• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: pomysłowe donuty, owoce morza, kuchnia polska i burgery

Przed nami kolejny przegląd nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie. Tym razem zabierzemy was w kulinarną podróż po Gdańsku i Gdyni. Zaczniemy od słodkich, amerykańskich donutów, później przetestujemy rybę i czerninę nad Motławą, domową kuchnię na Chełmie, następnie udamy się do Domu Zdrojowego w Brzeźnie, gdzie poznamy kuchnię inspirowaną czterema żywiołami, by na sam koniec naszej wędrówki zjeść burgera w Gdyni.




Royal Donuts przy Wałach Jagiellońskich Mapka



Pierwsze miejsce, które odwiedziliśmy, zaskakuje swoim lukrowym klimatem. To iście instagramowe wnętrze. W Royal Donuts znajdziemy olbrzymi wybór słodkości. Nowy lokal słynie z pączków, zarówno tych amerykańskich donutów z dziurką, jak i tradycyjnych - od standardowych po wegańskie, od crossaint-pączków po torty imprezowe XXL. Można tutaj też skomponować swojego własnego super-pączka. Ceny rozpoczynają się od 5 zł, a kończą na 20 zł.

Royal Donuts oferuje duże pączki z kolorowymi dodatkami i sosem ze znanych słodkich batoników, jak Kinder Bueno, KitKat czy Nutella. Oferta jest naprawdę szeroka, wśród nich możemy spróbować np. "Ball Strawberry Choc", pączka z Kinder Bueno i truskawkami, wypełnionego nutellą i musem truskawkowym, oblanego mleczną czekoladą, posypanego białą czekoladą, a także pączka z Kinder Bueno, oblanego mleczną czekoladą i posypką z czekolady deserowej. Tak bogatego w składniki pączka zjemy za 19 zł. W ofercie są jeszcze donuty stworzone z ciasta francuskiego za 18,95 zł. Prócz słodkich pączków, w Royal Donuts możemy również napić się szejka w wersji zimnej lub ciepłej oraz kawy.

Czytaj też: Okiem dietetyka: jak uniknąć dodatkowych kilogramów zimą?

Restauracja Półpiętro przy Targu Rybnym Mapka



Po słodkościach nadszedł czas na coś treściwego do zjedzenia. Restauracja Półpiętro to nowy lokal właścicieli, którzy do niedawna prowadzili lubianą restaurację Pod Basztami. Lokal Pod Basztami zniknął, ale jego kuchnia przetrwała. Półpiętro ma szeroką kartę dań, zjemy tu dania rybne, mięsne, ale też burgery z kaczki, czy makarony. Wartym wyróżnienia daniem jest rzadka do znalezienia w trójmiejskich lokalach czernina, o wyrazistym słodkim smaku z wyczuwalną nutą śliwek i miodu.

Przystawki w lokalu zjemy w przedziale od 18 zł do 38 zł, zupy od 16 zł do 28 zł, sałatki od 29 zł do 38 zł, a pierogi i makarony od 22 zł do 34 zł. Ceny dań rybnych i owoców morza rozpoczynają się od 37 zł (makaron z owocami morza z sosem na bazie masła i wina, z warzywami). Najdroższą pozycją w menu jest tzw. "Gdańska patelnia", w skład której wchodzą łosoś, dorsz, owoce morza, dorada, ziemniaki grillowane, szprotki i sosy. Cena wynosi 140 zł, ale danie przeznaczone jest dla dwóch osób, przynajmniej w teorii, bo patrząc na porcję można zaryzykować stwierdzenie, że "Gdańska patelnia" nasyci spokojnie więcej osób.

Papudajnia na Chełmie Mapka



Nowe miejsce na Chełmie jest punktem, w którym szybko zjemy domowy obiad. Głównie podawane są dania gotowe i wcześniej przygotowane, więc jest to idealny punkt dla zabieganych, którzy chcą zjeść coś na szybko. Codziennie w lokalu zmieniane jest menu, które możemy wcześniej sprawdzić na stronie internetowej Papudajni.

W Papudajni zjemy klasyczną pomidorową, placki cygańskie, naleśniki, wątróbkę, czy kotlet schabowy. Za zupę w lokalu zapłacimy 7 zł, a za drugie danie około 18 zł. Prócz dań na miejscu, możemy również kupić zupy (14 zł) i dania obiadowe (13-22 zł) w słoikach o pojemności 0,9 l, czyli średnio dwóch porcji. Na miejscu można również zakupić naturalne dżemy i soki zrobione z produktów pochodzących z plantacji skarszewskiego producenta.

Czytaj też: 5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce

Restauracja Zdrojowa w Brzeźnie Mapka



Dom Zdrojowy w Brzeźnie, którego historia sięga XIX wieku, niedawno został wyremontowany i podzielony do różnych celów. W budynku znajduje się m.in. jedna z filii Hevelianum, hotel oraz coś, co nas najbardziej interesuje w ramach cyklu "Nowe lokale", czyli restauracja. Szef kuchni swoją kuchnię oparł na czterech żywiołach: powietrzu, wodzie, ziemi i ogniu. W poszczególnych czterech sekcjach znajdziemy inspirowane nimi dania. Ogień oznacza dania mięsne i grillowane, ziemia - dania wegańskie i wegetariańskie, woda - dania rybne i owoce morza, powietrze - drób z ekologicznych farm.

Warto wyróżnić kilka dań, które szczególnie wpadły nam w oko, podczas naszej wizyty. Jednym z nich jest zupa bouillabaisse na bazie wywaru z ryb i owoców morza, z dodatkiem kopru włoskiego, okonia jeziornego i raka prosto z Kaszub w całości (32 zł). Fani mięsa powinni skusić się na polędwiczkę wieprzową z żurawiną, jabłkiem i chrzanem, sosem musztardowym z syropem z pędów sosny, podawaną z purée ziemniaczanym z podgrzybkami i warzywami grillowanymi (43 zł). Warte posmakowania są również wegetariańskie gołąbki z kaszą pęczak i grzybami w sosie prawdziwkowym, z ziemniakami i oliwą koperkową (35 zł). Jak wspominają właściciele, kuchnia wegetariańska funkcjonowała już w oryginalnym, przedwojennym Domu Zdrojowym.

Czytaj też: Restauracyjne objawienia 2021 roku w Trójmieście. Nasze subiektywne TOP 10

Angry Mike Burger w Gdyni Dąbrowie Mapka



Ostatnim miejscem, które przyszło nam odwiedzić podczas naszej kulinarnej podróży po Trójmieście, jest nowa burgerownia w gdyńskiej dzielnicy Dąbrowa. Angry Mike skupia się głównie na serwowaniu dań na dowóz oraz funkcjonuje jako punkt osiedlowy. Burgery tworzone są na bazie wołowiny Black angus, mielonej na miejscu.

W menu znajdziemy 12 opcji, w tym burgera z tajemniczym sosem tygrysim (15 zł lub 25 zł), burgera serowego (15 zł lub 25 zł) oraz wiele innych. Jako dodatek można zamówić frytki klasyczne (6 zł lub 9 zł), z batatów (9 zł lub 12 zł), a także krążki cebulowe (6/8/15 zł) lub nuggetsy z kurczaka (12/15/25 zł). Lokal w przyszłym miesiącu rozszerzy swoje menu o "kraftowy kebab" stworzony na bazie autorskiej receptury. W lokalu można również napić się napoju Tru, produkowanego przez właścicieli.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (110)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia
degustacja
g. 13:00 - 17:00
Gdynia, My Place bar & restaurant
79 zł
Niedzielny bufet
degustacja
g. 13:00 - 16:30
Sopot, Rezydent Sopot MGallery
119 zł
ulgowy 59 zł

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane