• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: krewetki, kawiarnie i kuchnia gruzińska

Łukasz Stafiej
20 lipca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Restauracja z owocami morza i mięsem, restauracja gruzińska, klimatyczna kawiarnia na werandzie to kilka spośród nowych miejsc w Gdańsku i Sopocie, które opisuję w kolejnym odcinku cyklu Nowe lokale.



Gambas



  • Gambas specjalizuje się w owocach morza i mięsie.
  •  Chinkalnia
  •  Gambas
  •  Gambas
  • Gambas
Kameralna restauracyjka przy Garncarskiej 7/8/9 zobacz na mapie Sopotu w Gdańsku (dawniej działała tutaj kawiarnia Południk 18), w której sympatyczna para właścicieli stara się karmić jedzeniem poznanym podczas swoich wojaży po Ameryce Środkowej i Południowej. Specjalnością Gambas są owoce morza, które widzimy już tuż przy wejściu na lodowej ladzie. Właściciele bardzo dbają o jakość - krewetki, omułki, ostrygi kalmary, raki i inne morskie stwory przyjeżdżają do lokalu świeże prosto z giełdy w Berlinie. Drugim, nie mniej ważnym, bohaterem karty jest mięso, szczególnie wołowina (są też dwa dania roślinne).

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



Na przystawkę (19-32 zł) zjemy krewetki w kilku wersjach, ceviche z dorsza, kalmary z sosem cytrynowo-bazyliowym czy ośmiorniczki na pieczonych ziemniakach. Dania główne (29-78 zł) to przede wszystkim spécialité de la maison, czyli stek z antrykotu argentyńskiego z krewetkami królewskimi, chimichurri i grillowanymi warzywami. Zjemy też m.in. burgery z krewetkami, kalmarami i guacamole; makaron pełen przeróżnych owoców morza; dorsza w cieście cydrowym czy żeberka BBQ. Warto też zamówić talerz owoców morza albo morsko-mięsny (od 45 zł), na którym znajdziemy przegląd specjalności szefa kuchni - idealne towarzystwo do kieliszka wina czy koktajlu. Wystrój na luzie, surferski. Czynne codziennie w godz. 12-22.


Haffnera 30



  • Haffnera 30 - klimatyczna kawiarnia w Sopocie
  •  Haffnera 30
  •  Haffnera 30
  •  Haffnera 30
  •  Haffnera 30
  •  Haffnera 30
Klimatyczna kawiarenka (a także śniadaniowno-lunchownia) zlokalizowana na werandzie sopockiej kamienicy pod adresem - nomen omen - Haffnera 30 zobacz na mapie Sopotu. W środku dobrze poczują się miłośnicy dobrego projektowania - w wystroju nie brakuje designerskich akcentów, meble to zarówno odrestaurowane starocie, jak i butikowe nowości. Zresztą właścicielki planują w jednym z pomieszczeń otworzyć kameralny showroom z pracami niszowych projektantów. W Haffnera 30 za espresso zapłacimy 5 zł, za cappuccino ze słonym karmelem 13 zł, za świeży wyciskany sok pomarańczowy 12 zł, a za owocowo-warzywnego shake'a - od 10 zł. Kieliszek prosecco kosztuje 14 zł, a aperol spritza 22 zł.

Na śniadanie albo lekki lunch warto sięgnąć po Acai Bowl, czyli michę zdrowia z sorbetem z jagód brazylijskich, owoców i bakalii (29 zł). Do jedzenia zamówimy też pieczywo np. z hummusem i szynką (29 zł), nachosy z guacamole (19 zł) albo tartę ze szpinakiem i kozim serem (18 zł). Do większości dań kawa gratis. Czynne codziennie w godz. 10-19.



Ducha 66



  • Ducha 66 to połączenie kawiarni speciality z restauracją.
  •  Ducha 66
  •  Ducha 66
  •  Ducha 66
  •  Ducha 66
  •  Ducha 66
  •  Ducha 66
  •  Ducha 66
Pod tym adresem w centrum Gdańska zobacz na mapie Gdańska, w nowym budynku nieopodal Kaplicy Królewskiej funkcjonuje lokal będący połączeniem kawiarni speciality, koktajl baru oraz restauracji. To właśnie kawiarnią Ducha 66 miało być pierwotnie - nic więc dziwnego, że jednym z elementów wystroju jest neon w kształcie cząsteczki kofeiny. Tutejsi bariści znają się na swoim fachu i potrafią dobrać kawowy styl i ziarno do naszych upodobań smakowych. Serwowane jest nie tylko espresso czy cappuccino, ale również dripy, chemexy czy robione na miejscu cold brew. Są też mieszanki z alkoholami. Ceny kaw zaczynają się od 6,60 zł, najdroższą zamówimy za 24 zł.

Część restauracyjna znajduje się w podziemiach. Podstawa karty to tzw. talerzyki (w cenie 5, 10 i 15 zł), czyli niewielkie dania, które można dowolnie łączyć w zestawy śniadaniowe, lunchowe czy w postaci przystawek do dzielenia się z towarzyszami przy stole. Zamówimy np. polskie sery zagrodowe, pasty rybne, polskie wędliny, świeże warzywa czy marynaty. Talerzyki serwowane są przez cały dzień. Większy głód można zaspokoić zamawiając dania z "menu szefa" (w godz. 13-21). Wśród przystawek (24-29 zł) znajdziemy m.in. tatar z marynowanymi rydzami i truflową musztardą czy śledzia w sosie chrzanowym. Dania główne (32-69 zł) to m.in. filet z łososia z bobem; żeberka wieprzowe z sosem z ciemnego piwa; risotto z kurkami, boczniakami, portobello i serem emilgrana czy antrykot z kapustą pak choi i sosem demi glace.

Właściciele planują paringi jedzenia z kawą, mocniejszymi alkoholami czy też winem (w karcie m.in. wina polskie czy słoweńskie). Wystrój spodoba się miłośnikom eleganckiego minimalizmu - we wnętrzu dawna historia budynku w subtelny sposób została połączona z nowoczesnością. Czynne codziennie w godz. 7:30-22:30.

Nowe Lokale w Trójmieście



Chinkalnia



  • Chinkalnia to nowa gruzińska restauracja w centrum Gdańska
  •  Chinkalnia
  •  Chinkalnia
  •  Chinkalnia
  •  Chinkalnia
Wbrew nazwie, Chinkalnia nie jest barem serwującym wyłącznie gruzińskie pierogi chinkali. Lokal przy Tkackiej 7/8 zobacz na mapie Gdańska (parter kamienicy, gdzie przez lata działała redakcja "Gazety Wyborczej") to restauracja z kuchnią gruzińską pełną gębą. Spróbujemy tutaj tradycyjnych (albo jak kto woli: spotykanych w każdym lokalu tego typu) specjałów przygotowanych według przepisów przygotowanych przez gruzińskich kucharzy. Wśród dań głównych króluje chaczapuri (od 17 zł), czyli placek drożdżowy z różnym nadzieniem, np. serem imeretyńskim albo mięsem.

Zjemy też m.in. pikantny gulasz wołowy czaszuszuli (25,50 zł); duszoną wątróbkę w sosie śmietanowym (19 zł), zupę charczo (17 zł), lulę kebab (31,50 zł), bakłażana z pastą orzechową i granatem (17 zł) czy makrelę z grilla (29 zł). Nie zmienia to faktu, iż głównymi bohaterami karty i tak są chinkali (3,90 zł za sztukę), czyli pierogowe sakiewki z farszem i rosołkiem - serwowane tutaj w kilku wersjach: podstawowej, z ziołami i z serem. Dla początkujących w gruzińskich smakach przygotowano nawet obrazkową instrukcję, jak należy owe pierogi konsumować, a w menu umieszczono zdjęcia niektórych potraw. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23.

Smaki zza wschodniej granicy w Trójmieście



Deska



  • Deska - nowa restauracja w centrum Sopotu
  •  Deska
  •  Deska
  •  Deska
  •  Deska
  •  Deska
Nowa restauracja przy placu Zdrojowym 1 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie, obok klubu Unique. Deska stawia na międzynarodową kuchnię nowoczesną, która trafi w gusta przeróżnej klienteli. Karta nie jest długa i znajdziemy w niej raczej klasycznej pozycje. Na przystawkę (18-36 zł) zamówimy m.in. tatar, carpaccio z buraka czy krewetki w winie i czosnku. Dania mięsne (29-94 zł) to m.in. kurczak supreme z frytkami z batata; polędwica wieprzowa z ziemniaczanym gratin; burger z szarpaną wieprzowiną czy stek z grillowanymi warzywami. Jeśli mamy ochotę na rybę (35-38 zł), to zamówimy m.in. filet z dorsza w panco czy pieczonego karmazyna.

Ponadto w menu znalazło się kilka makaronów (od 29 zł), podpłomyki (od 18 zł), sałatki i desery. Nazwa Deska to wcale nie nawiązanie do sposobu serwowania potraw (na szczęście ostatnio lokal ograniczyły ten mało fortunny styl podawania jedzenia), a wystroju, w którym nie brakuje drewna. Czynne codziennie od godz. 12 do godz. 22 (w niedzielę do godz. 21).

Miejsca

Opinie (128) ponad 10 zablokowanych

  • Chinkalia (1)

    "parter kamienicy, gdzie przez lata działała redakcja "Gazety Wyborczej"

    to już nie będzie Gazety Wyborczej? O! :(

    • 5 2

    • i bardzo dobrze

      ex trybuna ludu umarła śmiercią naturalną

      • 2 1

  • Kawa za ile przepraszam? (14)

    Kawa najdrozsza za 24pln.....hehe,ludzie,kurde czy to jest normalne.Nigdzie indziej nie pilem drozszej kawy jak w Pl.Otworzmy oczy.No jak za jedna kawe mozna zaplacic 1/4 dniowki??Pogielo Was?

    • 49 6

    • a słyszałeś o kawie speciality..? i alternatywach..? chemexie na cztery osoby..? (11)

      nie słyszałeś. 24 zeta za dzbanek najwyższej jakości kawy dla 3-4 osób to nie tak drogo. Jakbyś ruszył tyłek z kanapy i wyszedł do kawiarni raz na jakiś czas to byś słyszał i nie pisał głupot. w wawie chemex potrafi być droższy a właśnie czytałem, że w wenecji para za dwie kawy zapłaciła 1000 euro.. to tak a propos cen Polski.
      Miłej niedzieli!

      • 4 20

      • Pszczolka Maja (3)

        Nie,nie slyszalem o zadnym speciality Maju.Dla mnie kawa to zadne speciality,zaden luxus,zadne takie.Kawa to kawa,musi byc pyszna I tania.Na kazda kieszen.Dla kazdego.Kazdy ma prawo usiasc I zamowic kawe w kawiarni.Na krewetki czy steki nas nie stac ale na kawe musi byc stac kazdego.Wszedzie,czy to hotel,czy kawiarnia,czy McDonald's.Ale za 24pln czy nawet 12 czy 15 to jest zdarcie skory po rzeznicku.Wstan z kanapy,przejedz sie po swiecie,zaplac za kawe 1-3 euro,wroc I zaplac za nia 24pln w Pl.I ja wtedy zycze Ci milej niedzieli

        • 15 2

        • To otwórz własny lokal i podawaj tak tanio jak tylko chcesz (2)

          Śmieszy mnie to socjalistyczne podejście, że coś się należy. Nic się nie należy obiboku, do roboty!

          • 3 5

          • Ojoj

            Poza tym jakbys mial/miala odrobinke oleju w glowie I podstawy matematyki szybko bys obliczyl/obliczyla ile kosztuje wyprodukowanie filizanki kawy I ze nie ma podstaw aby chciec za nia tyle pieniedzy.Ale pewnie,lepiej wziac tygodniowke I ja wydac na kawe,ciastko I 3 piwa na Starowce.....a potem do mamy na obiadek bo przeciez za prad przyszlo!

            • 5 1

          • Ojoj

            Ale sie popisal tutaj nasz czytelnik.....nie pisalem ze sie nalezy.Poza tym nie pisalem o sobie.Pisalem o innych.Chcialbys/chcialabys aby bylo Ciebie stac na to co mnie.....obiboku?Ojoj,alez prosze zachowac odrobine klasy.

            • 2 2

      • Ale chemex to g*wno

        • 3 1

      • Uwielbiam kawę (3)

        Nie wyobrażam podawania kawy w dzbankach, kankach z chochlą ...często bywam w Andaluzji, w centrum Kadyksu, Sewili i in. nie trafiłem na droższą kawę niż 1,5 euro.

        • 12 1

        • O wlasnie (1)

          Wlasnie o tym chcialem napisac.Nie o tym co mysla niektorzy piszac"cebule,nie narzekajcie"albo takie bzdety.Podroze ksztalca.Warto zobaczyc jak jest I wymagac potem u siebie.Chcialem napisac ze kazdego powinno byc na kawe stac,na taki codzienny pobyt w kawiarni,na ta odrobinke normalnosci.Mowia ze zeby byc szczesliwym to trzeba umiec cieszyc sie z malych rzeczy.Zgadzam sie.Ale jak sie cieszyc skoro na kawe nas nie stac.I nie pisze tu o sobie.Piszac to mysle o naszych rodzicach I dziadkach,o naszych emerytach ktorym tak mala rzecz jak kawa w kawiarni na ich ukochanej Starowce nalezy sie jak psu buda.Mam dosc ogladania w ogrodkach wylacznie Norwegow I Niemcow etc etc a naszych emerytow czy dziadkow na lawkach karmiacych ryzem golebie.Tyle!

          • 16 0

          • Zgadza się. Ale ani niemcy, ani włosi

            ani hiszpanie ani portugalczycy nie piją tej swojej codziennej kawy w jakości speciality. to niemożliwe nigdzie w Europie w cenie 2euro. amen. Za ekonomiczną sytuację emerytów w polsce niestety odpowiadają rządy, niemal wszystkie, ostatnich 30tu lat poczynając od pana balcerowicza i jego "chłodzenia gospodarki" na potrzeby Zachodnich firm... smutne :((( ale prawda.

            • 1 2

        • Dobrze prawisz. Ja uwielbiam kawę w Portugalii i Hiszpanii i nigdzie nie zapłaciłam więcej niż 2 euro.

          • 10 0

      • Maja jest jak nietoperz

        Niedowidzi, niedosłyszy, a się czepia.

        • 9 0

      • Zapłacili 1000 euro ale kary

        za rozstawienie kuchenki turystycznej i gotowanie na zabytkowym moście.

        • 16 0

    • Dokladnie

      W Polsce z kawy robi się jakiś towar ekskluzywny . Nawet w budkach z kawą na wynos potrafi kosztować po 10 zł . Trochę jezdze po świecie i kawa na mieście to jest taki napój po który kazdy kupuje w drodze do pracy , pod budka ciągle jest ruch bo kosztuje grosze !

      • 4 0

    • 100 zł dniówki? Ktoś jeszcze za tyle pracuje? Na Kaszubach płacą 250 zł dziennie za np. wywóz gnoju od kóz, ale nie ma chętnych. To co się robi za stówkę?
      Za 15 zł za godzinę zatrudnię od ręki niewykwalifikowanych do prostych prac ogrodowych. Kto chętny? Proszę o adres email to się umówimy.

      • 2 7

  • Bywalec (2)

    Zurna - wcześniej bardzo (!!!) tak. Po zmianach (kucharze !!!) - absolutnie (!!!) NIE. Szkoda...

    • 6 0

    • A więc jednak.

      Czyli to nie było tylko moje wrażenie, że kucharzy zmieniono na dużo gorszych. Potrawy straciły zupełnie gruziński smak.

      • 2 0

    • no, dostałem taki twardy szaszłyk z barana, że męczyłem się z tą gumą ponad godzinę, maskara a było tak fajnie :(

      • 3 0

  • (1)

    Zrozumcie, cebulaki - w restauracji nie płaci się tylko za danie, podanie, podatki i zysk właściciela, ale także za to, by przez pół godziny, czy godzinę, oderwać się od konieczności współprzebywania ze śmierdzielami, którzy od paru lat uważają się za pierwszy sort narodu.

    • 8 15

    • Chyba jesteś w hierarchii społecznej poniżej tego cebulka...

      • 5 1

  • Skąd ta cena ???????? (1)

    Gościa porąb.......o 24 zl. Za kawę ??? No cjyba że za litrowy termos. 24 zł. No nie wierzę !!!!

    • 12 3

    • hej Kawosz..

      a słyszałeś o Chemexie? :)

      • 2 5

  • Ducha 66

    Recenzja dotycząca kawiarni jest mocno przesadzona, powiedziałbym że pisana na zamówienie. Lokal nie mieści się w Kaplicy Królewskiej a 100m dalej w stronę Motławy. Brak baristy a osoby obsługujące, w tym "barista" nie mają pojęcia o kawie i co podają. Nie polecam, zaznaczam, kawiarni.

    • 14 0

  • Kuchnie wysmakowane, wysublimowany smak....

    A ja i tak wole schabowego z ziemniaczkami plus mizeria lub buraczki.... komu tez pociekła ślinka?

    Swoją drogą gruzińskie knajpy powstają teraz jedna za drugą i nawet mają smaczne potrawy... ale boje się tej ekspansji tak jak Ukraińców...

    • 10 2

  • chemex (2)

    nie ma żadnego uzasadnienia dlaczego kawa z chemexa mialaby kosztować więcej niz zwykla z filtra albo espresso. Chemex to proste urządzenie znane od 1941 roku . szklane w które wklada sie najczęściej papierowy filtr. Ilość kawy na filiżankę jest taka sama. Tak samo jest z cold brew. Mozna samemu zrobić zalewajac ziarna na 24 godziny. Nie trzeba przepłacać

    • 15 0

    • dzieki wysokiej cenie klient nie widzi

      ze kawa smakuje jakos inaczej niz we wloszech albo brazylii

      • 6 0

    • Trzeba.

      Wystarczy wskazać kilka mniej powszechnych nazw, to uzasadnia wysoką cenę. Klientowi tym samym wciska się, że obcuje z absolutem.

      • 6 0

  • Wystrój surferski (4)

    Aha.

    • 14 0

    • A czy moge (2)

      Do tej knajpy wejść w laczkach Kubota ? Czy one są surferskie ? A gdzie mogę zostawić swoją deskę ? Przed lokalem czy w środku są specjalne surferskie stojaki ?

      • 7 0

      • Ha ha (1)

        Musisz mieć opaleniznę jak surfer i blond włosy do ramion

        • 2 0

        • Wchodzić można wyłącznie na gołej klacie i z obowiązkowym sześciopakiem na brzuchu.

          W przeciwnym wypadku won.

          • 2 0

    • ale co Ci nie pasuje, jezus nie wisi nad drzwiami czy o co lotto

      • 2 8

  • Bylam w Gambas

    pyszne jedzenie :) polecam

    • 5 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane