• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: koktajle, pizza, frytki i burgery

Łukasz Stafiej
24 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

W sierpniowym przeglądzie nowych trójmiejskich lokali dominuje pizza - opisujemy aż trzy nowe miejsca, które specjalizują się w tym włoskim klasyku. Oprócz tego bar z nietypowymi koktajlami na bazie Jägermeister, restauracja nad wodą w Gdańsku oraz bar z frytkami belgijskimi. Kolejny odcinek cyklu Nowe Lokale we wrześniu.



Jägspot



  • Jägspot to koktajlbar specjalizujący się w koktajlach z likierem  Jägermeister.
  • Jägspot
  • Jägspot
  • Jägspot
  • Jägspot
Koktajlbar, jakiego w Trójmieście jeszcze nie było. Jägspot, jak sama nazwa sugeruje, specjalizuje się w koktajlach komponowanych na bazie popularnego niemieckiego likieru Jägermeister. To trunek, który albo się kocha, albo nienawidzi, ale w barze przy Św. Ducha 14B można się przekonać, że jego słodko-gorzki, ziołowy smak w połączeniu z innymi składnikami może okazać się zupełnie inny, niż nam się wydaje.

Np. odświeżający z dodatkiem melona czy pomarańczy, zaskakujący z dodatkiem kwasu chlebowego albo dodatków typowych dla mojito czy zupełnie nowy w połączeniu z aromatem dymu lub jagodowym puree. Powinni się tutaj wybrać więc nie tylko fani Jägermeister, ale i poszukiwacze ciekawych, nowych smaków. Ceny koktajli i shotów zaczynają się od 11 zł. Czynne codziennie od godz. 17.



Frytki Belgijskie



  • Frytki Belgijskie stacjonują obok dawnego kina Krewetka.
  • Frytki Belgijskie
  • Frytki Belgijskie
  • Frytki Belgijskie
  • Frytki Belgijskie
Frytki belgijskie to bardzo popularna przekąska na wszystkich zlotach barobusów, ale wcale nie tak łatwo je kupić na mieście poza tego typu imprezami. Mamy więc dobrą wiadomość dla fanów - vis-à-vis wejścia do dawnego gdańskiego kina Krewetka stanęła (na stałe, nie sezonowo) przyczepa Frytki Belgijskiej.

Przygotowywane są z właściwej odmiany, odpowiednio grubo pokrojonego ziemniaka i smażone na wołowym łoju - zgodnie ze sztuką. Do tego ciekawe sosy albo wręcz gęste salsy, takie jak: bakłażan z rozmarynem, mango z jalapeńo czy cheddar ze śmietaną (oczywiście klasycznego majonezu czy keczupu też nie brakuje). Porcja duża kosztuje 12 zł, mała - 10. Na miejscu kupimy też bezalkoholowe napoje oraz usiądziemy w kameralnym ogródku. Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 11-23, w niedziele do godz. 21.

Nowe lokale w Trójmieście



No To Tu



  • No To Tu to dzielnicowa, kameralna pizzeria w Sopocie Wyścigi.
  • No To Tu
  • No To Tu
  • No To Tu
Kameralna pizzeria dzielnicowa na Wyścigach w Sopocie, prowadzona przez działające od lat w gastronomii małżeństwo. W No To Tu przy Króla Jana Kazimierza 1 (sopocianie pamiętają to miejsce jako dawną kwiaciarnię przy kościele św. Michała) zjemy (na razie) tylko pizzę, wypijemy kawę albo wino i piwo (bezalkoholowe, a niebawem i normalne).

Do wyboru kilka kompozycji włoskiego placka, m.in. capriciosa z pieczarkami i szynką; pepperoni z salami i ostrymi papryczkami; serowa z trzema rodzajami sera; wegetariańska czy wegańska (bez mozzarelli) czy - ciekawostka - śniadaniowa z jajkiem, boczkiem i szczypiorkiem. Ceny zaczynają się od 16 zł. Krótko mówiąc: prosty wystrój, sąsiedzka atmosfera i szybko, ale porządnie przygotowana pizza (także na wynos, niebawem na dowóz). Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 11-22.




Tutam



  • Tutam to włoska restauracja specjalizująca się przede wszystkim w pizzy w stylu neapolitańskim.
  • Tutam
  • Tutam
  • Tutam
  • Tutam
Restauracja włoska z krótką kartą na Dmowskiego 15 we Wrzeszczu. Lokal jest urządzony minimalistycznie, a jego centralne miejsce zajmuje ceramiczny piec do pizzy (hybryda pieca opalanego drewnem i gazem).

Specjalnością Tutam jest pizza w stylu neapolitańskimi, którą zjemy tutaj na kilkanaście sposobów (od 12 zł). Kompozycje są różne, ale mają wspólny mianownik - do przygotowania placka używa się tutaj włoskich produktów, począwszy od mąki 00, przez pomidory San Marzano do sosu, aż po takie dodatki, jak pancetta czy szynka parmeńska. Co ciekawe na każdej pizzy, mozzarellę można wymienić na mozzarellę di Bufala (+10 zł) albo na ser wegański (bezpłatnie). W karcie znajdziemy również kilka innych klasycznych dań włoskich: focaccię (od 12 zł), sałatkę caprese (17 zł), gnocchi (od 18 zł), ravioli z jagnięciną, parmezanem i rozmarynem (30 zł), carbonarę z oryginalnym guanciale i pecorino (21 zł) i kilka innych makaronów czy eskalopki, np. podawane z pieczarkami, sałatą i gnocchi (27 zł). Do tego desery, kilka piw (w tym włoskie), wino z nalewaka i napoje. Codziennie (także w weekendy) serwowane jest danie dnia za 13 zł. Tutam czynne jest codziennie w godz. 12-22.



Dynastia



  • Dynastia to nowa restauracja w Brabanku.
  • Dynastia
  • Dynastia
  • Dynastia
  • Dynastia
Nowa restauracja na terenie osiedla Brabank przy Starej Stoczni w Gdańsku. Dynastia celuje w kuchnię polską podkręconą nowoczesnymi akcentami. Na przystawkę (od 11 zł) zjemy m.in. śledzia w sosie musztardowo-miodowym z konfiturą z czerwonej cebuli albo tatara z musem chrzanowym, chipsem z kaparów i popcornem gryczanym. Zupy (od 15 zł) to m.in. chłodnik czy grzybowe flaczki, a wśród dań głównych (od 27 zł) znajdziemy zrazy w sosie grzybowym z kopytkami, dorsza w sosie pomidorowym z batatami, kurczaka w owocach czy spaghetti z cukinii z komosą.

Menu jest krótkie i zdecydowanie sezonowe. W tygodniu zjemy też lunch za 25 zł. Lokal jest kameralny, w minimalistycznym wystroju znajdziemy odrobinę elegancji. Atutem lokalu jest również bliskość nabrzeża Motławy. Czynne w godz. 10-22.

Recenzje restauracji w Trójmieście



Fresh Gordon



  • Fresh Gordon to amerykańska restauracja w Sopocie.
  • Fresh Gordon
  • Fresh Gordon
  • Fresh Gordon
  • Fresh Gordon
  • Fresh Gordon
Amerykańska restauracja w samym sercu centrum Sopotu - na patio Trzy Gracje przy deptaku Bohaterów Monte Cassino . Wystrój spodoba się fanom klasyki - Fresh Gordon stylizowany jest na typowy amerykański diner: jest popkulturowo, gwarno, nieformalnie. W karcie królują burgery i pizza. Te pierwsze zamówimy solo (od 20 zł) albo w zestawie z frytkami i "colesławem" (od 30 zł). Kompozycje są przeróżne - od klasyki, po takie wynalazki, jak kilogramowy Monster Tower z pół kilo wołowiny, 4 plastrami boczku, 6 porcjami cheddara i masą dodatków. Kosztuje to 61 zł, ale ten, kto pobije rekord czasu poświęconego na zjedzenie kanapki, dostaje ją za darmo, a jego zdjęcie zawiśnie w burgerowym Hall of Fame.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



Pizza to kolejne, blisko 20 pozycji w menu - ceny zaczynają się od 24 zł (jak przystało na amerykańską restaurację, w karcie nie brakuje hawajskiej). Oprócz tego zjemy burgery z kotletami z kurczaka, tzw. burger steki, czyli mielone na talerzu z dodatkami, kilka sałatek i napijemy się szejków. Na deser m.in. smażony baton mars, a na trawienie - domowa nalewka z cukierków skittles (nie brakuje również rozbudowanej karty innych alkoholi i koktajli). Rano (do jesieni) zjemy zestawy śniadaniowe, a niebawem do karty trafią m.in. żeberka bbq. Fresh Gordon czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 9-22, a od piątku do niedzieli w godz. 9-24.

Miejsca

Opinie (205) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    Tyle osób narzeka, że nigdzie nie ma polskiego jedzenia. Tymczasem jest wiele takich miejsc. Jesli ich nie znają to i do tych nowych nie pójdą. Czyli jest to narzekanie dla narzekania.

    • 5 5

    • Bo to już było

      Próbowano tych wszystkich Chłopskich Jadeł i innych Polskich Karczm. Moda na to jednak minęła. Parę ich nadal działa i ma się nawet dobrze ale to nie jest wielki segment rynku.

      • 3 1

  • Aha otwarlem w lipcu zamknę w listopadzie (14)

    • 65 17

    • Pizzę najlepsza jadłem w Rzymie na Zatybrzu (10)

      .. papierowy obrus niechlujnie położony na stole, widelce samemu się rozklada, wino w dzbanku i szklance, prostota i pyszna pizza, ale Polacy lubią jak się im nadskakuje i wtedy to zjedzą nawet g.. nko w papierki, z prostej klasycznej pizzerii wychodza

      • 50 24

      • (1)

        Polacy szczególnie niektórzy są bardzo głupi bo wierzą,że wszystko co zagrawaniczne jest świetne a nasze ble. We Włoszech jadłem i świetne pizze i słabe. Uważam, że jeśli chodzi o jedzenie to mamy jedno z najlepszych w Europie. No ale ja nie mam fejcbuka i nie wstawiam fotki z kotletem zjedzomym we Włoszech, żeby mi nabijali lajki.

        • 30 13

        • dokładnie, jest wiele blogów zagranicznych gdzie turyści się zachwycają jedzeniem w Polsce

          szczególnie ciastami

          • 5 1

      • (2)

        Pijar wazny pamietaj. Otoczka. Byle gdzie selfik nie przejdzie.

        • 20 2

        • Racja, kilka par sztućców, kieliszki (1)

          Specjalista od win, i selfi przed szyldem knajpy i zbieramy lajki

          • 19 1

          • a wystarczy łyżka i dobrze okraszone kluski

            • 4 1

      • Sam jadłeś z papierkiem Brawo ty

        • 1 6

      • (1)

        Moja najlepsza to ta z biedry.
        Rodzinna, duża, na grubym

        • 9 11

        • Giuseppe dwupak:-)

          • 9 0

      • Carlo Menta? (1)

        • 2 0

        • Też

          • 1 0

    • Znowu to samo pieprzenie. Podaj przykład jakieś knajpy z ostatniego roku, która zamknęła się po paru miesiącach. (2)

      • 7 11

      • (1)

        1. naleśniki na Garncarskiej, wcześniej był jakiś koktajlbar, obecnie robią tam kurczaka
        2. na Tkackiej ciągle się zmieniają nazwy nawet ich nie pamiętam
        3.Czarna Owca--> Machina
        4. Lokalna na Grząskiej --> Fino
        to samo na Wajdeloty i w Gdyni w bocznych od Starowiejskiej

        itd

        • 20 1

        • podałeś dwie lokacje, tak jest na całym świecie

          otwórz tam fabrykę guzików i też nie przetrwa, podaj lepszy przykład bo ten ma się jak pięść do nosa

          • 0 13

  • (1)

    Nuda. Nic ciekawego.

    • 20 3

    • Zieeeew

      Aaaaaaa

      • 0 0

  • Jagspot to przeciez dawne Alcotraz,nawet wystroj taki sam wiec to taka sama nowosc jakby nowego mcdonalda otworzyli.

    • 33 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane