- 1 Najlepsi restauratorzy-innowatorzy (7 opinii)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Niewielu gości pierwszego dnia w lokalach gastronomicznych
Od poniedziałku, 18 maja, znów można odwiedzać restauracje i lokale gastronomiczne. Sprawdziliśmy, jak bardzo mieszkańcy Trójmiasta się za nimi stęsknili. Wygląda na to, że deszczowy dzień i poniedziałek sprawiły, że wizyty w lokalach odłożyliśmy na później.
Restauracje w Trójmieście
Zaczął się wyścig na kreatywne pomysły, jak nie zbankrutować. Większość restauracji przeszła na zamówienia na wynos, inne musiały zamknąć się całkowicie. Ten stan trwał do dziś.
Poniedziałkowe otwarcie restauracji, 18.05.2020 r.
Na ten dzień czekali restauratorzy i... chyba tylko oni, bo 18 maja trójmiejskie restauracje - przeważnie - świeciły pustkami. Wpływ na to miały prawdopodobnie dzień tygodnia (poniedziałek) i pogoda (deszcz przez cały dzień), ale pewnie nie tylko. Dużo można byłoby mówić o zasadach, na jakich restauratorzy mogli ponownie otworzyć swoje lokale. Jedną z największych kontrowersji stanowi przepis o zajmowaniu miejsca przy stoliku z osobą, z którą mieszkamy.
Nowe menu, prezenty i promocje. Restauracje wracają po przerwie
- Jak mam sprawdzić, czy para, która siedzi przy jednym stoliku, mieszka ze sobą? Przecież to nie jest napisane w dowodzie, a nawet dowodu nie mogę im sprawdzić - denerwował się manager jednej z restauracji na osiedlu Garnizon we Wrzeszczu.
Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:
- limit osób w lokalu (na jedną osobę muszą przypadać co najmniej 4 m kw.);
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie i dodatkowo tabliczka z napisem "stół zdezynfekowany";
- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m, pod warunkiem że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego; goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach;
- nie można używać pojemników na przyprawy, jak sól czy pieprz.
Mimo tych obostrzeń większość restauracji otworzyła się ponownie. Około godz. 13, w porze obiadu, odwiedziliśmy restauracje mieszczące się w biurowcach kompleksów Olivia Business Centre oraz Alchemia w Oliwie. Wbrew naszym przypuszczeniom nie było w nich wielu gości czy pracowników znajdujących się wokół biur.
Potem przenieśliśmy się do Wrzeszcza, na osiedle Garnizon oraz na ul. Wajdeloty. Tam nie było wiele lepiej.
Późnym popołudniem w centrum Gdańska w kilku restauracjach zajęte były po jeden lub dwa stoliki.
Nieco inaczej sytuacja miała się w Sopocie. Wieczorem do Raportu z Trójmiasta wpadło zdjęcie, na którym widać restauracyjny ogródek wypełniony gośćmi.
Gospodarka się odmraża i wszyscy mamy nadzieję na to, że wszystko szybko wróci do normy. Żeby było lepiej, powinniśmy jednak w tym wszystkim uczestniczyć i wspierać lokalnych przedsiębiorców.
Opinie (161) ponad 20 zablokowanych
-
2020-05-19 11:41
Poczekajcie na słońce
To będziecie pisać, ze restauracje przepełnione :)
- 5 4
-
2020-05-19 11:26
Prawda jest taka, że dopóki nie otworzą granic, tak to do lipca będzie wyglądało. Obrót w gastronomii o tej porze roku robili turyści zza granicy.
- 22 0
-
2020-05-19 11:16
Ja się wybieram
jak tylko odmrozi się pogoda....
- 8 5
-
2020-05-19 08:33
Niewielu gości... (1)
A może ludzie doszli do wniosku, że bez owych lokali też da się żyć? I też jest fajnie?
- 37 9
-
2020-05-19 11:15
ci, co nie chodzili
teraz tym bardziej nie zacznie
a gości jest mało, bo: poniedziałek, beznadziejna pogoda, a przede wszystkim brak turystów. Zobaczymy, co napiszą po weekendzie ze słoneczną pogodą. Knajpy będą pełne.- 7 0
-
2020-05-19 11:11
no i fajnie
my się wybieramy dziś
- 2 5
-
2020-05-18 22:36
(3)
Za co? Za co wspierać? Za co to Gastro? Przeciętny Polak wydaje o wiele za dużo względem realnej siły nabywczej na Gastro na mieście. Żyjemy jak na zachodzie ale zarabiamy polowe. Wszystko przejadane, życie od 1 do 1. Nie jesteśmy jak pokolenie rodziców którzy co mogli odkładali. Czynie ta uwagę także do siebie. Nie mam zle, ale teraz postanowiłem znacznie ograniczyć wydawanie na konsumpcje po knajpach i te kase zaoszczędzić żeby mieć poduszkę znacznie bardziej miękka niż dotychczas. Powodzenia wszytskim!
- 92 6
-
2020-05-19 11:07
skoro jest tak źle to dlaczego ceny mieszkań są tak wywindowane i dlaczego połowa z nich jest sprzedawana za gotówkę?
- 5 7
-
2020-05-19 07:30
Wszytsko powiadasz
- 1 1
-
2020-05-19 07:18
Dobrze ze poczyniles te uwage
Tymczasem poczywaj, a ja pobrucze
- 9 3
-
2020-05-18 21:35
Naród nie ma kasy (1)
Na restauracyjne frykasy
- 130 11
-
2020-05-19 11:06
ale to nie frykasy
a zwykłe ,drogo sprzedane kiełbasy.
- 24 0
-
2020-05-19 06:07
Co z zapasami produktów (5)
Fajnie, ale czy jedzenie będzie bazowało na świeżych produktach czy przypadkiem na zapasach sprzed 2 miesięcy przechowywanych w warunkach mocnych oszczędności? Chyba jednak jeszcze trochę poczekam.
- 38 4
-
2020-05-19 07:13
Tak mistrzu (3)
Używają sałaty i pomidorów sprzed 2 miesięcy.
- 9 7
-
2020-05-19 08:24
Tak tak. O mrożeniu słyszałeś ? (1)
jw
- 0 2
-
2020-05-19 09:17
Mrożone pomidory? Nie słyszałem.
- 6 2
-
2020-05-19 07:35
Nie dla wszystkich obiad to sałata z pomidorem, mistrzu z Wajdeloty.
- 9 5
-
2020-05-19 07:12
Szpinak z wora 10kg/55zl
Zawsze swiezo zawsze pewnie
- 10 0
-
2020-05-19 08:16
2020. Wczasy tylko w bloku wschodnim. Polecam nasz kraj lub Wegry. Budapeszt i Balaton. Kuchnia i zwiedzanie. Wypoczynek w wodzie. 1000 km to dla nie niedzielnego kierowcy nie wyczyn.
- 15 5
-
2020-05-19 07:41
przy hali targowej
wieńca już nie kupisz ale 10 odmian kebaba
- 20 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.