- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (61 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Nowe lokale: kubański bar i nowość w SeaTowers
Kolejne lokale otwarte zostały w Trójmieście. Tym razem proponujemy wam wizytę w inspirowanym Kubą tapas barze, dwóch nowych kawiarniach oraz znajdującym się w SeaTowers nowym oddziale dobrze znanej trójmieszczanom restauracji.
Fidel
Trójmiejska branża gastro coraz lepiej rozumie, że do lokalu przyciąga nie tylko oryginalna oferta, ale i niepowtarzalny wystrój. W Fidelu, który właśnie otwarto przy ul. Powstańców Warszawy 6 w Sopocie (obok klubu 3Siostry) udało się pożenić oba te elementy. To połączenie tapas baru z rum barem. Jest modnie: gorące trendy w postaci osłoniętego sufitu z industrialnymi elementami czy postarzanych desek połączono z kolonialnymi, ale przedstawionymi w nowoczesny sposób akcentami. Główne skrzypce gra tutaj kuchnia inspirowana kubańskimi smakami, a akompaniuje jej rum. W Fidelu spróbujemy ponad trzydziestu gatunków tego trunku. Napijemy się go na czysto, ale także w autorskich koktajlach (od 18 zł do 26 zł). Barmani to eksperci w swoim fachu i alkohol (oczywiście nie tylko w postaci rumu) potrafią przyrządzić według każdej zachcianki na tysiąc i jeden sposobów. Do tego zjemy tapasy (codziennie inne, menu znajdziemy na tablicy przy barze, ceny od kilku złotych) oraz dania z karty. Wśród tych ostatnich znajdziemy m.in. zupę z wieprzowiny i czarnej fasoli (14 zł), grillowaną ośmiornicę (31 zł), miecznika w kaparach (29 zł), burgera z pulled pork (23 zł), krewetki w sosie mango (29 zł) czy sorbet z grillowanych owoców z sosem rumowym (14 zł). Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku od południa do północy. W piątki i soboty do godz. 2.
Neighbours Kitchen w Gdyni
Restauracja Neigbours Kitchen, która w ubiegłym roku została otwarta na gdańskiej Szafarni, szybko została polubiona przez trójmiejskich bywalców. Aby spróbować prostych, autorskich kompozycji kulinarnych klienci przyjeżdżali z całego Trójmiasta. Nie powinno więc dziwić, że właściciele postanowili otworzyć drugi oddział w Gdyni. Lokal mieści się w prestiżowej lokalizacji - na parterze SeaTowers przy ul. Hryniewieckiego . Podobnie jak w pierwszym lokalu, również w tym szef kuchni stara się korzystać głównie z produktów sezonowych i składników od lokalnych dostawców. Menu jest krótkie i - zgodnie z obowiązującym trendem - wypisane kredą na ścianie. Przebojem ponoć jest tutaj ośmiornica z ogórkiem i ziołami (28 zł) oraz dorsz z omułkami i fenkułem (42 zł). Zjemy również policzki wołowe (29 zł), pstrąga z szałwią i cykorią (32 zł) czy wołowinę na toście z czerwoną cebulą (27 zł). Oprócz tego w ofercie znajdziemy zestawy śniadaniowe w cenie 24 zł. Gdyński Neigbours Kitchen urządzony jest w drewnie i popularnym loftowym klimacie. Czynny w godz. 7:30-22.
Alt Cafe
Alt Cafe to pierwsza kawiarnia, która została otwarta w kompleksie mieszkalnym Altus przy ul. Legionów 112 w Redłowie. Lokal na pierwszy rzut oka jest niewielki, ale to tylko złudzenie. Za pierwszą, kawiarnianą salą urządzoną w nowoczesnym, minimalistycznym stylu mieści się kolejna - przeznaczona dla najmłodszych gości. Na kilkudziesięciu metrach kwadratowych zbudowano plac zabaw ze sztuczną trawą, basenem z piłkami i drewnianym domkiem ze zjeżdżalnią. Ta przestrzeń to ogromny atut Alt Cafe - rodzice bez obaw mogą zostawić tutaj swoje pociechy, a sami usiąść w głównej sali przy kawie, kanapce lub kawałku ciasta. Właściciele szczycą się dobrej jakości kawowymi ziarnami z polskiej palarni Java Coffee - espresso wypijemy za 8 zł, latte za 12 zł. Śniadania podawane są w postaci tzw. koszyków z pieczywem i dodatkami (do każdej kawy koszyk w cenie 5 zł). Na lunch zjemy zupę (9 zł, codziennie inna), kanapkę z grilla z łososiem lub karkówką (15 zł) czy sałatkę ze szpinaku z pieczonym indykiem (21 zł). Słodkości przyjeżdżają do Alt Cafe z niewielkiej pracowni cukierniczej - banoffe czy sernik zjemy za 15 zł. W karcie alkoholi dostępne są wyłącznie lekkie trunki: wino (10 zł), prosecco (15 zł), cydr (18 zł) lub piwo (8 zł). W lokalu mają odbywać się warsztaty i niewielkie imprezy dla dzieci. Kawiarnia pełni też funkcję galerii obrazów artysty i grafika Lecha Batora. Na 23 maja zaplanowano wernisaż wystawy prac artysty z jego udziałem.
Anima Cafe
Anima Cafe to kolejna kawiarenka w gdańskim Śródmieściu, która serwowanie kawy pożeniła z ofertą śniadaniowo-lunchową. W lokaliku przy ul. Świętego Ducha 11/13/17 rano zjemy na przykład bagietki na ciepło z matijasem, klopsem czy siekaną wołowiną (10-14 zł) albo chałkę lub drożdżówkę z konfiturą (6-7 zł) i jogurt z granolą i syropem klonowym (16 zł). Na lunch możemy zamówić naleśniki wytrawne lub słodkie (11-15 zł), zupę z kurczakiem, kukurydzą i kolendrą lub ziemniaczaną z prażonym bekonem (11 zł) oraz tarty z sałatą (21 zł). Powodem do dumy właścicieli są autorskie smoothies przygotowywane ze świeżych warzyw i owoców. Składniki można wybierać według własnych upodobań, ale właściciele proponują na przykład połączenia kiwi, marchwi, bazylii i pomarańczy czy jabłka, moreli i cynamonu. Ceny soków zaczynają się od 6 zł. Wnętrze Animy robi dobre wrażenie - jest tutaj kameralnie i ciepło, jednak nie brakuje charakterystycznych elementów, takich jak surrealistyczne malowidło na ścianie czy lustra na suficie. Na razie nie można kupić tutaj alkoholu. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 9-22, a w weekendy do godz. 23.
INK
INK mieści się w dopiero co otwartym budynku hotelu Puro przy ul. Stągiewnej 26 . Urządzona w nowoczesnym, eleganckim stylu restauracja została połączona ze świetnej wyposażonym barem. W karcie, która jest krótka i co kilka miesięcy ma się zmieniać, króluje kuchnia śródziemnomorska, a motywem przewodnim są ryby i owoce morza. Na zupę zjemy consomme z owoców morza oraz krem z pieczonych pomidorów i papryk (12-15 zł). Z dań głównych warto wymienić m.in. sałatkę z gorgonzolą (20 zł), stek z polędwicy (70 zł), polędwicę z dorsza (45 zł), filety z sandacza (49 zł) i dorady (42 zł) czy risotto szafranowe (29 zł). Codziennie obowiązuje również inne, jednodaniowe menu dnia w cenie nieprzekraczającej 30 zł. W ciekawy sposób w INK rozwiązano sprawę przystawek, które tutaj zamawiamy pod postacią tzw. talerzyków (od 13 zł). Spróbować możemy zielonych oliwek nadziewanych migdałami, panierowanych małży w sosie pomidorowym, pasztetu z wątróbki drobiowej na toście, zapiekanego koziego ser z buraczkami czy krewetek na świeżym szpinaku w sosie imbirowym. Można skorzystać z bufetu śniadaniowego w cenie 50 zł. Restauracja czynna jest codziennie w godz. 12-23.
Miejsca
Opinie (132) 7 zablokowanych
-
2015-05-18 08:31
Ad. INK
Bufet śniadaniowy od godz. 12.00? Gratulujemy!
- 6 1
-
2015-05-17 17:08
espresso za 8 zł (2)
we Włoszech (na 99,99% o niebo lepsza kawa!) espresso kosztuje od 0,8 E do 1,2 w Rzymie!
pogięło u nas tych pazerniaków!- 41 4
-
2015-05-18 07:58
Latte za 12 zeta juz widze te tłumy na kawie.
bt
- 1 0
-
2015-05-18 07:58
Oczywiście!
Za tyle espresso może i jest w Rzymie... ale z automatu na dworcu autobusowym.
- 2 5
-
2015-05-17 14:25
Wszyscy restauratorzy okradają nas i Polskę. (5)
Zatrudniają ludzi na umowę zlecenie na minimalną a resztę płacą na czarno - to okradanie społeczeństwa z podatku i składek.
- 53 23
-
2015-05-17 16:24
załóż jeden z drugim (1)
taki lokal i zatrudnijacie za 10000 brutto kogo tylko chcecie
- 10 9
-
2015-05-18 07:17
Dlatego też jest krytyka.
Skoro bowiem "normalnie" się nie da prowadzić lokalu, należy doprowadzić do tego, by to zmienić a nie cały czas jechać na bakier z prawem.- 2 0
-
2015-05-17 21:01
sami restauratorzy potwierdzają że kradną
a więc pora na Urzędy Skarbowe, Inspekcje Pracy i ZUS do kontroli we wszystkich restauracjach . Mam podać tu nazwiska znanych restauratorów którzy okradają nas OBYWATELI z podatku i pracowników z ich składek z których będa żyli na emeryturze !!!!!
- 2 3
-
2015-05-17 18:20
no jak ci sie nie podoba to sam otworz restauracje i zatrudnij pracowników na pełny etat za 15 tys/msc od głowy
Nikt ci nie zabroni tego zrobic. No i pamietaj zeby ceny miec atrakcyjne bo inaczej klienci beda narzekac ze ich okradasz !!
- 7 7
-
2015-05-17 16:03
"umowę zlecenie na minimalną" - no ciekawe. A mogli by poniżej minimalnej.
- 6 6
-
2015-05-17 15:11
Ceny z kosmosu? (13)
Sernik za 15 złotych ?
To chyba cała blacha.- 52 5
-
2015-05-17 16:13
no właśnie, 15 zł za kawałek sernika?! (9)
8 zł za wiaderko twarogu zmielonego
2,80 zł za 4 jaja
10 gr za łyżeczkę proszku do pieczenia
1,50 za budyń śmietankowy
1,70 za półtora szklanki cukru
20 gr za kilka kropel aromatu
4 zł za kostkę masła
i to jest koszt sernika, nieco ponad 18 zł za CAŁĄ BLACHĘ.- 10 6
-
2015-05-17 18:00
(2)
Aguś, to otwórz cukiernię i sprzedawać po, powiedzmy, 20 zł/blacha. Przecież to taki złoty interes.
- 5 4
-
2015-05-18 07:12
Chodzi o pokazanie relacji cen.
Ten kawałek kosztowo wyniósł 1,5 a sprzedawany jest 10x drożej.
Ktoś to akceptuje a inny nie.
Tylko tyle.- 4 0
-
2015-05-17 21:29
Ale po co?
Nie napisałam, że potrzebuję kasy, tylko skrytykowałam podbijanie ceny za kawałek sernika do 15 złociszy! Rozpisałam pi razy oko koszt zrobienia ciasta i tyle.
- 3 1
-
2015-05-17 17:10
plus prąd i praca i czas cukiernika (5)
- 7 0
-
2015-05-17 21:31
za czas się nie płaci. Czas każdy ma darmowy
za pracę się płaci
- 3 1
-
2015-05-17 17:14
Ja przepraszam, (3)
zadnego pradu, otoz posiadam piecyk gazowy
- 5 5
-
2015-05-17 19:21
czyli nocne wypieki (zeby na rano bylo swiezutkie) - robisz przy swieczkach (1)
Czy łunie od piecyka gazowego??? Hahahahaha zimą też prądu nie używasz??? Wow
- 4 0
-
2015-05-17 20:57
15 zł to bardzo drogo. Nie na jednym kawałku ciasta robi utarg by wymądrzać sie o prądzie i pracownikaach jako kosztach.
- 3 0
-
2015-05-17 20:16
Ja nie przepraszam ?
Piecyk jest od zawsze /? gazik podkradamy ?? tak tylko pytam ? a człowiek robiący ten sernik robi w nocy na czarno /? bo ciemno /? lub za friko .?!! A ten gaz to z lwowa , tam mają darmo ponoć .
- 2 0
-
2015-05-17 20:06
Ceny = kosmos .
W bieda=bronka , to 18 zł za 1 kg. A kredyt i rady bronisława załatwiają resztę .
- 2 0
-
2015-05-17 16:01
(1)
Załóż cukiernię i sprzedawaj po tyle.
- 5 10
-
2015-05-17 16:23
Wystarczy że sama dla siebie i rodziny upiekę.
Zjemy ze smakiem.
Porcja 1,50 zł + kawa za 0,50 groszy z mlekiem.
A nie dawać się rolować na mieście.- 15 4
-
2015-05-18 06:50
dobre jest....
taka ilosc otwieranych lokali jest super informacja dla....urzedu skarbowego!!! łatwy i szybki zysk lub pralka ,,FRANIA,, co do cen i miejsca to 85 proc.moze tylko przejsc obok a w srodku miejsca beda zajete przez samych ,,swoich,, lokale sa opłacalne mimo zerowego zysku...tylko w Polsce
- 3 3
-
2015-05-17 22:27
Drożyzna 8 za zwykle esspreso (2)
We Francji spokojnie można taka kawę kupić za 1 , a u nas jak zwykle wszyscy chcą sie jak najszybciej nachapac to samo cena za ciasta 15 zł za sernik to ceny jak w hotelu ,a jakość nie idzie za cena
- 18 1
-
2015-05-18 01:05
espresso 8 zl?
Mieszkam w Sztokholmie gdzie jest drogo. Place za espresso 10 kr czyli 4 zeta.
- 7 0
-
2015-05-17 23:17
bo u nas kazdy kto ma kawiarnie musi miec w rok po 5 mercedesów w garażu !
- 1 0
-
2015-05-17 21:02
(1)
Berlin centrum. Markowa kawa w kubku 0,3 L uwaga!!!! 1 Euro. Kawa w garść i pare kroków do Dunkina po pyszne ciacho. Wychodzi taniej niż u nas kawa w tunelu i drożdzówka.
- 19 2
-
2015-05-17 23:16
w niemczech masz nizsze podatki, nizszy vat itp.
Pozatym zarabia sie tam srednio duzo wiecej niz u nas
wiec ludzi wiecej kupują wiec i cena moze byc nizsza,- 2 6
-
2015-05-17 13:29
(6)
Może się mylę, ale połączenie kawiarni z miejscem do zabaw dla dzieci nie jest trafionym pomysłem.
- 73 22
-
2015-05-17 14:04
(5)
Ja takie miejsca omijam wielkim lukiem. Jak chce isc do restauracji na obiad to chce się moc nim delektowac a nie wcinan by tylko uciec z napirniczajacych pioseneczek z komorek, latajacej dziecirni zaczepiajacej kazdego kto przypadkiem nawiaze kontakt wzrokowy itp itd. A teraz mamusie drogie - minusujcie :)
- 42 9
-
2015-05-17 14:41
Ponieważ... (2)
...dziecko jest dzisiaj obiektem kultu, religią, bożkiem i nie wolno w żadnym przypadku zwracać mu uwagi na cokolwiek.
A potem wyrastają buce co uważają, że wszystko mu się należy i już.- 35 6
-
2015-05-17 22:16
Ty od razu urodzileś sie dorosły.
- 2 4
-
2015-05-17 14:58
buce wyrastają tych, którym wiecznie zwracano uwagę. Potem jak dorosną sobie odbijają
- 9 20
-
2015-05-17 15:00
Już byś dostał minusa, ale się zatrzymałam, bo mi się Ciebie żal zrobiło. Pomyślałam sobie, że może zazdrościsz, a może zmęczonym i znużony jesteś...
- 5 4
-
2015-05-17 14:10
To omijają, proste. Nikt cię tam siłą nie ciągnie. Wolny kraj!
- 14 11
-
2015-05-17 20:02
(1)
Prestiż i Gdynia? Nie idzie to w parze. Okolice sii talers to syflandia raczej
- 17 11
-
2015-05-17 21:37
powiedział co wiedział..
Januszu z falowca ,płyń po flachę
- 1 6
-
2015-05-17 13:57
Los Habanero (4)
Nie napiszę gdzie to jest, ale była pompa otwarcie, pełno ludzi, jakieś niby meksykańsko-kubańskie wykałaczki z czymś nikt nie wiedział co to jest ale ostre jak diabli, w dniu otwarcia piwko 6 PLN drink 6 PLN. W następnym miesiącu poszliśmy na obiad z rodziną 4 osoby, było pusto w niedzielę o 15, dostaliśmy kartę gdzie nie było cen przy zestawach, tylko na końcu karty. Dziwne?! Zamówiliśmy dwa razy chilli con carne, dwa razy
enchilladas, 3 piwka i lampka wina, na piwo czekaliśmy 15 min. na jedzenie 35, cena 295 PLN. Nigdy więcej.- 64 2
-
2015-05-17 14:37
(3)
I dałeś 300 z "napiwkiem", czy czekałeś na resztę?
- 6 21
-
2015-05-17 21:11
Minusy pod tym wpisem ładnie obrazują liczbę cebulaków w ogóle populacji. Powinno być jak za komuny, do paszportu powinna być opinia, ale nie milicji, tylko Ministerstwa Kultury, bo wstyd was za granicę wypuścić.
- 5 6
-
2015-05-17 15:16
a czy kelner nie dostaje wypłaty? (1)
pani w sklepie też dajesz napiwki?
Się swołocz nauczyła żebraniny.- 36 12
-
2015-05-17 19:57
kelner wypłata
Dostaje 1400 i napiwki = tylko że to jest 1400 brutto = .
- 2 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.