• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: śniadania, mięso i naleśniki

Łukasz Stafiej
13 maja 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • Bistro Jak się masz? ma szansę ożywić kulinarnie Starą Oliwę.
  • Bistro Jak Sie Masz? Gdańsk
  • Bistro Jak Sie Masz? Gdańsk
  • Bistro Jak Sie Masz? Gdańsk
  • Bistro Jak Sie Masz? Gdańsk
  • Bistro Jak Sie Masz? Gdańsk
  • Bistro Jak Sie Masz? Gdańsk

Odwiedziliśmy nowe restauracje, które w ostatnich tygodniach otwarto w Trójmieście.



Jak się masz?
Bistro, które ma szansę kulinarnie ożywić Starą Oliwę. Jak się masz? znajduje się przy ul. Opata Jacka Rybińskiego 24 zobacz na mapie Gdańska vis-a-vis Parku Oliwskiego i serwuje przede wszystkim śniadania i lunche. Na razie w karcie - ułożonej z dowcipem i na luzie - dominują te pierwsze, często w wydaniu nieoczywistym. Zjemy tutaj m.in. burgery wołowe z jajkiem sadzonym (20 zł), szakszukę (18 zł), tofucznicę (14 zł), pankejki z łososiem (20 zł). Ciekawostką są "michy za dwie dychy", czyli lokalne wcielenie popularnych w Stanach grain bowls, m.in. z warzywami, ziarnami, kaszami i innymi dodatkami. Nie brakuje też klasyki: jajek, owsianek, jaglanek czy smoothies. Karta lunchowa na razie jest niewielka - znajdują się w niej również makarony (22 zł) i sałatki (18 zł) oraz kilka przekąsek, m.in. crostini, krewetki czy hummus (od 12 zł). Wnętrze jest urządzone nowocześnie i na luzie, w klimacie wielkomiejskich kluborestauracji. Jak się masz? czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 7-18, a w weekendy w godz. 8-18. Gdy lokal otrzyma koncesję na alkohol, godziny pracy zostaną wydłużone.

W skrócie: Jak się masz to bistro śniadaniowo-lunchowe z pomysłową kartą.
Adres: Gdańsk Oliwa, ul. Opata Jacka Rybińskiego 24 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: od 10 zł za śniadanie.



  • Niepokorni to bistro, z którego menu ucieszą się mięsożercy.
  • Niepokorni Gdańsk
  • Niepokorni Gdańsk
  • Niepokorni Gdańsk
  • Niepokorni Gdańsk
  • Niepokorni Gdańsk
  • Niepokorni Gdańsk
Niepokorni
Kolejne nowe osiedle może niedługo stać się gastronomicznym zagłębiem. Mowa o Chmielna Park zobacz na mapie Gdańska przy skrzyżowaniu ul. Chmielnej i Toruńskiej w gdańskim Śródmieściu. Jednym z pierwszych lokali, który właśnie tam rusza jest bistro Niepokorni. Właściciele nie owijają w bawełnę, że interesuje ich głównie karmienie mięsem. Wegetarianie i weganie powinni poszukać miejsca na obiad gdzie indziej. Nie oznacza to, że będą tutaj steki. Przeciwnie - zjemy mięso w wydaniu mniej oczywistym, w przyszłości być może także podroby. W karcie znajdują się m.in. serca wołowe z kruszonką z chleba żytniego i kaparami (18 zł), boczek z Mangalicy z kaszanką (37 zł), żebro wołowe (43 zł) czy łosoś jurajski z soczewicą (39 zł). Wnętrze spodoba się tym, którzy dobrze czują się w nowoczesnych, modnych miejscach z nieformalnym klimatem. Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-22. W sezonie wystartują również śniadania.

W skrócie: Niepokorni to restauracja z nowoczesną kuchnią z mięsem w roli głównej.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Chmielna 72/5 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: danie główne od 29 zł, przystawki od 18 zł.



  • Do baru Mała Sztuka wchodzi się od strony nabrzeża Motławy.
  • Mała Sztuka Gdańsk
  • Mała Sztuka Gdańsk
  • Mała Sztuka Gdańsk
  • Mała Sztuka Gdańsk
  • Mała Sztuka Gdańsk
Mała Sztuka
Bar dla miłośników rumu oraz tych, którzy chcą odpocząć od modnych koktajlbarów z wylansowaną klientelą. Znajdziemy tutaj ponad trzydzieści gatunków wspomnianego trunku, a oprócz tego przeróżne inne alkohole. Uwaga piwosze, na razie na kranach tylko Amber, rzemieślniczych napitków raczej nie będzie. Barmanom doświadczenia nie brakuje i koktajle przygotują, ale właściciele odżegnują się od mody na koktajlbary z fikuśnymi kompozycjami. Szot od 8 zł, pokal piwa od 9 zł. Choć Mała Sztuka znajduje się pod adresem Powroźnicza 13/15 zobacz na mapie Gdańska, to wcale niełatwo tam trafić - wejście do baru znajduje się od strony nabrzeża Motławy. Zapowiada się przyjemne i bezpretensjonalne miejsce na piwo lub drinka w letni wieczór.

W skrócie: Mała Sztuka to bar z rumem i nie tylko.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Powroźnicza 13/15 zobacz na mapie Gdańska (wejście od nabrzeża).
Ceny: od 8 zł.



  • Przystanek Opera serwuje kanapki i naleśniki - na miejscu i na wynos.
  • Przystanek Opera Gdańsk
  • Przystanek Opera Gdańsk
  • Przystanek Opera Gdańsk
  • Przystanek Opera Gdańsk
  • Przystanek Opera Gdańsk
  • Przystanek Opera Gdańsk
  • Przystanek Opera Gdańsk
Przystanek Opera
Kanapkownia idealna dla studentów PG i pracowników wrzeszczańskich biurowców. Bar znajduje się w drodze na uczelnię, w miejscu, gdzie jeszcze do niedawna funkcjonowała cukiernia Dekera. Nowi najemcy lokal w budynku Opery (wejście od Hallera zobacz na mapie Gdańska) gruntownie odnowili i dali mu nowe życie. Zjemy tutaj na miejscu oraz - przede wszystkim - weźmiemy na wynos autorskie kanapki, smoothies, kawę, soki oraz - na większy głód - naleśniki, które podawane są w papierowych rożkach. Coś dla siebie znajdą i mięsożercy (polecamy kanapki i naleśniki z chorizo, suszonymi pomidorami i fetą) i roślinożercy. Ceny za bułkę zaczynają się od 5 zł, za naleśnik od 10 zł. Kawa i herbata od 4 zł. Przystanek Opera czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 6:30-18.

W skrócie: Przystanek Opera to bar z kanapkami i naleśnikami, także na wynos.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, al. Zwycięstwa 15 zobacz na mapie Gdańska (wejście od ul. Hallera).
Ceny: kanapki od 5 zł, naleśniki od 10 zł.



  • Po naleśniku to nowy lokal w CH City Meble.
  • Po Naleśniku Gdańsk
  • Po Naleśniku Gdańsk
  • Po Naleśniku Gdańsk
  • Po Naleśniku Gdańsk
  • Po Naleśniku Gdańsk
  • Po Naleśniku Gdańsk
Po naleśniku
Naleśnikarnia w odnowionym centrum handlowym City Meble przy ul. Grunwaldzkiej 211 zobacz na mapie Gdańska. Lokal jest przestronny, w sam raz na rodzinny obiad po zakupach. Dzięki świetnemu skomunikowaniu i łatwo dostępnemu parkingowi sprawdzi się również jako lunchownia na trasie z Gdańska do Gdyni czy niezobowiązujące miejsce spotkań biznesowych. W karcie jest kilkadziesiąt naleśnikowych kompozycji: zarówno wytrawnych, jak i słodkich (ceny od 10 zł do 20 zł). Osobny dział znajdą też wegetarianie czy fani naleśników zapiekanych. Co więcej, każdą pozycję można wybrać w wersji z jednym z trzech ciast: pszennym, orkiszowym i bezglutenowym. Ciekawostką są podawane w godz. 10-12 naleśniki śniadaniowe m.in z jajecznicą czy jajkiem sadzonym. Po naleśniku czynne jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-20, a w niedziele w godz. 10-18.

W skrócie: Po naleśniku to bistro specjalizujące się w naleśnikach.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, ul. Grunwaldzka 211 zobacz na mapie Gdańska (CH City Meble).
Ceny: od 10 zł.



  • Pasta da Carlo to kameralna włoska restauracyjka specjalizująca się w makaronach.
  • Pasta da Carlo Sopot
  • Pasta da Carlo Sopot
  • Pasta da Carlo Sopot
  • Pasta da Carlo Sopot
  • Pasta da Carlo Sopot
  • Pasta da Carlo Sopot
Pasta da Carlo
Ta restauracyjka to prawdopodobnie jedno z lepszych miejsc w Sopocie, gdzie można zjeść prawdziwy włoski makaron. To właśnie ten produkt z Italii jest jego chlubą. Pasta przygotowywana jest tutaj od zera z importowanej mąki przez włoską szefową kuchni według domowych receptur, a wybrać możemy kilkanaście jej rodzajów. Zjemy m.in. tagliatelle w sosie ragu albo ze szparagami, domową lasagne, tortellone w sosie truflowym czy gnochetti w sosie z czterech serów. Ceny makaronów zamykają się w przedziale 29-40 zł. Oprócz tego w - co ważne - krótkiej karcie znajduje się kilka przystawek, zupy i dania mięsne (właściciele szczególnie polecają polędwicę wołową w balsamico z Modeny - 79 zł). Codziennie szefowa kuchni przygotowuje również dania specjalne, które wypisywane są na tablicy. Pizzy brak. Za to nie brakuje włoskich win. Pasta da Carlo znajduje się w kameralnym wnętrzu kamienicy przy ul. Jagiełły 6/1 zobacz na mapie Sopotu, gdzie przed laty funkcjonowało świetne bistro Tupot Mew. Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-22.

W skrócie: Pasta da Carlo to włoska restauracyjka specjalizująca się w domowych makaronach.
Adres: Sopot, ul. Jagiełły 6/1 zobacz na mapie Sopotu.
Ceny: danie główne od 29 zł, przystawki od 16 zł.



  • Gęś i Spółka serwuje polską kuchnię z nowoczesnymi akcentami.
  • Gęś i Spółka Sopot
  • Gęś i Spółka Sopot
  • Gęś i Spółka Sopot
  • Gęś i Spółka Sopot
  • Gęś i Spółka Sopot
Gęś i Spółka
Polska kuchnia z nowoczesnymi akcentami. Główną bohaterką talerzy jest, nomen omen, gęsina. Zjemy m.in. udko z gęsi z domową konfiturą ze śliwek i jabłek (29 zł), barszcz czerwony z kołdunami z gęsiny (9 zł), pierogi z gęsiną (14 zł), a także gęsi smalec na ciemnym chlebie (14 zł) czy domowy pasztet z gęsi z wiśniami (14 zł). Oprócz tego w karcie znajdziemy m.in. tatar (19 zł), żurek z podgrzybkiem (11 zł), placki gryczane z gulaszem wieprzowym na Żubrówce (19 zł) czy kotlet schabowy z konfiturą gruszkowo-imbirową (24 zł). Co tydzień zmieniana jest karta z daniami lunchowymi w niskich cenach. Gęś i Spółka znajduje się w samym centrum Sopotu, na początku Monciaka, pod nr 15 zobacz na mapie Sopotu (wcześniej w tym miejscu funkcjonowała restauracja Integracja) i jak na taką lokalizację zaskakuje dość przystępnymi cenami. Wieczorami lokal zamienia się w koktajlbar, ale - co warto podkreślić - kuchnia funkcjonuje i do północy. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 11-23, w piątki w godz. 11-1, a w soboty w godz. 11-2.

W skrócie: Gęś i Spółka to restauracja z polską kuchnią oraz koktajlbar.
Adres: Sopot, ul. Bohaterów Monte Cassino 15 zobacz na mapie Sopotu.
Ceny: danie główne od 19 zł, przystawki od 14 zł.



  • W Haosie zjemy dania azjatyckie z całego kontynentu.
  • Haos Gdynia
  • Haos Gdynia
  • Haos Gdynia
  • Haos Gdynia
  • Haos Gdynia
  • Haos Gdynia
  • Haos Gdynia
  • Haos Gdynia
  • Haos Gdynia
Haos
Nowoczesna restauracja z kuchnią azjatycką w centrum Gdyni. Karta jest długa i obejmuje potrawy z przeróżnych zakątków tego największego kontynentu. Jest i indyjskie curry w kilku odsłonach (od 21 zł), i tajski pad-thai (23 zł) czy zupa tom yam (14 zł), i chińskie pierożki dim sum (10 zł), i malezyjskie sataye (16 zł), a nawet koreańskie dania bibimpap i bulgogi (34 zł) czy japońska zupa ramen (26 zł). Przekrój spory, ale o jakość dba w kuchni ekipa pracowników z Azji. Właściciele podkreślają, że nie chcą się ograniczać i stawiają na panazjatyckie smaki. Chcieli stworzyć miejsce gwarne, wesołe, o luźnej atmosferze. I chyba się udało, bo klientów nie brakuje już od pierwszych dni. Haos znajduje się przy ul. Starowiejskiej 14 zobacz na mapie Gdyni i jest czynny od poniedziałku do czwartku w godz. 12-23, w piątki i soboty w godz. 12-24, a w niedziele w godz. 12-22.

W skrócie: Haos to restauracja z nowoczesną kuchnią azjatycką
Adres: Gdynia, ul. Starowiejska 14 zobacz na mapie Gdyni.
Ceny: danie główne od 21 zł, przystawki od 6 zł.

Miejsca

Opinie (96)

  • Haos (8)

    O dziwo fantastyczne żarcie, ale troszkę taniej by mogło byc. Z wystrojem tez sie postarali. Szok, Ze to tutaj był Bar Anatol wcześniej.

    • 21 9

    • Ceny nie odstraszają, ale jedzenie co najwyżej przeciętne. Dam im jeszcze drugą szanse ale szału nie ma.

      • 1 0

    • Za darmo ny mogło być (1)

      • 4 7

      • Po naleśniku !!! NIE POLECAM!!

        Niekompetentana obsługa , niezbyt dobre jedzenie .
        Poza tym stosunek jakości do ceny - tez słabo.
        (naleśniki kroiło się prawie z taka siłą jakby to był schabowy)
        wizzyta wczoraj niedziela - 14.05

        • 0 0

    • (1)

      Fajnie, że jest coraz więcej miejsc, gdzie mogą zjeść wegetarianie i weganie :)

      • 2 4

      • Rośliny też czują!!!

        Udowodnione!!!
        Weganie to barbarzyńcy i mordercy roślin!!!
        Azotem niech się żywią!

        • 3 2

    • Nie zgadzam sie zupełnie z Twoja opinia

      Dostałam tak suche azjatyckie żarcie jak nigdy w życiu. Zamówiłam pad thaia z krewetkami i bibimbap... zupełnie nie doprawione i tak jak wspominałam - suche! No Dania azjatyckie słyną z pysznych sosów a tu dno. Ceny sporo zawyżone, jak na jakość dań.

      • 6 3

    • przez to wasze ciągle (1)

      Jedzenie mam już nadwagę

      • 0 2

      • musisz zbalansować okresy jedzenia z okresami niejedzenia

        nie można coągle jeść bez przerwy,
        to niezdrowe,
        panuj nad sobą, nie jesteś zwierzęciem przecież

        • 9 0

  • haos gdynia

    porażka....kręci się z 10 osób obsługi a czeka się bardzo długo na marne jedzenie...

    • 0 0

  • (2)

    jak dla mnie Mała Sztuka bije na głowę resztę "spelun"

    • 12 6

    • orangutanami

      • 0 0

    • Sztuka qpy ten cały lokal.

      • 1 1

  • Haos = beton

    Zachęcony duża ilością spontanicznych lajkow na Facebooku postanowiłem wybrać sie tam z kolegami. Nigdy nie jadłem tak tragicznego azjatyckiego żarcia. No jak mozna nie przyprawić bibimbap?!?? Fatalne!!!!!! Każdy chinczyk w trójmiescie bije Was na głowę, nawet A-dong we wrzeszczu jest na wyższym poziomie niż wy. Przemyślcie 2 razy, czy ważniejszy jest modny wygląd czy smak.

    • 3 0

  • Po nalesniku (2)

    Padaka totalna

    • 13 2

    • (1)

      Potwierdzam,bylismy wczoraj....mam zdjęcie tego co zostalo podane-odrzuca sam widok......Nie sadzilismy,ze mozna schrzanic nalesnika

      • 3 0

      • I ten okropny smród. Zupełnie jak daaawniej na dworcu PKP.

        • 2 0

  • Niepokorni (4)

    Niestety lokal nie jest otwarty. Proponuję autorowi artykułu zaktualizować dane. Po przejażdżce rowerem z drugiego końca miasta pocałowałem klamkę :)

    • 19 0

    • (2)

      To niedawno reklamowana tu była pizzeria na Morenie. Jak jeżdże do lekarza to ją mijam, i jeszcze nigdy nie widziałam jej otwartej. Chociaż szyld jest, a jeżdże o róznych godzinach. Kreska Maki czy jakoś tak.

      • 3 0

      • (1)

        Jest otwarta i to od dawna, bo byłam tam zimą. Dzisiaj tez przejezdzalam i była otwarta. Ciekawe o jakich porach jeździsz....Zawsze można sobie sprawdzić godziny kiedy mają otwarte....

        • 0 0

        • ok. 11-15 w poniedzialki

          • 0 0

    • To sa pewnie linki sponsorowane więc ktoś zapłacił juz za reklamę aby szybciej klientele sobie zwabic

      • 8 0

  • Jak sie masz ?slabooo sie mam (4)

    Jak sie masz? nie wróże nic dobrego..koncept oparty jak zrobic biznes nie wiedzac nic o nim

    • 19 5

    • Ulubiona klientka

      Ważne ze właściciel włożył w nia serce, które widac i czuć na talerzu. Bardzo smacznie i sympatycznie.

      • 3 2

    • można nie wiedząc nic zaufać franczyzie i to chyba gorsze (2)

      Wpisz sobie mount Blanc toksyczna franczyza.

      • 7 0

      • KAŻDA franczyza jest (1)

        toksyczna.

        • 9 1

        • Każda jest tworzona żeby tylko oszukać jak w przypadku mount blanc?

          • 5 0

  • fajne te nowe lokale ale ceny za wysokie. (14)

    Obiad dla dwoch osob powinien byc w cenie maksymalnie 20 pln. Zupa, glowne i deser. Wlasciciele za duzo zysku sobie licza. Przez to lokale swieca pustkami bo ludzie jedza w domu.

    • 39 64

    • Za 20 zl danie

      Chyba przesadziłas z tą ceną za 20 zł to jedz w domu bo tyle ci wyjdzie na 2 osoby ale nie w restauracji

      • 2 0

    • dokładnie i ten zestaw powinien mieć możliwość rozbicia (6)

      Zupa 3 zł, danie główne 5 zł i deser 2 zł

      • 14 7

      • Hymm, max 10-20zł?
        - Cioppino z grzanką z sosem curry aioli -3zł?
        - Kaczka confit, cassoulet z fasoli, topinambur saute, portobello, sos z wina marsala -5zł?
        -brownie z gorzekiej czekoledy i chili, pestka moreli, jałowcowa wata cuktrowa, coulis z płatków rózy, lody wisniowe -2zł.
        Aha

        • 4 0

      • przy kosztach czynszu etc nic się nie zarobi przy takich cenach (3)

        musiałby byc obrót wiekszy niz w mlecznym - co jest niemozliwe.

        • 14 6

        • Do obrotu większego niż w barze mlecznym potrzeba by tabun ludzi, sprzętu i powierzchni.

          Od pewnej skali problemy rosną lawinowo i armią chętnych, czekających w kolejce, niczego się nie załatwi. To nie jest internetowa sprzedaż świeżego powietrza.

          • 9 0

        • Nie ma rzeczy nie możliwych. (1)

          Firma BIC zarabia 4 eurocenty na sprzedaży 10 000 jednorazowych maszynek do golenia. Sprzedają jej w miliardach.

          • 7 14

          • tak... oczywiscie
            a ty jestes tam ksiegowym

            • 14 3

      • Coraz lepsi są tutejsi fantaści.

        Weź spróbuj sprzedawać jedzenie w takich cenach a potem nam opowiesz jak było.

        • 15 1

    • To jak już zjesz w domu to wyjdź na spacer i zobacz ile miejsc jest zajętych na Szerkiej, Długiej, Pobrzeżu...Próbowałam zamówić stolik na piątkowy wieczór w Prologue. Okazało sie, że wszystko zajęte. A dzwoniłam przed 16.

      • 2 1

    • Robocizna też coraz droższa (1)

      To nie Olsztyn, że za 5 PLN/h masz tłum chętnych do pracy. Dlatego właśnie nie da się realnie podnieść płac metodami administracyjnymi - będziesz zarabiał 100 PLN/h to za chwilę zobaczysz chleb za 20 PLN.
      Absurdalnie wysoki poziom biurokracji i podatków sprawia, że z jednej strony nie opłaca się pracować czy kupować a z drugiej - prowadzić biznesu.
      Do tego ryzyko - im większe tym wyższy musi być zysk, by to skompensować -
      błędne koło.

      • 22 5

      • Przyklad norwegia

        • 0 2

    • czynsz obnizyc ustawowo (2)

      • 11 5

      • komuna się skończyla (1)

        • 4 1

        • "komuna" komuną ale

          wszelkiego rodzaju: starupy, tanie biura, dotacje, granty, tanie pożyczki etc. to biznesmenom nie przeszkadza?
          Siorbią aż miło.

          • 4 3

  • Czy obowiązują jakieś przepisy dotyczące wystroju? (1)

    Niemal wszystkie te knajpy wyglądają podobnie: być może jakieś służby miejskie muszą zaakceptować wystrój i stąd ta unifikacja? Jak masz wszystkie krzesła takie same, nie ma pozwolenia i basta :)

    • 7 1

    • Moze kupują używane prze zinternet lub na pchlim targu?

      • 1 0

  • pytanie (1)

    Zastanawia mnie, czy knajpy oferujące różne naleśniki (gryczane, bezglutenowe itd.) stosują do ich przygotowania różnych blatów, naczyń, przyborów kuchennych. Jeśli nie, to naleśnik bezglutenowy jest tylko z nazwy.

    • 11 0

    • Taki klient jak Ty to koszmar nocny wszelkich sprzedawców.

      Zakładając, że jednorazowa porcja rozrabianego ciasta to co najmniej 1-2 kg, policz sobie ile tego zabójczego glutenu dostanie się tam poprzez kilka mącznych pyłków na nożu czy blacie.
      Inna sprawa, że zdecydowana większość klienteli mogłaby zajadać naleśniki z glutenem i nie czuli by różnicy. Byle etykieta ich uspokoiła, że się nie "trują". Oczywiście nie dotyczy to osób dotkniętych celiakią.

      • 6 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane