• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Niewielu gości pierwszego dnia w lokalach gastronomicznych

rb
18 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
W poniedziałek w gdańskich restauracjach przebywały głównie dwie lub cztery osoby. W poniedziałek w gdańskich restauracjach przebywały głównie dwie lub cztery osoby.

Od poniedziałku, 18 maja, znów można odwiedzać restauracje i lokale gastronomiczne. Sprawdziliśmy, jak bardzo mieszkańcy Trójmiasta się za nimi stęsknili. Wygląda na to, że deszczowy dzień i poniedziałek sprawiły, że wizyty w lokalach odłożyliśmy na później.



Restauracje w Trójmieście


Czy masz zamiar w najbliższym czasie wybrać się do restauracji?

Przypomnijmy: w związku z pojawieniem się koronawirusa w piątek, 13 marca, premier Mateusz Morawiecki poinformował o decyzji zamknięcia wszystkich miejsc, w których gromadzą się ludzie. Efektem tego były zamknięcia wszystkich restauracji w Polsce.

Zaczął się wyścig na kreatywne pomysły, jak nie zbankrutować. Większość restauracji przeszła na zamówienia na wynos, inne musiały zamknąć się całkowicie. Ten stan trwał do dziś.



Poniedziałkowe otwarcie restauracji, 18.05.2020 r.



Na ten dzień czekali restauratorzy i... chyba tylko oni, bo 18 maja trójmiejskie restauracje - przeważnie - świeciły pustkami. Wpływ na to miały prawdopodobnie dzień tygodnia (poniedziałek) i pogoda (deszcz przez cały dzień), ale pewnie nie tylko. Dużo można byłoby mówić o zasadach, na jakich restauratorzy mogli ponownie otworzyć swoje lokale. Jedną z największych kontrowersji stanowi przepis o zajmowaniu miejsca przy stoliku z osobą, z którą mieszkamy.

Nowe menu, prezenty i promocje. Restauracje wracają po przerwie



- Jak mam sprawdzić, czy para, która siedzi przy jednym stoliku, mieszka ze sobą? Przecież to nie jest napisane w dowodzie, a nawet dowodu nie mogę im sprawdzić - denerwował się manager jednej z restauracji na osiedlu Garnizon we Wrzeszczu.
Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:

  • limit osób w lokalu (na jedną osobę muszą przypadać co najmniej 4 m kw.);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie i dodatkowo tabliczka z napisem "stół zdezynfekowany";
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m, pod warunkiem że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego; goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach;
  • nie można używać pojemników na przyprawy, jak sól czy pieprz.

Mimo tych obostrzeń większość restauracji otworzyła się ponownie. Około godz. 13, w porze obiadu, odwiedziliśmy restauracje mieszczące się w biurowcach kompleksów Olivia Business Centre oraz Alchemia w Oliwie. Wbrew naszym przypuszczeniom nie było w nich wielu gości czy pracowników znajdujących się wokół biur.



Potem przenieśliśmy się do Wrzeszcza, na osiedle Garnizon oraz na ul. Wajdeloty. Tam nie było wiele lepiej.

Późnym popołudniem w centrum Gdańska w kilku restauracjach zajęte były po jeden lub dwa stoliki.

  • Głównie z uwagi na deszcz po południu w Gdańsku było bardzo mało osób.
  • Restauracje i kawiarnie przestrzegają nowych przepisów.
  • Stoły stoją od siebie w odległości dwóch metrów.
Nieco inaczej sytuacja miała się w Sopocie. Wieczorem do Raportu z Trójmiasta wpadło zdjęcie, na którym widać restauracyjny ogródek wypełniony gośćmi.

W sopockiej restauracji Cały Gaweł byli wieczorem goście. W sopockiej restauracji Cały Gaweł byli wieczorem goście.
Gospodarka się odmraża i wszyscy mamy nadzieję na to, że wszystko szybko wróci do normy. Żeby było lepiej, powinniśmy jednak w tym wszystkim uczestniczyć i wspierać lokalnych przedsiębiorców.
rb

Opinie (161) ponad 20 zablokowanych

  • Powiedzmy sobie

    szczerze, nie bedzie niczego...

    • 4 0

  • (1)

    Niestety, ale nie zarobią za dużo. Ludzie muszą bardziej planować wydatki, a w restauracjach głównie turyści siedzieli, których teraz nie ma. Zaczął się trudny czas. A przeciętny Norweg tez będzie oszczędzać i zamiast 3 wyjazdów zrobi 2 albo 1 na południe Europy, żeby się wygrzać w ciepłym morzu i najeść pysznych potraw. Sama bym tak zrobiła.

    • 18 3

    • Przeciętny Norweg ma w pup...e wygrzewanie się na słońcu, on tu przyjeżdża na tanie zakupy i zabawić się, napić tanim kosztem.

      • 5 0

  • Za bardzo jestem jeszcze wystraszony tą pseudo pandemią (1)

    • 30 41

    • Jeśli nasz jakieś nowe dane o pseudo pandemii to je ujawnij

      • 1 1

  • Niech rząd pogodę odmrozi jakimś jednym rozporządzeniem (2)

    Bo w tak ziąb siedzieć pod parasolem na zewnątrz to trzeba być mocno zdesperowanym.
    A tą listę zasad to chyba urzędnicy zapożyczyli od Monty pythona bo podobny poziom absurdu. Restauratorzy olejcie to bo i tak nie da się przestrzegać tych wszystkich zasad a milicji na szczęście za mało żeby byli w stanie biegać i sprawdzać

    • 56 12

    • Kto Ci każe

      Siedzieć pod parasolem?

      • 1 1

    • Chłopie 2 portery i będzie ci ciepło:)

      • 7 1

  • (1)

    Niewielu gosci? Ale i tak wystarczająco.
    Wczoraj na chlebnickiej do północy darli się i pili na ulicy, pardon, w ogródku restauracyjnym.

    Dodam że był to ciekawy model rodziny - dwie panie i pan wyglądający na rówieśników, na pewno rodzeństwo.

    • 7 0

    • Być może są właścicielami tej knajpy,w końcu knajpa musi zarabiać na siebie.

      • 1 1

  • To trzeba być chorym (3)

    żeby siedzieć w restauracji podczas pandemii i zajadać się czymś ,co nie wiadomo kto miał to w ręku

    • 30 30

    • Racja!

      To dość obrzydliwe i nieodpowiedzialne.

      • 2 4

    • (1)

      Co ty Kasiu mialas w reku?

      • 13 1

      • W ręku miała a do ust nie chce włożyć?

        • 5 1

  • I b.dobrze!

    Im mniej osób tym lepiej dla naszego zdrowia.

    • 6 3

  • Nie dość że podnieśli ceny, to jeszcze trzeba swoje dane podawać. (2)

    • 9 4

    • Jak dane podawać ? (1)

      ???

      • 3 2

      • Normalnie z dowodu osobistego.

        • 3 2

  • Drodzy restauratorzy! Żeby zachęcić klientów, musicie jeszcze bardziej podnieść ceny. (1)

    • 35 7

    • podniesiemy, jak podliczymy dezynfekcję

      • 4 6

  • Spoko. Na razie kiepska pogoda odstrasza a nie koronawirus. Myślę, że w weekend przy ładnej pogodzie będzie ciężko o wolny stolik.

    • 3 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane