• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Piwna rewolucja w Trójmieście - jak się w niej odnaleźć?

rb
15 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Kultura picia piwa - to nie musi być pusty slogan. Kultura picia piwa - to nie musi być pusty slogan.

Przeróżne style, mnogość smaków i aromatów, a nowych cały czas przybywa. Jak odnaleźć się podczas piwnej rewolucji w Trójmieście zapytaliśmy trzech ekspertów. Wojciech Szlosowski doradza w sprawie browarów rzemieślniczych, Michał Saks poleca piwa z browarów restauracyjnych, a Dominik Stankiewicz radzi, jakie piwa wybrać ze sklepowych półek.



Dla tych, którzy chcą czegoś więcej niż piwa koncernowe

Jakie piwa pijesz najczęściej?

Michał Saks: Browary restauracyjne to dobry pomysł, aby zrobić pierwszy krok w kierunku piwa, które jest warzone z poszanowaniem prawideł rzemiosła. Żelazny kanon w takich miejscach to: pils, pszeniczne i ciemne. Osoby, które dotychczas piły piwa koncernowe, mogą na początek sięgnąć po pilsa.

Jest on zbliżony w profilu smakowym do piw produkcji koncernowej, ale kiedy warzony jest z dobrych składników i przy zachowaniu ważnych reguł, można poczuć dużą różnicę w smaku.

W Trójmieście mogę polecić pilsa z Brovarni Gdańsk zobacz na mapie Gdańska. Warto również wybrać się do Browaru Stary Maneż w Garnizonie zobacz na mapie Gdańska na German Pale Ale, czyli piwo jasne górnej fermentacji, z nowofalowymi odmianami niemieckiego chmielu.

Brovarnia Gdańsk. Brovarnia Gdańsk.
Wojciech Szlosowski: Osoby, które rozpoczynają przygodę z piwami z browarów rzemieślniczych powinny zdawać sobie sprawę z kilku rzeczy. Browary tego typu raczej nie produkują pilsów czy lagerów, choć zdarzają się odstępstwa od tego. W związku z tym, że skala produkcji jest mniejsza, stawiają na piwa bardziej wymagające, o złożonych smakach. Dzięki temu mają szansę, aby zaistnieć i pozostać na rynku.

Aby wprowadzić początkujących w piwny świat i zarazić pasją do nowofalowych piw, bardzo często polecałem piwo Pacific z browaru Artezan. To dość delikatne piwo, chmielone specyficznymi rodzajami chmieli, z aromatem cytrusów i z goryczką. Piwo nowofalowe, ale na tyle przystępne, że wykorzystywałem je do wprowadzania w świat piw, które chmielone są nowozelandzkimi, australijskimi czy amerykańskimi chmielami dającymi zapach oraz aromat cytrusów i owoców tropikalnych.

To właśnie style dające takie aromaty zapoczątkowały piwną rewolucję i są najbardziej popularnymi na rynku (m.in. IPA, APA, AIPA) Kolejną pozycją dobrą na początek były na przykład Dwa Smoki z Pracowni Piwa, piwo w stylu American Wheat.

Dominik Stankiewicz: Sytuacja jest trochę podobna do tej z przełomu wieku, gdy zaczynałem swoją piwną przygodę i wszystko inne niż eurolagery było rarytasem. Po znakomite piwa z Ciechana: Miodowe, Wyborne, Rycerza z Gościszewa, tudzież kolejne pomysły Sławka Pahlke z Browaru Amber ustawiały się kolejki. Tak jest i dzisiaj, wszyscy chcą czegoś innego, lepszego, czegoś, co ma smak i aromat, a nie tylko doznania alkoholowe.

Tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z piwem niekoncernowym, Dominik Stankiewicz poleca m.in. piwa z browarów Ciechan, Fortuna, Kormoran czy Racibórz. Tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z piwem niekoncernowym, Dominik Stankiewicz poleca m.in. piwa z browarów Ciechan, Fortuna, Kormoran czy Racibórz.
Na początku drogi piwnym odkrywcom polecam ofertę browarów regionalnych takich jak na przykład: Ciechan, Kormoran, Fortuna, Racibórz. Browary te warzą swoje piwa z naturalnych składników w oparciu o wieloletnie doświadczenie poparte medalami na licznych konkursach. Dodatkowym atutem może być lokalny patriotyzm, gdzie prym wiodą piwa z Browaru Amber i Browaru Gościszewo.

Dla tych, którzy znają już smak wielu piw, ale próbują dalej

Michał Saks: Polecam śledzić profile browarów restauracyjnych w mediach społecznościowych. To dobra metoda polowania na piwa sezonowe. W Brovarni warzone jest na przykład ciekawe piwo dyniowe. Z szerokiego piwnego portfolio słynie Barbados, czyli Browar Lubrow zobacz na mapie Gdańska, a Browar Piwna zobacz na mapie Gdańska znany jest z piw specjalnych. Z kolei w Gdyni warto odwiedzić Browar Port Gdynia zobacz na mapie Gdyni.

Przeczytaj również: Testy browarów restauracyjnych w Trójmieście

Wojciech Szlosowski: Obecnie na polskim rynku mamy już całkiem sporo browarów kontraktowych, parę rzemieślniczych i trudno by je tu wszystkie wymieniać. Proponują one bardzo szeroki wachlarz swoich produktów, często w bardzo dobrej jakości. Warto jednak wspomnieć o prekursorach piwnej rewolucji w Polsce. To Browar Pinta i AleBrowar (oba kontraktowe, choć już niedługo, gdyż obie marki zapowiedziały otwarcie własnych browarów). Mają szeroką paletę produktów o bardzo dobrej jakości, z której każdy pasjonat piwa wybierze coś dla siebie.

Krany z piwami AleBrowaru w gdyńskim pubie. Krany z piwami AleBrowaru w gdyńskim pubie.
Ci, którzy w swoim życiu niejedno już piwo posmakowali, ale chcą dalej eksperymentować, mają w Trójmieście spory wybór. Od piw słodkawych, przez słonawe, gorzkie, bardziej palone czy też kwaśne. Można w piwach przebierać i próbować.

Dominik Stankiewicz: Tutaj do głosu dochodzą zagraniczne chmiele, zwłaszcza amerykańskie, oraz różne dodatki dodawane coraz śmielej do piwa przez browary rzemieślnicze. Idealnym przykładem nowofalowego piwowarstwa jest Browar Pinta, który zapoczątkował piwną rewolucję w Polsce piwem Atak Chmielu. Ich kolejne piwa pozwolą przejść przez wszystkie piwne style w piwowarstwie, a nawet poeksperymentować.

Piwo Pinta Imperator Bałtycki zostało w ubiegłym roku ogłoszone najlepszym Porterem Bałtyckim na świecie (wg RateBeer). Lokalnie: AleBrowar, który warzy swoje piwa w Gościszewie, Browar Spółdzielczy z Pucka oraz kontraktowe browary - Baba Jaga i Hopkins zobacz na mapie Gdyni.

Dla doświadczonych piwoszy, którzy pragną nietypowych doznań smakowych

Browar Miejski Sopot. Browar Miejski Sopot.
Michał Saks: Piwa z browarów restauracyjnych skierowane są przede wszystkim do dwóch pierwszych grup. Dlatego osoby wtajemniczone, spragnione bardzo silnych smakowych wrażeń, powinny moim zdaniem szukać ich już gdzie indziej.

Na przykład w lokalach, które mogą sobie pozwolić na ściągnięcie wyjątkowej beczki specjalnie dla pasjonatów czy na piwnych festiwalach. Choć są też wyjątki od reguły. Na przykład piwo Cherry Lady z Browaru Miejskiego Sopot zobacz na mapie Sopotu, fermentowane w stylu belgijskich kwaśnych piw z dodatkiem wiśni.

Dominik Stankiewicz: Tej grupie klientów polecam piwa cięższe, mocniejsze typu RIS, Barley Wine, często leżakowane przez wiele tygodni w beczkach po whisky, brandy czy winie.

Dodatkowo piwa sezonowe warzone tylko w danym okresie, jak na przykład piwa z dodatkiem dyni czy niemieckie wędzone piwa z Schlenkerli - Urbock, Eiche czy Fastenbier, czy po wrześniowych zbiorach chmielu, piwa chmielone świeżą szyszką. Oczywiście piwa jubileuszowe - jak Porter Cieszyński na 170-lecie browaru, czy piwa kolekcjonerskie, a także wyjątkowe Utopias z amerykańskiego browaru Samuel Adams.

Utopias z amerykańskiego browaru Samuel Adams.


Utopias z amerykańskiego browaru Samuel Adams.
Wojciech Szlosowski: Poszukując coraz to nowych smaków doświadczone osoby trafiają do lokali, które nie tylko proponują ofertę krajową, ale również sięgają po kultowe, zagraniczne "krafty" takie jak De Molen z Holandii, Mikkeller z Danii czy Nogne z Norwegii. Do takich miejsc należy z pewnością gdańska Pułapka zobacz na mapie Gdańska czy Lawendowa 8 zobacz na mapie Gdańska. Niebawem szykuje się też niemała gratka dla wszystkich miłośników nowych piwnych wrażeń.

Powstający koło dworca w Gdańsku browar PG4 zobacz na mapie Gdańska uwarzy piwo jopejskie na podstawie odzyskanych receptur. Niegdyś gdańska specjalność może stać się prawdziwym hitem nie tylko w regionie i Polsce, ale również w Europie i na świecie.

  • Na festiwalach piwnych browary oferują to, co mają najlepszego, a do tego próbują zaskoczyć gości nowościami. Jedną z takich imprez jest Hevelka.
  • Na festiwalach piwnych browary oferują to, co mają najlepszego, a do tego próbują zaskoczyć gości nowościami. Jedną z takich imprez jest Hevelka.
  • Na festiwalach piwnych browary oferują to, co mają najlepszego, a do tego próbują zaskoczyć gości nowościami. Jedną z takich imprez jest Hevelka.
  • Hevelka to festiwal piw rzemieślniczych i regionalnych.
Na piwnym szlaku prawdziwych pasjonatów na pewno nie może zabraknąć wizyty na piwnych festiwalach, gdzie większość browarów przywozi to, co ma najlepszego i zaskakuje nowościami przygotowywanymi specjalnie na tę okazję. Festiwale tego typu odbywają się już w wielu miejscach w Polsce, ale warto tu wymienić chociażby Warszawski Festiwal Piwa, Beer Geek Madness, czy nasz regionalny festiwal Hevelka.

Jednak tym, którzy cały czas świadomie poszukują, radziłbym nie ograniczać się do tego, co można kupić. Warto również smakować piw, które wychodzą spod rąk domowych piwowarów. Nie można ich nabyć, bo domowi piwowarzy nie sprzedają. Próbować można za to podczas pokazów warzenia czy też np. w czasie Piwowar Battle - bitew piwnych.

Smakowanie piwa od domowych piwowarów to przedostatni etap, ponieważ część osób zafascynowana piwami rzemieślniczymi łapie bakcyla i sama zaczyna warzyć piwo. W tym momencie sami decydują o smaku napoju, jakich chmieli czy dodatków użyją. Granicą jest tu już wyłącznie wyobraźnia.

Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Piwowar i miodosytnik z tytułem mistrza Świata z 2010 roku, certyfikowany sędzia konkursów piw, współzałożyciel i piwowar AleBrowaru. Przygodę z piwem zaczynał jako piwowar domowy, obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uznanych piwowarów na polskiej scenie piwa rzemieślniczego.

Wojeciech Szlosowski - znawca i pasjonat piwa. Od paru lat związany z trójmiejskim środowiskiem piwa kraftowego. Wieloletni menedżer kultowego multitapu Degustatornia w Gdańsku. Pomysłodawca i organizator konkursu piwowarów domowych - Piwowar Battle, oraz jedynego w Polsce maratonu piwnego Chmielaton. Pomysłodawca i współtwórca browaru Chmielogród. Obecnie menedżer powstającego browaru PG4.

Dominik Stankiewicz - znawca piw, absolwent krakowskiej Akademii Górniczo-Hutniczej, który pod koniec lat 90. zamienił południe Polski na północ. Pracuje w Stanbudzie - firmie zajmującej się dystrybucją piw niszowych, rzemieślniczych i regionalnych, do której należy sklep Smak w Gdańsku. Jak podaje, firma wyprzedziła swoją epokę, ponieważ rozpoczęła działalność związaną z dystrybucją piw regionalnych na długo przed wybuchem w Polsce piwnej rewolucji. W 2006 r. sklep Smak otrzymał natomiast tytuł najlepszego sklepu w plebiscycie forum internetowego browar.biz
rb

Miejsca

Opinie (283) 3 zablokowane

  • (2)

    Ja oczywiście szanuję ludzi, co lubią eksperymentować z piwami niszowymi, ale też nie wiem czemu tacy gardzą ludźmi, którzy chcą po prostu napic się piwa, nie wnikając w bukiet smakowy? Fakt, że Haranasia nie da sie wypić,ale juz Warkę czy Perłe, szczególnie w lecie czy przy pracy w ogródku jak najbardziej.
    PS. Co myślicie o Bytowie? Dla mnie to piwo ma aromat posmak świńskiej skóry. Mnie odrzuca.

    • 16 4

    • Bo ludzie w tym kraju lubią gardzić innymi. To nie ma nic wspólnego z piwem. Tacy jesteśmy. (1)

      Naprawdę tego nie dostrzegasz? Wystarczy poczytać komentarze na tym portalu. Pod tym artykułem o dziwo jest spokój.

      • 7 0

      • Bo może

        wszyscy mają lekko w czubie pozytywnie? ;)

        • 1 0

  • wybieram gwarację jakości (1)

    i piję żubra

    a nie jakieś hipsterskie dziadostwo skażone dzikimi drożdżami

    • 10 10

    • Jak lubisz, to pij. Kto ci broni? Chociaż osobiście uważam, ze Żubr, Harnaś czy Tatra to dziadostwo. Wbrew temu co sie mówi, da się wyczuć róznice między tymi piwami, a Lechem, Warka czy Tyskim.

      • 4 1

  • Piwo to tylko piwo. (2)

    Mniej goryczki lub więcej.
    a ja wolę cydr. To mnie najlepiej smakuje, lepsze od wina, lepsze od piwa.

    • 2 8

    • No i gitara. Ważne, że masz wybór.

      Na zdrowie.

      • 1 0

    • znawczyni piwa...

      nie ma co :)

      • 0 0

  • Tylko Gdynia lub Gdańsk, bo tam kupisz dobre piwa, a w Sopocie- nic (2)

    niestety ale w tej wiosce prawdziwych sklepów monopolowych już nie ma...

    • 4 7

    • (1)

      Jest afroalko koło dworca przy postoju Taxi od strony Niepodległości nawet z kija mają.

      • 0 0

      • Afro już nie ma w Sopocie od miesiąca, z sklepów gdzie można coś dostać to Minuta 8 na marca i Roma na niepodległej.

        • 0 0

  • Najlepsze piwo jest w Kufelku na ul.Bialej we Wrzeszczu

    Malo piwa,duzo piany

    • 4 3

  • Dobre piwko od czasu do czasu nie jest złe (1)

    Dla zdrowotności

    • 3 2

    • Z ambera najlepsze!!

      Porter, pszeniczne, co chcesz człowieku

      • 3 0

  • Piwo to dobry napój. Tylko napój. (3)

    A artykuł brzmi jak wyznanie wiary.
    Od piwa lepsze są soki owocowe i warzywne. Smaczniejsze i zdrowsze.

    • 18 4

    • Soki w kartonach są dobre.....

      ale ja mam sokowirówkę. Sok własnej roboty to pychota.

      • 1 1

    • "Smaczniejsze" - smaczniejsze dla ciebie, zapomniałaś dodać.

      Chyba, że będziesz głosiła tutaj swoją wiarę?

      • 0 0

    • haha soki owocowe...

      wiesz ze pijąc soki owocowe przyspieszasz sobie nabycie cukrzycy...owoce się je w całości a nie pije soki :) ... tylko ciekawe czy wiesz dlaczego ?

      • 1 0

  • Ciechan to piwo od faceta w apaszce (3)

    takiego przygłupa od kukiza, gościa po zawodówie który zna się na wszystkim,
    nie pijam...

    • 16 13

    • zgadzam się z przedmówcą...

      Właściciel ciechana to narodowiec i faszysta, więc nie dam mu zarobić... ;-) wolę Łomża miodowe na przykład... :)

      • 7 6

    • (1)

      Taki to przygłup że prowadzi dobrze prosperującą, dużą firmę i zarabia na tym duże pieniądze. A Tobie jak poszło w życiu, że tak lubisz oczerniać przedsiębiorców?

      • 3 3

      • A czytales w jakich okolicznosciach jakubowski przejal browar?

        • 3 0

  • stary browar (5)

    a nic o piwie z Kościerzyny?Narazie jest tylko dostępne w Kościerzynie ale jak ruszy duży browar to pewnie będzie bardziej znane

    • 4 5

    • Nic, bo jest wyjątkowo dziadowskie. (1)

      Na tle innych pomorskich browarów Kościerzyna warzy naprawdę nędznie, co zresztą było ostatnio widać na Hevelce, kiedy to do ich stoiska nawet pies nie chciał podejść.

      • 2 1

      • Pieprzysz jak potluczony...Keller jest bardzo fajny !

        • 2 0

    • (1)

      Śledzie minusują?

      • 1 1

      • A czemu by mieli minusowac?

        • 1 0

    • Już jest dostępne w sklepach ;)

      Na przykład na Zaspie, na Burzyńskiego 9 :)

      • 1 0

  • Tap House Wejherowo - najlepszy mini browar (3)

    Polecam. Niestety mimo dwóch pięter w piątek ciężko czasami o miejsce

    • 2 11

    • (2)

      minusy od śledzi z Gdyni?

      • 2 3

      • nie, od Sledzi z Wejherowa cwoku

        • 2 1

      • Uczepil sie volksdojcz z danziga i pieprzy jak mantre o sledziach

        • 0 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane