• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Od kuchni do telewizji, czyli kulinarni celebryci z Trójmiasta

Łukasz Stafiej
7 lipca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Artur Moroz właśnie stał się nową twarzą kulinarną TVP. Restaurator od kilkunastu lat prowadzi sopocką restaurację Bulaj. Artur Moroz właśnie stał się nową twarzą kulinarną TVP. Restaurator od kilkunastu lat prowadzi sopocką restaurację Bulaj.

Artur Moroz z sopockiego Bulaja dostał program w TVP i ma szansę stać się następcą Roberta Makłowicza. Kto jeszcze z trójmiejskiego gastroświatka znany jest z telewizyjnego ekranu?



Czy oglądasz telewizyjne programy kulinarne?

Artur Moroz

Nowa kulinarna twarz TVP. Po odejściu Roberta Makłowicza, to właśnie Artur Moroz będzie prowadził nowy program kulinarny pt. "Polski grill". Zamiast po świecie jak poprzednik, podróżować będzie po Polsce, gdzie przy grillu spotka się z rodzimymi celebrytami, m.in. Sławomirem Swierzyńskim z zespołu Bayer Full, Rudim Schubertem czy aktorami serialu "Ranczo". Gospodarz i goście mają przygotowywać potrawy z grilla - zarówno te klasyczne, jak i nowoczesne - oraz opowiadać o miejscach, które odwiedzają. Czy talent showmana Moroz posiada, to się okaże. Na pewno jednak nie można odmówić mu zdolności kulinarnych. Od kilkunastu lat prowadzi cenioną w gronie smakoszy restaurację Bulaj przy sopockiej plaży, aktywnie działa też na międzynarodowej scenie promując polską kuchnię - zajmował się m.in. obsługą kulinarną w pawilonie polskim na mediolańskim Expo w 2015 roku.

Basia Ritz - kulinarna amatorka, która stała się cenioną szefową kuchni. Basia Ritz - kulinarna amatorka, która stała się cenioną szefową kuchni.
Basia Ritz

Gastronomiczna amatorka, która otworzyła jedną z najdroższych restauracji w Gdańsku. Jej Ritz na Szafarni to luksusowy lokal, w którym właścicielka osobiście dba o każdy szczegół, a  wysublimowane menu tworzy z największą uwagą. Właśnie mijają trzy lata od otwarcia restauracji, a jej marka wciąż nie słabnie. I pewnie nic by z tego nie było, gdyby w 2012 roku Basia Ritz nie wygrała pierwszej edycji popularnego kulinarnego show "Master Chef". To zwycięstwo stało się dla niej nie tylko przepustką do restauracyjnego świata, ale i uczyniło z niej kulinarny autorytet. Ritz napisała dwie książki i prowadziła program "Kuchnia z sercem" na kanale Kuchnia+.

Piotr Ślusarz - jedna z gwiazd pierwszej edycji "Top Chefa". Do niedawna szef kuchni lokalu Open Kitchen w Gdyni.
Piotr Ślusarz - jedna z gwiazd pierwszej edycji "Top Chefa". Do niedawna szef kuchni lokalu Open Kitchen w Gdyni.
Piotr Ślusarz

Kulinarna Polska usłyszała o nim dzięki uczestnictwu w pierwszej edycji telewizyjnego show dla profesjonalistów "Top Chef" w 2013 roku. Z początku Piotr Ślusarz wcale nie rzucał się w oczy - wycofany i nieśmiały kucharz nie walczył o uwagę kamer. Szybko jednak okazało się, że to jeden z najbardziej utalentowanych uczestników oraz ulubieniec głównego jurora - Modesta Amaro. Choć programu Ślusarz nie wygrał, osiągnął równie dużo: otrzymał staże w prestiżowych restauracjach, m.in. Atelier Amaro, oraz rok później wrócił jako jeden z gospodarzy innego gastro-show "Hell's Kitchen". Może i wielkiej kariery w telewizji nie zrobił, ale na pewno trafił do czołówki najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce. Był szefem kuchni w gdyńskiej restauracji Open Kitchen, którą niestety niedawno postanowiono zamknąć.

Tomasz Deker - jeden z najbardziej znanych cukierników w Polsce. Tomasz Deker - jeden z najbardziej znanych cukierników w Polsce.
Tomasz Deker

Mieszkający w Gdańsku Tomasz Deker jest jednym z najbardziej znanych cukierników w Polsce. I to nie tylko dzięki programowi "Desery Dekera", który prowadzi w Kuchni+. Deker popularność zdobył w równym stopniu swoim cukierniczym talentem, który szlifował m.in. pod okiem mistrzów i w restauracjach Francji czy Belgii. Przez lata komponował ciastka, ciasta, torty, desery i inne słodkości, które sprzedawane były w cukierniach firmowanych jego nazwiskiem. Z powodu problemów biznesowych rozstał się z firmą, ale w słodkim biznesie działa nadal i wciąż nie powiedział ostatniego słowa. Jest m.in. patronem Mistrzostw Cukierniczych Best Pastry Chef w Warszawie.

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz wystąpiła w "Top Chefie". Spotkamy ją w jej autorskiej restauracji Malika w Gdyni. Ewa Malika Szyc-Juchnowicz wystąpiła w "Top Chefie". Spotkamy ją w jej autorskiej restauracji Malika w Gdyni.
Malika

Podobnie jak o Ślusarzu, polski gastroświatek usłyszał o niej dzięki pierwszej edycji telewizyjnego show "Top Chef". Malika wyróżniła się niezależnością, charakterem i kolorową chustą na głowie. Ewa Szyc-Juchnowicz czuje się bowiem zarówno Polką, jak i Algierką. W Maghrebie na północy Afryki spędziła dzieciństwo i na tamtej kulturze oraz smakach się wychowała. Nic więc dziwnego, że posługuje się arabskim imieniem, a w swojej autorskiej restauracji w Gdyni o nazwie - nomen omen - Malika serwuje dania inspirowane maghrebskim regionem. Niedawno wydała pięknie przygotowaną książkę o przyprawach. Nad show biznes przedkłada jednak pracę w kuchni - nie udziela się w telewizjach śniadaniowych, woli pracować w swojej wypełnionej arabskimi aromatami kuchni.

Zobacz także: Malika - kobieta, która o przyprawach wie wszystko

Miejsca

Opinie (75) 9 zablokowanych

  • ma szansę stać się następcą Roberta Makłowicza.

    nie ma!!!!

    • 7 0

  • Gdyby to chociaż było w formie podobnej do "Makłowicza w Podróży" to mógłby wyjść z tego niezły program.

    Ale tak to zniknie z anteny równie szybko jak niesławne Studio Yayo. Generalnie zrezygnowanie z dalszej współpracy z Makłowiczem to jest chyba największy błąd Kurskiego jako prezesa TVP, pokazujący, że on w ogóle nie zna się na TV. Od tak pozbył się programu, który z przyjemnością oglądałem i jednocześnie jednej z najciekawszych telewizyjnych osobowości kulinarnych w tym kraju. Naprawdę, wolę Makłowicza od Magdy Gessler czy Okrasy

    • 7 0

  • Moroz za Makłowicza w TVPIS ? (1)

    W tym kraju przyzwoitych może zastąpić miernota bez zahamowań i rozterek ...

    • 9 0

    • Wiesz jak było z Makłowiczem. Oburzył się i słusznie o obcięcie jego wypowiedzi w reklamie ramówki.

      A Kurski jak ostatni idiota nie dość że postanowił z nim zakończyć współpracę, zamiast sie dogadać to jeszcze próbował go oczernić. Co jak co, Kurski może dokumenty robić umie, ale cała reszta u niego leży i totalnie nie nadaje się na swoje stanowisko.

      Obejrzę ten nowy program, ale podejrzewam, że to totalnie chybiony pomysł i z "Makłowiczem w Podróży " będzie jak z "Boso przez Świat" Cejrowskiego, którego powtórki emitowane swego czasu na TVP po tym, jak TVP zerwało z nim współpracę miały wciąż całkiem dobrą oglądalność.

      • 2 0

  • A gdzie Kwasior KuchniKwasiora na YT ? (2)

    Może nie poszło mu zbyt dobrze w Masterchefie ale prowadzi z pewnością jeden z najlepszych Polskich kanałów kulinarnych na YouTube i ma program na pomorskiej.tv o kuchni regionalnej. Chlop jest mega pozytywny i jest z Gdańska :D

    • 7 2

    • Chciałem napisać to samo - Kwasior wymiata. Proste przepisy, męska kuchnia.

      • 2 0

    • a to akurat prawda:)

      • 2 0

  • Bar Elita Sopot

    Pyszne pierogi bez napimania!!!!

    • 4 2

  • u żadnego się nie najedź chyba, że masz wolne 300 zl na kleksy na talerzu :) (6)

    • 57 12

    • Bzdura! (5)

      W Bulaju (p. Moroz) spokojnie mozna sie najesc w 2 osoby za max 150-200.

      • 8 13

      • (4)

        Nagotuje Ci takiego rosołu, że na fejsie zdjęcie udostepnisz, a całe 7 litrów z kurczak8em i makaronem wychodzi ok.30zł. Uczta na dwa dni dla trzech osób.

        • 8 4

        • (3)

          Czy w cenie swojego rosołu uwzględniłeś koszt mediów, czynszu lokalu i robocizny? W restauracji dochodzą do tego jeszcze: podatki, kelnerzy, amortyzacja sprzętu, zwrot z inwestycji itd.
          Jak dla mnie cena PLN 150-200 za 2 osoby jest akceptowalna na standardowy niedzielny obiad z rodziną. Na specjalną okazję zdarzało mi się odwiedzać i jeszcze droższe restauracje.
          No i przede wszystkim, do restauracji idę, żeby zjeść coś innego niż sam jestem w stanie ugotować, a gotuję bardziej skomplikowane rzeczy niż rosół czy zupy ;). Z pewnością twój rosół jest dobry, ale dla mnie rosół to nie zupa ;)

          • 8 6

          • Pisałem ja właściciel resteuracji.

            • 3 2

          • Rosół nie zupa .. a co ? Krem z kurczaka ?

            • 3 5

          • jeszcze droższe niż 150-200 zł za 2 osoby? Marcin, nie szalej!!

            • 2 5

  • Bzdury naciagacze naiwnych na kase (1)

    Durne programy dla tepej gawiedzi o gotpwaniu bo dzis nikt juz nic nie umie tworza niby Bogow patelni. Normalne kucharzenie od setek tysiecy lat.. cook to cook i ma gitowac a jak robi z siebie gwiazde to pomylil kierunki.
    Do tego dochodza takie wlasnie reklamowe artykuliki i potem Gwiozdy nagle...jakie gwiozdy? Do garow i tyle

    • 13 0

    • No i tyle na ten temat!

      Tak na marginesie skond u Polakow takie parcie na żarcie?Czyżby to efekt wielowiekowego głodu panującego w tym kraju?

      • 1 1

  • Można? Oczywiście (1)

    Brawo,
    Jak by nie patrzeć jest to na pewno rozwój dla człowieka Czy pionowy czy poziomy, ale zawsze rozwój

    • 8 11

    • widzę, że internet zagłosował przeciw rozwojowi

      co tylko potwierdza tezę o forach przyciągającym nieudaczników życiowych
      jak płomień ćmy

      • 4 2

  • wszystko jak najbardziej kosher!

    dla wladzuchny akurat!

    • 6 3

  • Moroz bedzie robił program (4)

    dla wolskich mongołów sadząc po wykazie "celebrytów"

    • 19 0

    • kucharz to kucharz (3)

      nie rozumiem skąd nagle taka celebracja tej profesji, podobnie zresztą jest z fryzjerami.

      • 17 0

      • aktor to aktor, sportowiec to sportowiec, polityk to nieorzeł (1)

        nie rozumiem skąd nagle taka celebracja tych profesji, podobnie zresztą jest z całą masą innych. Co ciekawe im mniej intelektualnie tym bardziej celebrycko.

        • 8 0

        • Barwne Ptaki

          Nie docenia pan ludzi, którzy wnoszą radość w nasze, często szare, życie. Ja uważam, że takich ludzi jednak powinno darzyć się pewną estymą, a i wybaczać więcej niż przeciętnemu Kowalskiemu.
          Pozdrawiam i życzę więcej uśmiechu na co dzień!

          • 1 0

      • zgadzam sie,

        Kuk to wazna funkcja i powinien miec udział w lupach tez, nawet jesli nie walczył, bo załoga nazarta lepiej funkcjonuje.

        Ale zeby odrazu z niego robic gwiazde to przesada. Najwazniejszy jest Kapitan!

        • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane