• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Piwna rewolucja w Trójmieście - jak się w niej odnaleźć?

rb
15 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Kultura picia piwa - to nie musi być pusty slogan. Kultura picia piwa - to nie musi być pusty slogan.

Przeróżne style, mnogość smaków i aromatów, a nowych cały czas przybywa. Jak odnaleźć się podczas piwnej rewolucji w Trójmieście zapytaliśmy trzech ekspertów. Wojciech Szlosowski doradza w sprawie browarów rzemieślniczych, Michał Saks poleca piwa z browarów restauracyjnych, a Dominik Stankiewicz radzi, jakie piwa wybrać ze sklepowych półek.



Dla tych, którzy chcą czegoś więcej niż piwa koncernowe

Jakie piwa pijesz najczęściej?

Michał Saks: Browary restauracyjne to dobry pomysł, aby zrobić pierwszy krok w kierunku piwa, które jest warzone z poszanowaniem prawideł rzemiosła. Żelazny kanon w takich miejscach to: pils, pszeniczne i ciemne. Osoby, które dotychczas piły piwa koncernowe, mogą na początek sięgnąć po pilsa.

Jest on zbliżony w profilu smakowym do piw produkcji koncernowej, ale kiedy warzony jest z dobrych składników i przy zachowaniu ważnych reguł, można poczuć dużą różnicę w smaku.

W Trójmieście mogę polecić pilsa z Brovarni Gdańsk zobacz na mapie Gdańska. Warto również wybrać się do Browaru Stary Maneż w Garnizonie zobacz na mapie Gdańska na German Pale Ale, czyli piwo jasne górnej fermentacji, z nowofalowymi odmianami niemieckiego chmielu.

Brovarnia Gdańsk. Brovarnia Gdańsk.
Wojciech Szlosowski: Osoby, które rozpoczynają przygodę z piwami z browarów rzemieślniczych powinny zdawać sobie sprawę z kilku rzeczy. Browary tego typu raczej nie produkują pilsów czy lagerów, choć zdarzają się odstępstwa od tego. W związku z tym, że skala produkcji jest mniejsza, stawiają na piwa bardziej wymagające, o złożonych smakach. Dzięki temu mają szansę, aby zaistnieć i pozostać na rynku.

Aby wprowadzić początkujących w piwny świat i zarazić pasją do nowofalowych piw, bardzo często polecałem piwo Pacific z browaru Artezan. To dość delikatne piwo, chmielone specyficznymi rodzajami chmieli, z aromatem cytrusów i z goryczką. Piwo nowofalowe, ale na tyle przystępne, że wykorzystywałem je do wprowadzania w świat piw, które chmielone są nowozelandzkimi, australijskimi czy amerykańskimi chmielami dającymi zapach oraz aromat cytrusów i owoców tropikalnych.

To właśnie style dające takie aromaty zapoczątkowały piwną rewolucję i są najbardziej popularnymi na rynku (m.in. IPA, APA, AIPA) Kolejną pozycją dobrą na początek były na przykład Dwa Smoki z Pracowni Piwa, piwo w stylu American Wheat.

Dominik Stankiewicz: Sytuacja jest trochę podobna do tej z przełomu wieku, gdy zaczynałem swoją piwną przygodę i wszystko inne niż eurolagery było rarytasem. Po znakomite piwa z Ciechana: Miodowe, Wyborne, Rycerza z Gościszewa, tudzież kolejne pomysły Sławka Pahlke z Browaru Amber ustawiały się kolejki. Tak jest i dzisiaj, wszyscy chcą czegoś innego, lepszego, czegoś, co ma smak i aromat, a nie tylko doznania alkoholowe.

Tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z piwem niekoncernowym, Dominik Stankiewicz poleca m.in. piwa z browarów Ciechan, Fortuna, Kormoran czy Racibórz. Tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z piwem niekoncernowym, Dominik Stankiewicz poleca m.in. piwa z browarów Ciechan, Fortuna, Kormoran czy Racibórz.
Na początku drogi piwnym odkrywcom polecam ofertę browarów regionalnych takich jak na przykład: Ciechan, Kormoran, Fortuna, Racibórz. Browary te warzą swoje piwa z naturalnych składników w oparciu o wieloletnie doświadczenie poparte medalami na licznych konkursach. Dodatkowym atutem może być lokalny patriotyzm, gdzie prym wiodą piwa z Browaru Amber i Browaru Gościszewo.

Dla tych, którzy znają już smak wielu piw, ale próbują dalej

Michał Saks: Polecam śledzić profile browarów restauracyjnych w mediach społecznościowych. To dobra metoda polowania na piwa sezonowe. W Brovarni warzone jest na przykład ciekawe piwo dyniowe. Z szerokiego piwnego portfolio słynie Barbados, czyli Browar Lubrow zobacz na mapie Gdańska, a Browar Piwna zobacz na mapie Gdańska znany jest z piw specjalnych. Z kolei w Gdyni warto odwiedzić Browar Port Gdynia zobacz na mapie Gdyni.

Przeczytaj również: Testy browarów restauracyjnych w Trójmieście

Wojciech Szlosowski: Obecnie na polskim rynku mamy już całkiem sporo browarów kontraktowych, parę rzemieślniczych i trudno by je tu wszystkie wymieniać. Proponują one bardzo szeroki wachlarz swoich produktów, często w bardzo dobrej jakości. Warto jednak wspomnieć o prekursorach piwnej rewolucji w Polsce. To Browar Pinta i AleBrowar (oba kontraktowe, choć już niedługo, gdyż obie marki zapowiedziały otwarcie własnych browarów). Mają szeroką paletę produktów o bardzo dobrej jakości, z której każdy pasjonat piwa wybierze coś dla siebie.

Krany z piwami AleBrowaru w gdyńskim pubie. Krany z piwami AleBrowaru w gdyńskim pubie.
Ci, którzy w swoim życiu niejedno już piwo posmakowali, ale chcą dalej eksperymentować, mają w Trójmieście spory wybór. Od piw słodkawych, przez słonawe, gorzkie, bardziej palone czy też kwaśne. Można w piwach przebierać i próbować.

Dominik Stankiewicz: Tutaj do głosu dochodzą zagraniczne chmiele, zwłaszcza amerykańskie, oraz różne dodatki dodawane coraz śmielej do piwa przez browary rzemieślnicze. Idealnym przykładem nowofalowego piwowarstwa jest Browar Pinta, który zapoczątkował piwną rewolucję w Polsce piwem Atak Chmielu. Ich kolejne piwa pozwolą przejść przez wszystkie piwne style w piwowarstwie, a nawet poeksperymentować.

Piwo Pinta Imperator Bałtycki zostało w ubiegłym roku ogłoszone najlepszym Porterem Bałtyckim na świecie (wg RateBeer). Lokalnie: AleBrowar, który warzy swoje piwa w Gościszewie, Browar Spółdzielczy z Pucka oraz kontraktowe browary - Baba Jaga i Hopkins zobacz na mapie Gdyni.

Dla doświadczonych piwoszy, którzy pragną nietypowych doznań smakowych

Browar Miejski Sopot. Browar Miejski Sopot.
Michał Saks: Piwa z browarów restauracyjnych skierowane są przede wszystkim do dwóch pierwszych grup. Dlatego osoby wtajemniczone, spragnione bardzo silnych smakowych wrażeń, powinny moim zdaniem szukać ich już gdzie indziej.

Na przykład w lokalach, które mogą sobie pozwolić na ściągnięcie wyjątkowej beczki specjalnie dla pasjonatów czy na piwnych festiwalach. Choć są też wyjątki od reguły. Na przykład piwo Cherry Lady z Browaru Miejskiego Sopot zobacz na mapie Sopotu, fermentowane w stylu belgijskich kwaśnych piw z dodatkiem wiśni.

Dominik Stankiewicz: Tej grupie klientów polecam piwa cięższe, mocniejsze typu RIS, Barley Wine, często leżakowane przez wiele tygodni w beczkach po whisky, brandy czy winie.

Dodatkowo piwa sezonowe warzone tylko w danym okresie, jak na przykład piwa z dodatkiem dyni czy niemieckie wędzone piwa z Schlenkerli - Urbock, Eiche czy Fastenbier, czy po wrześniowych zbiorach chmielu, piwa chmielone świeżą szyszką. Oczywiście piwa jubileuszowe - jak Porter Cieszyński na 170-lecie browaru, czy piwa kolekcjonerskie, a także wyjątkowe Utopias z amerykańskiego browaru Samuel Adams.

Utopias z amerykańskiego browaru Samuel Adams.


Utopias z amerykańskiego browaru Samuel Adams.
Wojciech Szlosowski: Poszukując coraz to nowych smaków doświadczone osoby trafiają do lokali, które nie tylko proponują ofertę krajową, ale również sięgają po kultowe, zagraniczne "krafty" takie jak De Molen z Holandii, Mikkeller z Danii czy Nogne z Norwegii. Do takich miejsc należy z pewnością gdańska Pułapka zobacz na mapie Gdańska czy Lawendowa 8 zobacz na mapie Gdańska. Niebawem szykuje się też niemała gratka dla wszystkich miłośników nowych piwnych wrażeń.

Powstający koło dworca w Gdańsku browar PG4 zobacz na mapie Gdańska uwarzy piwo jopejskie na podstawie odzyskanych receptur. Niegdyś gdańska specjalność może stać się prawdziwym hitem nie tylko w regionie i Polsce, ale również w Europie i na świecie.

  • Na festiwalach piwnych browary oferują to, co mają najlepszego, a do tego próbują zaskoczyć gości nowościami. Jedną z takich imprez jest Hevelka.
  • Na festiwalach piwnych browary oferują to, co mają najlepszego, a do tego próbują zaskoczyć gości nowościami. Jedną z takich imprez jest Hevelka.
  • Na festiwalach piwnych browary oferują to, co mają najlepszego, a do tego próbują zaskoczyć gości nowościami. Jedną z takich imprez jest Hevelka.
  • Hevelka to festiwal piw rzemieślniczych i regionalnych.
Na piwnym szlaku prawdziwych pasjonatów na pewno nie może zabraknąć wizyty na piwnych festiwalach, gdzie większość browarów przywozi to, co ma najlepszego i zaskakuje nowościami przygotowywanymi specjalnie na tę okazję. Festiwale tego typu odbywają się już w wielu miejscach w Polsce, ale warto tu wymienić chociażby Warszawski Festiwal Piwa, Beer Geek Madness, czy nasz regionalny festiwal Hevelka.

Jednak tym, którzy cały czas świadomie poszukują, radziłbym nie ograniczać się do tego, co można kupić. Warto również smakować piw, które wychodzą spod rąk domowych piwowarów. Nie można ich nabyć, bo domowi piwowarzy nie sprzedają. Próbować można za to podczas pokazów warzenia czy też np. w czasie Piwowar Battle - bitew piwnych.

Smakowanie piwa od domowych piwowarów to przedostatni etap, ponieważ część osób zafascynowana piwami rzemieślniczymi łapie bakcyla i sama zaczyna warzyć piwo. W tym momencie sami decydują o smaku napoju, jakich chmieli czy dodatków użyją. Granicą jest tu już wyłącznie wyobraźnia.

Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Piwowar i miodosytnik z tytułem mistrza Świata z 2010 roku, certyfikowany sędzia konkursów piw, współzałożyciel i piwowar AleBrowaru. Przygodę z piwem zaczynał jako piwowar domowy, obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uznanych piwowarów na polskiej scenie piwa rzemieślniczego.

Wojeciech Szlosowski - znawca i pasjonat piwa. Od paru lat związany z trójmiejskim środowiskiem piwa kraftowego. Wieloletni menedżer kultowego multitapu Degustatornia w Gdańsku. Pomysłodawca i organizator konkursu piwowarów domowych - Piwowar Battle, oraz jedynego w Polsce maratonu piwnego Chmielaton. Pomysłodawca i współtwórca browaru Chmielogród. Obecnie menedżer powstającego browaru PG4.

Dominik Stankiewicz - znawca piw, absolwent krakowskiej Akademii Górniczo-Hutniczej, który pod koniec lat 90. zamienił południe Polski na północ. Pracuje w Stanbudzie - firmie zajmującej się dystrybucją piw niszowych, rzemieślniczych i regionalnych, do której należy sklep Smak w Gdańsku. Jak podaje, firma wyprzedziła swoją epokę, ponieważ rozpoczęła działalność związaną z dystrybucją piw regionalnych na długo przed wybuchem w Polsce piwnej rewolucji. W 2006 r. sklep Smak otrzymał natomiast tytuł najlepszego sklepu w plebiscycie forum internetowego browar.biz
rb

Miejsca

Opinie (283) 3 zablokowane

  • Lanos, biedronka, LCD na raty i Harnaś (6)

    - znajdź części wspólne. Niestety Polacy zamiast jakosci wybierają cene stad koszmarki i gust na poziomie Tyskiego, Harnasia czy Żubra. Wychodzenie z założenia ze Dacia Logan to tez samochod a schabowy i kiszona kapusta wyszukane i solidne danie ma swoje odzwierciedlenie w roznych dziedzinach zycia, od wyboru populistów z pisu do władzy przez akceptację smaku piwa za 2,5zl z dyskonta az po zaściankowy styl zycia

    • 24 37

    • Bardzo celny post (1)

      Sądząc po ocenach - zabolał :)

      Dodam jednak poprawkę, że gust nie zależy od kasy. Masa jełopów, których stać na nowe BMW, wybiera czteropaczek Tyskego zamiast 1-2 dobrych piw.

      • 15 4

      • bo oni chcą się nachlać a nie kosztować

        • 10 0

    • No bo część ludzi pije, zeby w głowie zaszumiało. Więc cena jest decydująca, a częśc po prostu lubi smak zwykłego koncerniaka. Zamiast narzekac, na tych co piją koncerniaki, lepiej cieszymy, sie, ze sa na rynku nie tylko koncerniaki, ale i lokalne piwa, piwa z małych browarów. Dla każdego coś miłego.

      • 14 0

    • Bo Polska to biedny kraj.

      • 8 2

    • 10/10

      10/10! trafiłeś w sedno!

      • 3 5

    • ja lubie specjala

      a zarabiam chyba okej. I co najlepsze, w sklepie obok specek jest po 1,89 za butelke :)

      • 2 0

  • Nie chodzi mi tutaj o lokowanie produktu (3)

    Takie poważne pytanie.W którym piwie ze średniej półki piana po na laniu do szklanki utrzymuje się dłużej niż 10 sekund?Jestem zwykły człowiek i dawno się z takim zjawiskiem nie spotkałem?

    • 10 2

    • spróbuj koźlakopszenicznego ambera (jeżeli jeszcze gdzieś jest, bo to było piwo limitowane wypuszczone przed wakacjami), ale uprzedzam o skutkach uboczych: wyszczasz chyba więcej niż wypiłeś. Poza tym całkiem przyjemne piwko

      • 4 0

    • Lwówek "Jankes"!

      albo "Belg":)

      • 3 0

    • Guiness z puszki ;)

      • 3 0

  • polecam kazdemu robic samemu piwka w domu, wychodzi 2zl za butelke i smak jak te piwa za 10-15zl (2)

    • 4 1

    • podaj nazwę lub lokalizację jakiegoś dobrego sklepu z aparaturą (1)

      • 0 0

      • Nomart i Esencjesmaku w Trójmieście. Poza tym od groma w internecie

        • 1 0

  • być jak Diogenes z kadzi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • 1 1

  • Polecam sklep z piwem na Burzynskiego

    Polecam sklep na Burzyskiego duży wybór, ceny przyzwoite, obsługa znająca sie na rzeczy. Zdrowko.

    • 2 1

  • 12 zeta pół litra piwa ??? (7)

    Chyba żartują ale lansik facetów z brodami jest, toż teraz każda laska poleci na takiego nadzianego twardziela.....ciekawe jak smakuje takie piwo po godzinnym siedzeniu przy jednym kufelku bo na drugi nie stać

    • 26 7

    • sie żyje

      • 3 1

    • (5)

      Ja kiedtyś kupiłam belgijskie 0,3l za 16zl w sklepie, a nie w knajpie. Nie warto.

      • 4 2

      • Rada anonimowego internauty, który nawet nazwy piwa nie pamięta ale twierdzi, że nie warto. Bardzo cenne. (4)

        • 8 2

        • nie wypije drugiego bo mu rurki jaja i pecherz sciskaja, nie da rady....

          • 2 0

        • (2)

          Nie pamiętam, bo to było z 6 lat temu. Ty pamietasz wszystkie nazwy piwa, wina lub herbaty z jakimi się spotykasz?

          • 2 0

          • Oczywiscie, ze nie pamietam. I to jest jeden z powodow dla ktorego nie napisze "nie warto". (1)

            • 1 0

            • No bo nie warto. Smakowało jak piwa po 5-6zł. za butelke.

              • 1 1

  • Amerykańskie piwo?! (7)

    Amerykanie mają takie same tradycje w warzeniu piwa jak Polacy w podboju kosmosu :))) Jak w Polsce plebs opijał się piwem to w Ameryce tylko Indianie z dzidami po prerii biegali!

    • 22 21

    • A gdy Amerykanie warzyli dobre piwko, to Polacy spuszczali sie nad Tyskim i EB (4)

      • 8 4

      • podaj te dobre piwa,mieszkałem sporo lat,piwo jak i żarcie to pomyłka (3)

        • 3 4

        • Poczytaj chociażby o Portland i liczbie browarów tam istniejących.

          Myslisz, że przeciętny Polak wie, że w Polsce dobre wędliny się produkuje jedząc ciągle papier z biedronki? To, że z dobrym piwem się nie zetknąłeś o niczym nie świadczy.

          • 4 2

        • haha dobre...

          lite i bud smacznego

          • 2 1

        • Jeśli amerykańskie piwo kojarzy Ci się jedynie z Millerem i Budweiserem, to trudno. Wiesz jeszcze niewiele.

          Ale przeciętnemu Polakowi też piwo kojarzy się z Żubrem, Tyszczakiem, czy innym mocznikiem służącym wyłącznie do nastukania się.

          • 4 2

    • (1)

      Nie pomyslales, ze Ameryke tworza glownie potomkowie anglosasow i innych europejczykow z wielowiekowa tradycja warzenia piwa?

      • 6 1

      • Mało wiesz.

        Stanu maja najwiecej browarów i produkują ogromna ilość surowców. A koncerny są wszędzie właśnie dla takich misiów jak tu obecni

        • 5 0

  • (13)

    POlszewicy zlikwidowali browar w Gdańsku.
    Ale stare już nie wróci,Polacy odzyskali władzę.
    Chwała Wielkiej Polsce.

    • 23 37

    • (7)

      Kretynie, komuchy pisowskie z prezesem na czele swojego czasu wydały opinie o internautami i piwoszach! Na pohybel pisiorom!

      • 13 8

      • (6)

        Następny inteligent z PO i KODu który potrafi tylko ubliżyć.
        I Tobie życzę spokojnej nocy.

        • 4 11

        • (1)

          No wiekszych idiotow nieogarnietych jak z pissu to nie znajdziesz w calej Europie. Bredza cos o widelcach,klamia,przeinaczaja fakty i bredza...jedna wielka pisowska brednia.

          • 11 4

          • Antoni ma Francuzów na widelcu, niedługo oni będą kupować nasze śmigłowce

            • 2 0

        • (3)

          Teraz jest wiecej browarow w Gdansku niz kiedys. Jesli chodzi o ogrom Polski spojrz na mape;)

          • 3 5

          • Bzdura, ile tych browarow w Gdańsku teraz mamy ? (2)

            Kiedyś na samej ulicy Piwnej ( Jopengasse ) było kilka browarów. A w średniowieczu na nasłonecznionych stokach Zaroślaka rozwijano hodowlę winorośli, Biskupia Górka była jednym z największych konkurencyjnych ośrodków
            wobec gdańskiego rzemiosła. Właśnie tam oraz na okolicznym Chełmie i oruńskich Starych Szkotach w latach 90 XVII wieku działało ponad 70 browarów. Dodatkowo w rejonie Zaroślaka, Piaskowni prężnie rozwijało się rzemiosło skórnicze, garncarskie.

            • 4 0

            • (1)

              Najbardziej piwną ulicą była ... Ogarna

              • 2 0

              • W roku 1416 najwięcej, bo aż siedemdziesięciu trzech browarników, mieszkało przy Hundegasse, czyli obecnej ul. Ogarnej. W XVI wieku członkami cechu było 150 browarników, w połowie XVII już zaledwie 54. W 1621 roku gdańska Rada Miejska przygotowała spis upadłych zakładów piwowarskich. Okazało się, że w ostatnich latach zbankrutowały aż 34 browary. Jednym z wyjątków w tych kryzysowych czasach był browar Jana Heweliusza. Astronom był browarnikiem z dziada pradziada. Już w połowie XVI w. Heweliusze byli właścicielami 12 browarów, w tym największego w mieście, na u. Korzennej.

                • 1 0

    • (2)

      Data zamkniecia Gdańskich Zakładów Piwowarskich...2001r. No ale pisowski oszolom,milosnik onru i innego robactwa bredzi cos o po. AWS kmiocie byl wtedy u wladzy.

      • 14 4

      • Trochę racji niestety ma. Przed 2001r. Platformy jeszcze nie było (powstała w styczniu).

        A gdy powstała, to wielu jej pierwszych członków było z AWS albo z ich listy zostali wybrani jako radni - patrz P. Adamowicz.

        • 6 3

      • Browar w Gdańsku był handlowany przez mocarzy z WSI.
        Stał się jedną z struktur Elbrewery czyli spółki pewnego gostka z Australii, który tamże skroił dużą kasę i ją w Polsce za przyzwoleniem służb zwyczajnie przepierał. Koniec końców, parasol się nad nim zamknął a listy gończe były coraz bardziej natarczywe, więc przymuszono go do odsprzedaży całości w tym browaru gdańśkiego, kompanii Heineken a ta nie zamierzała utrzymywac konkurencji.
        Jeśli ktoś chciałby poszukać głębiej, to zdziwiłby się np walką Adamowicza o ... utrzymanie browaru, szczególnie gdy jego pełnomocnikiem był człowiek, który wcześniej ten browar opylił.

        • 1 0

    • O, troll znów aktywny

      • 3 1

    • Chałwa!

      • 4 1

  • (1)

    Czy w Browarni Port Gdynia dalej wali moczem w toalecie, a obsługa jest niemiła?

    • 22 1

    • obsluga pracuje za kare, tragedia..

      • 9 0

  • Lamer, Sr*mer, K*tasamer, same piwerka dla lamusów (2)

    A po dobre trzeba się schylić ;)

    A na serio - masa egzotyki w ofercie browarów, a dobrego pilsa i lagera, takiego normalnego, ale 100% uczciwego i solidnego, nie ma komu uwarzyć. Gościszewo też zeszło na psy, a takie dobre Naturalne kiedyś mieli. Rybak to popłuczyny.

    • 16 2

    • Nie no Dzik najlepszy!!!!

      ale z puchy, nie z butli, bo to i tak bez różnicy

      • 4 1

    • Spróbuj bytowską Marynkę. Lekka dziewiątka, daję trochę rady.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane