- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (34 opinie)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (16 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (29 opinii)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (147 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Nowe lokale: bar przy plaży i dużo pizzy
W kolejnym odcinku Nowych Lokali opisujemy trzy nowe lokale specjalizujące się w pizzy oraz przestrzeń przy plaży, w której napijemy się kolorowych drinków i zjemy coś szybkiego z food trucka.
Plaża
Alternatywa dla nadmorskich barów w Jelitkowie. Plaża zlokalizowana jest na początku prowadzącej nad morze promenady przy ul. Piastowskiej . To nie tylko bar, ale raczej wysypana piaskiem przestrzeń imprezowo-relaksacyjna. Za koktajle (także niealkoholowe) odpowiada doświadczony barman Szymon Szczęsny, który jest w stanie przygotować dowolny drink - wystarczy poprosić o ulubione smaki. Napoje bezalkoholowe kupimy za 6 zł, piwo za 7 zł, kieliszek czegoś mocniejszego od 10 zł. Za ofertę gastronomiczną odpowiadają zaparkowane na miejscu dwa food trucki - u Pana Balerona kupimy kanapki ze stekami i sosem serowym, w Rybie w Mieście - fish&chips z domową surówką i autorskimi sosami (20 zł). Usiądziemy zarówno na leżakach, jak i przy stolikach. Wieczorami gra didżej oraz występują na żywo muzycy. Czynne od godz. 11 do późnych godzin nocnych.
01 Pizzarium
Rodzinna pizzeria przy Podwalu Staromiejskim 102B założona przez gdańszczanina, który kilkanaście ostatnich lat spędził w kuchniach restauracji we Włoszech. Po powrocie do swojego miasta zaprosił do współpracy dwóch Włochów i otworzył lokal specjalizujący się w dwóch najbardziej charakterystycznych rodzajach pizzy. Pierwszy to klasyczna włoska pizza, wypiekana na cienkim cieście, której tutaj zjemy kilka kompozycji, m.in. z bresaolą i kaparami, szynką i karczochami czy pikantną kiełbaską 'ndują i ostrymi papryczkami (ceny od 18 zł do 28 zł).
Drugi rodzaj to tzw. pizza al taglio, czyli pizza na kawałki zwana również rzymską, gdzie jest najbardziej popularna. To placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego i sprzedawany z wielkich blach w kształcie wycinanego nożyczkami prostokąta, a nie koła. Codziennie w 01 Pizzarium rodzajów rzymskiej pizzy jest kilka - smaki są przeróżne: od ostrego salami, przez wegetariańską, serową, z tuńczykiem czy focaccię w formie kanapki ze świeżymi warzywami. Ceny za porcję (dwoma spokojnie zaspokoimy głód) zaczynają się od 8 zł. Prostokątną pizzę możemy też zamówić w całości (wielkość to 60 x 40 cm) od 70 zł. To dobry pomysł na spotkania czy imprezy rodzinne - takim plackiem naje się i 6-8 osób. Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-23, a w piątki i soboty w godz. 12-24. Niebawem w ofercie będzie również alkohol.
New York Pizza Department
New York Pizza Department to pierwszy trójmiejski oddział ogólnopolskiej niewielkiej sieci pizzerii, która specjalizuje się - nomen omen - w pizzy nowojorskiej, którą do tej metropolii przywieźli imigranci z Neapolu. Z jednej strony to włoski klasyk na cienkim, chrupiącym cieście, a z drugiej - amerykański luz i przepych. W NYPD przy Rzeczypospolitej 4D/168 (przymorskie osiedle Albatross Towers) zamówimy kilkadziesiąt rodzajów włoskiego placka, w tym takie jak pizza dokładnie pokryta kiełbasą pepperoni Hot Tony Pepperoni z jalapeno i tabasco; Upper East Side White z sosem czosnkowym, serem i rukolą; Spinach Giuliani z sosem śmietanowym, szpinakiem i oliwkami czy NYPD Ultimate z pepperoni, mięsem wieprzowo-wołowym, szynką i przeróżnymi warzywami. Ceny zaczynają się od 17,90 zł za mały placek (wielkości 30 cm). Są jeszcze duże (40 cm) i XXL (50 cm) - za najdroższą zapłacimy 43,90 zł.
W ofercie lokalu znajdują się proste przekąski, sałatki, makarony, smażone kurczaki, zapiekane z dodatkami ziemniaki i kilka dań lunchowych (m.in. chilli con carne czy pierś z kurczaka w sosie BBQ). Warto pytać o promocje - m.in. w każdy dzień tygodnia zamówimy wybrane pozycje taniej, w tygodniu do godz. 15:30 obowiązują happy hours z 20-procentową zniżką (warto się upomnieć przy zamówieniu, ponieważ to promocja "na życzenie klienta"), taniej o 15 proc. zapłacą studenci. NYPD działa głównie na dowozy (tel. 58 380-20-30) - w środku niemalże nie ma miejsc siedzących. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 11-22, w piątek w godz. 11-23, w sobotę w godz. 12-23, a w niedziele w godz. 12-22.
Malowana Lala
Bistro z kuchnią włoską i kuchnią amerykańską przy ul. Podjazd 2 w Sopocie (w tym miejscu działało już kilka restauracji - ostatnio Napoli Mia). Malowana Lala na razie funkcjonuje wyłącznie na zabudowanym tarasie, ale jesienią ruszy również znajdujący się po sąsiedzku lokal (na razie w remoncie). W środku panuje luźna atmosfera, jest kominek, będzie gramofon i kolekcja płyt winylowych, na ścianach są malowidła w stylu pin-up (również do tego trendu modowego nawiązuje ubiór kelnerek czy nazwy dań w karcie).
Zjemy przede wszystkim pizzę (pieczoną w piecu opalanym drewnem) w kilkunastu klasycznych kompozycjach. Oprócz tego w menu są makarony (m.in. w stylu carbonara czy bolognese), sałatki, stek z frytkami, polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym i kilka przekąsek do piwa. Zamówimy szeroki wybór alkoholi i koktajli. Czynne od godz. 11 do godz. 23, a w piątki i soboty do północy albo dłużej.
Miejsca
-
Malowana Lala Sopot, Podjazd 2
-
New York Pizza Gdańsk, al. Rzeczypospolitej 4D/168
-
01 Pizzarium Gdańsk, Podwale Staromiejskie 102B
Opinie (101) 7 zablokowanych
-
2018-08-13 10:37
Lala..
Penne tyle że mój kot by to opitolił i się nie najadł .............
- 0 0
-
2018-08-12 11:56
Dziwne, w Warszawie nad wisla sa kilometry imprezoni pod golym niebem (2)
W trojmiescie nie ma takiego zintegorwanego miejsca przy plazy, j.
- 3 3
-
2018-08-12 23:40
I bardzo dobrze
- 1 0
-
2018-08-12 11:59
Przy plazy powinny byc otwarte kluby, bez wstepow w jednym ciagu
Brakuje takich miejsc w 3miescie
- 1 3
-
2018-08-12 00:58
Plaża (2)
Byłam potwierdzam drinki jakich jeszcze nie znałam coś nowego oby więcej takich miejsc.
- 4 3
-
2018-08-12 17:08
jakich nie znałam
Sam sobie posty reklamowe piszesz?
- 4 0
-
2018-08-12 09:47
Mam takie same odczucia. Drinki jakich nie znałem
Czyszczą bez budzenia
- 9 0
-
2018-08-12 09:18
Drożyzna (2)
Te Pizze
- 5 2
-
2018-08-12 16:21
Drożyzna
zarabiajac tyle co ty(wszystko jest drogie)
- 0 2
-
2018-08-12 09:49
18 za pizze to drogo? Siedź w domu biedaku kliencie g*wna z biedry
- 4 3
-
2018-08-11 17:01
Nie mam brody, nie mam rurek ani wyglądu zniwieściałego cherubina (4)
nawet nie mam tatuażu, nie pasuję tam i tyle.
- 14 9
-
2018-08-12 16:17
Nie mam brody, nie mam rurek ani wyglądu zniwieściałego cherubina
ale za to zniszczona glowe!
- 2 1
-
2018-08-12 12:55
Zarost ma dobre strony... Po nim poznasz słoika z prowincji!
- 2 1
-
2018-08-11 17:09
A nie lepiej kupić słoik z klopsami w biedronce za 5 złotych? (1)
Bandzioch pełny i tanio.
- 6 8
-
2018-08-12 09:21
nie
- 2 0
-
2018-08-11 16:19
Ludzie... mam już dość tych wymyślanek kulinarnych. Tego śmietnika gastro. (8)
Smierdzace trucki... dziekuje ale nie. Pizze.... włoskie czy romskie...
Wiecie, tęsknię do barów mlecznych, do mielonego z jajka, do pomidorowej z makaronem. Interesuje mnie polskie jedzenie a nie wymyślanie pierdół. Ta moda... nie ma sensu lansować czegoś obcego w Polsce. Wiadomo schabowy i kapusta i ziemniaki gotowane koperkiem. To jest jedzenie. Nie ma lepszego.- 62 54
-
2018-08-11 21:54
Ale... (2)
Ale barów mlecznych jest całkiem sporo. Turystyczny, Neptun, Syrena, Przy Rynku, Kmar (Gdańsk), Słoneczny, Smakosz, Domowy (Gdynia), Bursztynek (Sopot). To te powiedzmy o statusie kultowych ale ciągle przybywają nowe takie jak Serwis Smaku w Gdyni. Inna sprawa, że gdy były tylko tego typu placówki gastronomiczne, to też dużo osób narzekała, że ziemniaki twarde, niedogotowane, że coś zimne albo przegotowane czy niedpoieczone. Ostatnio będąc w Białymstoku, jako entuzjasta mleczaków, wstąpiłem do , nomen omen Baru Słonecznego (jak w Gdyni) i powiem szczerze, że mocno byłem zawiedziony. Bardzo załowałem, że nie wybrałem się np. na pizzę .
- 14 0
-
2018-08-11 22:08
(1)
Akurat Słoneczny to najgorszy tego typu bar w Bstoku.
- 1 0
-
2018-08-12 16:13
to najgorszy tego typu bar w Bstoku.
to w polsce?
- 1 0
-
2018-08-11 16:29
(1)
Chłopie zluzuj bo Ci żyłka pęknie ja też najbardziej cenię schabowego z kością czy mielonego ale czasem dobrze wrzucić "na ruszt" coś innego...
- 22 7
-
2018-08-11 17:19
J.w.
- 3 3
-
2018-08-11 17:16
przeciez jest tyle barów mlecznych
bylo o tym pisane
- 12 4
-
2018-08-11 17:05
Czym więcej różnorodności tym lepiej
Napisał wyborca pisu ..
- 3 10
-
2018-08-11 16:27
To se nagotuj, nasmaż, zeżryj i nie marudź
- 41 18
-
2018-08-11 16:02
I tak 90% z tych loakli padnie przed otwarciem kolejnego sezonu (4)
ze względu na ceny i składniki nie najlepszej jakosci
- 39 5
-
2018-08-12 16:10
I tak 90% z tych loakli padnie przed otwarciem kolejnego sezonu
czekalem na taki komentaz!!!
- 1 1
-
2018-08-12 08:57
80%
Ze względu na kulturę jedzenia w Biedronce.
- 0 1
-
2018-08-11 17:00
(1)
taki los. w londynie srednio codziennie pada jeden local... no i powstaje nowy
- 2 4
-
2018-08-11 17:28
local powiadasz? hmm :)
- 5 3
-
2018-08-12 12:43
plaża Szymon
Pan Szymon zawsze będzie mi się kojarzył z Cuba Libre na Zaspie. Szkoda, ze zrezygnował z tego lokalu, bo była to fajna miejscówka nie to z niej pozostało...
- 6 1
-
2018-08-12 08:48
Napoli mia Gdynia (1)
Super jedzenie zarówno pizza neapolitańska oraz desery
- 1 0
-
2018-08-12 10:03
Gdzie to?
- 0 0
-
2018-08-11 21:10
17 pln za pizze ? (1)
Za 7.99 kupuje kilogramowa w biedronce z miesami i full wypas dla 3 osob.
- 7 22
-
2018-08-12 09:46
Poczytaj w słowniku co znaczy oksymoron
A potem pisz pizza z biedy i mięso.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.