• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: multitap, winebar i zdrowe jedzenie

Łukasz Stafiej
1 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
W Foodwine w gdyńskim Batorym możemy wybierać wśród kilkuset win. W Foodwine w gdyńskim Batorym możemy wybierać wśród kilkuset win.

Pierwszy pub firmowany logo browaru rzemieślniczego AleBrowar, winebar z ofertą kilkuset win, bistro z wegetariańskim jedzeniem czy malutki lokal z autorskimi tortillami - odwiedziliśmy kolejne nowe lokale, które otwarto w Trójmieście. Tym razem prym wiedzie Gdynia.



Long Street 52
Long Street 52 to kolejny lokal w restauracyjnym zagłębiu przy ul. Długiej 52 zobacz na mapie Gdańska, a zarazem miejsce, które stara się przełamywać konwencję okolicznych restauracji. Turystycznego gościa się tutaj nie lekceważy, ale lokal jest adresowany w równym stopniu do mieszkańców, którzy chcą nie tylko zjeść, ale także napić się rzemieślniczego piwa lub autorskiego koktajlu. Współwłaścicielem Long Street 52 jest szef kuchni Kamil Niemoczyński, który kuchenne szlify zdobywał przez kilka lat w brytyjskich restauracjach z gwiazdkami Michelin i tę wiedzę stara się prezentować w serwowanych tutaj autorskich daniach. Zamówimy między innymi: marynowanego łososia na komosie ryżowej ze świeżymi warzywami i żelem pomarańczowym (22 zł), małże św. Jakuba z puree jabłkowym i kalafiorem (31 zł) czy polędwiczki wieprzowe w pudrze orzechowym z soczewicą i puree z bakłażana (31 zł). Oprócz tego w karcie znajdują się kulinarne pewniaki, takie jak kilka rodzajów pizzy (od 16 zł), makarony (od 22 zł) czy sałatki (od 21 zł). Na tle innych lokali w tej okolicy Long Street 52 wyróżnia się wystrojem, który wpasowuje się w dobrze znaną stylistykę z innych, podobnych, nowoczesnych bistro. Aranżacja wnętrza jest surowa, na ścianach odsłonięto cegły i instalacje elektryczne, część mebli stylizowana jest na konstrukcje z palet przemysłowych, panuje kameralny, niezobowiązujący klimat. Lokal otwarty jest codziennie od południa do północy. Kuchnia czynna jest do godz. 23, jednak pizze i niewielkie porcje przekąsek spoza karty (13 zł) można zamawiać dłużej.

  • W Long Street 52 w kuchni szefuje Kamil Niemoczyński, który szlify zdobywał w brytyjskich restauracjach z gwiazdkami Michelin.
  • Long Street 52
  • Long Street 52
  • Long Street 52
  • Long Street 52
  • Long Street 52
  • Long Street 52


Limonka
Nowy budynek dworca zobacz na mapie Sopotu staje się powoli największym skupiskiem lokali gastronomicznych w Sopocie. Do tego grona dołączyła właśnie Limonka, której właściciele chcą serwować kuchnię fusion, zwracając przy tym baczną uwagę na wysoką jakość używanych w potrawach składników. W kuchni szefuje Łukasz Stankiewicz, który ostatnio pracował w restauracji InAsia w Sheratonie, więc miłośnicy autorskich dań podkreślonych azjatyckimi smakami powinni być zadowoleni. Spróbować ich można między innymi w sałatce z mango i krewetkami (26 zł) czy filecie z łososia z pianą cytrynową, glonami i sosem limonkowym (33 zł). W testowej karcie, która niebawem zostanie rozbudowana i zmodyfikowana, znalazły się również bardziej konwencjonalne pozycje, jak między innymi: policzki wieprzowe (36 zł), dorsz (37 zł), sałatka Cezar z kurczakiem (25 zł), tatar wołowy (32 zł) czy stek z antrykotu z frytkami (64 zł). Raz na tydzień wprowadzany jest dwudaniowy zestaw lunchowy w cenie 30 zł (w godz. 13-18). Jak podkreślają właściciele, większość mięs i ryb przygotowywana jest metodą sous-vide. Zestawy śniadaniowe w cenie 20 zł z kawą lub herbatą podawane są w trzech odsłonach: domowej granoli z owocami, klasycznej z jajkami w wybranej postaci oraz na słodko z amerykańskimi naleśnikami z sosem klonowym. Wnętrze urządzone jest nowocześnie, minimalistycznie i surowo - właściciele poprawnie nawiązali do najnowszych trendów w aranżacji niewielkich bistro. Limonka czynna jest codziennie w godz. 9:30-20.

  • W Limonce przy sopockim dworcu zjemy kuchnię fusion.
  • Limonka
  • Limonka
  • Limonka
  • Limonka
  • Limonka
  • Limonka


Fit and Green
Fit and Green to pierwszy w Trójmieście oddział minisieci barów z jedzeniem wegetariańskim i wegańskim. Lokal jest urządzony w prosty, funkcjonalny sposób i świetnie sprawdzi się jako miejsce na szybki obiad, lunch czy śniadanie w drodze do pracy lub na uczelnię. Sprzyja temu również lokalizacja - bar znajduje się w gastronomicznej alejce przy wyjściu z budynku sopockiego dworca zobacz na mapie Sopotu w stronę Monciaka. Na menu składają się trzy podstawowe dania: burgery, makarony i sałatki. Ceny nie są wysokie. Marchewkowy, ciecierzycowy lub grzybowy kotlet w bułce (także bezglutenowej) zamówimy od 11,50 zł, makaron ze szpinakiem, rukolą i orzechami za 17,50 zł, lasagne z sosem szpinakowo-serowym za 18,50 zł, a sałatkę z pieczonych ziemniaków i czerwonej fasoli za 12 zł. Oprócz tego można zamówić zupę (6,50 zł), naleśniki (dwie sztuki od 11,50 zł) lub pieczone pierogi (sześć sztuk od 12,50 zł). W karcie są również owocowe i warzywne koktajle na bazie wody, mleka kokosowego lub sojowego (10 zł), a także piwo rzemieślnicze i wino. Do godz. 12 zamawiać można zestawy śniadaniowe, a w godz. 13-17 zestaw lunchowy składający się z zupy, dania głównego i napoju (19,90 zł). Fit and Green czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 9-20, w soboty w godz. 10-20, a w niedziele w godz. 12-20.

  • Fit and Green przy sopockim dworcu to wegetariańskie bistro. Zamówimy również potrawy wegańskie.
  • Fit and Green
  • Fit and Green
  • Fit and Green
  • Fit and Green
  • Fit and Green
  • Fit and Green


Dwa w Jednym
Dwa w Jednym założyło dwóch przyjaciół. Stąd nazwa. Ale można ją również odczytać jako adres - restauracja mieści się bowiem przy ul. Armii Krajowej 21 zobacz na mapie Gdyni w gdyńskim Śródmieściu. Szyld może również sugerować ofertę - właścicielom zależy bowiem, aby jedzeniu towarzyszył dobry alkohol, szczególnie wino, którego rozbudowaną kartę można tutaj znaleźć. Dwa w Jednym stawia przede wszystkim na owoce morza i ryby. To wypadkowa kulinarnych zainteresowań właścicieli oraz - jak sami mówią - pewna forma zobowiązania wobec portowego miasta, w którym lokal się znajduje. Karta nie jest duża i najważniejszą rolę pełnią w niej krewetki tygrysie, które zamówimy na kilka sposobów: klasycznie smażone na maśle, w sosie pomarańczowym, w cieście czy z mango i kolendrą (od 24 zł za 6 sztuk). Właściciele chcieliby, aby krewetki stały się kulinarną wizytówką lokalu. Oprócz nich zamówimy między innymi: smażone śledzie z frytkami (20 zł), pieczoną gicz jagnięcą (38 zł), ośmiorniczki w sosie z białego wina (35 zł) czy krążki kalmarów z sosem kaparowym (15 zł) i smażone szprotki (12 zł). Lokal jest przestronny, jasny i urządzony w prosty, ale przytulny sposób. Sprawdzi się zarówno jako miejsce na rodzinny wypad, szybki lunch czy wieczorny wypad ze znajomymi. Dwa w Jednym czynne jest od niedzieli do czwartku w godz. 11-22, a w piątki i soboty w godz. 11-23.

  • W Dwa w Jednym sztandarową pozycją w menu są krewetki.
  • Dwa w jednym
  • Dwa w jednym
  • Dwa w jednym
  • Dwa w jednym
  • Dwa w jednym
  • Dwa w jednym


Przystanek Tortilla
Przystanek Tortilla to malutki lokal przy ul. Świętojańskiej 56 zobacz na mapie Gdyni. Jest tak mały, że aż trudno go dostrzec, spacerując tą główną gdyńską ulicą. Warto jednak wytężyć wzrok i zajść do środka, bo właściciel wpadł na całkiem oryginalny pomysł na bar z fast-foodem. Zamiast serwować wszechobecne burgery czy pizze, postawił na dania inspirowane meksykańskim naleśnikiem. Podawane tutaj tortille są pszenne i wypiekane z naturalnych składników, bez sztucznych ulepszaczy. Zamówić można siedem różnych wariacji: obok klasyków z szarpaną wieprzowiną czy wołowiną i ryżem, są placki z wolno pieczoną baraniną i kuskusem, z kurczakiem w sosie maślanym z curry albo w sosie ostrygowym, z imbirem i sezamem oraz z wędzonym łososiem, marynowanym imbirem i winegretem porzeczkowym. Porcja zwiniętego placka o średnicy 31 centymetrów kosztuje od 16 zł do 20 zł. Można również zjeść zupę - w stałej ofercie jest krem z pomidorów lub kukurydzy (7 zł). Sprzedaży alkoholu lokal nie prowadzi. Mimo niewielkiej przestrzeni, bar zaaranżowany jest w kolorowy, nowoczesny sposób z dbałością o detale wystroju. Przystanek Tortilla czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 11-21, w piątek i sobotę w godz. 11-24, a w niedzielę w godz. 12-21.

  • Przystanek Tortilla to malutki lokal, gdzie serwowane są pszenne placki z różnym nadzieniem.
  • Przystanek tortilla
  • Przystanek tortilla
  • Przystanek tortilla
  • Przystanek tortilla
  • Przystanek tortilla


AleBrowar Pub
Otwarcie tego pubu można uznać za jedno z ważniejszych wydarzeń na trójmiejskiej scenie piwowarskiej. Lokal przy ul. Starowiejskiej 40b zobacz na mapie Gdyni w Gdyni jest bowiem pierwszym barem firmowanym logo AleBrowaru, jednego z najważniejszych browarów rzemieślniczych w Polsce oraz nazwiskiem jego twórcy i pioniera tej branży w naszym kraju - Michała Saksa. W pawilonie obok pizzerii Czerwony Piec powstał niewielki, piętrowy multitap z prawdziwego zdarzenia, w którym wszystko, co związane z przechowywaniem i podawaniem piwa wysokiej jakości zostało dopięte na ostatni guzik. Dbał o to samodzielnie właściciel, który doświadczenie zdobył nie tylko podczas wieloletniej praktyki, ale również odwiedzając browary i puby z piwem rzemieślniczym na całym świecie. Na ścianie za barem znajduje się trzynaście kranów z wybranymi trunkami AleBrowaru, który obecnie w ofercie ma ponad trzydzieści stylów piwnych: od klasycznego jasnego, przez różnorodne odmiany wysokochmielonych ip i aip, po ostatnio niezwykle pożądane przez birofilów imperial stouty. Piwa można zamawiać w firmowym szkle o pojemności 0,5 l, 0,25 ml oraz malutkich szklankach o pojemności 140 ml podawanych na deskach degustacyjnych. Ceny zaczynają się od 8 zł. Początkujący fani piwa rzemieślniczego nie muszą się niczego obawiać: barmani to specjaliści w swoim fachu, którzy o każdym stylu piwnym potrafią opowiedzieć i odpowiednio doradzić. Czasem przy kranach będzie można również spotkać samego założyciela, który planuje, aby jego gdyński pub stał się miejscem, gdzie krzewiona będzie kultura picia złotego trunku, odbywać się będą spotkania ludzi z branży i premiery nowych pozycji, także z zaprzyjaźnionych browarów. Pub jest czynny od niedzieli do czwartku w godz. 14-24, a w piątki i soboty w godz. 14-2.

  • Pub założył Michał Saks, właściciel jednego z pierwszych w Polsce browarów rzemieślniczych - AleBrowar.
  • AleBrowar Pub
  • AleBrowar Pub
  • AleBrowar Pub
  • AleBrowar Pub
  • AleBrowar Pub
  • AleBrowar Pub
  • AleBrowar Pub
  • AleBrowar Pub
  • AleBrowar Pub
  • AleBrowar Pub
  • AleBrowar Pub


Tam Gdzie Zawsze
Tam Gdzie Zawsze to pierwszy lokal przy ul. Zygmunta Augusta zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Znajduje się na parterze niedawno wybudowanego biurowca i jest klasycznym pubem z rozbudowaną ofertą koktajli alkoholowych. W przeciwieństwie do obecnej mody na autorskie drinki, właściciele stawiają na klasykę. Zamówimy między innymi: Cuba Libre, Mojito, Old-Fashioned, Krwawą Mary czy Mai Tai. Specjalnością miejsca jest koktajl "To Co Zawsze" przygotowywany na bazie Ginger Ale. Ceny zaczynają się od 12 zł. Barmani oczywiście są otwarci na miksowanie wszelkich alkoholowych zachcianek gości, jeśli tylko odpowiedni alkohol czy składniki są dostępne na barze. Oprócz tego zamówimy kilkanaście rodzajów wódek, rumów czy whisky (szot od 9 zł) i piwa - w tym rzemieślnicze (od 7 zł). W lokalu nie funkcjonuje kuchnia, dostępne są wyłącznie przekąski, ale właściciele planują współpracę z zaprzyjaźnionymi barami, które dostarczać będą fast-foodowy catering. Tam Gdzie Zawsze czynne jest od niedzieli do czwartku w godz. 11-24, w piątki i soboty w godz. 11-2.

  • Bar Tam Gdzie Zawsze to pierwszy lokal przy ul. Zygmunta Augusta w Gdyni.
  • Tam gdzie zawsze
  • Tam gdzie zawsze
  • Tam gdzie zawsze
  • Tam gdzie zawsze
  • Tam gdzie zawsze
  • Tam gdzie zawsze


Foodwine
Foodwine to sklep z winem i wine bar w jednym zlokalizowany na parterze Centrum Handlowego Batory przy ul. 10 Lutego 11 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. W lokalu przede wszystkim można zaopatrzyć się w kilkadziesiąt różnych, starannie wyselekcjonowanych przez właściciela gatunków win z całego świata. W ofercie znajdują się trunki między innymi z Portugalii, Francji, Włoch, Australii czy Hiszpanii i Niemiec. Najwięcej pozycji znajdziemy z tych dwóch ostatnich krajów. Większości win można również spróbować na miejscu przy stolikach - ceny kieliszka zaczynają się od 8 zł, a kończą na 40 zł. Mimo sugerującej kulinaria nazwy lokalu, na kuchnię, niestety, zabrakło miejsca, dlatego do wina przekąsimy wyłącznie wybrane sery lub wędliny podawane na deskach. Wystrój jest prosty i gustownie zaaranżowany w drewnie - po wejściu uwagę przykuwają sięgające sufitu regały z butelkami ustawione niemal przy każdej ścianie. Właściciel planuje organizować spotkania tematyczne o winach oraz wizyty sommelierów. Foodwine czynny jest od poniedziałku do środy w godz. 11-21, od czwartku do soboty w godz. 11-22, a w niedzielę w godz. 11-20.

  • Foodwine
  • Foodwine
  • Foodwine
  • Foodwine
  • Foodwine
  • W Foodwine w gdyńskim Batorym możemy wybierać wśród kilkuset win.
  • Foodwine

Miejsca

Opinie (152) 10 zablokowanych

  • za komuny nie było wegetarian i jakoś od jedzenia mięsa nikt nie umarł

    • 5 1

  • AleBrowar

    "Najwazniejsze wydarzenie na trojmiejskiej scenie piwowarskiej a moze i ogolnopolskiej" rozumiem ze to zart prowadzacego, w stylu Karola Strassburgera. Czy to prawda ze hopheadkom po wypiciu piwa tez rosna brody?

    • 17 3

  • Niezłe ceny:) (1)

    Może po wprowadzeniu 90% zniżki dla studentów pojawią się tam jacyś:) Jak na razie to lokale dla niemieckiech emerytów

    • 11 3

    • Przyjdź i znajdź miejsce a student, hmmmm ma swoje miejsca

      • 0 1

  • wieje nudą

    Cegła, drewno, biele i szarości - o to przybornik każdego nowego restauratora! Do tego dorzućmy topinambur, kolendrę, krewetki i puree z bakłażana/batata i mamy co drugą restauracje otwierającą się w Gdyni. Niby nowocześnie i designersko, a wszystkie miejsca są takie same.

    • 1 9

  • Podoba się!

    Lokal w bardzo przyjemnym klimacie, miła obsługa oraz atmosfera. Co do menu to uważam, że jest wystarczająco rozmaite. Ostatnio zamawiałem shake "HULK" mixu owoców, szpinaku i być może jeszcze czegoś, wcześniej herbatę z wieloma dodatkami i jeżeli chodzi o stronę "pitną" to muszę przyznać, ze jestem pod wrażeniem, jeżeli chodzi o jedzenie to miałem okazję zamówić jedynie burgera wołowego z frytkami i sałatką i byłem zadowolony. Wszystko ładnie podanie podane, wewnętrzny wystrój prezentuje się bardzo elegancko dania podawane z klasą Czas oczekiwania za uważam standardowy, mogłoby być szybciej podawane, ale na tle innych restauracji pod tym względem nie ma co narzekać. Ogólnie podoba mi się, restauracja znajduję się w dobrym miejscu, a w związku z tym, ze nie daleko pracuję, zawszę mam możliwość pójść "odchamić się" po pracy. Moja ocena 4,5/5. Pól punktu odejmuję za ciut zbyt długie oczekiwanie na zamówienie, ale i tak nie jest źle w porównaniu do innych restauracji, powiedzmy, że się czepiam, ale niech się jeszcze rozkręcą, a myślę, że zasłużą na pełną "piątkę"

    • 4 0

  • Jak dla mnie w porządku.

    Mi się tam podoba, nie wiem czemu inni się czepiają, ale jak dla mnie w porządku. Ceny wszędzie podobne, co do menu to mają spory wybór. ładne kelnerki pracują, można dać napiwek hehe :P

    • 2 0

  • Wszędzie dobrze ale w Gdańsku najlepiej ;)

    Wyglądają całkiem dobrze. Ale ja i tak najbardziej lubię tatara w Szafarni 10 w moim ukochanym mieście Gdańsk! :)

    • 0 0

  • gdzie?

    Niby duży wybór, ale ja szukam miejsca, gdzie można się napisć tanio i w spokoju Perełki, bez tej hipsteriady. Na razie wolę się spotkać z kumplami w domu.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane