• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Officyna di Vinegre w Gdańsku oficjalnie otwarta

Joanna Puchala
14 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Na co dzień w Officynie będzie serwowanych pięć rodzajów menu: śniadaniowe, lunchowe, wieczorne, na wynos oraz cateringowe. Proponowane dania mają łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesną. Na co dzień w Officynie będzie serwowanych pięć rodzajów menu: śniadaniowe, lunchowe, wieczorne, na wynos oraz cateringowe. Proponowane dania mają łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesną.

Choć Officyna Vinegre jest już czynna od ponad tygodnia, to dopiero w piątkowy wieczór oficjalnie zainaugurowała swoją działalność. Około stu zaproszonych gości wzięło udział w uroczystym otwarciu, podczas którego nie zabrakło smacznego poczęstunku, toastów oraz towarzyskich rozmów.



Officyna Vinegre zobacz na mapie Gdańska to kolejny lokal gastronomiczny otwarty w kompleksie Argon w Oliwie, a dokładnie w budynku Argon. Jak zapewniają właściciele, menu ma łączyć to, co pozornie sprzeczne: tradycję z nowoczesnością oraz modną kuchnią miejską.

- Zapragnęliśmy karmić miasto. Uznaliśmy, że z naszym doświadczeniem gastronomicznym chcielibyśmy stworzyć miejsce, które ułatwi życie w mieście. Zależało nam na połączeniu karmienia ludzi z możliwością odreagowania po ciężkim dniu, stąd też nazwa Officyna. Jest to nawiązanie do staropolskiej nazwy oficyny, w której przygotowywane było jedzenie. Napisaliśmy ją jednak przez "off", co świadczy o tym, że wieczorami można się u nas także "zresetować". Duże znaczenie ma lokalizacja w parku biurowym, w pobliżu kampusu Uniwersytetu Gdańskiego, gdyż to właśnie z myślą o studentach i pracownikach biurowych tworzymy to miejsce - opowiada prezes Mariusz Zawadzki.
Wystrój wnętrza nawiązuje do południowej ulicy z Hiszpanii, Włoch i Francji.

- Chcieliśmy stworzyć przestrzeń zapraszającą do konsumpcji i odpoczynku. W tym właśnie kierunku podążała pani Aleksandra Stankevic-Diakun z pracowni Cubic Design, projektując wnętrza - opowiada Mariusz Zawadzki.
Całkowitego efektu wizualnego dopełniają prace artystyczne na ścianach nawiązujące do idei wnętrza.

- Na ścianach zaprezentowałem południowe uliczki miast, kamienice oraz życie mieszkańców przez pryzmat okiennic - mówi artysta Temps, autor prac.
Gości powitano lampką prosecco. Na tę okazję szef kuchni, Sławomir Gutowski, współtwórca projektu Officyna i jednocześnie właściciel Suavamente, stworzył specjalne menu bankietowe, skomponowane z myślą o wygodnej konsumpcji. Dania ciepłe i zimne, a także desery były serwowane w postaci szwedzkiego stołu. Goście mieli m.in. okazję spróbować mini burgerów, kaczki, szynek hiszpańskich i włoskich w różnych postaciach oraz ramenu. Wieczór umilił DJ One Two.

  • Joanna i Marek Lucyk, Patrycja Pawlak-Riahi
  • Damian Wleklak i Rafał Stępnowski
  • Sławek Gutowski z gośćmi
  • Mariusz Zawadzki z gośćmi
  • Firma Torus
  • Dawid Szczerba i Kuba Leszczyński
  • Officyna di Vinegre mieści się w Oliwie, w budynku Argon
  • Małgorzata i Tomasz Kaczmarek
  • Podczas otwarcia serwowane były przekąski
  • Goście mieli okazję obserwować proces przygotowywania serwowanych dań.
Na co dzień w Officynie będzie serwowanych pięć rodzajów menu: śniadaniowe, lunchowe, wieczorne, na wynos oraz cateringowe. Proponowane dania mają łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesną.

- Menu śniadaniowe to są zdecydowanie dania europejskie, opierające się na starannej selekcji chleba, jajkach w każdej postaci, ciekawej kompozycji serów oraz innych składników. Menu lunchowe bazuje na kuchni polskiej podanej w nowoczesnej formie, wzbogaconej o europejską i światową kuchnię - mówi Mariusz Zawadzki.
Menu śniadaniowe jest stałe, natomiast dobór 12 propozycji lunchu będzie się codziennie zmieniał.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (22)

  • Najlepsze bistro w mieście

    Byłem jadłem . Śniadania rewelacja , najlepsze w mieście . Lunche pyszne i tanie . Świetny wystrój , polecam

    • 19 9

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane