost przefermentowany sok z jabłek bez dodatku cukru. Przez wielu niesłusznie uznawany za bardziej wytrawną odmianę piwa. W rzeczywistości cydr z piwem łączy jedynie porównywalna zawartość alkoholu, barwa i sposób picia, czyli schłodzony i w podobnej szklance. To jednak zupełnie inny trunek, który niektórzy przyrównują też do wina lub wina jabłkowego - również błędnie.

Lubisz jeść? Kochasz gotować? Te kulinarne imprezy mogą cię zainteresować


Jeszcze niedawno nie miał tak dobrej prasy. Stawiano go w jednym rzędzie wraz z tanimi winami, zwanymi potocznie "jabolami". Modę na cydr sprowokowały m.in. zmiany społeczno-gospodarcze w Polsce: z jednej strony zaczęliśmy emigrować do Wielkiej Brytanii, kolebki cydru, który jest tam niemal narodowym trunkiem, z drugiej sankcje nałożone na polskich sadowników w 2014 roku przez prezydenta Władimira Putina wyzwoliły w Polakach patriotyczne nastroje, które przełożyły się na zwiększoną sprzedaż jabłek i... cydru.

Na rynku dostępnych jest coraz więcej gatunków i smaków: od kwaskowatych i cierpkich, przez półwytrawne, delikatnie słodkie, aż po te z dodatkami, np. korzennymi i owocowymi. Musujące, niemusujące i gazowane, klarowne lub mętne. Trzeba jednak pamiętać, że prawdziwy cydr nie zawiera aromatów, cukru, wyprodukowano go jedynie z jabłek (np. znawcy nie uważają cydru gruszkowego za prawdziwy cydr, tylko klasyfikują go jako "perry").

  • Całoroczny ogród zimowy.
  • Otwarcie pijalni cydru.
  • Otwarcie pijalni cydru.
  • Odniesień do jabłek i przyrody wewnątrz lokalu znajdziemy sporo. Szczególnie interesująco prezentują się zamontowane pod sufitem rośliny (tzw. ogród wertykalny).
  • Pokaz barmański.
  • Produkcja cydru
  • W programie znalazło się również miejsce na koncert z wykorzystaniem mało popularnych instrumentów.
Do polskich owoców nawiązuje Hotel Sadova, zwłaszcza że na terenie, na którym stoi, znajdowały się przed laty sady owocowe.

- Papieroovka Cider Garden to przedłużenie idei i całej koncepcji Hotelu Sadova, który powstał na terenach dawnych sadów owocowych. (...) Odwołujemy się do przeszłości proponując ją jednak w nowoczesnej formie. Umiejętnie łączymy nowoczesne wnętrza z ciekawą architekturą, a w kuchni nasz szef dba, aby z tradycyjnych i lokalnych produktów tworzyć unikatowe kompozycje smakowe - mówiła dyrektor Hotelu Sadova, Małgorzata Kołnierzak.
Rzeczywiście, odniesień do jabłek i przyrody wewnątrz lokalu, za którego projekt odpowiada trójmiejska KaCeDe Pracownia Projektowa, znajdziemy sporo. Szczególnie interesująco prezentują się zamontowane pod sufitem rośliny (tzw. ogród wertykalny). Natomiast autorem całego projektu architektonicznego rozbudowy hotelu jest pracownia Architekci - MAKA Studio.

O jedzeniu na mieście wiemy wszystko: zobacz nasz cykl "Jemy na mieście"

Motywem sobotniego otwarcia był magiczny tajemniczy ogród. Niebanalnym pomysłem byli przebrani aktorzy, którzy przez cały wieczór, w znanym tylko sobie języku, zachęcali gości do wspólnej zabawy. W programie znalazło się również miejsce na koncert z wykorzystaniem mało popularnych instrumentów (didgeridoo, kalimba i drumle) oraz pokaz barmański. Obecny był także sommelier Paweł Zduniak, który pokrótce przybliżył gościom historię cydru.

Spójne z koncepcją lokalu było tematyczne menu. Szef kuchni Janusz Małyszko zaproponował m.in. indyka w gorącej galarecie cydrowej, śledzia marynowanego w buraczkach i cydrze, krem z karmelizowanego selera z suszonymi płatkami jabłka czy tymbaliki z indyka z musem z pieczonego jabłka. Oczywiście nie mogło zabraknąć samego cydru, który serwowano na różne sposoby, także w autorskich koktajlach.

Miejsca

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (103) ponad 10 zablokowanych

  • banalnie i pretensjonalnie (2)

    • 40 6

    • to prawda, (1)

      wszędobylski przerost formy nad treścią.

      • 15 3

      • dokładnie tak

        pajace które w życiu prawdziwego cydru nie pili......

        • 3 1

  • Kiedy powstanie dom bimbru?

    • 6 1

  • Matkobosko

    Teatrzyk dla pięciolatków.

    • 3 3

  • Czyli??? (5)

    Dobre miejsce pracy dla Białorusinów i Ukraińców? 2200 netto i 12 godzin pracy.

    • 80 25

    • jest jakas dziwna moda na stosowanie V ktore w naszym jezyku nie wystepuje.. i zamiany ó/u na "oo"

      i to moze byloby fajne gdyby czasasmi gdzes to bylo uzyte i to 5 lat temu.. a tak to wiocha

      • 13 4

    • przeciez ja tez tyle zarabiam

      • 11 0

    • Tam jest ciągle pusto !!

      Jak przechodzę zawsze swieci pustkami czyli albo drogo albo jedzenie nie takie i brak klimatu

      • 11 5

    • ale zawiść i zazdrość, ale frustracja

      ale się miotasz

      • 10 7

    • podateczek leci

      i możesz pobierać pisiorze pińcet plusz

      • 16 12

  • (2)

    Pewnie ceny nie dla polakow

    • 52 15

    • Nie byłeś to nie wiesz...

      • 2 0

    • Pewnie wolisz mózgotrzepy

      • 6 19

  • Gości bez liku :-)

    • 3 1

  • Entliczek pentliczek

    Menu kojarzy mi sie wylacznie z tym wirszem

    • 2 1

  • Nie mozna bylo nazwac "Cydrowy ogród Papuerówka"

    Nie mozna bylo bo by hipsteriada omijala to szerokim łukiem. A tak jest cooltura światowo. p.s. nazwa zastrzeżona

    • 11 1

  • o ja

    dlaczego nie ma rodziców ? kiedy zamykać bedą , ale tak na zawsze zamykać ,

    • 1 2

  • Lubie cydr

    I co wam do tego, właśnie zlałem do butelek własnej roboty cydr z jabłek z własnej działki i nie uważam się za jakiegoś biedaka. Wina również pracują w piwnicy. Takie hobby

    • 13 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane