• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnia polska, francuska, kluski i piwo

Łukasz Stafiej
12 stycznia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Co nowego otworzyło się w Trójmieście? Sprawdzamy. Co nowego otworzyło się w Trójmieście? Sprawdzamy.

Przedstawiamy kilka nowych restauracji i barów, które w ostatnim czasie otwarto w Trójmieście. Przeczytaj kolejny odcinek cyklu "Nowe lokale".



Oberża 86



  • Oberża 86 prowadzona jest przez Piotra Ciomka.
  •  Oberża 86
  •  Oberża 86
  •  Oberża 86
  •  Oberża 86
Autorska restauracja Piotra Ciomka - praktykującego od kilkunastu lat w polskich i francuskich restauracjach, pochodzącego z Gdyni kucharza i szefa kuchni, który w końcu postanowił otworzyć własny lokal. Kuchnia w Oberży 86 jest wypadkową doświadczenia, które Ciomek zdobywał w czasie swojej kariery - to kuchnia przede wszystkim polska (i kaszubska), ale przygotowywana nowocześnie, z wykorzystaniem klasycznych francuskich technik kulinarnych. To również kuchnia z wyższej półki, przygotowywana z dobrej jakości lokalnych składników, wykwintna i co za tym idzie - odpowiednio kosztowna.

Na przystawkę (16-39 zł) zjemy m.in. śledzia w kwaśnej śmietanie z selerem naciowym, pstrąga w galarecie z sosem tatarskim, kaszankę z borowikami w cieście francuskim czy pyzy z gęsiną na ogórku kiszonym. Zupy (16-22 zł) to m.in. krem z ziemniaka na wędzonym boczku z rozmarynem czy zabielana zupa rybna z koprem. Wśród dań głównych (32-82 zł) znajdziemy m.in. filet z sandacza z sosem cytrynowym i kopytkami, halibuta z sosem maślanym i białymi warzywami, udko z kaczki w sosie pomarańczowym z orzechowymi kopytkami, gulasz cielęcy w chlebie czy golonkę w sosie kminkowym i z krokietem. Dania wegetariańskie to m.in. makaron z kalafiorem i serem dojrzewającym, tatar z buraka i kaszotto grzybowe. Znawcy win też powinni być zadowoleni - pochodzą one od niewielkich dostawców, a nie przemysłowych dystrybutorów. Restauracja znajduje się w Domku Abrahama przy Starowiejskiej 30 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni.

Minimalistyczne wnętrze kontrastuje z historycznym miejscem - jest zarazem tradycyjnie, jak i nowocześnie, a więc podobnie jak w menu. Świetny lokal na rodzinne wypady (także biesiady w większym gronie) oraz spotkania biznesowe. Czynny codziennie w godz. 12-22.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście



Klaster



  • Klaster - klimatyczny pub w centrum Gdańska
  •  Klaster
  •  Klaster
  •  Klaster
  •  Klaster
Pub z piwem rzemieślniczym i nie tylko (od 6 zł) i szerokim wyborem mocniejszych alkoholi. Klaster przy Św. Ducha 68 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku rusza codziennie o godz. 18 i jest czynny nawet do rana - w weekend zdarzają się klienci, którzy przychodzą w środku nocy.

Właściciele mają misję, aby stworzyć tu miejsce, gdzie nie tylko napijemy się alkoholu, ale przede wszystkim dobrze spędzimy czas. Dlatego - pomimo sporych gabarytów i dwóch poziomów - w środku panuje wyjątkowo kameralna atmosfera. Być może to również zasługa mebli - odrestaurowanych klasyków peerelowskich. Niestety, w lokalu nie ma kuchni, więc do jedzenia zamówimy wyłącznie orzeszki i inne proste przekąski. Pogramy za to w planszówki.




Nova Sopot



  • Nova Sopot to kameralna restauracja z kuchnią polską.
  •  Nova Sopot
  •  Nova Sopot
  •  Nova Sopot
  • Nova Sopot
Mała restauracyjka przy Władysława Jagiełły 6/1 zobacz na mapie Sopotu na uboczu głównego szlaku spacerowego w Sopocie. Dzięki temu do Novej Sopot z jednej strony jest blisko, z drugiej - panuje tutaj kameralna, niespieszna atmosfera. Karta jest krótka, będzie zmieniana sezonowo, a szefowa kuchni specjalizuje się (od lat) w kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu, ale z poszanowaniem tradycyjnych smaków.

Zjemy m.in. wątróbkę flambirowaną z owocami (18 zł), deskę regionalnych serów czy wędlin (15-17 zł), żurek (15 zł), bogracz (16 zł), halibuta w cieście z sosem grzybowym (42 zł), łososia na szpinaku z sosem porowym (38 zł), schab z kością z kapustą (29 zł), golonkę w piwie (32 zł) czy pierś z gęsi z kopytkami i buraczkami (42 zł). Nie można też zapomnieć o domowych pierogach w kilku klasycznych wydaniach (od 17 zł). Komu mało dań w karcie, ten codziennie znajdzie coś innego na tablicy. W weekendy właściciele zapraszają na minifestiwale kulinarne - np. pierogów, gęsi czy wołowiny. Czynne od wtorku do czwartku w godz. 12-20, od piątku do niedzieli w godz. 12-21 (w poniedziałki zamknięte).


Kluska



  • Kluska specjalizuje się w - nomen omen - kluskach i makaronach.
  •  Kluska
  •  Kluska
  •  Kluska
  •  Kluska
Pierwsze wrażenie może być mylące - Kluska przy Abrahama 26/1 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni to nie jest bar szybkiej obsługi z prostymi daniami makaronowymi. To miejsce, gdzie zjemy świeży, robiony specjalnie dla właścicieli makaron, leniwe i kopytka w pomysłowych, autorskich kompozycjach smakowych. Warto spróbować spaghetti z chrupiącymi polędwiczkami z kurczaka, imbirem, chilli i sosem orzechowym (w stylu tajskiego pad thaia), czerwonego tagliatelle z pokrojonym stekiem, kaparami, rukolą i sosem pieprzowym, barwionego sepią makaronu z krewetkami, bekonem, limonką i sosem rybnym, kopytek z portobello w sosie śmietanowo-rozmarynowym czy zwykłych leniwych albo klusek z makiem i bakaliami. Ceny od 12 zł do 35 zł za porcję. Na śniadanie (w godz. 7-12) zjemy omlety i bajgle z różnymi dodatkami - 15 zł w zestawie z kawą, herbatą i wodą.

Codziennie w menu znajdziemy inną zupę (8 zł), są też piwa i wino. Od poniedziałku do piątku w godz. 12-15 podawany jest dwudaniowy lunch (także z dostawą) w promocyjnych cenach. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 7-20, w piątek w godz. 7-23:45, w sobotę w godz. 9-23:45, a w niedzielę w godz. 9-21.

Nowe lokale w Trójmieście

Miejsca

Opinie (92) 5 zablokowanych

  • Nie chcę nowych lokali (15)

    Chcę takie lokale, co do których będę pewien że za 20-30 lat dalej będą istniały. Tylko tyle. Ta samorealizująca się pseudoinnowacyjna młodzież z pomysłami na nowy lokal jest oduczona od długotrwałej ciężkiej systematycznej pracy i chyba nigdy nie zrozumie o co w dobrym biznesie chodzi.

    • 164 48

    • Smakosz

      Pamiętaj że lokal z przed 30 lat o którym mówisz też był kiedyś NOWY

      • 0 0

    • hahaha np 'Pod Łososiem' (1)

      • 19 0

      • I Marysieńka

        • 0 0

    • ty lubisz tylko te piosenki które już wcześniej widziałeś (1)

      • 2 0

      • Tak i te filmy które kiedyś słyszałeś

        • 5 0

    • dd (2)

      idz do maka XD

      co za gosc. chyba stary jestes. Zero nowosci, ma byc to co bylo 20 lat temu...

      • 5 4

      • (1)

        Nie. Ma być postęp ewolucyjny zamiast rewolucji. I jeden drobny szczegół: właściciel ma być obecny w swoim lokalu. Haha, szok co nie?

        • 6 4

        • czy stary McDonald jest obecny w swoim lokalu?

          • 3 2

    • McDonalds jest pod tym względem pewniakiem (2)

      • 34 0

      • (1)

        Tak, oni rozumieją i robią to dobrze.

        • 6 0

        • a co to za sztuka codziennie rano świniom do koryta nalać

          bo nie nadążam za tobą

          • 1 2

    • szwagier-OLIWA chicken burger poezja smaku madafucka

      • 11 1

    • To zrób sobie listę istniejących restauracji. Nie jedz poza domem przez 20-30 lat. Wtedy zorientuj się które z twojej listy jeszcze istnieją i chodź tylko do nich!

      • 8 2

    • To sobie załóż taki lokal i siedź w nim 20-30 lat skoro tak marzysz :)

      • 20 20

    • niezrozumiałe

      Uważam że zanim się napiszę taką opinię warto pójśc do restauracji poznać smak i dopiero wtedy oceniać czyjąś postawę i etykę pracy.

      • 21 14

  • Nomen omen

    Pan lubi 'nomen omen' (albo redakcja) -proszę się zatem zapoznać ze znaczeniem..

    • 0 0

  • fajnie

    Lubię nowe miejsca, zawsze fajnie w pubie napić się perłki, albo zjeść coś

    • 0 0

  • (1)

    Powodzenia!!! Pamietam Piotra jako dziecko biegajace po Redłowie razem z innymi dziecmi. To chyba bylo ostatnie pokolenie wychodzace "na dwór"

    • 44 9

    • Tez pamietam Piotra

      • 0 0

  • Kluska (2)

    Byliśmy w klusce. Wielkie rozczarowanie. Aż dziwnie, że autor artykułu nie wspomina, że serwują jedzenie na talerzach z otręb(!) więc cały sos z makaronu 'wsiąka' w talerz. Poza tym nie rozumiem idei 'jadalnych' talerzy w restauracji. W food trucku takie rozwiązanie zdaje egzamin, ale na miejscu? Pewnie nie chcieli produkować więcej plastiku, bo twierdzą że są eko... Ale jednocześnie powiesili pełno plastikowych (!) butelek pod sufitem.

    • 3 2

    • oj tam.

      jak butelki plastikowe wiszą nad, to nie zaśmiecają. prawda?
      czepiasz się.

      • 0 0

    • Kluska

      Heja!
      Serwujemy na talerzach jadalnych, bo aktualnie jako jedyne spełniają wymagania wizualne wśród talerzy jednorazowych - a na te jesteśmy skazani ze względu na wymogi sanepidu.
      Już znaleźliśmy sposób na spragnione sosu talerze. :)
      Wpadaj do nas dać nam drugą szansę! :)

      • 2 0

  • Oberża 86 (1)

    Bylismy z rodzina na niedzielny obiad. Wszystkie dania bardzo nam smakowały. Polędwica pyszna, kaszanka w cieście wyjątkowa. Będziemy wpadać częściej.

    • 1 0

    • super!

      też się wybieram. w końcu :)

      • 0 0

  • Kluska

    Smacznie (a do tego niedrogo),przytulnie i miła obsługa . Polecam!

    • 0 0

  • (1)

    O, Kluska podaje na jednorazowych miskach z tektury, sztućce pewnie plastikowe i siuuup do śmietnika. Kupcie sobie zmywarkę.

    • 2 0

    • Kluska

      Siemasz!
      Uff... Sztućce mamy z zielastwa - na to sanepid sie zgodził! :)
      Wpadaj do nas, będziesz zadowolony/a!

      PS
      Zmywara też stoi. :p

      • 2 0

  • oberża 86 całkiem miły wypasik !

    Byłem z żoną kilka dni po otwarciu.. O ile zupy i przystawki są na medal, to dania dostaliśmy.... na wpół ciepłe. Ponadto kelnerzy i kelnerki zajęci byli gadaniem i przez 15 minut nawet do nas nikt nie zajrzał. Mam nadzieję iż ta wpadka była dlatego że jak pisałem było tuż po otwarciu.. Niemniej dam jeszcze jedną szansę i tam wpadnę.

    • 3 0

  • Lokalne produkty hmmm to już ........ (2)

    Dorsz z Bałtyku, sandacz z Wisły , kapusta lodowa z 40 hektarowej plantacji . A moze koperek który ma na czole napisane nie jestem z Holandii . Puk puk

    • 44 6

    • (1)

      Lokalne produkty zależą od aktualnych promocji w biedrze i lidlu

      • 20 2

      • w lokalnej biedrze i lidlu - więc 100% lokalnie

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane