- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Nowy wygląd plażowych barów w Gdańsku
W weekend majowy oficjalnie rozpocznie się sezon gastronomiczny na gdańskich plażach. W Brzeźnie i Jelitkowie od kilku dni trwają prace przy budowie barów, które powstają już według nowych, jednakowych wytycznych Gdańskiego Ośrodka Sportu, który zarządza plażami. Nowe obiekty są do siebie podobne i bardziej estetyczne.
Teraz, dzięki nowej, dłuższej umowie, ale i zapisom w niej zawartych, wygląd plażowych barów diametralnie się zmienił. Choć umowa została podpisana wiosną zeszłego roku, to poprzedni sezon był etapem przejściowym i dopiero od tego sezonu można zobaczyć efekty estetyzacji. Nowe obiekty są nieco większe i przestronniejsze. Mają przeszklony bar i zadaszony taras, a w ofercie poza zimnymi napojami (także alkoholowymi) dominuje plażowa klasyka - zimne przekąski, ryba, frytki, zapiekanki.
- Nowy obiekt ma łącznie 250 m kw., w tym 150 m kw. zajmuje otwarty taras - mówi pan Marek, właściciel baru przy wejściu nr 48 na wysokości ul. Północnej w Brzeźnie. - Ruszamy na początku maja, rozstawienie takiego obiektu zajmuje ok. 2 tygodni. Podobne obiekty powstają też przy wejściu nr 41 i 63 w Jelitkowie. Pozostali najemcy mają nowe umowy, więc w tym roku obowiązuje ich jeszcze okres przejściowy.
Koszt takiego obiektu wynosi ok. 200 tys. zł. Do tego trzeba doliczyć koszty rozstawienia przed sezonem, złożenia po sezonie (ten kończy się wraz z wakacjami) i magazynowania drewnianych elementów od jesieni do wiosny.
- Na plaży trudno zrobić restaurację, bo takie obiekty żyją tylko wtedy, gdy jest ładna pogoda. Wystarczy sztorm albo deszcz i mamy pustki - dodaje pan Marek.
Estetykę plaż poprawią w tym roku nie tylko nowe bary, ale też miejskie toalety. Nowoczesne szalety stanęły przy wejściach 46, 48, 50 oraz 63. W części z nich trwają ostatnie odbiory techniczne. Do rozpoczęcia sezonu wszystkie cztery mają być już otwarte. Kolejne trzy powstaną wkrótce przy wejściach 60, 75 i 78.
Opinie (146) 4 zablokowane
-
2019-04-22 19:05
Smród, pifsko i nap...jąca muza (1)
Ustawcie se te budy na parkingu pod galerią
- 11 3
-
2019-04-23 09:31
a bez bud bedzie Wersal?
- 2 0
-
2019-04-22 21:57
Kto dał zgodę na niszczenie wydm? (1)
Plaża nie jest targiem ani stadionem. Zabrać to paskudztwo! Oby wiosenny sztorm zniósł to do morza! Grubasów coraz więcej i coraz więcej koryt do żarcia. Nie dla zaśmiecania plaż!
- 11 6
-
2019-04-23 09:31
to nie wydmy
- 1 1
-
2019-04-22 23:09
knajpki wyglądają ok, żeby tylko jeszcze serwowali łososia MOWI!
- 1 0
-
2019-04-22 20:41
Sie zyje ...
Stare budy tez maja swoj urok... no i nie trzeba zedrzec tych 200,000 ...
- 0 3
-
2019-04-22 08:13
Cyrk ! (1)
Kasa dla gdańskich Miśków, a zapłacą za to klienci tych żałosnych barów !
Co to takiego ten: "Gdański Ośrodek Sportu", zarządzający plażami.
A no, to takie miejsce pracy + koryto dla kolesi i zasłużonych "działaczy" !
Należy po prostu sprzedać działki, dać zezwolenia na działalność gospodarczą z zabudowę
i kasować podatki !- 17 7
-
2019-04-22 19:14
I doić "stonkę"
- 0 0
-
2019-04-22 19:12
W Brzeźnie przy molo już kawał plaży ogrodzony na knajpę.
- 5 2
-
2019-04-21 22:53
Na Stogach coś takiego postawić i zlikwidować monopol opryszka Tygrysa (1)
- 18 6
-
2019-04-22 18:44
Stogi plaza ma najlepsza infrastrukture. Toalety,natryski. Super dojscie do samej plazy(piasku). Wiec skoncz zazdrosniku.
- 2 2
-
2019-04-21 18:04
No i fajnie (3)
- 39 10
-
2019-04-21 19:58
(2)
Fajnie ?? Już miejsca całkiem nie będzie by poleżeć czy pograć w siatkówkę.. pytam się kto wydaje pozwolenie na stawianie tego typu fast foodów. Alkohol pewnie będzie tam na pierwszym miejscu i później dziw że ludzie się topią.
- 8 7
-
2019-04-22 17:02
Dobrosław
Wc , skutery , bananek, koksy i bele jakie jadlo w takim namiocie
- 0 0
-
2019-04-22 11:50
Po pierwsze w Gdańsku ludzie się nie topią. Sprawdź statystyki. Po drugie jest 24 km plaż w Gdańsku, co stanowi ponad 2 mln m2. Mowa o kilku barach maks 250 m2. Nie każdy musi leżeć pod molo.
- 3 0
-
2019-04-21 18:27
Tualety pewnie za piątaka (3)
A tam, co będziemy płacić, Grażyna dawaj na wydmy
- 44 9
-
2019-04-21 19:44
(1)
Po dwa zybla kurka jest.Ole.
- 4 2
-
2019-04-22 16:56
Albo jedno ojro ;-) przy molo w sopoćkach!
- 0 0
-
2019-04-21 18:48
:)
Moge ci potrzymac :)
- 5 4
-
2019-04-21 18:03
:) (13)
Wyglad ok ale co ze swiezoscio potraw :)?
- 95 19
-
2019-04-22 16:54
Obecnie w barach w Polsce wszystko jest z mrożonki, lepiej jeść to co z Atlantyku niż z Mekongu!
- 2 1
-
2019-04-22 14:16
nad swiezosciO
- 0 1
-
2019-04-21 23:42
(3)
Weź koło i walnij się w czoło. I pozostali również. Czego spodziewacie się po sezonowych barach na plaży? Wyszukanej kuchni fjużyn, świeżej "rybki" prosto z porannego połowu, czy maminych potraw? To są s e z o n o w e bary na plaży. Wakacyjne, lekkie i tak- ze smażoną rybą i mrożonymi frytkami. Nie chcesz- nie jedz. Masz mnóstwo innych miejsc do delektowanie się. I żeby była jasność- uwielbiam te bary i jestem autochtonem od 44 lat. Jeśli szukam innej kuchni, to ją znajdę, bez problemu. Chociaż i w tych waszych sofistikejted kuchniach też są takie wtopy, że głowa mała. Ale przecież wy, znawcy z wyszukanymi podniebieniami potraficie odkryć prawdziwie dobre składniki.
- 20 4
-
2019-04-22 09:53
Ja jestem tu urodzony
już dość dawno bo ponad pół wieku temu. Przy plażowe jadłodajnie, smażalnie itp (z wyjątkiem kilku), zawsze miały marną renomę: nieświeże ryby, często mrożonki, stary przepalony olej itp.
Normą winno być przygotowywanie ryby wraz z głową, filety tylko z niektórych ryb ...kto odróżno turbota od flądry, filet z tilapii od dorsza ...ważenie ryby przed, czy po usmażeniu ...
Też niekiedy jadam rybkę w takich przybytkach, ale bardzo wybiórczo i jako tutejszego, nie nabiorę się na czary-mary obsługi.- 3 0
-
2019-04-22 07:57
Ja wymagam frutti do mare z zatoki.
- 3 1
-
2019-04-22 00:39
Prowadzisz ten szajs z przesmażonym olejem ze tak się tym podniecasz. Spoko i tak znajdziesz naiwnych na wyprzedaże z marketów ;)
- 6 5
-
2019-04-21 21:29
lecą
na najtanszych produktach i wyprzedazach terminujacych sie towarów czytaj zostało 2 dni do uzycia w lid... to bierem zjedzą
- 8 2
-
2019-04-21 20:58
Jaka pralnia i kogo będzie tym kierować ?
- 3 4
-
2019-04-21 19:59
Ja w tych barach nie jadam, ale na plaży bywam często, najważniejsze więc żeby wyglądały :)
- 7 4
-
2019-04-21 19:50
I pijakami
- 4 1
-
2019-04-21 18:12
Nie było wytycznych (1)
to potrawy mogą być z zapaszkiem ;)
- 6 4
-
2019-04-21 18:18
Tak jest
Zapachy spod pachy
- 7 3
-
2019-04-21 18:12
Czego się spodziewasz, jadła jak u mamusi. Biznes nastawiony na jednorazowego turystę. Chyba ze desperat autochton co nie szanuje zdrowia.
- 14 8
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.