• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnie świata i nowy klub taneczny

Aleksandra Wrona
24 lutego 2024, godz. 14:00 
Opinie (121)
Odwiedziliśmy pięć nowych lokali w Gdańsku. Odwiedziliśmy pięć nowych lokali w Gdańsku.

Nowe lokale to cykl artykułów, w których odwiedzamy nowe miejsca na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Tym razem udało nam się odbyć prawdziwą kulinarną podróż dookoła świata - zaczęliśmy od słonecznych klimatów śródziemnomorskich, później przenieśliśmy się do Meksyku, następnie do Japonii, by na końcu zachwycić się kuchnią europejską w klasycznej odsłonie. Na szczęście, nadmiar kalorii udało nam się zgubić tupiąc nóżką w nowym klubie tanecznym. Sprawdźcie, jakie miejsca odwiedziliśmy.





Bella Maria przy Jaśkowej DolinieMapka



  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
Naszą kulinarną podróż zaczynamy w klimatycznej restauracji Bella Maria mieszczącej się przy ul. Jaśkowa DolinaMapka. Bella Maria serwuje kuchnię włoską i śródziemnomorską. W menu znajdziemy bogaty wybór autorskich dań, łączących tradycję i nowoczesność. Szefową kuchni i całego zamieszania jest Maria, która postanowiła połączyć swoją miłość do kuchni śródziemnomorskiej z wieloletnim doświadczeniem kulinarnym i otworzyć własne miejsce. Towarzyszy jej pies, Kokos, który jest dobrą duszą lokalu i testerem specjalnego... menu dla psów.

A co dobrego warto zamówić w Bella Maria? Szefowa kuchni poleca śródziemnomorską zupę rybną (62 zł), w której składzie znajdziemy krewetki, langustynkę, vongole, ośmiornicę, łososia, kalmary, kraba, małże, chardonnay, pomidory i natkę pietruszki. Na uwagę zasługuje również stek z tuńczyka (69 zł) z limonkowym puree ziemniaczanym, sałatką z glonów wakame, mulami i bisque z owoców morza. Ponadto, warto skusić się na carpaccio z ośmiornicy (39 zł) i różnorodne paellę (od 55 zł za jedną osobę do 130 zł za porcję dla dwóch). Od poniedziałku do piątku (w godz. 12-16) w lokalu zjemy też lunche składające się z zupy i drugiego dania w cenie 39 zł.


Cartel Piecki-MigowoMapka



  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
Ze słonecznej Hiszpanii przenosimy się wprost do Meksyku, a to za sprawą nowo otwartej restauracji Cartel przy ul. LemaMapka. Jak mówi właściciel, to "młodsze rodzeństwo" dobrze znanej miłośnikom meksykańskiej kuchni restauracji Cartel na Zaspie. Lokal na Morenie jest większy i posiada bardziej rozbudowaną ofertę. Znajdziemy tu kuchnię meksykańską z nowoczesnym twistem, ciekawe koktajle, a w weekendy również śniadania.

W menu główne skrzypce grają tacosy, burritaquesadille. Specjalnością lokalu jest burrito vaka maka fą (48 zł) z szarpaną wołowiną, ryżem, mozzarellą, cheddarem, piklowaną kapustą, jalapeno, guacamole, kolendrą, nachosami, pico de gallo i chipotle mayo. Tacosy to koszt od 39 do 51 zł za trzy placki. Znajdziemy wśród nich propozycje z szarpaną wołowiną, krewetkami, dorszem w cieście piwnym a nawet kalafiorem w panko (świetna propozycja dla wegetarian). Quesadille kosztują od 39 do 42 zł.


Yatta Sushi we WrzeszczuMapka



  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi

Yatta Sushi to restauracja, która przeprowadziła się z Sopotu do Gdańska (ul. BrzozowaMapka). W nowej lokalizacji znajdziemy klimatyczne, ciemne wnętrze z przykuwającymi wzrok neonami. Czeka na nas też wyjątkowo ciekawa karta, w której oprócz sushi znajdziemy rameny, krewetki, pierożki gyoza i popularne ostatnio talerzyki, czyli zestawy przystawek w sam raz do dzielenia się z przyjaciółmi. Yatta Sushi wyróżniają oryginalne połączenia smakowe oraz wyjątkowo apetyczny sposób podania dań.

W menu warto zwrócić uwagę na ramen rakowy (65 zł), w którego skład wchodzą zabielany wywar z raków, szyjki rakowe, szaszłyk z opalanego łososia i tuńczyka, grillowany pomidor, opalana limonka, makaron ramen, jajko, szczypior i sezam. Wśród przystawek królują krewetki w panko (39 zł), pierożki gyoza z wołowiną (39 zł) i wyjątkowo aromatyczne kimchi (24 zł). Miłośnicy sushi znajdą tu szeroki wybór zarówno klasycznych, jak i oryginalnych rolek. Wśród bestsellerów właściciele polecają Nigiri Sake Toro (30 zł), czyli ryż i część brzuszna łososia, Futomak Ebi Kimchi (38 zł) z tobiko, awokado, ogórkiem, oshinko, kolendrą, krewetką w panko i kimchi, Futmak Ebi Yaki (42 zł) z ogórkiem, awokado, sałatą, grillowaną krewetką z chilli, cebulą, porem i czosnkiem oraz California Red Dragon (34 zł) czyli rolkę obłożoną tuńczykiem opalanym ze spicy mayo z dodatkiem ogórka, awokado, tobiko i krewetki w tempurze.


Freitag na Stągiewnej Mapka



  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
Naszą kulinarną podróż zakończyliśmy na ul. StągiewnejMapka, na której odwiedziliśmy aż dwa nowe lokale. Pierwszym z nich był Freitag, elegancka restauracja, w której skosztujemy dań kuchni europejskiej oraz napijemy się wyśmienitego wina. Restauracja składa się z dwóch sal - mniejsza znajduje się na parterze, a większa na piętrze. W planach na najbliższy czas jest otworzenie trzeciej sali, którą będzie można wynająć na imprezy okolicznościowe oraz pokoju cygar. Miłośnicy wina nie będą zawiedzeni, w karcie znajduje się niemal 200 różnych etykiet.

W menu znajdziemy dania kuchni europejskiej. Wśród przystawek króluje tatr wołowy (39 zł) z dodatkiem szalotki, pikli, marynowanych grzybów, kalarepy, majonezu chilli i pieczywa na zakwasie. Wśród dań głównych warto zwrócić uwagę na burgera wołowego (49 zł) w maślanej bułce z dodatkiem sera mimolette, bekonu oraz warzyw. Szaf kuchni poleca również schab z kością (59 zł), makaron z krewetkami w winno-maślanym sosie (49 zł), gnocchi z pesto bazyliowym i szynką parmeńską (47 zł) i zupę z boczniaków (24 zł). Wśród deserów wyróżnia się czekoladowy fondat (28 zł) z konfiturą z owoców leśnych i lodami waniliowymi.

Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej

Studio1 przy MotławieMapka



  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
Ostatnim z odwiedzonych przez nas lokali było Studio1 na ul. StągiewnejMapka, czyli klub muzyczny z bogatą ofertą autorskich drinków. Panuje tu klimat lat osiemdziesiątych, dziewięćdziesiątych i dwutysięcznych, co odzwierciedla zarówno wygląd lokalu (pełen desingerskich perełek), jak i muzyka inspirowana Studiem 54 i "Gorączką sobotniej nocy". Jak śmieje się właściciel - tańce na stołach są nie tylko mile widziane, ale wręcz wskazane. Klub otwarty jest jednak nie tylko na imprezowiczów, w planach są również stand-upy, muzyka na żywo czy wieczory literackie.

Na barze znajdziemy szeroki wybór autorskich koktajli, m.in. Flower Spritz (45 zł), Depresso Martini (39 zł), Spicy Mule (40 zł) czy Fireball Orange (45 zł). Warto też porozmawiać z barmanem, który może skomponować drinka specjalnie dla nas. Na tradycjonalistów czeka piwo z nalewaka, a osoby unikające alkoholu mogą zamówić smaczne mocktaile.

Miejsca

Opinie (121) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Cukiernia (2)

    Tam, gdzie jest Yatta Sushi, w latach 80-tych była cukiernia, chodziłam tam z mama na ciastka :)

    • 7 0

    • Habemus papa (1)

      A nie były to może kremówki? ;)

      • 1 2

      • habemus papaM

        accusativus

        • 0 0

  • chciałbym poznać finanse (3)

    Bardzo mnie ciekawią budżety takich biznesów. Ile trzeba zainwestować w sam lokal (wystrój niektórych miejsc sprawia wrażenie dość drogiego) i ile trzeba sprzedać, żeby wyjść jako tako na swoje. Szczerze mówiąc nie odważyłbym się zainwestować dziś w gastronomię - konkurencja gigantyczna, koszty wysokie, społeczeństwo niezbyt zamożne. Jasne - latem na turystach na pewno można się jakoś odkuć, ale co przez resztę roku?

    • 4 0

    • A czy to ma jakiekolwiek znaczenie (1)

      gdy pierzesz kasę ?

      • 0 0

      • w pralce Polar Bio Automat

        • 0 0

    • Dokladnie na tym samym sie zastanawialem - ile trzeba wlozyc w taka knajpe w okolicach Dlugiej. Wydaje mi sie, ze jest to bardzo duza kwota. Moim zdaniem knajpy otwieraja albo ludzie, ktorzy maja duzo pieniedzy (z innego biznesu, spadek) i albo nie rozumieja branzy i pakuja hajs z glupoty albo po prostu z nudow i licza sie z porazka. No albo pralnia pieniedzy.

      • 0 0

  • Ciągle to samo

    Odnoszę wrażenie że pizza, burgery i ramen to ciągle ten sam temat tych artykułów. Często jeżdżę do Poznania czy Wrocławia, tam życie knajp jest zupełnie inne, bardziej różnorodne. W Gdyni wszyscy chcą pizzy, burgera i ramenu. Czy na prawdę nie macie ochoty na coś ciekawszego? Chyba że pizza w na każdym rogu naprzemian z second handem to jest wasza ukochana Gdynia.

    • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    Studio 1 polecam (6)

    Mam 50 lat i po zamknięciu Barbadosa było słabo, wpadłem tam przypadkowo i czułem się rewelacyjnie , bo muza dobra i towarzystwo w sam raz dla mnie czyli starsze

    • 48 6

    • ale

      obok jest też miasto aniołów tam chyba jest towarzystwo podobne i muza

      • 0 1

    • Dobrze wiedzieć (3)

      Chodzimy się pobawić z kumpelkami (45+), Absynt totalnie rozczarował, a w Wydziale Remontowym sympatycznie, ale chyba wyboru drinków nie ma. Do zobaczenia! :D

      • 2 3

      • Barbados (2)

        Klub nieudanych związków tak to nazywaliśmy

        • 3 0

        • Ojjj żony "marynarzy" tam szalały :) (1)

          • 2 1

          • Oj żony i partnerzy marynarzy tam... Tak się teraz piszę żona lub jego majtek beż majtek

            • 0 0

    • Ojj swego czasu

      barbados to było to!

      • 6 1

  • Kochani restauratorzy , kucharze (1)

    a potraficie zrobić klopsy ? To co widze na zdjęciach to przewaznie rozrzuty po talerzu + rukola .Ja roboę boskie klopsiki w sosie jarzynowym z cieleciny i drobiu .

    • 3 1

    • Ja robię pyszny krupnik na żeberkach

      • 0 0

  • Maverick (4)

    Cartel jest na miejsce Top Gun a może Top Gun dalej działa a to jest obok? dawno tam nie byłem...

    • 5 4

    • JEST

      Dalej jest, wybili się w pandemii, jako nieliczni działając normalnie i wtedy zbili takie siano, że mają "poduszkę" na pare lat
      Pewnie reszta "przestraszonych" teraz skomli, że siedzieli w domu i prosili o zrzutki na socjalach zamiast wziąć się do roboty, gdzie konkurencji prawie nie było bo działało może z 3% gastro w Gdańsku (mówie o działaniu na miejscu)

      • 0 0

    • Dalej działa

      • 1 0

    • cartel jest obok

      • 1 0

    • Tak jak mówisz. Ajsmen

      • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    A kiedy powstanie na Morenie bar mleczny? (8)

    Taki jak na Przymorzu, we Wrzeszczu? Gdzie można wpaść cosc zjeść w tygodniu, bez wydawania milionów monet? Gdańsk jest totalnie drogim miastem. Wszystko tu jest droższe!

    • 138 3

    • BYŁ!!

      Był "Easy Bar" nawet działał pare dobrych lat, ale się zawinął jakoś parę tygodni temu. Na Morenie jest już tyle gastronomii, że nowym będzie ciężko.

      • 0 0

    • (2)

      Nie ma i nie będzie już takich/tanich miejsc. Większość wyczuła szmal i nie chcą być "frajerami". Chcą tu i teraz. Wszystko.

      • 13 2

      • To chciej tam i kiedys, pokaz jak to sie robi.

        Oczekuje schabowego z kostka, ziemniakami gotowanymi i mloda kapusta zasmazana, podane na czystym talerzu, a wszysto w przystepnej cenie 15 zl. Przed emerytura powinienes miec cos odlozone, a szacunek ludzi ulicy jest juz przeciez bezcenny.

        • 1 2

      • "tu i teraz" - zabawne bo widac, że nie masz pojęcia o czym piszesz

        większość knajp myśli o "tu i teraz" ale nie w kontekście wysokich zysków lecz przetrwania :D

        • 1 1

    • koszt prowadzenia biznesu jest wysoki

      a po to się inwestuje 1-2 miliony zł by jednak był z tego zwrot. To bardzo trudna działalność - nie polecam.

      • 8 0

    • Droższe niz w Braniewie?

      • 3 2

    • Prowadzenie restauracji dzisiaj to biznes dla pasjonatów

      Koszty w HoReCa to dramat, wyrobienie sensownej marży to cud. Bary mleczne miały sens kiedy praca i energia były tanie, a zagraniczne produkty drogie. Dziś w sumie otworzyć knajpę włoską czy polską to jeden pies, tylko łatwiej ci będzie skasować 60zl za kalmary niż schabowego

      • 16 0

    • To otworz

      • 4 7

  • Sorry ale mnie nawet jak stać na takie zupy (4)

    To nie pójdę wywalić 6dych w eter. Takie ceny moze wołać restauracja znana na rynku, a nie coś co się ledwo co pojawilo i wola takie kwoty.
    Ludzie już się wypowiedzieli, ceny grają rolę, nawet dla turystów (ja jestem turystka z Włoch) i przyjeżdżam co miesiąc do Gdańska. Co miesiąc prawie jest drożej.

    • 65 4

    • Turystka z Włoch co miesiąc do Gdańska? (2)

      To chyba miłość, ale do chłopa? Z Włoch do Gdańska, dobre sobie! Pojeździć na nartach? Wymoczyć nogi w zatoce? Poczuć wiatr i deszcz? Zaliczyć dziury w drogach? Czy po prostu wracasz z tej Italii z pracy do siebie, turystko?

      • 10 2

      • A może do rodziców przyjeżdża?

        • 0 0

      • Racja
        Turystka z Włoch...
        Buehehe
        Maks to z Braniewa

        • 8 0

    • Hahaha dobre, ale nie pisz więcej.

      • 4 4

  • knajpy to zabawa dla bogatych (1)

    I zeby nie bylo, sam zarabiam dosc dobrze (polowe wiecej niz najnowsza srednia krajowa), ale uwazam ze na knajpy i bary po prostu mnie nie stac. Obiad za 50zl, piwo za 19, wiem ze skladniki sa drogie a koszty utrzymania lokalu, pensji pracownikow i media sa drogie - ale to po prostu za duzo

    • 7 0

    • zarabiasz 11k brutto? w Gdansku z taka kasa to nie poszalejesz

      • 1 1

  • ceny (2)

    burito za 48 zł? serio? kiedy ta gastro bańka pęknie?

    • 38 1

    • nigdy, bo Gdansk stal sie miejscem najazdu warszawiakow latem, nachapia sie tyle przez cale lato, ze w zime moga nic nie sprzedawac

      • 0 0

    • Moon

      Totalne odklejenie, kosmos z cenami.

      • 11 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane