- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (237 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 4 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 5 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 6 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
Nowe lokale: ryby, tatary i kuchnia włoska
Na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiają się kolejne puby, restauracje i pizzerie. Dzisiejsze zestawienie restauracyjnych nowości w naszym cyklu "Nowe Lokale" rozpoczynamy od smaków ze słonecznej Italii, następnie zrobiliśmy przystanek na pizzę z rodzinnego młyna, później udaliśmy się do gdyńskiej mariny, gdzie można dobrze zjeść z widokiem na Zatokę Gdańską. Z mariny blisko mieliśmy na ulicę Abrahama, gdzie skosztowaliśmy pysznego tatara i coś słodkiego na deser, a naszą wędrówkę zakończyliśmy w leśnym, klimatycznym, drewnianym domku na stadionie lekkoatletycznym w Sopocie, w którym spróbowaliśmy wielu rybnych specjałów.
- Casa Di Amici vis-à-vis Wyspy Spichrzów
- Niezły Młyn! na Morenie
- Marina Żeglarska w samym sercu nowej mariny w Gdyni
- Restaurant de Paris i Cafe de Paris na Abrahama w Gdyni
- Fisheria na Stadionie Leśnym w Sopocie
Casa Di Amici vis-à-vis Wyspy Spichrzów
Casa di Amici, z włoskiego "Dom Przyjaciół", to restauracja położona przy ul. Szafarnia 11, nieopodal Wyspy Spichrzów. Miejsce wyróżnia bardzo przyjemny wystrój. Lokal z pozoru wygląda na niewielki, ale skrywa przed gośćmi dużą przestrzeń w głębszej części restauracji. Zjemy tu włoskie przysmaki w klasycznej, znanej większości formie. Podawane są tu zarówno śniadania, jak i dania obiadowe. Śniadania dostępne są codziennie w godzinach 9:00-12:30. Dostępnych jest pięć wariantów śniadań, większość z nich swoją nazwą nawołuje do regionów włoskich. Jest śniadanie neapolitańskie, z Piemontu, bolońskie, sycylijskie, ale też odbiegające nieco od Włoch - zanzibarskie (jest to również jedyna opcja dania na słodko). Do każdego śniadania restauracja proponuje również świeżo wyciskany sok w cenie 2 zł. Śniadania dostępne są w cenie nieprzekraczającej 39 zł.
W Casa di Amici zjemy wiele sztandarowych specjałów z kuchni włoskiej, zarówno pizzę w kilku klasycznych wariantach, jak i lasagne bolognese (stworzona na bazie: karku wołowego, beszamelu, pomidorów i ziół prowansalskich, w cenie 36 zł). W menu obiadowym znajdziemy też bardziej egzotyczne i ciekawe dania, jak choćby faszerowane kalmary (49 zł), okonia morskiego (56 zł), Saltimboccę alla Romana (przypominające eskalopki cielęce danie zwinięte w rulon; cenie 59 zł).
Właściciele stawiają w lokalu na to, by gość poczuł się swobodnie. Dlatego "Dom Przyjaciół" oferuje również różne rodzaje napojów alkoholowych. Wśród nich znajdziemy trzy likiery: limoncello, likier kawowy i kakaowy, które stworzone zostały na bazie autorskich receptur. Oliwa z oliwek aromatyzowana różnymi przyprawami i smakami to we włoskich restauracjach i pizzeriach już norma. Coraz więcej osób przekonuje się do oliwy czosnkowej i wybiera ją zamiast sosu czosnkowego. W Casa di Amici mamy okazję spróbować autorskiej oliwy parmezanowej. Dodatkowym atutem miejsca jest włoska muzyka na żywo, której koncerty odbywają się cyklicznie, w każdy czwartek od godziny 19:00. Co ciekawe, Casa di Amici i sąsiednia kawiarnia Pili Pili cafe należą do tych samych właścicieli.
Niezły Młyn! na Morenie
Pozostając przy pizzy i włoskich smakach, znad brzegu Motławy przenosimy się na Morenę, gdzie mieści się pizzeria Niezły Młyn. W niewielkiej pizzerii mamy okazję wybrać spośród 16 rodzajów pizzy, która wypiekana jest w jednym, standardowym rozmiarze. Ceny pizzy w lokalu rozpoczynają się od 17 zł, a kończą na 30 zł. Warto zwrócić uwagę na fakt, że mąka, z której wyrabiane jest ciasto na pizzę, pochodzi z rodzinnego młyna jednego ze współwłaścicieli, mieszczącego się w Markowicach.
Nazwa lokalu w sentymentalny sposób odnosi się do tradycji młynarskiej przekazywanej z dziada pradziada na młodych, a także nawiązuje do głównego składnika wypiekanego placka. Pizza kojarzy się nam z włoskimi smakami, dlatego znajdziemy je również w daniach serwowanych w nowym lokalu. Sprowadzają oni z Włoch m.in. parmezan, serek ricotta, gorgonzolę, mascarpone, salami spinata, salami napoli, nduję, pancettę, a także szynkę parmeńską.
Czytaj też: Sezon na jagodzianki. W Trójmieście mnóstwo rodzajów i zróżnicowane ceny
Marina Żeglarska w samym sercu nowej mariny w Gdyni
Marina Żeglarska to nadmorska restauracja zachwycająca widokiem na nowoczesną przystań Marina Yacht Park w Gdyni. Położona jest tuż przy budynku bosmanatu. Stworzona została przez firmę cateringową z 25-letnim stażem gastronomicznym BanGlob Catering. Lokal jest jedynie wakacyjną alternatywą dla głównego miejsca, które już w sierpniu pojawi się na stałe w jednym z budynków nowej mariny.
Obecnie restauracja jest elegancko urządzonym lokalem, który mimo swojego tymczasowego klimatu oferuje dobrą kuchnię oraz wydarzenia, jak np. spotkania biznesowe czy spotkania z muzyką na żywo. W menu znajdziemy zarówno zupę rybną (18 zł), krewetki na maśle czosnkowym z bukietem warzyw i grzankami (36 zł), dania główne zarówno mięsne, wegańskie, jak i rybne w cenie mieszczącej się między 34 zł a 44 zł.
Restaurant de Paris i Cafe de Paris na Abrahama w Gdyni
Przy gdyńskiej ulicy Abrahama znajdują się aż dwa nowe miejsca, które odwiedziliśmy, należące do tych samych właścicieli. Pierwotnie miała powstać jedynie kawiarnia z bistro o nazwie "Cafe de Paris", jednak ostatecznie właściciele zdecydowali się na otwarcie dwóch osobnych miejsc, tuż obok siebie. Nazwa "Cafe de Paris" odnosi się, o dziwo, nie do kuchni francuskiej, a do sosu, który jest zawarty w jednym z dań lokalu.
Kawiarnia, w której obecnie mieści się Cafe de Paris, była wcześniej znana jako Mimoza. Niewielkie miejsce oferuje lody rzemieślnicze, ciasta pieczone przez córkę właścicieli, kawę, ale też śniadania z najróżniejszych części świata. Mimo że oficjalnie śniadania wydawane są do godziny 11, to jak wspominają właściciele, "kiedy gość będzie chciał zjeść śniadanie o godzinie 13, to również zostanie mu ono podane".
Gdzie zjeść w Trójmieście
Drugim miejscem o zbliżonej nazwie jest restauracja. Szef kuchni, a jednocześnie właściciel pracował w wielu miejscach na świecie, co też wykorzystuje w swojej restauracji. Jednak ich największą chlubą są tatary, które zjemy w aż ośmiu wariantach. Tatary sprzedawane są w dwóch wielkościach: małej (100 gramów, w cenie 44 zł-46 zł) oraz dużej (200 gramów, w cenie 86 zł-88 zł). Prócz tatarów w karcie znajdziemy inne ciekawe pozycje. Wśród dań obiadowych będziemy mogli zamówić: Cordon bleu (62 zł), gulasz cielęcy (76 zł), strogonoffa (80 zł) czy krewetki po tajsku (72 zł).
Fisheria na Stadionie Leśnym w Sopocie
Ostatnim miejscem w dzisiejszym zestawieniu jest restauracja, która skupia się na daniach wyłącznie rybnych i stworzonych z owoców morza. Ciekawy, morski koncept gastronomiczny powstał w klimatycznej, drewnianej chatce u stóp stadionu leśnego w Sopocie. Wcześniej w tym miejscu przez długi czas funkcjonowała restauracja Grono di Rucola, a po niej restaurację prowadził tu znany kucharz i osobowość telewizyjna Tomasz Jakubiak. Lokal Fisheria jest kolejną restauracją, która weszła w skład rodzinnego biznesu. Założyciele Fisherii są jednocześnie właścicielami takich miejsc jak: Brat Łata, a także Szczęśliwego Nowego Jorku.
Wnętrze jest klimatyczne, zarówno w środku, jak i na zewnątrz panuje spokój, który sprzyja celebracji jedzenia. Szef kuchni podkreśla, że najważniejszy jest dla niego produkt. W nowym lokalu również weganie, wegetarianie, a także osoby uczulone na gluten znajdą coś dla siebie. Przystawki w Fisherii zjemy w cenie od 32 zł do 42 zł. Możemy wybrać spośród: krewetek tygrysich, karmazyna wędzonego, sashimi z arbuza (co ciekawe, zaprawa solna do tego dania ma dokładnie takie samo zasolenie jak Morze Bałtyckie) oraz tatara z troci. Dania główne zjemy w przedziale cenowym od 39 zł do 74 zł. Najdroższymi daniami w karcie są ośmiornica na czarnym risotto, z mango, shimeji i kawiorem z pstrąga oraz okoń morski, podawany z konfitowanymi pomidorami, espumą z pomidorów i papryki oraz chipsami. Cena pozostałych dań nie przekracza 50 zł. Wśród nich mule, krokiet ziemniaczany z wędzonym łososiem i fish&chips w ciekawym ujęciu, bo z dodatkiem groszku z wasabi.
Restauracja ma sporą powierzchnię zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Dlatego właściciele planują zagospodarować ogródek i taras zewnętrzny na przestrzeń do relaksu z barem i tapasami. Otwarcie "ogrodowej strefy" ma nastąpić w ciągu dwóch tygodni.
Jeżeli zauważyłeś(-łaś) nowe miejsce w twojej okolicy, koniecznie daj nam znać w komentarzach.
Miejsca
Opinie (118) 7 zablokowanych
-
2021-07-23 19:26
Cafe de Pari
- 3 0
-
2021-07-23 17:47
Miejsca modne, a nie dobre i na lata. (1)
Wszystko tani lans pod ładne zdjęcia. Ściągajcie do nas napompowani by porobić zdjęcia na insta. Potem orgia i wszyscy zadowoleni
- 7 0
-
2021-07-23 18:30
Spłata kredytówki, rata leasingu. Najważniejszy jest profil na instagramie haha
- 2 0
-
2021-07-23 17:35
Czy planowana czwarta fala pokona Tatar za 89 zł ? Jak obstawiacie ? (1)
- 22 0
-
2021-07-23 18:15
Będą Tatary na wynos, już widzę te kolejki kierowców z pyszne pe el
- 5 0
-
2021-07-23 13:33
(4)
Trójmiejska gastronomia totalnie popłynęła,totalnie oderwała się od rzeczywistości.Ale pomimo to,powodzenia.
- 47 1
-
2021-07-23 13:57
(2)
Nie tylko gastronomia, rynek mieszkaniowy już dawno oderwał się tutaj od rzeczywistości
- 18 1
-
2021-07-23 15:44
Nie oderwał się od rzeczywistości tylko po prostu ciebie nie stać (1)
- 0 15
-
2021-07-23 17:58
Zobaczymy kogo będzie stać tak za dwa lata
jak się ludzie wypstrykają z kasy tej co mają w bankach na kontach.
- 9 0
-
2021-07-23 16:48
A knajpy na GłównymMieście pełne mimo kosmicznych cen
Ludzie nawet w kolejce do wejscia czekają
- 5 5
-
2021-07-23 17:33
Śpieszmy się kochać Tatary za 80 zł ,tak szybko się zamykają
- 26 2
-
2021-07-23 17:11
Ceny wskazują, że podproletariacka lumperka nie jest mile widziana.
- 4 0
-
2021-07-23 16:59
fisheria sopot
Świetny lokal, oby wiecej takich na mapie Trójmiasta.
- 12 4
-
2021-07-23 13:51
(3)
Tatar 44 za 100 g? To jakiś nieśmieszny żart...
- 37 3
-
2021-07-23 16:46
Ale to tatar z craftowej wołowiny (1)
- 12 0
-
2021-07-23 16:59
...siekany brzytwą przez lokalnego barbera ;)
- 18 0
-
2021-07-23 14:41
Jak cię tak to bawi, to mamy jeszcze za 46 zł. Hahaha.
- 7 2
-
2021-07-23 16:44
Panie redaktorze Groen (1)
Chyba z topografią miasta są problemy. Niezły Młyn! na Morenie. Wie Pan co to jest Morena, a gdzie jest Jasień i Wróbla Staw???????????????????????????????
- 13 1
-
2021-07-23 16:49
To nawet Migowo nie jest, a co dopiero Morena
- 4 0
-
2021-07-23 16:06
Zaraz czwarta fala i się knajpy zamkną
- 17 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.