• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe menu w restauracji skandynawskiej Gård

Łukasz Stafiej
24 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Przemysław Woźny, szef kuchni Gård, inspiruje się klasyczną kuchnią Danii, Norwegii i Szwecji. Przemysław Woźny, szef kuchni Gård, inspiruje się klasyczną kuchnią Danii, Norwegii i Szwecji.

Jedyna w Trójmieście restauracja specjalizująca się w kuchni skandynawskiej - Gård Nordic Kitchen przy Nabrzeżu Prezydenta w Gdyni zobacz na mapie Gdyni wprowadziła nową kartę, w której goście znajdą klasyczne dania szwedzkie, norweskie i duńskie. W weekend spróbujemy ich za pół ceny.



- Przy tworzeniu nowego menu inspirowałem się klasyczną kuchnią skandynawską,
jej smakami i doborem składników. To prosta, oszczędna w produkty, ale pełna smaku kuchnia. Duńczycy oprócz ryb i owoców morza wykorzystują także dziczyznę oraz mięso zwierząt hodowlanych. Często do swoich dań dodają leśne jagody, borówki, jeżyny. Norwegia to kraj łososia. Spożywa się go tam w różnych postaciach. Szwedzi natomiast nawet do słonych potraw dodają cukier. Podstawą posiłków często są warzywa - tłumaczy Przemysław Woźny, szef kuchni restauracji Gård Nordic Kitchen.

Nowa karta zachowała konstrukcję swojej poprzedniczki, ale jest obszerniejsza. Menu podzielone jest na przystawki (15-36 zł), zupy (18 zł), podpłomyki (36-42 zł), dania główne (39-65 zł), dania z grilla i desery (18-35 zł). Część pozycji została w niezmienionej formule, kilka zostało zmodyfikowanych oraz pojawiły się nowe.

- Żelazne pozycje w karcie to m.in. tost Skagen, czyli sałatka z krewetek z ikrą z sielawy na grzance; śledzie z ziemniakami, śmietaną i chlebem podawane w trzech odsłonach; dorsz z krewetkami, jajkiem i świeżym chrzanem; burger, sałatka Cezar czy zupa grzybowa. Zostały również uwielbiane przez gości podpłomyki z trzech wersjach: kurczakiem, awokado i bekonem, kozim serem i szparagami oraz krewetkami i jajkiem - mówi odpowiedzialna w Gård za marketing Katarzyna Biały.
Inny przekąskowy klasyk - Duński Smørrebrød, czyli kromki ciemnego żytniego chleba z dodatkami - uległ odświeżeniu. Kanapki zamówimy w czterech odsłonach, m.in. z wędzonym kurczakiem i lubczykiem czy z wędzonym serem, ogórkiem i rzodkiewką.

  • Jedno z nowych dań głównych: comber jagnięcy.
  • Kolejne nowe danie główne: filet z bażanta.
  • Nowa zupa: norweska rybna.
  • Nowy deser: tarta jagodowa.
  • Typowa przystawka skandynawska: tost Skagen.
Dwie nowości znajdziemy wśród dań obiadowych. Zamówić można m.in. comber jagnięcy z puree z pasternaku i topinamburu z paloną marchewką i brukselką czy filet z bażanta z duszony warzywami korzeniowymi, gruszką i sosem pomarańczowym. Do dań grillowanych dodano krewetki i stek tomahawk.

Nowymi zupami są: rybny wywar z łososiem, dorszem i warzywami oraz krem ze świeżych pomidorów z kawałkami homara. Wśród przystawek pojawiły się placuszki ziemniaczane z burakami, śmietaną i kawiorem oraz tatara wołowego z marynatami i konfitowanym żółtkiem. Na deser wybrać można m.in. ciasto czekoladową, tartę jagodową czy deskę serów z kaszubskiej Osady Burego Misia.

- To nie wszystko. Każdego miesiąca w restauracji obowiązuje za każdy razem inna krótka wkładka tematyczna ze specjalnymi daniami - dodaje Katarzyna Biały.
GåRD Nordic Kitchen jest jedyną restauracją w Trójmieście serwującą klasyczną skandynawską kuchnię. Lokal ruszył w 2015 roku wraz z otwarciem hotelu Courtyard by Marriott przy Nabrzeżu Prezydenta w Gdyni. Lokalizacja w czterogwiazdkowym hotelu nie oznacza jednak, że to miejsce tylko na formalne spotkania. Sama nazwa (w tłumaczeniu z norweskiego oznacza gospodarstwo czy zagrodę) ma sugerować kameralną, domową atmosferę.

Lokal spodoba się miłośnikom skandynawskiej estetyki. Wnętrze zaaranżowano w minimalistycznym, ale ciepłym stylu. Meble są proste i lekkie, nie brakuje zarówno dwuosobowych stolików, jak i większych, przeznaczonych dla nawet dwunastu osób stołów, przy których usiądziemy na miękkich kanapach.

Dań z nowej karty będzie można spróbować od soboty. Z okazji premiery przez cały weekend obowiązywać będzie 50-procentowa zniżka. Dotyczy ona również alkoholi.

Miejsca

Miejsca

Opinie (117) 6 zablokowanych

  • Komentujący jak zwykle nie zawiedli (21)

    Czy czytelnicy Trójmiasto.pl to same niziny społeczne i intelektualne? Każdy artykuł o restauracji powoduje komentarze typu: ciekawe kiedy ją zamkną, porcje jak dla krasnoludków, przerost formy nad treścią, ja w tej cenie mam obiady dla całej rodziny na tydzień z biedry. Ludzie, to jest smutne. Nie każdy zarabia 2,5tys. Są ludzie którzy lubią restaurację, nowe smaki i nie chcą się obrzerac tylko wola celebrować posiłek. Nie każdy lubi mielonego z baru mlecznego i rosół. Nie stać Cię to idź sobie do baru Syrenka czy innego Kmaru ale nie krytykuj wszystkiego co mentalnie i finansowo Cię przerasta.

    • 111 37

    • (1)

      Nie ma to żadnego związku z wynagrodzeniem. Nie szydzę z pracujących za 2500 zł. 5000 zł netto to zarabiam w tydzień, ale do takich restauracji nie pójdę. Po prostu nie lubię być dymany przez restauratorów i wydawać ciężko zarobionych pieniędzy na coś, co nie jest warte swojej ceny. Jak ktoś chce to niech nawet płaci w restauracji 100 zł za 1 zwykłe jajko z marketu, ugotowane na twardo. Woda sodowa z powodu zarobków mi nie odbiła. Mieszkam w bloku z lat 60, a po kontrakcie zakupy robię w Biedronce. Żadna ujma.

      • 4 2

      • 5000 tygodniowo to na leasingi wydaję. Chwalisz się bo masz więcej niż 8 z 10 osób ale jest jeszcze ta jedna co chowa Cię do lewej kieszeni i nawet nie zauważa. Z Twoim podejściem mimo niezłych zarobków całe życie będziesz dziadem, niczego oprócz Biedronki nie spróbujesz i nie zobaczysz w obawie żeby Cię przypadkiem nie wydymali. Nazwiesz coś o czym nie masz pojęcia jajkiem na twardo za stówę dla frajera a może się okazać że przegapiłeś właśnie coś co może smakować wyjątkowo.

        • 0 1

    • ja to widze tak: (3)

      knajpa otwarta docelowy target -szwedzi ,norwedzy ,dunczycy
      ale po wszystkich aferach z wysokimi rachunkami ,sa ostrozni jedza w hotelach lub polecanych knajpach,natomiast autochton przyjda raz ,zjedza wrzuca fote na facebooka i juz nie wracaja.

      • 6 0

      • (2)

        Mów o sobie, ja nie mam problemu wydać 200 czy 300 zł na kolację, nie każdy jest januszem.

        • 3 5

        • Aby jeden szastał po 200-300 stówy na kolację (1)

          ilu innych musi zapitalać za grosze cały miesiąc.
          Ale złote czasy dla Januszu biznesu się kończą i nawet Ukraińcy s.r.a.j.ą na pracę w polszy.

          • 3 4

          • Mam innowacyjny produkt, koszt wytworzenia 300zł brutto, sprzedaż 1000zł brutto, zejście na kilkadziesiąt sztuk miesięcznie. Zero pracowników. Nie każdy potrzebuje pracowników fizycznych żeby się dorobić jeśli ma głowę na karku. A co co nie mają wylewają żale jak Ty. Pozdrowionka.

            • 0 1

    • dokładnie! (6)

      brawo! w sedno! Warto jeszcze dodać teksty w stylu: w polsce powinna być polska nazwa! dlaczego nie polska kuchnia! buraczki i schabowy wyżynami światowej kuchni! 2 dania max za 12zł! w domu najlepiej!
      jaki naród taki takie gusta :)

      • 24 15

      • Uhmmm (2)

        Prawda. Porcje mikroskopijne, Heh, ale gdy zamówi sie przystawkę, główne i deser to człowiek jest najedzony i nie musi kulać sie do domu. Ale jeśli u nas daniem głównym i jedynym jest pizza albo pierś z kurczaka z frytkami to czego sie spodziewać?

        • 7 5

        • Starter, przystawka, zupa, danie, deser i co jeszcze? (1)

          Nie każdy lubi siedzieć i glamać godzinami nad talerzem.
          Zamawiam danie i chcę się najeść a nie go szukać na talerzu.
          Te całe rozdrabnianie to naciągactwo i nic więcej.
          I do tego mała cola 0,2 za 8 zeta, kpina z ludzi. Za 8 zeta to masz 4 litry coli w lidlu w dwupaku.

          • 10 11

          • Skoro masz takie trafne spostrzeżenia to nie pozostaje Ci chyba nic innego jak otworzyć jadłodajnię i pokazać tym wszystkim Januszom gastronomii że można serwować syte obiady za 10zł i brać za colę 0.2 po 3zł. No dalej, otwarcie firmy zajmuje 15 minut, do dzieła! Będę pierwszym klientem.

            • 0 0

      • (2)

        Sam sobie wystawiasz świadectwo plując na własny naród.

        • 8 27

        • pi....l polski naród (1)

          wyjechałam z tego pisowskiego ciemnogrodu już dawno

          • 2 3

          • Jak "pisowskiego" to całkiem niedawno.

            Nie wracaj już Oleńko. Zaszczyć swoją osobą kebab na Wyspach.

            • 1 1

    • żreć trza umieć

      Mentalnie to ciebie przerasta ortografia polskiego języka.Głąb z kasą to też głąb

      • 1 0

    • Racja!

      A już ci!

      • 2 2

    • analfabeta smakosz, tego jeszcze nie było:)))

      Właśnie żre ośmiornice!

      • 4 4

    • TIKTAK iem

      się celebruj

      • 1 3

    • O tym samym pomyślałam czytając komentarze. Dobrze, że ktoś ma takie samo zdanie jak ja.

      • 9 3

    • obRZerać?

      Janusz Ortografii

      • 7 3

    • W punkt!

      Pięknie napisane. ”Janusze” na portalu wylewają swoją żółć

      • 19 8

    • trollu, ty bywasz w restauracjach? siedzisz wtedy i trollujesz przy stoliku:)??

      • 8 15

  • Opłacalność (1)

    Pan szef kuchni ma szczęście, ze restauracja jest w hotelu inaczej by już go zwolnili bo tam cały czas jest pusto. Prywatny właściciel nie dokładałby tyle i tak długo...

    • 25 6

    • pusto to masz w głowie

      • 0 0

  • A feeee (4)

    Nie dość ze drogo to jeszcze niesmaczne... kto by to jadł... wyglada i smakuje fatalnie

    • 26 44

    • Z chęcią spróbuję pani/pana dań

      • 0 0

    • ??? kuchnia szwedzka jest niemal identyczna jak polska (1)

      daleko nie jest, dwie godziny,
      jedź i sam zobacz

      • 7 7

      • wystarczy do ikei zajechać na klopsiki

        • 7 2

    • Zdolniacha! Potrafi wyczuć smak z fotografii

      • 27 9

  • Zupa za 18 PLN ? (15)

    Ja gotuje zupe dla 6 osob za 7 pln i wychodzi z dokladka. Kogo stac na takie rzeczy ?
    Ceny w restauracjach powinny byc ustalane odgornie zeby ludzie mogli sobie pozwolic na jedzenie na miescie.

    • 33 64

    • Ciekawe co to za zupa za 7zł dla 6 osób? i jeszcze z dokładką:) śmiech na sali.

      • 1 0

    • Chyba chińską z torebki...

      • 0 1

    • Mnie stać

      • 1 0

    • Restauracja skandynawska, to i ceny skandynawskie

      • 5 0

    • bieda

      • 1 2

    • Kobieto ogarnij się.Ty chyba przez całe życie nie pójdziesz do dobrej restauracji....no bo kosztuje. nie posmakujesz przez całe życie jak smakuje jesiotr,łosoś czy szczupak.Nie spróbujesz Dziczyzny , Cielęciny czy też innych droższych potraw.Są to jednak potrawy dla ludzi.Kiedy jadłaś kobieto zupę grzybową na całych łebkach borowików Zauważ że nie szukałem tu potraw ze skandynawi a naszych polskich. Nawet jeżeli masz 4 dzieci to masz też 500plus. i jeżeli nie jesteście potologią a wierzę że nie Nie ma najmniejszej potrzeby jeść gorzej niż w przytułku.Czyli ci -niezaradność.

      • 4 8

    • 7 zeta to i tak drogo

      idź na darmową michę do noclegowni

      • 5 3

    • zupa za 7 zeta

      zupa z wody ,na wodzie okraszona wodą, z wkładką z wody można ja nazwać "wodzianką"
      tak wtedy będzie 7 zeta na 6 osób.zapomniałem dodać ,że ta zupa to na zimno i to prosto ze strumyka,aby nie tracić kaski na energię i zmywanie

      • 6 4

    • (3)

      A możemy dzisiaj do przyjść na obiad ? Dorzucimy 3,50zl - jest nas trójka, ale córka nie je za dużo. To naprawdę niebywale, że w tych czasach można znaleźć miejsce gdzie można zjeść w tej cenie :) czekamy na adres :)

      • 28 7

      • Przyjedz na Skarszewy. (2)

        I nie rob sobie beki.

        • 10 4

        • To nie beka .... (1)

          Rozumiem, że Pani robi zupę na dworze, bo jeżeli na cenę zupy składają się tylko składniki to brawo, brawo, Brawo - musi być konkretna ! A gdzie w tym gaz/prąd ogrzewanie, woda, serwis a później zmywanko po obiadku? ;) chętnie się wproszę na taką zupkę za lekko powyżej złotówki za porcje ;)

          • 17 2

          • Bardzo proszę ,zapraszamy jutro o 18:00

            Gdańsk Podwale Grodzkie 2G
            Będzie zupa za darmo.

            • 10 1

    • Zgadzam się z Tobą. Nikt nie oczekuje cen za zupę w restauracji na poziomie 5zł. Powinno byc w okolicach 10 zl. A niektore nawet sa po 25 zl jak zupa rybna. Tragedia w tych restauracjach. Przebitka cenowa 500-1000%. I tylko nowobogackie glupki beda za to placic.

      • 14 3

    • Krysia

      Daj przepis. Ja gotuję codziennie dla 5 osobowej rodziny i za 7 zł zupy z dokladką jeszcze nie gotowałam.

      • 9 3

    • Podpłomyk za 40zl? Nieźle.

      • 19 0

  • Po lekturze artykułu chciałam iść (8)

    ale weszłam na ich stronę i co widzę:
    - zupa ponad 30 zł !
    - drugie prawie 60 zł !
    Szczerze!?!
    Jadę do Lidla po krewetki paczka dużych 20 zł, białe wino 20 zł do tego zielenina i mam pyszną kolacyjkę.
    Z takimi cenami w knajpach żadna się nie utrzyma dłużej niż 6 m-cy

    • 32 9

    • smacznego!!!

      proszę mi pokazać zupę w ich menu za 30 ! dziwne też że hotel jaki restauracja istnieją juz prawie trzy lata i jakoś wszystko utrzymało się dłużej niż 6 miesięcy.

      • 0 0

    • Smuteczek (5)

      Wino 20zl. Koneserze Ty. Jak masz taki budżet na wino to lepiej sobie odpuścić i kupić wodę mineralną. Mówię serio bez zlosliwosci.
      Krewetki za 20zl / jeśli liczysz za jedną osobę to ok

      • 7 14

      • Co roku kupuję zapas win z regionalnych winnic (4)

        we Francji i Hiszpanii. Wychodzi za butelkę od 6 do 8 euro.
        Niestety w tym roku już moja piwniczka jest pusta więc idę do Lidla, zrobię ci na złość i kupię tańsze za 18 zł i też będzie dobre.

        • 14 3

        • ale mi pokazałeś! (3)

          Muszę przyznać, że aż poszło mi w pięty przez ta Twoja złośliwość.
          Szczerze wątpię w Twoje zagraniczne wojaże, ale nawet jeśli to sugeruję zapoznać się z tematem problemów alkoholowych - wiesz, wypicie całej piwniczki określanie wina za 18zł jako dobrego nie brzmi zbyt dobrze...

          • 4 8

          • To z powodu impotencji jesteś taki złośliwy?

            • 0 0

          • W przeciwieństwie do ciebie (1)

            niektórzy nie mają błękitnej krwi i zrypanego podniebienia. Piją głównie to co im smakuje, jedzą też to co lubią i na co mają ochotę. A za oszczędzone pieniądze stać ich na wyjazd dwa razy w roku tam gdzie chcą, z kim chcą.
            Zal mi smakoszy takich jak ty, ale na pocieszenie mamy coraz lepszych psychiatrów, może spróbuj tego...

            • 8 3

            • Czego oczekujesz o typie z takim nickiem obrazoburczym.

              • 0 0

    • Pewnie oni kupują krewetki w Biedrze bo w Lidlu wychodzi drożej!

      • 5 3

  • łee, ja myślałem że w IKEI rzucili nowe klopsy (1)

    • 5 0

    • Klopsy z IKEI są bardzo dobre

      • 2 0

  • Zapraszam

    Tego szefcia do Norwegii na tutejszy obiad który łososiem nie stoi

    • 6 0

  • Lokalna szkoła hejtu (3)

    Po komentarzach widać, ze trójmiejskie trolle maja się świetnie.

    • 4 4

    • Szef kuchni pierdnął idiotyzmem. Debilu se kebab otworz

      • 1 0

    • (1)

      Obrońca uciśnionych czy właściciel lokalu?

      • 1 3

      • Heh

        Polskie ‚narzekactwo’ widać na każdym kroku, a ten portal to ostatnio jego kolebka.

        • 1 1

  • Żenada (1)

    Jakie to żenujące robić ze zwykłych potraw niezwykle, majestatyczne i oczywiście bardzo drogie. W dodatku układanie szczypcami żeby ludzie byli przekonani ze to rodzaj sztuki. Serio wole zjeść zwykły polski obiad w barze mlecznym.

    • 9 0

    • To jedz kluchy, jak lubisz

      Możesz też iść na koncert disco polo zamiast do opery i pooglądać grafitti na skm-ce zamiast wystawy malarstwa.
      To, że czegoś nie rozumiesz i nie widzisz różnicy, nie znaczy, że tej różnicy nie ma.

      • 0 2

  • (2)

    Ciekawe, skąd oni wzięli jagody na te tarte.

    • 3 1

    • Wydłubali z jagodzianki.

      • 0 0

    • Z lasu

      Albo szklarni - zastanów się

      • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane