Wiadomości

Pierogi jak u mamy na święta: One lepią

W One lepią zjemy: pierogi z mięsem, ruskie, twarogowe na słodko, z kaszą gryczaną czy tradycyjne świąteczne - z kapustą i grzybami. Do tego domowy rosół pełen aromatu oraz barszcz czerwony.
W One lepią zjemy: pierogi z mięsem, ruskie, twarogowe na słodko, z kaszą gryczaną czy tradycyjne świąteczne - z kapustą i grzybami. Do tego domowy rosół pełen aromatu oraz barszcz czerwony. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl

Pierogi, którymi od dziecka karmiła ich mama, postanowili robić też dla innych. Tak powstał lokal One lepią, który znajduje się w Galerii Madison. Znajdziemy tu kilka smacznych propozycji: ruskie, na słodko, wiejskie, z kapustą i grzybami czy z mięsem. Możemy je zamówić również na wynos i na święta, co w ferworze przygotowań może się okazać bezcenne.



Najpierw dla bliskich, później dla znajomych, pani Halina zawodowo lepi pierogi od paru lat. To ona, miłością do tego produktu, zaraziła całą rodzinę, a najbardziej córkę i zięcia, którzy postanowili założyć pierogarnię One lepią, która znajduje się w Food Zonie w Galerii Madison w Gdańsku. Ta prosta historia ma swój dalszy ciąg, który ma znaczenie dla tych, którzy zarówno na co dzień, jak i w święta, planują skosztować wyśmienitych pierogów.

- Zakładając swoją działalność wielu znajomych zadawało nam pytania, czy jesteśmy pewni, że nasza pierogarnia odniesie sukces na rynku. Oczywiście nigdy nie można być tego pewnym, ale postanowiliśmy spróbować. Sam kapitał nie wystarczy, by powstał dobry produkt - potrzebny jest smak i serce. Pierogi, którymi od dziecka karmiła nas mama, popchnęły nas do miejsca, w którym jesteśmy. Pomyśleliśmy: dlaczego nie podzielić się nimi z szerszym gronem osób? Lepiąc pierogi na oczach klientów, serwujemy nasze smaki dzieciństwa, do których każdy zawsze chętnie wraca - opowiada współwłaścicielka, Monika Uzdowska, która wraz z Adamem Spirewskim, prowadzi pierogarnię One lepią.
Żeby danie smakowało "jak u mamy", potrzebne są dwie rzeczy: umiejętności kulinarne i najlepszej jakości składniki. Do pierogów z One lepią wszystkie produkty pochodzą z własnych upraw lub od zaprzyjaźnionych producentów. Dlatego każdy z gości może mieć pewność, że wszystko, co zjada jest ekologiczne, świeże i pełnowartościowe.

- Na rynku gastronomicznym, wśród wysypu budek z kebabem czy restauracjami serwującymi dania włoskie, jesteśmy teraz również my. W naszym menu nie znajdziecie szerokiego wyboru, stawiamy na jakość naszych dań, a nie ilość. Możecie zjeść u nas pierogi z mięsem, ruskie, twarogowe na słodko, z kaszą gryczaną czy tradycyjne świąteczne - z kapustą i grzybami. Do tego domowy rosół pełen aromatu czy barszcz czerwony, który potrafi dopieścić każde podniebienie. Cieszymy się, kiedy możemy usłyszeć od naszych gości, że sprostaliśmy naszemu założeniu, i jest "smacznie, jak u mamy". Te wszystkie smaki możemy zabrać do swojego domu, bo oferujemy zarówno dania na wynos, jak również sprzedajemy pierogi na wagę w Markecie Regionalnym Żuławskie Smaki znajdującym się na parterze Galerii Madison - dodaje Monika Uzdowska.
Chyba nikt nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez pierogów. Przygotowanie ich w dużej ilości jest bardzo czasochłonne. Dlatego z myślą o wszystkich, którzy nie mają czasu, a chcą mieć pewność, że w święta ugoszczą swoich bliskich pysznymi smakołykami, One lepią mają ofertę pierogów na wynos. W tym okresie szczególnie polecane są pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz, który przygotowywany jest na swojskich burakach. Już od 1 grudnia przyjmowane są zamówienia na święta. Pierogi można odebrać wcześniej i zamrozić. Przed świętami je odgotowujemy albo odsmażamy i mamy smaczne pierogi, które nic nie tracą, ani w smaku ani w formie.

Pierogi sprzedawane są również na wagę w Markecie Regionalnym Żuławskie Smaki, który znajduje się na parterze Galerii Madison. Nazwa sklepu nie jest przypadkowa, bo Żuławskie Smaki, to inicjatywa zrzeszająca regionalnych producentów żywności. W sklepie, oprócz wspomnianych pierogów na wagę, znajdziemy kiszonki, buraczki, miody, przetwory owocowe, kajmak, a nawet ketchup czy regionalne piwa pochodzące z Browaru Gościszewo.

Zapisy na świąteczne pierogi już ruszyły.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

 

03

października

Święto Hal Targowych w Gdyni Gdynia, Hala Targowa

28

października

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Roztańczony introwertyk. Artur Rojek w Starym Maneżu
Rojek w Starym Maneżu

Kultura

Roztańczony introwertyk. Artur Rojek w Starym Maneżu
Rojek w Starym Maneżu
Galiony Gdyńskie rozdane
Galiony Gdyńskie rozdane