- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (83 opinie)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (241 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (51 opinii)
- 4 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
Nowe lokale: bar z wódką, burgery i dwa kluby
Moda na burgery nie mija, powstał nowy szot-bar, otwarto też dwa nowe kluby oraz klubo-kawiarnię w Domu Technika - to najnowsze wiadomości z branży gastronomicznej w Trójmieście. Zobacz nowe lokale, które powstały w Gdańsku, Gdyni i Sopocie.
Pierwsze Piętro zaskakuje przede wszystkim lokalizacją. Ta przestronna, urządzona w jasnych kolorach i minimalistycznym stylu klubo-kawiarnia znajduje się bowiem na pierwszym piętrze Domu Technika przy ul. Rajskiej 6 . Lokal czynny jest od 9 rano do ostatniego klienta. W ciągu dnia możemy wpaść tutaj zarówno na późne śniadanie (grillowane kanapki), lunch (tarty, również wegetariańskie) czy szybką kawę (ziarna z włoskiej palarni Illy). Wieczorem Pierwsze Piętro zamienia się w klub, gdzie już niebawem mają odbywać się jazzowe jam session oraz wystawy. Na barze dostać można m.in. piwo z browarów rzemieślniczych oraz coraz bardziej popularne lemoniady fritz-kola. Do dyspozycji klientów są również dwie sale konferencyjne na ponad 100 osób.
Moda na burgery nie mija. Choć największą popularnością cieszą się ostatnio te podawane z tzw. foodtrucków, powstają również małe knajpki, które bułkę z mielonym serwują stacjonarnie. Najnowszym hamburgerowym barem w Sopocie jest Małpa Bistro przy ul. Podjazd 5 . Menu jest niewielkie - do wyboru mamy kilka rodzajów kanapek: oprócz standarowych propozycji, zjemy m.in. burgera z kozim serem i bakłażanem, mozarrelą i suszonymi pomidorami czy krewetkami i avocado. Wyjątkowa na tle innych burgerowni trójmiejskich jest propozycja burgera z mięsiem z jelenia, oscypkiem i sosem tatarskim. Do wyboru trzy rodzaje bułek: pszenna z siemieniem lnianym, grahamka i słodka drożdżowa. Lokal jest niewielki, ale przytulny.
Niewielką knajpką jest również Peron 11 w ciągu lokali handlowych przy wyjściu z tuneli dworca Gdynia Główna od strony ul. Morskiej . Kiedyś znajdował się tu bar piwny, teraz powstała restauracyjka. Rano można zjeść śniadanie, na obiad pizzę. Wystrój knajpki raczej nie wyróżnia jej pośród innych punktów gastronomicznych tego typu, jednak na pewno jest to świetna lokalizacja dla wszystkich podróżnych, którzy mają dość przydworcowych budek z zapiekankami i hot-dogami.
Restauracyjką urządzoną w rustykalnym, staropolskim stylu jest Kredens przy ul. Franciszka Hynka 73 G na Zaspie. To lokal, który stawia na prostotę zarówno w wystroju (proste, drewniane meble, niemal brak ozdób), jak i menu (schabowy, pierogi, żurek). Na tle podobnych knajpek Kredens wyróżniają ceny alkoholi - szota wódki i kufel piwa kupimy tutaj za 4 zł. Cena dwudaniowego obiadu dnia z kompotem również jest atrakcyjna - 15 zł.
W Alfa Centrum otwarto bar ze zdrową żywnością sieci Dr Bardadyn, firmowanej nazwiskiem popularnego dietetyka. W menu znajdują się m.in. świeże koktajle zdrowotne, soki owocowe i warzywne, sałatki, kanapek i tortille. Wszystkie dania opierają się na produktach diety strukturalnej dr Marka Bardadyna. Dzięki temu mają zawierać maksymalne ilości naturalnych witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. To dobre miejsce, aby zjeść szybkie śniadanie lub w drodze do pracy kupić zdrowy lunch będący alternatywą dla fast-foodów. Jest możliwa dostawa na telefon.
Kolejna knajpka w centrum handlowym. Tym razem jednak na obrzeżach Gdańska - w CH Kowale . Ro-Caffe jest niewielką kawiarenką z nowoczesnym wnętrzem (znak rozpoznawczy - pomarańczowe fotele) z akcentami muzycznymi na ścianach. Dobre miejsce na wypad z przyjaciółką na kawę i ciastko lub przystanek z dziećmi podczas zakupów - w lokalu serwują ogromny wybór lodów i deserów.
Na rozrywkowej mapie Trójmiasta pojawiły się również dwa nowe kluby muzyczne. Club Echo znajduje się w piwnicy budynku LOT , w pomieszczeniach dawnego Terminal Pub i jest typową imprezownią dla ludzi szukających zabawy przy znanych przebojach dyskotekowych. Z kolei Hollywoodland przy ul. Warneńskiej 8c na Morenie to miejsce, gdzie okoliczni mieszkańcy nie tylko potańczą, ale również zagrają w bilard czy obejrzą mecz.
Na koniec dobra informacja dla fanów fastfoodów. Na Oruni Górnej przy ul. Świętokrzyskiej niedaleko skrzyżowania z ul. Platynową powstał nowy lokal sieci McDonald's.
Miejsca
Opinie (170) 9 zablokowanych
-
2013-10-27 18:09
afe (3)
te lokale robią się monotonne, wszędzie tylko nalewaki z tyskaczami i leszkami, zamiast porządnego piwa w małych browarów.
- 10 3
-
2013-10-28 11:07
też mnie to wkurza (1)
Dlatego nie odwiedzam takich przybytków. Piwo pod klientelę. Jeśli klientela wybiera leszka, tyskacza czy zachwyca się żywczykiem, to dla mnie nie ma wśród niej miejsca. W Gdańsku wręcz obowiązkowo kluby powinny serwować wszystkie czołowe piwa Ambera (Żywe lub Johannes, Żywe n/f, Koźlak, Grand, Pszeniczniak, Złote Lwy), fajnie byłoby również zobaczyć Gościszewo.
- 2 0
-
2013-10-28 18:57
Johaness zdecydowanie najlepiej mi smakuje, gdzie oprócz Pyra Bar go serwują ?
- 1 0
-
2013-10-28 12:04
a dlaczego? ano dlatego, że koncerny dorzucają parasole, ławy, stoły na które właściciel nie musi wywalac kasy
- 2 0
-
2013-10-28 08:38
Może jakiś Dom Kultury by powstał, wódy wszędzie w bród, syfiastych burgerów również (2)
poicie młodzież tym badziewiem a ta szara masa myśli, że jak się nażre fast food-ów i nachleje gorzałki to będą cool. Obskoczą jeszcze nowe Centrum Handlowe, bo to przecież największa atrakcja ponad 800 tys. tzw. Metropolii.
I Wy o tym piszecie, żenada.- 8 3
-
2013-10-28 12:09
Takie czasy mocium Panie
A na Morenie w miejsce zoologicznego sklepu też ..... bar. Na pocieszenie wstawili dwa stoły bilardowe.
- 1 1
-
2013-10-28 09:07
Re: Może jakiś Dom Kultury by powstał, wódy wszędzie w bród, syfiastych burgerów również
Ale oo co kultura? Po co nauka? Człowiekiem z glową na karku trudno się steruje. Zadaje niewygodne pytania. Ma wątpliwości. Neguje odgórne decyzje.
A tak, flaszeczka jedna, druga, jakiegoś "żydka" się puści na "pożarcie", wiejska muzyka. Czego chcieć więcej?- 4 0
-
2013-10-27 09:15
Dr Bardadyn, zdrowe jedzenie ??e to niebedzie popularnu u lemingów (8)
jesteś tym co jesz !!!Jędzą śmieci to maja śmieci zamiast mózgu!!Oby takich barów jak najwięcej.
- 12 16
-
2013-10-27 09:27
Re: Dr Bardadyn, zdrowe jedzenie ??e to niebedzie popularnu u lemingów (5)
.i tych poprawnie (chociażby bez sensu, ale jednak) piszących w swoim ojczystym języku....
..A wybacz, ty się nie łapiesz.- 10 4
-
2013-10-27 10:04
Zauważyłem ciekawą rzecz (2)
To rzucający na lewo i prawo określeniem "leming" z reguły najbardziej zasługują na to miano...
- 12 2
-
2013-10-28 11:31
dokładnie tak samo,
jak z ciskaniem z kierunku wszystkiego co się rusza określenia "Żyd" lub "gej"
- 1 0
-
2013-10-27 10:32
ten pan ma racje
- 3 0
-
2013-10-27 14:21
brawo lemingi wiedziałem ze wystarczy o was napisać prawdę a wywalicie swoje frustracje :) (1)
Właśnie potwierdziliście .Jeszcze nie czytałem leminga który by się przyznał że nim jest.I naturalnie leming uważa się za inteligenta kolejny raz potwierdziliście !!
- 3 3
-
2013-10-27 17:15
Re: brawo lemingi wiedziałem ze wystarczy o was napisać prawdę a wywalicie swoje frustracje :)
To zwykły szacunek do swojego języka. Coś w tym nie tak? Może to i tzw grammar nazi, ale stawianie spacji przed kropką też uszczupla (i to sporo) jakość przekazu, mości Panie Anal-Fa-Beto.
- 2 6
-
2013-10-27 09:45
Ale o co chodzi z tą jędzą? Ona nie jest "popularnu"? (1)
Nie moher, nie leming, ale za to gimbaza nie umiejąca poprawnie napisać zdania.
- 8 2
-
2013-10-27 14:22
wszyscy wiedza oco chodzi ale nie leming :)
- 2 2
-
2013-10-28 10:58
Kluby cienko przeda- kryzys - jak po roku z tych nowootwartych zostanie jeden to bedzie sukces!
- 1 0
-
2013-10-27 18:19
wszystkie wnętrza zaprojektował ten sam nudziarz ...... (1)
- 4 3
-
2013-10-28 10:17
Tani nudziarz.
Inaczej jęczałbyś, że mają za wysokie ceny.
- 1 1
-
2013-10-28 09:05
nowe, stare i przemianowane
Kto tu w konia robi, dziś otwarcie nowego lokalu polega głównie na zmianie nazwy, lub ponowne otwarcie po dłuższej przerwie.
- 1 2
-
2013-10-27 09:03
a dzisiaj w Berlinie Zachodnim umarł na śmierć twórca doner Kebaba (23)
a tu takie info o otwarciu bergerowni
- 74 13
-
2013-10-27 09:06
oleje, oliwy i mamy gotowa baze do chorob rakowych (9)
Nie ma Berlina Zachodniego bo mur zburzono.
- 9 15
-
2013-10-27 09:15
Najlepiej nic nie jedz (7)
ciekawe jak długo pożyjesz....
- 22 2
-
2013-10-27 09:49
wole pić (6)
i jesc przewaznie gotowane lub w termoobiegu
zawsze jest wybor.- 4 12
-
2013-10-27 11:56
(5)
A ja wolę żyć 5 lat mniej i delektować się tym co lubię jeść a nie jeść byle by zapchać bebzon. I tak wszyscy zdechniemy i nie jest powiedziane że ja szybciej od Ciebie ;) Trzeba umieć korzystać z życia a nie udawać pajaca i myśleć że jest się nieśmiertelnym bo zjadłem coś z termoobiegu.
- 28 1
-
2013-10-27 13:01
co ty wiesz o zyciu i walce z umieraniem na smierc? (3)
- 4 4
-
2013-10-27 15:39
a jak nie umrę na śmierć to na co ?? (2)
- 8 2
-
2013-10-27 21:16
tak się zagotowałeś, że nie wyczułeś ironi (1)
- 3 0
-
2013-10-28 08:43
zamiast ironii ...
wyczułem tłumoka umysłowego....
- 2 1
-
2013-10-27 14:02
dokładnie ! W.Churchill żarł tłuste,pił litra koniaku dziennie
i palił cygara,jak smok - jego osobisty lekarz powiedział w dniu jego 80 urodzin,że już dawno powinien nie żyć......
- 3 1
-
2013-10-27 10:04
minusuja wlasciciele fast fooda
a zamiast tego powinni oddac fartucha
- 14 4
-
2013-10-27 12:23
.
normalnie się usmiałem z tego kretyna
- 4 2
-
2013-10-27 11:08
przez minute
potrzymajmy kebaba w buzi dzisiaj o 20!
- 6 3
-
2013-10-27 10:54
no jak umarł na śmierć to grubo...
- 7 2
-
2013-10-27 09:17
umarł na smierc? :) myslałem ze na zawał :) A jak to sie leczy ? :) (5)
- 13 3
-
2013-10-27 09:23
Re: umarł na smierc? :) myslałem ze na zawał :) A jak to sie leczy ? :) (4)
Boję się, że mam to samo ;(
Da się to jakoś leczyć??
...ludzie, umrę za paredziesiąd lat..pomóżta.
Może jakąś fundację utworzyć?- 5 3
-
2013-10-27 09:51
organizacje pozytku publicznego (3)
mozesz powolac
- 6 1
-
2013-10-27 09:58
Stop Umieraniu na Śmierć (2)
I 1% z PIT. To jest myśl.. Dzięki stary! :]
- 14 1
-
2013-10-27 10:28
odpalisz mi dwa promile i bedzie git (1)
- 4 0
-
2013-10-27 10:46
Re: odpalisz mi dwa promile i bedzie git
Nawet Cię za ideę do zarządu dam ;)
...w końcu ktoś prawnie musi za to odpowiadać :p- 3 1
-
2013-10-27 10:40
nie dzisiaj, tylko 24.10
- 2 1
-
2013-10-27 10:30
w berlinie zachodnim
to umiera sie nasmierc albo na bergera od tych bergerowni.
Dobrze ze nie ma takiego miasta. Ale Maniek je wymysli ;P- 3 0
-
2013-10-27 09:08
maniek a ile lat mial ten donek? (1)
- 7 1
-
2013-10-27 09:09
8dziesiąt
- 8 0
-
2013-10-27 20:32
co ten durny budyń może wymysleć pozytywnego
Knajpy i burdele.Sznaps i dragi.To jesz proopozycja po paprańców dla ludzi
- 4 1
-
2013-10-27 09:03
czym sie roznia lokale mc donalda zeby o nich wspominac za kazdym razem? (3)
- 47 9
-
2013-10-27 18:01
kolejna odsłona a cen jak zwykle brak
czyli trzymamy stały, niski poziom
- 2 3
-
2013-10-27 10:18
zroznicowaną dietą jaka mozna tam praktykowac ;P (1)
a serio to kupujac w macu
to jakbys nienawidzil Polakow
niekupuj burgera bo wspierasz amerykanskiego firera.- 6 11
-
2013-10-27 10:50
ta, a żrąc kebaba osiedlasz araba.
- 33 2
-
2013-10-27 17:04
Jesli otworzy się McD na dworcu w Gdyni to wszystkie perony i okoliczne bary z jedeniem z mikrofali cienko widzę, niestety
- 9 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.