- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (65 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 4 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
Pięć pomysłów na smaczne i szybkie dania
Z powodu koronawirusa diametralnie zmieniło się nasze życie, także to towarzyskie. Nie spotykamy się ze znajomymi w pubie na piwo, nie idziemy zjeść kolacji na miasto. Więcej też gotujemy w domu. Przedstawiamy z tej okazji pięć pomysłów na szybkie i smaczne dania. Znajdziecie tu też przepisy, które polecają trójmiejscy szefowie kuchni.
Jedzenie na telefon w Trójmieście - aktualizacja na bieżąco
Gdańsk - jedzenie na wynos
Gdynia - jedzenie na wynos
Sopot - jedzenie na wynos
Pizza
Święto pizzy już za nami, ale kto powiedział, że nie możemy go zorganizować we własnym domu? Pizzę przygotować może każdy i mimo że pewnie będzie się różnić od tej, która wychodzi z pieca w pizzerii, to nadal może być bardzo smaczna.
Burgery
Burger w domowym wydaniu może być w bogatej wersji: dużo sera, ogórka, pomidora, cebuli i sosów. Tutaj w przygotowaniu nie ma żadnej sztuki, trzeba zadbać o odpowiednie wysmażenie kotleta, lekko podgrzać pieczywo i przygotować ulubione dodatki, również frytki. Jeśli jesteście wegetarianami, to alternatywą może być serowy kotlet lub np. z ciecierzycy czy fasoli. Dobrze sprawdzi się również hummus.
- Surfburgerowe motto jest proste: sercem dobrego burgera jest najlepszej jakości wołowina, którą wzbogacamy świeżymi warzywami, pieczywem i ulubionym sosem. Nie trzeba od razu wykupywać połowy sklepu dla wymyślnych kompozycji, bo w wielu przypadkach to zwykłe składniki są najsmaczniejsze. A z racji, że obecnie #surfujemynachacie, to domowy burger powinien składać się ze składników, które mamy pod ręką. Naszych autorskich sosów nie znajdziecie nigdzie, ale proponujemy prostotę: i tak majonez z ketchupem zrobi za sos, świeża sałata lodowa z cienką pokrojoną cebulką doda elementu chrupkości, 100 proc. wołowiny z serem (np. gouda, ementaler, carski, pleśniowy, podlaski, jaki tylko chcecie) zrobi za serce, pomidor, a na nim babciny, kiszony ogórek, który doda świeżości. Wszystko razem zamknięte w dobrej jakości bułce zrobi robotę - zapewnia Bartek Jakubiec z Surfburgera.
Jeśli spożywanie burgerów kojarzy wam się ze spotkaniami ze znajomymi, to zorganizujcie spotkanie online albo nawet wspólne gotowanie i każdy zaprezentuje pomysł na najlepszego burgera przez kamerkę telefonu lub komputera. Jeśli brakuje wam motywacji, to zawsze możecie zamówić burgera z jednej z trójmiejskich restauracji.
Risotto
W poradach dotyczących tego, co możemy gromadzić jako zapasy na kwarantannę, pojawia się m.in. ryż. Dobrze się go przechowuje i może być podstawą wielu prostych i smacznych dań. Jednym z nich jest risotto.
Z risotto jest trochę jak z pizzą: baza dla tego dania jest bardzo ważna, a potem możemy eksperymentować z dodatkami. Wersji potrawy może być nieskończenie wiele. Trzeba zrozumieć, jaką konsystencję powinno mieć samo risotto (bez dodatków). Jego przygotowanie w wersji podstawowej zajmuje ok. 20 minut.
Bazą jest odpowiedni ryż, najlepiej arborio lub carnaroli. Ugotowany powinien być al dente w środku, a miękki na zewnątrz. Musimy mieć gotowy również bulion (mięsny lub warzywny), masło, białe wino (opcjonalnie), cebulę, parmezan i ulubione dodatki, np. może to być kurczak, krewetki, cukinia lub grzyby. Tutaj panuje dowolność: wykorzystajcie to, co macie w swoich lodówkach.
Przepisem na danie z ryżu, tzw. arancini, podzieliła się z nami restauracja Aperitivo.
Jak zrobić risotto?
- ryż arborio 200 g
- 2 nitki szafranu (opcjonalnie szczypta kurkumy)
- 10 ml oliwy z oliwek
- 50 ml białego wina
- woda lub bulion do podlewania ryżu
- 50 g masła
- 50 g Grana Padano
- 1 kulka mozzarelli
- bułka tarta
- 2 jajka
- mąka pszenna
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy ryż. Mieszamy, obtaczając dokładnie każde ziarenko w oliwie. Podlewamy winem tak, aby delikatnie przykryć ryż. Często mieszamy. Po wchłonięciu wina dolewamy wodę/bulion również tak, aby ryż został nią przykryty warstwą ok. 1-2 cm. Dodajemy szafran lub kurkumę do zabarwienia. Powtarzamy dolewanie wody/bulionu do momentu, aż ryż osiągnie odpowiednią miękkość (w przeciwieństwie do risotto ryż musi być mocniej rozgotowany). Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz parmezan. Dosalamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej przetrzymać przez noc w lodówce). Z zimnego ryżu formujemy w rękach placek o średnicy około 8-10 cm. W środku placka kładziemy mozzarellę i delikatnie zawijamy brzegi placka tak, by powstała nam kulka. Gotowe kulki obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru.
Frytki
Z burgerami, ale i bez nich, najlepiej smakują frytki. Grube, chrupiące, z odrobiną soli i domowym sosem, mogą stanowić dodatek do dania, np. sałatki, ryby czy kawałka steka, jak i jako samodzielne danie lub przekąskę np. do wieczornego oglądania serialu.
Jak zrobić frytki?
Składniki:
1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany bintje, fontane lub innovator),
3 l tłuszczu wołowego (ewentualnie oleju roślinnego),
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na grube słupki, ok. 1 cm, myjemy i namaczamy w zimnej wodzie przez 15 min. Frytki wyciągamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie w dużym garnku rozgrzewany tłuszcz do temperatury 130 stopni C. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy partiami frytki i gotujemy przez 8 min., po czym wyciągamy frytki łyżką cedzakową i pozostawiamy do schłodzenia. W tym czasie podgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 stopni C i ponownie smażymy frytki partiami, tym razem przez ok. 2 min., aż się zarumienią. Usmażone frytki odsączamy na ręczniku papierowym, solimy i podajemy najlepiej z domowym majonezem.
Dietetyk radzi: to warto mieć w domu
Makaron
Makaron znajdziemy w każdej kuchni. Spaghetti, wstążki, nitki, tagliatelle, rurki - rodzajów makaronu mamy do wyboru tyle, co pomysłów na smaczne dania z nim w roli głównej. Makaron gotuje się zazwyczaj około 15 minut - to czas na przygotowanie prostego sosu i dodatków. Tak będzie, jeśli zdecydujecie się na przygotowanie najprostszego przepisu aglio e olio - spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem, bazylią i oczywiście parmezanem. Możemy dodać do niego np. krewetki lub kawałek łososia, jeśli mamy w domu.
Dłużej nam zejdzie, jeśli przygotowujemy makaron z mięsem, np. klasyczne spaghetti z sosem bolońskim lub lasagne. Innym znanym i bardzo popularnym przepisem jest carbonara - dowolny makaron z sosem śmietanowym, podsmażonym boczkiem i przyprawami. Jeśli nie macie czasu na gotowanie, to sos z łatwością zastąpi wam pesto zielone lub czerwone (kupujemy gotowe w słoiku lub robimy samodzielnie np. z bazylii lub suszonych pomidorów).
Jak zrobić spaghetti?
(przepis na jedną porcję)
- 100 g makaron spaghetti
- czosnek 2 ząbki
- 1 szt papryczki chili
- 10 g natki pietruszki
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól
- ser Grana Padano (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy makaron. Mieszamy co jakiś czas, aby makaron się nie skleił. W miedzyczasie na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Na zimną oliwę dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Powoli nagrzewamy oliwę, doprowadzając do smażenia dodatków. Należy uważać, by czosnek się nie zrumienił. Kiedy makaron będzie al dente, przekładamy go na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i wszystko energicznie mieszamy. Przekładamy na talerz. Opcjonalnie posypujemy startym serem Grana Padano.
Miejsca
Opinie (94) 8 zablokowanych
-
2020-03-23 15:11
carbonara to sos śmietanowy? Od kiedy? (9)
Ani grama śmietany ... pancetta, jajka, ser np. pecorino i tyle.
- 26 6
-
2020-03-23 19:40
Chciałeś napisać coś mądrego ale jak zawsze nie wyszło :) (2)
Dodajemy tylko żółtka a nie całe jajka... jak to mawiają dogadał kocioł garnkowi :)
- 7 0
-
2020-03-24 00:41
Czy napisałem całe jajka? Ostatnio jak sprawdzałem to zółtko jest częśćią JAJKA (1)
Czepianie się i**otyczne, równie dobrze można się przyczepić, że o makaronie nic nie napisałem, albo wodzie, żeby go ugotować ...
Co nie zmienia faktu, że można z całym jajkiem robić i świat się nie zawali, w przeciwieństwie do dodania śmietany, co czyni to zupełnie innym daniem.- 2 3
-
2020-03-24 09:26
Dodanie całego jajka we Włoskiej kuchni to kardynalny błąd
Także, pogrąża się Pan coraz bardziej :)
- 2 1
-
2020-03-24 07:19
Guanciale
jesli już tak na 100% włosko :)
- 1 0
-
2020-03-23 16:26
(3)
Ani grama śmietany to we Włoszech.
W Polsce nie kupisz takiego fajnego sera a jeżeli jest to kosztuje miliardy pieniędzy.- 3 3
-
2020-03-23 17:00
Co ty pitolisz pecorino jest dostępny kawałek 200 g kosztuje 20 zł wiec nie miliardy (2)
- 5 1
-
2020-03-23 17:47
Bardzo drogo (1)
Dlatego ja kupowałam we Włoszech, tam oryginalny parmigiano reggiano albo grana padano można było dostać w promocji za 10-12 EUR za kilo. To ser twardy więc może być w lodówce długi czas, ja cały czas mam kupiony 1.5 roku temu.
- 2 5
-
2020-03-23 19:29
pecorino do parmezanu porównujesz?
- 3 2
-
2020-03-23 19:26
Jakie jajka???
Człowieku... Same żółtka !!! Oj zgrozo....
- 7 1
-
2020-03-23 23:20
Jak zrobić pizzę bez drożdży
Których nigdzie nie można dostać?
- 4 2
-
2020-03-23 14:04
Frytki (tak jak chipsy) sa rakotworcze, bo ziemniaki pieczone pow 120 st wytracaja rakotworcze substancje (7)
- 8 23
-
2020-03-23 23:08
Jak wytracaja to chyba dobrze co?
:D
- 0 0
-
2020-03-23 20:40
Bzdura.
Jeżeli używa się oleju przeznaczonego do długotrwałego smażenia czyli np rzepakowego to nic się nie wytrąca.. A ziemniak jako jedno z niewielu warzyw nie traci wartości podczas obróbki termicznej.
Poczytaj najpierw zanim się wypowiesz.- 1 1
-
2020-03-23 17:47
Jedz surowe ziemniaki, będziesz zdrowszy.
- 8 0
-
2020-03-23 17:04
No to jak wytrącają substancje rakotwórczą to dobrze.
Czyli wszystkie rakotwórcze ziemniaki trzeba piec powyżej 120 st.
- 11 0
-
2020-03-23 14:07
(2)
Ja kompletnie zrezygnowałem z jedzenia mięsa i roślin. Wszystko ok, ogarniam dietę, tylko trochę schudłem.
- 11 2
-
2020-03-23 15:50
a co jesz? (1)
- 5 0
-
2020-03-23 16:44
Pije Amarenę z Biedronki
- 7 0
-
2020-03-23 13:56
Opinia wyróżniona
Pysznie to wszystko wygląda! (2)
- 11 6
-
2020-03-23 17:57
oprócz wege to tak (1)
- 1 4
-
2020-03-23 23:07
masz dokładnie tyle samo, po prostu rolnik mniej wyprodukuje
bo i tak nie sprzeda
- 1 0
-
2020-03-23 23:06
No "tragedia", trzeba trochę pogotować teraz w domu. Aż rady sa potrzebne :]
- 0 1
-
2020-03-23 20:46
A może tak coś mniej tuczącego?
Sałatka z kurczaka zamiast burgera itd...
- 2 2
-
2020-03-23 18:41
Macie jakies dobre przepisy z ryzu, makaronu lub kaszy. bo mam 15kg makaronu, 8kg kaszy i 5ryzu (1)
ew. cos z ziemniakow bo mam 30kg.
- 4 2
-
2020-03-23 19:36
np ryż z makaronem, wrzucasz ryż tak jedną szklankę, gotujesz około 5 min ciągle mieszając, solisz wrzucasz półpaczki makaronu (najlepiej spaghetti) i gotujesz kolejne 5 minut, odcedzasz i gotowe, przed podaniem polej oliwą czosnkową i wuala gotowe
- 2 0
-
2020-03-23 19:33
proste danie
1. miej szafran
- 5 2
-
2020-03-23 19:32
Pizza odpadda...
...- wykupili wszystkie drożdże.
A ten co napisał prawie tak jak w jakimś lokalu chyba nie jadł domowej samorobnej od podstaw.- 3 1
-
2020-03-23 15:23
BułoZapiekanka (1)
Bułka jaką kto lubi...szynka,kiełbasa lub parówka...plasterek sera,ogórki i papryka...przecinamy na pól do piekarnika lub grilla w mikro i w 5 min mamy pyszne BułoZapiekanki...polecam !
- 7 1
-
2020-03-23 19:31
ogórek na ciepło?
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.