- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (97 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (39 opinii)
- 3 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (57 opinii)
- 5 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 6 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
Nowe lokale: eko-kanapki i bar dla kulturystów
Trójmiejscy restauratorzy zaczynają dostrzegać, że ekologiczna żywność to jeden z najsilniejszych trendów kulinarnych w ostatnim czasie. Zobacz dwanaście nowych lokali, które otwarto w ostatnich tygodniach w Trójmieście.
Bistro, które za główny cel stawia sobie dbanie o pełnowartościową dietę klienta, to również House of Protein w budynku Fitness Authority przy ul. Grunwaldzkiej 229 . To bardziej stołówka dla miłośników sportów siłowych niż restauracja, gdzie wybierzemy się na rodzinny obiad. Menu jest niewielkie i bardzo proste - podzielone jest na składniki bogate w węglowodany i białko oraz sałatki i tortille. Przy każdym posiłku znajduje się informacja o zawartości składników odżywczych oraz liczbie kalorii.
Nietypowym miejscem na kulinarnej mapie gdańskiego Śródmieścia jest Lookier Cafe przy ul. Długiej 39 . Niewielka restauracyjka została urządzona elegancko i przytulnie - brakuje tutaj przepychu, a jednocześnie mamy wrażenie, że odwiedzamy lokal z wyższej półki. W niedługiej karcie znajdziemy misz-masz potraw z całej Europy: od norweskiego łososia, przez włoskie makarony, po swojską karkówkę.
Niedaleko siebie znajdują się dwie restauracje otwarte w nowoczesnych biurowcach w Oliwie. Lobster w Olivia Business Centre to średniej wielkości restauracja, która serwuje tradycyjne dania: od makaronów, przez dania mięsne, po ryby (prosto z hodowli w pobliskiej Dolinie Radości). Nazwa nie jest przypadkowa - na specjalne zamówienie można zjeść homara. Stołują się tutaj przede wszystkim pracownicy biurowca, ale nie brakuje również gości zewnętrznych.
Podobna atmosfera - nowoczesnej kantyny - panuje w Bazarze Smaków w biurowcu Alchemia . Lokal jest dwa razy większy od swojego sąsiada (150 miejsc) i oprócz kuchni polskiej, serwuje również dania chińskie, włoskie i hinduskie. W lokalu jest spory wybór śniadań: od owsianki i jajecznicy po tosty, kanapki czy omlety.
Po poranną kawę w biegu do pracy warto zajść pod halę targową w Śródmieściu do Cafe Buzz. Od kilku tygodni stacjonuje tam odnowiona furgonetka Citroen HY, z okna której serwowana jest kawa, herbata i gorące kakao.
W pawilonie Alga przy sopockim Monciaku , w miejscu dawnego Le Vigneron otwarto niedawno Butelkę. Nazwa nie jest przypadkowa - po wejściu do środka w oczy rzucają się zastawione flaszkami wina stojaki i półki. W menu znajdziemy zarówno tapasy, jak dania obiadowe i desery. W piątki i soboty lokal czynny jest do godz. 5, co jest rzadkością w Trójmieście.
W Gdyni przy ul. Świętojańskiej 87 powstał kolejny lokal będący połączeniem kawiarni z piekarnią. W Ogniem i piecem zakupimy zarówno pieczywo, jak i słodkości oraz zjemy kanapkę do kawy lub kawałek pizzy. Wszystko oczywiście jest wypiekane na miejscu. Lokal jest urządzony minimalistycznie - na ścianach odsłonięto cegłę, meble to proste, drewniane bryły. Pizzę z pieca opalanego drewnem zjemy również w La Bocca przy ul. Startowej 30 na Zaspie. Wnętrze zaaranżowano w rustykalnym stylu z drewnianymi akcentami niczym z włoskiej tawerny.
Dwa nowe lokale zaczęły niedawno funkcjonować w centrum handlowym Galeria Szperk przy ul. płk. Stanisława Dąbka 338 w Gdyni. Wykończona w pastelowych kolorach i nowoczesnym stylu kawiarnia Modern Cafe serwuje ciasta, kawę, koktajle i lody. Mr. Hamburger to typowy "galeryjny" fastfood, gdzie oprócz hamburgerów czy hot-dogów zjemy m.in. kebaba czy dania z kurczaka.
Dania z kurczaka są również specjalnością baru Golden Chicken, który przeniósł się do dwupoziomowego lokalu przy ul. Stągiewnej 7 w Gdańsku. W menu znajdziemy burgery z kurczakiem, skrzydełka, tortille oraz pizze.
Miejsca
Opinie (144) 8 zablokowanych
-
2014-03-17 09:54
Lookier Cafe, house of protein, olivia business center, jezu po jakiemu to jest?
gdzie język ojczysty szmaty jedne?
- 8 1
-
2014-03-16 10:52
Szkoda tylko,że ta ekologia taka droga ..... (4)
Fajny chlebek,a nie wyrób chlebo-podobny kosztuje ponad 6 zł co daje prawie 200 zł m-cznie,a co dalej ... ?
- 11 1
-
2014-03-17 09:48
Ja bezskutecznie próbuję w Gdyni znaleźć pieczywo bezglutenowe bez chemii.
Niestety gotowe chleby w woreczkach zawierają pół tablicy Mendelejewa i do tego kosztują 8-9 zł za bochenek. Chyba się przeproszę z piekarnikiem i będę piekła sama. Ciężkie jest życie bezglutenowców.
- 0 0
-
2014-03-16 14:36
piecz sam
koszt kilogramowego chleba ok 5 zł łącznie z kosztami energii. chemii 0 %, ziarna jakie wsypiesz takie masz, 100 % zdrowia, na zakwasie nie pleśnieje
- 4 0
-
2014-03-16 12:16
Chleba ogólnie polecam jeść mniej, niezależnie od koloru, ziarna, sposobu wyrobu i procentowej zawartości eko w nim.
- 5 1
-
2014-03-16 12:00
A i do tego chlebka też sypana chemia !!! Mydlenie oczu !!!
- 4 1
-
2014-03-16 13:55
śpieszmy sie chodzic po barach bo tak szybko odchodzą (1)
pewno wiekszosc z nich za jaksi czas juz nie bedzie, beda inne nowe tez na jakis czas.
- 7 0
-
2014-03-17 09:46
Dokładnie.
Dopóki polscy właściciele knajp nie zaoferują smacznego i świeżego jedzenia za rozsądną cenę to nie mają co liczyć na tłumy odwiedzających. Ja na zwykłą kanapkę za 10 zł (jak podają na stronie ekobuko) się nie skuszę. Ceny jak w pociągowych warsach lub samolotach. I żeby nie było, lubię jadać poza domem i nie szkoda mi zapłacić za smaczne egzotyczne danie, którego sobie sama w domu nie przygotuję, ale wydawać 10 zł na kanapkę, którą w minutę przygotuję w domu ze znanych mi świeżych składników, po prostu mi szkoda.
- 1 0
-
2014-03-17 09:35
ekokanapka - co to takieg0?
Zdrowa żywność to jedno, a ekologia, czyli biologia środowiska, to drugie. To tak, jakby nazwać tę kanapkę matematyczną, bo można policzyć jej wymiary w cm. Totalna bzdura propagowana przez niedouczonych żurnalistów i ignorantów.
- 2 1
-
2014-03-17 08:44
PRZY Wielkopolskiej ;)
NA Wielkopolskiej, to co najwyżej asfalt leży.- 2 1
-
2014-03-16 09:12
Bazar Smaków (1)
nawet Kubuś załapał się na zdjęcie ;)
- 13 4
-
2014-03-17 08:18
chyba żonę zmienił :P
- 1 0
-
2014-03-16 09:01
domowe dania (4)
domowe dania są w domu
- 267 2
-
2014-03-17 00:36
Bary i restauracje też są z zasady w jakichś domach.
- 0 2
-
2014-03-16 17:29
I barach mlecznych ;)
- 9 0
-
2014-03-16 10:22
tradycyjnie już cen w artykule brak... (1)
- 37 3
-
2014-03-16 15:14
tak jakby to był taki majątek że hej
maruda i tyle
- 5 9
-
2014-03-16 15:38
kurcze wkurzją nie te nazwy (1)
czy po polsku już nie można nic nazwać;
Ludzie opamiętajcie sie zaraz stracicie własną tożsamość jak nie będziecie szanować swojej kultury i jezyka- 16 2
-
2014-03-16 21:58
Zuza - piszesz prawdę.
Tylko jaka jest twoja tożsamość, bo po polsku nie piszesz.
- 1 2
-
2014-03-16 20:58
GOLDEN CHICKEN (1)
Pizza w golden chicken jest obłedna.. mega dobra .polecam naprawde!!!!!!!
- 4 3
-
2014-03-16 21:53
Ale kurczaki obrzydliwie niedobre, stare i śmierdzące.
- 1 2
-
2014-03-16 21:26
Wierszyk nr3
Mój ptak już zmęczony a ja idę sobie paczeć mast bi de mjuzik
Wierszyk4
Już całe miasto w.......a ciasto
Głosujcie na moje wiersze- 3 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.