- 1 Cztery restauracje i dawne smaki Gdańska (15 opinii)
- 2 Potrawy na Wielkanoc - skąd zamówić? (46 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Karczma Polska Zagroda (97 opinii)
- 4 Montownia z niedostępnej perspektywy (44 opinie)
- 5 Nowe lokale: wege, sushi i ciekawe koncepty (106 opinii)
- 6 Festiwal śniadań na mieście (28 opinii)
Nowe lokale: hot dogi z CBD, steki, kuchnia chińska i pierogi
Kolejny raz zapraszamy was na przegląd nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie w Trójmieście. Jedne lokale upadają, a na ich miejscu powstają inne, o czym będziemy mogli się przekonać w tym zestawieniu. Tym razem kulinarną podróż rozpoczniemy od smaków orientalnych, następnie udamy się na mięsną ucztę ze stekami w roli głównej. Później zrobimy przystanek na domowe pierogi we Wrzeszczu i skosztujemy kolorowych specjałów przyrządzanych z raków oraz sezonowych warzyw w Garnizonie, by na sam koniec skosztować nieoczywistych, zielonych hot dogów z CBD.
- Miwo w miejscu dawnej Zaczarowanej w Gdyni
- Meatmaniacy przy Węglowej w Gdyni
- Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz przy Brzozowej
- Synteza Restauro & Cocktail w miejscu dawnej Oranżerii na Garnizonie
- Doggy Style Hot Dog na terenie scrapYard
Miwo w miejscu dawnej Zaczarowanej w Gdyni
Pierwsze miejsce, które odwiedziliśmy, jest nam znajome. Blisko pół roku temu odwiedziliśmy w tym lokalu "śniadaniownię" Zaczarowani. Niestety restauracja nie przetrwała próby czasu i niedawno zakończyła swoją działalność. W jej miejscu pojawiła się restauracja z totalnie nowym pomysłem. Miwo będzie specjalizować się w kuchni chińskiej, której autentyczność gwarantuje obsługa pochodząca z Państwa Środka.
W restauracji skosztujemy wiele specjałów kuchni azjatyckiej, jak np. kurczaka gong-bao z warzywami i ryżem lub makaronem (25 zł); wieprzowinę po syczuańsku (25 zł); kaczkę w sosie ostrygowym (32 zł); rybę w sosie słodko-kwaśnym (48 zł). Karta jest naprawdę obszerna i przystępna cenowo. Mamy okazję zamówić przystawki od 7 zł do 15 zł, zupy od 13 zł do 19 zł, a także pełne porcje obiadowe mięsne (kurczak, wołowina, wieprzowina, owoce morza, kaczka lub cielęcina) od 20 zł do 59 zł. Naszym zdaniem ciekawą pozycją są szczypce kraba (trzy sztuki za 10 zł) w formie przystawki, kaczka na gorącym półmisku z cebulą, bambusem, marchewką, fasolką i grzybami shitake (44 zł), a także bulion wołowy z curry z makaronem sojowym i kapustą (15 zł).
Czytaj też: Gofry w cenie burgera. Sprawdziliśmy ceny w budkach przy szlakach spacerowych
Meatmaniacy przy Węglowej w Gdyni
Po azjatyckich smakach udaliśmy się na mięsną ucztę do Meatmaniaków. Restauracja mieści się w nowym budynku przy ulicy Węglowej. Lokal jest dość niewielki, niemniej na dniach zostanie otwarty ogródek ogrodzony girlandami z lampkami.
U Meatmaniaków mamy okazję spróbować steków, które są sezonowane na mokro przez minimum 45 dni. Dostępna karta menu zawiera 13 pozycji, a znajdziemy w niej: tatar z polędwicy z szalotką, korniszonem, patisonem, anchois, musztardą i żółtkiem za 38 zł, chili con carne z gorzką czekoladą, śmietaną i kolendrą za 35 zł, cztery warianty kanapek: z szarpaną wołowiną (35 zł) lub wieprzowiną (28 zł), z żebrem ze świni puławskiej (38 zł), z mostkiem wołowym (37 zł) lub grillowaną polędwicą wołową (42 zł), a także specjalność lokalu - steki. Dostępne są dwa warianty steków: z polędwicy wołowej za 89 zł lub rib-eye (87 zł), do których można dobrać frytki lub łódeczki ziemniaczane za 3 zł z masłem ziołowym i dwoma dodatkami spośród: ketchupu, majonezu szczypiorkowego, chipotle, sosu habanero, sosu paprykowego, sosu barbecue, fasolki szparagowej, miksu świeżych warzyw lub sałatki colesław.
Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz przy Brzozowej
Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz,, to gdańska filia pierogarni z Pruszcza Gdańskiego, która od lat wiedzie prym w tamtejszych stronach. Domowe pierogi znajdziemy w wersji słodkiej i wytrawnej w cenie od 25 zł do 27 zł. Skosztujemy tu pierogów: z mięsem, ruskich z wędzonym boczkiem, z kapustą i grzybami leśnymi, ze szpinakiem i fetą, z kaszą gryczaną, białym twarogiem i boczkiem, z pieczarkami i żółtym serem, z bryndzą oraz meksykańskie z pikantną salsą. Wśród słodkich wariantów polecamy pierogi z oreo (27 zł).
Oprócz pierogów w lokalu mamy okazję zakupić dania garmażeryjne zapakowane w słoiki, m.in. domowy kompot z sezonowych owoców, koktajle, sporą gamę zup, a także różnej maści smarowidła, konfitury i kiszonki. Dostępny jest też w lokalu zakwas z czerwonych buraków w kilku wariantach smakowych.
Czytaj też: Goście wybrali najlepsze restauracje
Synteza Restauro & Cocktail w miejscu dawnej Oranżerii na Garnizonie 
Garnizon rozrasta się w bardzo szybkim tempie, a wraz z blokami powstają nowe lokale usługowe. Nowe miejsce, które otworzyło się niedawno w Garnizonie, niedaleko restauracji Crazy Butcher, to specjalizująca się w kuchni europejskiej Synteza. Restauracja posiada piękną szklaną oranżerię przynależną do lokalu. Jest ona pozostałością po lokalu, który jeszcze niedawno mieścił się w tym miejscu - Oranżerii. Szefem kuchni nowego miejsca jest Alex Supino, pochodzący z Włoch kucharz stawia w swojej karcie na wyrabianie większości składników dań samemu i na dobre jakościowo produkty. Jego smaki mogliśmy poznać już w takich miejscach, jak: Oria Magic House oraz Marmolada, chleb i kawa.
W Syntezie mamy okazję wybrać się na dania obiadowe, ale też śniadania, które dostaniemy w ośmiu wariantach, w tym mięsnych oraz bezmięsnych. Ciekawą pozycją w menu jest kanapka z pieczywa na zakwasie buraczanym, która jest dostępna z szarpanym kurczakiem lub jajkiem (31 zł). Jednak to przystawki i dania główne najbardziej zaskakują. W lokalu mamy okazję zamówić: carpaccio z przegrzebków - 45 zł, krewetki w nitkowatym, chrupiącym cieście kataifi podawane z goma wakame i ostrym majonezem - 36 zł, szparagi w tempurze z jajkiem przepiórczym - 36 zł, a także dostępną w niewielu miejscach zupę z szyjkami rakowymi, podawaną na puree z pasternaku, małżami nowozelandzkimi i koprem - 27 zł. Szef kuchni często czerpie ze swoich włoskich korzeni i wszelkie makarony wyrabiane są w lokalu. Naszą uwagę przykuło cappelletti, czyli nadziane farszem mięsnym "uszka" makaronowe, oblane sosem demiglace z dodatkiem parmezanu, chipsów z jarmużu i szczypiorków - 49 zł. Restauracja oferuje dania sezonowe, które występować będą w postaci wkładki do karty menu.
Wątróbka - dla jednych rarytas, inni nie wezmą jej do ust. Tu zjesz naprawdę dobrą
Doggy Style Hot Dog na terenie scrapYard
Ostatnie miejsce zapewne najbardziej spodoba się miłośnikom zabaw w przestrzeni stoczniowej. Niedawno otwarty punkt gastronomiczny Doggy Style zagościł w scrapYard. Oferowane są tutaj hot dogi w kilku opcjach smakowych: klasycznej (17 zł), a także meksykański, z szarpaną wieprzowiną, polski - z białą kiełbasą, czy wege, które zakupić możemy za 19 zł.
Prócz nich dostępny jest również hot dog z CBD. Nietypowy hot dog stworzony jest z zielonej parówki zawierającej w sobie olej CBD, salsy ogórkowej, majonezu, do hot doga dorzucana jest autorska posypka z suszu konopnego, również zawierająca CBD i dopuszczalne ilości THC. Ma ona podkreślać specyficzny smak konopi. Prócz hot dogów klienci mają okazję zakupić również frytki i nachosy za 12 zł.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-05-24 08:49
Szczerze to te hotdogi nie wyglądają zbyt apetycznie - mnie te zdjęcia nie zachęcają, a szkoda bo brakuje fajnych hotdogów. (36)
Ze sporą porcją surówki i sosem jak za dawnych lat - zamiast współczesnego badziewia bułka-parówka-sos-prażona celua lub korniszon
- 79 12
-
2022-05-24 08:55
No i zwykla parowka to klasyk, a nie kielbaski
- 19 4
-
2022-05-24 10:34
(21)
Polecam się wybrać do Raclette na 100czni. Hot dogi są absolutnie kapitalne i mają w sobie bardzo dużo składników w tym surówek. Do tego rozsądnie wycenione (23zł, ale można się nim spokojnie najeść jako obiadem)
- 2 14
-
2022-05-24 11:54
Hot-dog jako obiad ? (9)
Chyba że jest z bułki paryskiej i parówki wielkości kiełbasy krakowskiej.
23 złote za zwykłego hot-doga to przestepstwo.- 32 5
-
2022-05-24 11:58
I pewnie masz bęben taki, że ledwo mieścisz się w drzwiach (6)
- 7 24
-
2022-05-24 12:21
(5)
lepiej jak facet ma bęben niż uda grubosci nadgarstków dorosłego faceta...bo to po prostu jakas niedorobiona popierdułka...
- 25 11
-
2022-05-24 13:06
Myślę, że jednak 'facet' może mieć uda, na jakie tylko ma ochotę i będzie ciągle 'facetem' i nic nam do tego ;) ba, może być o wiele bardziej męski i atrakcyjny od zaniedbanych i niechlujnych typów z 'bębenem'
- 11 5
-
2022-05-24 13:45
W Polsce facet z bębnem, (3)
w zatłuszczonej, poplamionej Harnasiem żonobijce, to obraz dumy Prawdziwego Polaka.
- 7 8
-
2022-05-24 14:13
masz takie fantazje?
Takich rzeczy nie ma w dużych miastach, ale hipsterka też nie powinna się cieszyć, ich moda to wieczne przebranie, człowiek musi ciągle udawać, chodząc w dekoracjach
- 2 1
-
2022-05-24 15:39
Rozumiemy, że jesteś dumny z własnego ojca?
- 1 1
-
2022-05-24 22:23
PP- Prawdziwy Polak
- 0 0
-
2022-05-24 13:07
ale skąd myśli, że to 'zwykły' hot dog; radzę się wybrać, sprawdzić i samemu spróbować zamiast pisać teoretycznych pierdół
- 2 4
-
2022-05-26 13:35
Bogowie, ktos napisal, ze brakuje fajnego hot doga w Gdansku, to sie od razu niedorozwoj pojawil, zeby o rozbojach w bialy
dzien marudzic. Nikt Cie, niedorozwoju, nie zmusza.
- 0 1
-
2022-05-24 12:19
(1)
23 zł za hotdoga to rozsadna wycena? wypitalaj panie naganiaczu z tego forum...
- 15 6
-
2022-05-26 13:36
Owszem. A dla biednego wszystko za drogie.
- 0 1
-
2022-05-24 13:05
(6)
Hot dog jako obiad dla faceta? O mamuniu. Chyba jako przystawka.
- 7 4
-
2022-05-24 14:00
nie każdy przerzuca tobołki i nie każdy je raz na 6 godzin. (5)
bogaty hotdog może mieć spokojnie 800 kalorii, więc dlaczego nie miałby być obiadem?
- 5 4
-
2022-05-24 14:08
(3)
Musialabym zobaczyc, zeby moc w to uwierzyc. Nawet faceci, ktorzy nie przerzucaja tobolkow, ale sa slusznego wzrostu i uprawiaja jakies sporty, potrzebuja porzadnie zjesc.
- 2 1
-
2022-05-24 14:53
Taaa (1)
Bo Ty wiesz...
- 2 3
-
2022-05-24 15:28
A ty to dopiero wiesz. Idz sie najesc hot dogiem.
- 3 0
-
2022-05-26 13:40
Mam kilka cm mniej niz M. Jordan, waze kilka kilogramow wiecej, niz w trakcie kariery wazyl M.Jordan.
A jednak hot dogiem z Sw. Ducha sie najadam. Moze sprobuj po prostu przez tydzien zrec polowe, to Ci sie zoladek troszke skurczy.
- 0 0
-
2022-05-24 15:42
kalorie kaloriom nie równe pamiętaj
a te z hotdoga... no cóż
- 1 0
-
2022-05-24 14:07
każde, proste i tanie jedzenie jest przerabiane na pseudo "posh" (1)
wciskane ludziom za miliony jako 8 cud świata.
- 6 0
-
2022-05-24 15:28
Vide: burgery.
- 4 0
-
2022-05-24 11:58
Parówka i kapusta kiszona?
Chce mi się wymiotować na myśl o takim połączeniu
- 4 11
-
2022-05-24 12:28
Zgadzam się, brakuje takich klasyków, popularnych w latach 90-tych i wczesnych dwutysięcznych, czyli klasyczny hot dog w dwóch wariantach - z surówką albo bez :)
- 8 1
-
2022-05-24 12:41
To chyba już nostalgia za czasami młodości (4)
Pamiętam te hot dogi, tania parówka i tona kiszonki z wiadra. Do tego keczup typu Tortino. Zgaga murowana, co z tego że brzuch pełen. Możliwe że jeszcze dostaniesz takiego we Wrzeszczu w XL Burgerze.
- 9 3
-
2022-05-24 13:49
XL jeszcze działa? (1)
Gdy po paru piwkach wpadało się na "mega hot-doga" z metrowej bułki robionej z waty, trzech najtańszych parówek ze świńskich ryjów i wiadra zleżałych surówek - to można było być pewnym, że rano nie dopadnie kac, ale gigantyczna zgaga. No ale sam to jadłem niejednokrotnie.
- 13 0
-
2022-05-24 15:12
Do dziś pamietam i to było najlepsze jedzenie i wspaniałe czasy ah ten XL
- 5 0
-
2022-05-24 16:31
Tona kiszonki w hotdogu z lat90? Żyłeś w alternatywnych czasach?
Te te hotdogi miały tonę ale świeżej soczystej surówki. Gdyby dodać do tamtej surówki dzisiejsze parówki 90+% mięsa to byłby idealny hotdog.
- 5 1
-
2022-05-24 19:50
XL Burger nie działa już od jakiegoś czasu.
Teraz jest tam kebabownia... Raz jadłem i świat nie zadrżał w posadach :-/
A sentyment do starych czasów właśnie z trójparówkowymi mega hotdogami mam ogromny... Ale to se ne wrati :-(- 2 0
-
2022-05-24 15:46
dobre hotdogi to są we Franco w Garnizonie (2)
- 0 0
-
2022-05-24 16:14
Franco
podobno już go nie ma. i jest tam kebab.
wcale nie były dobre.- 0 0
-
2022-06-17 23:15
U szwagra
prawdziwe hot-dogi sa tylko u szwagra 0d 1987 roku wtady miałem 12 lat jak zaczełem je jeść i do dziś je jem cena 10 zł za dużego hot doga.
- 0 0
-
2022-05-24 22:38
W Salut w Gdyni mają pyszne hotdogi!
- 0 0
-
2022-05-25 14:27
Co tak tanio ja mam od ronika cielaka 150 kg za 500
- 0 0
-
2022-05-25 14:30
Paszkwil ogol się i coś na łeb
- 0 0
-
2022-05-24 09:26
Szkoda mi Oranżerii (9)
Bo było to fajne miejsce. A jakoś menu nowej restauracji w tym miejscu mnie nie przekonuje. Ciekawe czy przekona dość osób aby przetrwać?
- 12 7
-
2022-05-24 09:41
(4)
Jakby mieli to samo menu to na pewno by nie przekonało xd, inaczej O by nie bankrutowała
- 3 0
-
2022-05-24 11:05
(3)
A oranżeria zbankrutowała? Bo nigdzie nie ma informacji dlaczego?
- 3 1
-
2022-05-24 15:31
(2)
Skoro nie ma tego miejsca, to chyba jasna sprawa. Nikt nie rezygnuje z dobrze prosperującego miejsca.
- 2 0
-
2022-05-25 16:12
(1)
Nikt nie splajtował tylko dwóch wspólników się nie dogadało...
- 0 0
-
2022-05-26 13:43
W kwestii kto w tym miesiacu ma dolozyc 20 tysiecy do funkcjonowania biznesu :)
- 0 0
-
2022-05-24 11:57
Mam podobne odczucia
Knajpa zamknie się szybciej niż Oranżeria. Zresztą zaraz obok otworzyła się ferrara, prowadzona przez Włocha. Też walczy o przetrwanie.
- 7 3
-
2022-05-24 15:32
Takie fajne, że go nie ma haha.
- 2 0
-
2022-05-24 16:39
Menu ciekawsze
Menu dużo ciekawsze jeśli ktoś lubi odkrywać różne smaki a nie zapychać się pizzą której na garnizonie nie brakuje. czuć też pasje i świeżość w tych dniach. Byłam już kilka razy i zdecydowanie lepiej niż w dawnej oranzerii w której jedzenie raczej nie urywało
- 3 3
-
2022-05-25 11:21
Małe o
Oranżeria była słaba. Z początkiem był poziom, ale następnie to nic tylko lecąca w dół jakość. Wiele mieszkańców garnizonu omijało to miejsce szerokim łukiem. Bajerem była oranżeria, która przyciągała przyjezdnych. Reszta to wydmuszka.
- 2 1
-
2022-05-24 08:11
Powodzenia wszystkim. W sezonie kazdy na mieście zarobi. Za dużo ludzi się kręci by choć z części z nich nie było zarobku.
- 10 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.