- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Nowy wygląd plażowych barów w Gdańsku
W weekend majowy oficjalnie rozpocznie się sezon gastronomiczny na gdańskich plażach. W Brzeźnie i Jelitkowie od kilku dni trwają prace przy budowie barów, które powstają już według nowych, jednakowych wytycznych Gdańskiego Ośrodka Sportu, który zarządza plażami. Nowe obiekty są do siebie podobne i bardziej estetyczne.
Teraz, dzięki nowej, dłuższej umowie, ale i zapisom w niej zawartych, wygląd plażowych barów diametralnie się zmienił. Choć umowa została podpisana wiosną zeszłego roku, to poprzedni sezon był etapem przejściowym i dopiero od tego sezonu można zobaczyć efekty estetyzacji. Nowe obiekty są nieco większe i przestronniejsze. Mają przeszklony bar i zadaszony taras, a w ofercie poza zimnymi napojami (także alkoholowymi) dominuje plażowa klasyka - zimne przekąski, ryba, frytki, zapiekanki.
- Nowy obiekt ma łącznie 250 m kw., w tym 150 m kw. zajmuje otwarty taras - mówi pan Marek, właściciel baru przy wejściu nr 48 na wysokości ul. Północnej w Brzeźnie. - Ruszamy na początku maja, rozstawienie takiego obiektu zajmuje ok. 2 tygodni. Podobne obiekty powstają też przy wejściu nr 41 i 63 w Jelitkowie. Pozostali najemcy mają nowe umowy, więc w tym roku obowiązuje ich jeszcze okres przejściowy.
Koszt takiego obiektu wynosi ok. 200 tys. zł. Do tego trzeba doliczyć koszty rozstawienia przed sezonem, złożenia po sezonie (ten kończy się wraz z wakacjami) i magazynowania drewnianych elementów od jesieni do wiosny.
- Na plaży trudno zrobić restaurację, bo takie obiekty żyją tylko wtedy, gdy jest ładna pogoda. Wystarczy sztorm albo deszcz i mamy pustki - dodaje pan Marek.
Estetykę plaż poprawią w tym roku nie tylko nowe bary, ale też miejskie toalety. Nowoczesne szalety stanęły przy wejściach 46, 48, 50 oraz 63. W części z nich trwają ostatnie odbiory techniczne. Do rozpoczęcia sezonu wszystkie cztery mają być już otwarte. Kolejne trzy powstaną wkrótce przy wejściach 60, 75 i 78.
Opinie (146) 4 zablokowane
-
2019-04-21 20:32
Plaza mi sie podoba
A budy do budy a nie na plaze
- 36 3
-
2019-04-21 20:22
Z zasady nie wspieram biznesu, który niszczy plaże.
Pójdę do knajp obok plaży ale nie na plaży
- 45 6
-
2019-04-21 19:59
Jak mawiali praHunowie
Nie oceniaj dnia przed zachodem słońca
- 10 0
-
2019-04-21 19:58
A tym czasem w Gdyni
A w Gdyni na Skwerze dalej stoją budy ze skrzynek po rybach Podobno reprezentacyjne miejsce miasta. Kioskarzy Szczurek wykończył nakazem wymiany kiosków w cenie 100000pnl!!!
- 29 1
-
2019-04-21 19:37
Ostatnio duże fragmenty wydm zostały kompletnie wykoszone. Dlaczego?
Ja rozumiem biznes, ale ilość knajp przy plażach już dawno przekroczyła akceptowalną ilość. Niedługo z plaży nie pozostanie nic, bo będzie to tylko pas ze straganami. Największa zaleta plaż to piasek, wydmy i morze, a nie buda z harnasiem.
- 69 2
-
2019-04-21 18:49
(4)
Przydałoby się więcej toalet, całorocznych.
- 41 2
-
2019-04-21 18:58
(3)
Po co?
Przecież zimą nikogo nie ma.- 2 15
-
2019-04-21 19:04
(2)
Nie ma? ... a to ciekawe spostrzeżenie ;)
- 13 0
-
2019-04-21 19:10
Ruszamy na początku maja, rozstawienie takiego obiektu zajmuje ok. 2 tygodni.
trzeba doliczyć koszty rozstawienia przed sezonem, złożenia po sezonie (ten kończy się wraz z wakacjami)- 3 3
-
2019-04-21 19:07
Na plaży trudno zrobić restaurację, bo takie obiekty żyją tylko wtedy, gdy jest ładna pogoda. Wystarczy sztorm albo deszcz i mamy pustki - dodaje pan Marek.
- 2 8
-
2019-04-21 18:07
W koncu porzadek
- 50 9
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.