- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (99 opinii)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (241 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (52 opinie)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 5 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
Nowe menu w restauracji skandynawskiej Gård
Jedyna w Trójmieście restauracja specjalizująca się w kuchni skandynawskiej - Gård Nordic Kitchen przy Nabrzeżu Prezydenta w Gdyni wprowadziła nową kartę, w której goście znajdą klasyczne dania szwedzkie, norweskie i duńskie. W weekend spróbujemy ich za pół ceny.
- Przy tworzeniu nowego menu inspirowałem się klasyczną kuchnią skandynawską,
jej smakami i doborem składników. To prosta, oszczędna w produkty, ale pełna smaku kuchnia. Duńczycy oprócz ryb i owoców morza wykorzystują także dziczyznę oraz mięso zwierząt hodowlanych. Często do swoich dań dodają leśne jagody, borówki, jeżyny. Norwegia to kraj łososia. Spożywa się go tam w różnych postaciach. Szwedzi natomiast nawet do słonych potraw dodają cukier. Podstawą posiłków często są warzywa - tłumaczy Przemysław Woźny, szef kuchni restauracji Gård Nordic Kitchen.
Nowa karta zachowała konstrukcję swojej poprzedniczki, ale jest obszerniejsza. Menu podzielone jest na przystawki (15-36 zł), zupy (18 zł), podpłomyki (36-42 zł), dania główne (39-65 zł), dania z grilla i desery (18-35 zł). Część pozycji została w niezmienionej formule, kilka zostało zmodyfikowanych oraz pojawiły się nowe.
- Żelazne pozycje w karcie to m.in. tost Skagen, czyli sałatka z krewetek z ikrą z sielawy na grzance; śledzie z ziemniakami, śmietaną i chlebem podawane w trzech odsłonach; dorsz z krewetkami, jajkiem i świeżym chrzanem; burger, sałatka Cezar czy zupa grzybowa. Zostały również uwielbiane przez gości podpłomyki z trzech wersjach: kurczakiem, awokado i bekonem, kozim serem i szparagami oraz krewetkami i jajkiem - mówi odpowiedzialna w Gård za marketing Katarzyna Biały.
Inny przekąskowy klasyk - Duński Smørrebrød, czyli kromki ciemnego żytniego chleba z dodatkami - uległ odświeżeniu. Kanapki zamówimy w czterech odsłonach, m.in. z wędzonym kurczakiem i lubczykiem czy z wędzonym serem, ogórkiem i rzodkiewką.
Dwie nowości znajdziemy wśród dań obiadowych. Zamówić można m.in. comber jagnięcy z puree z pasternaku i topinamburu z paloną marchewką i brukselką czy filet z bażanta z duszony warzywami korzeniowymi, gruszką i sosem pomarańczowym. Do dań grillowanych dodano krewetki i stek tomahawk.
Nowymi zupami są: rybny wywar z łososiem, dorszem i warzywami oraz krem ze świeżych pomidorów z kawałkami homara. Wśród przystawek pojawiły się placuszki ziemniaczane z burakami, śmietaną i kawiorem oraz tatara wołowego z marynatami i konfitowanym żółtkiem. Na deser wybrać można m.in. ciasto czekoladową, tartę jagodową czy deskę serów z kaszubskiej Osady Burego Misia.
- To nie wszystko. Każdego miesiąca w restauracji obowiązuje za każdy razem inna krótka wkładka tematyczna ze specjalnymi daniami - dodaje Katarzyna Biały.
GåRD Nordic Kitchen jest jedyną restauracją w Trójmieście serwującą klasyczną skandynawską kuchnię. Lokal ruszył w 2015 roku wraz z otwarciem hotelu Courtyard by Marriott przy Nabrzeżu Prezydenta w Gdyni. Lokalizacja w czterogwiazdkowym hotelu nie oznacza jednak, że to miejsce tylko na formalne spotkania. Sama nazwa (w tłumaczeniu z norweskiego oznacza gospodarstwo czy zagrodę) ma sugerować kameralną, domową atmosferę.
Lokal spodoba się miłośnikom skandynawskiej estetyki. Wnętrze zaaranżowano w minimalistycznym, ale ciepłym stylu. Meble są proste i lekkie, nie brakuje zarówno dwuosobowych stolików, jak i większych, przeznaczonych dla nawet dwunastu osób stołów, przy których usiądziemy na miękkich kanapach.
Dań z nowej karty będzie można spróbować od soboty. Z okazji premiery przez cały weekend obowiązywać będzie 50-procentowa zniżka. Dotyczy ona również alkoholi.
Miejsca
-
Searcle Gdynia, Jerzego Waszyngtona 19
Miejsca
Opinie (117) 6 zablokowanych
-
2018-02-24 09:31
Ja też dzis mam na obiad specjalnosc kuchni szwedzkiej. (5)
Śledź z jablkiem,cebulką i ziemniaczki w łupince.
- 45 6
-
2018-02-24 14:00
to jest danie kaszubskie. Szwedzi nie jedza sledzi z jablkiem
do sledzi smazonych daja zurawine.
- 3 0
-
2018-02-24 11:42
To są pulki. Potrawa kaszubska.
- 6 1
-
2018-02-24 11:23
KASZUBSKIE PULKI
Śledź w śmietanie i ziemniaki gotowane w skórce, mamy dużo wspólnego ze skandynawią :)
- 7 1
-
2018-02-24 10:47
Kurde zjadłabym.
- 2 0
-
2018-02-24 09:41
Brawo Marian!
Marianie, dziękujemy za tą informacje. To dla nas niezwykle ważne, co będziesz miał dziś na obiad.
- 15 6
-
2018-02-24 13:56
2 lata temu wyslalam e-mail z zapytaniem o rezerwacje miejsc dla 10 osob do tej restauracji!!!
czekam na odpowiedz juz ponad 2 lata. chodzilo mi o restauracje z kuchnia skandynawska, ale zle trafilam, bo to sa kpiny z klientow. nie polecam nikomu takiej restauracji, ktora ma w d.... klientow. wyslalam to samo zapytanie do 2 innych restauracji tez o godzinie 20.00 wieczorem i juz o 21.00 te dwie inne restauracje odpisaly mi. to jest podejscie do klientow.
- 13 1
-
2018-02-24 13:09
Surströmming jest w menu? (1)
- 8 2
-
2018-02-24 13:36
Jest w komorze z podwójnym uszczelnieniem :)
- 5 0
-
2018-02-24 12:34
"Jedyna w Trójmieście restauracja specjalizująca się w kuchni skandynawskiej"?
A IKEA?
- 15 5
-
2018-02-24 12:02
Ceny
Te ceny to nawet nie dla Norwegów.Śmieszne.
- 9 2
-
2018-02-24 11:53
ceny tez skandynawsie ....
jak na Polaka ...singiel pojdzie ale przecietna rodzina 2+2 juz nie bardzo
- 10 1
-
2018-02-24 11:48
Obsługa Restauracji
Zamiast zatrudnienia kolegów i koleżanek proponuję znaleźć fachowców do restauracji.Niestety kadry to mafia i tylko "najbliżsi"mogą tam dostać pracę.Smutne ale prawdziwe.
- 10 2
-
2018-02-24 08:29
A czy serwują lutefisk i kumlę? (1)
To chyba klasyki smaku skandynawii
- 33 4
-
2018-02-24 11:44
kumla
Przyrządzałem te dania,są super.Dziwie że ich nie ma w menu,to jest w tamtej kuchni podstawa...
- 7 2
-
2018-02-24 11:03
ell...
...nie dla wszystkich ta bajka,kamienicznicy pewnie będą się pożywiać...powodzenia życzę!
- 6 2
-
2018-02-24 10:52
Śledź z ziemniakami i śmietaną 50 Zeta.
Brawo wy.
- 22 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.