- 1 Grzechy gastronomii: kto winny? (149 opinii)
- 2 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (36 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (47 opinii)
- 4 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 5 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 6 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
Piwna rewolucja w Trójmieście - jak się w niej odnaleźć?
Przeróżne style, mnogość smaków i aromatów, a nowych cały czas przybywa. Jak odnaleźć się podczas piwnej rewolucji w Trójmieście zapytaliśmy trzech ekspertów. Wojciech Szlosowski doradza w sprawie browarów rzemieślniczych, Michał Saks poleca piwa z browarów restauracyjnych, a Dominik Stankiewicz radzi, jakie piwa wybrać ze sklepowych półek.
Dla tych, którzy chcą czegoś więcej niż piwa koncernowe
Jest on zbliżony w profilu smakowym do piw produkcji koncernowej, ale kiedy warzony jest z dobrych składników i przy zachowaniu ważnych reguł, można poczuć dużą różnicę w smaku.
W Trójmieście mogę polecić pilsa z Brovarni Gdańsk . Warto również wybrać się do Browaru Stary Maneż w Garnizonie na German Pale Ale, czyli piwo jasne górnej fermentacji, z nowofalowymi odmianami niemieckiego chmielu.
Wojciech Szlosowski: Osoby, które rozpoczynają przygodę z piwami z browarów rzemieślniczych powinny zdawać sobie sprawę z kilku rzeczy. Browary tego typu raczej nie produkują pilsów czy lagerów, choć zdarzają się odstępstwa od tego. W związku z tym, że skala produkcji jest mniejsza, stawiają na piwa bardziej wymagające, o złożonych smakach. Dzięki temu mają szansę, aby zaistnieć i pozostać na rynku.
Aby wprowadzić początkujących w piwny świat i zarazić pasją do nowofalowych piw, bardzo często polecałem piwo Pacific z browaru Artezan. To dość delikatne piwo, chmielone specyficznymi rodzajami chmieli, z aromatem cytrusów i z goryczką. Piwo nowofalowe, ale na tyle przystępne, że wykorzystywałem je do wprowadzania w świat piw, które chmielone są nowozelandzkimi, australijskimi czy amerykańskimi chmielami dającymi zapach oraz aromat cytrusów i owoców tropikalnych.
To właśnie style dające takie aromaty zapoczątkowały piwną rewolucję i są najbardziej popularnymi na rynku (m.in. IPA, APA, AIPA) Kolejną pozycją dobrą na początek były na przykład Dwa Smoki z Pracowni Piwa, piwo w stylu American Wheat.
Dominik Stankiewicz: Sytuacja jest trochę podobna do tej z przełomu wieku, gdy zaczynałem swoją piwną przygodę i wszystko inne niż eurolagery było rarytasem. Po znakomite piwa z Ciechana: Miodowe, Wyborne, Rycerza z Gościszewa, tudzież kolejne pomysły Sławka Pahlke z Browaru Amber ustawiały się kolejki. Tak jest i dzisiaj, wszyscy chcą czegoś innego, lepszego, czegoś, co ma smak i aromat, a nie tylko doznania alkoholowe.
Na początku drogi piwnym odkrywcom polecam ofertę browarów regionalnych takich jak na przykład: Ciechan, Kormoran, Fortuna, Racibórz. Browary te warzą swoje piwa z naturalnych składników w oparciu o wieloletnie doświadczenie poparte medalami na licznych konkursach. Dodatkowym atutem może być lokalny patriotyzm, gdzie prym wiodą piwa z Browaru Amber i Browaru Gościszewo.
Dla tych, którzy znają już smak wielu piw, ale próbują dalej
Michał Saks: Polecam śledzić profile browarów restauracyjnych w mediach społecznościowych. To dobra metoda polowania na piwa sezonowe. W Brovarni warzone jest na przykład ciekawe piwo dyniowe. Z szerokiego piwnego portfolio słynie Barbados, czyli Browar Lubrow , a Browar Piwna znany jest z piw specjalnych. Z kolei w Gdyni warto odwiedzić Browar Port Gdynia .
Przeczytaj również: Testy browarów restauracyjnych w Trójmieście
Wojciech Szlosowski: Obecnie na polskim rynku mamy już całkiem sporo browarów kontraktowych, parę rzemieślniczych i trudno by je tu wszystkie wymieniać. Proponują one bardzo szeroki wachlarz swoich produktów, często w bardzo dobrej jakości. Warto jednak wspomnieć o prekursorach piwnej rewolucji w Polsce. To Browar Pinta i AleBrowar (oba kontraktowe, choć już niedługo, gdyż obie marki zapowiedziały otwarcie własnych browarów). Mają szeroką paletę produktów o bardzo dobrej jakości, z której każdy pasjonat piwa wybierze coś dla siebie.
Ci, którzy w swoim życiu niejedno już piwo posmakowali, ale chcą dalej eksperymentować, mają w Trójmieście spory wybór. Od piw słodkawych, przez słonawe, gorzkie, bardziej palone czy też kwaśne. Można w piwach przebierać i próbować.
Dominik Stankiewicz: Tutaj do głosu dochodzą zagraniczne chmiele, zwłaszcza amerykańskie, oraz różne dodatki dodawane coraz śmielej do piwa przez browary rzemieślnicze. Idealnym przykładem nowofalowego piwowarstwa jest Browar Pinta, który zapoczątkował piwną rewolucję w Polsce piwem Atak Chmielu. Ich kolejne piwa pozwolą przejść przez wszystkie piwne style w piwowarstwie, a nawet poeksperymentować.
Piwo Pinta Imperator Bałtycki zostało w ubiegłym roku ogłoszone najlepszym Porterem Bałtyckim na świecie (wg RateBeer). Lokalnie: AleBrowar, który warzy swoje piwa w Gościszewie, Browar Spółdzielczy z Pucka oraz kontraktowe browary - Baba Jaga i Hopkins .
Dla doświadczonych piwoszy, którzy pragną nietypowych doznań smakowych
Michał Saks: Piwa z browarów restauracyjnych skierowane są przede wszystkim do dwóch pierwszych grup. Dlatego osoby wtajemniczone, spragnione bardzo silnych smakowych wrażeń, powinny moim zdaniem szukać ich już gdzie indziej.
Na przykład w lokalach, które mogą sobie pozwolić na ściągnięcie wyjątkowej beczki specjalnie dla pasjonatów czy na piwnych festiwalach. Choć są też wyjątki od reguły. Na przykład piwo Cherry Lady z Browaru Miejskiego Sopot , fermentowane w stylu belgijskich kwaśnych piw z dodatkiem wiśni.
Dominik Stankiewicz: Tej grupie klientów polecam piwa cięższe, mocniejsze typu RIS, Barley Wine, często leżakowane przez wiele tygodni w beczkach po whisky, brandy czy winie.
Dodatkowo piwa sezonowe warzone tylko w danym okresie, jak na przykład piwa z dodatkiem dyni czy niemieckie wędzone piwa z Schlenkerli - Urbock, Eiche czy Fastenbier, czy po wrześniowych zbiorach chmielu, piwa chmielone świeżą szyszką. Oczywiście piwa jubileuszowe - jak Porter Cieszyński na 170-lecie browaru, czy piwa kolekcjonerskie, a także wyjątkowe Utopias z amerykańskiego browaru Samuel Adams.
Wojciech Szlosowski: Poszukując coraz to nowych smaków doświadczone osoby trafiają do lokali, które nie tylko proponują ofertę krajową, ale również sięgają po kultowe, zagraniczne "krafty" takie jak De Molen z Holandii, Mikkeller z Danii czy Nogne z Norwegii. Do takich miejsc należy z pewnością gdańska Pułapka czy Lawendowa 8 . Niebawem szykuje się też niemała gratka dla wszystkich miłośników nowych piwnych wrażeń.
Powstający koło dworca w Gdańsku browar PG4 uwarzy piwo jopejskie na podstawie odzyskanych receptur. Niegdyś gdańska specjalność może stać się prawdziwym hitem nie tylko w regionie i Polsce, ale również w Europie i na świecie.
Na piwnym szlaku prawdziwych pasjonatów na pewno nie może zabraknąć wizyty na piwnych festiwalach, gdzie większość browarów przywozi to, co ma najlepszego i zaskakuje nowościami przygotowywanymi specjalnie na tę okazję. Festiwale tego typu odbywają się już w wielu miejscach w Polsce, ale warto tu wymienić chociażby Warszawski Festiwal Piwa, Beer Geek Madness, czy nasz regionalny festiwal Hevelka.
Jednak tym, którzy cały czas świadomie poszukują, radziłbym nie ograniczać się do tego, co można kupić. Warto również smakować piw, które wychodzą spod rąk domowych piwowarów. Nie można ich nabyć, bo domowi piwowarzy nie sprzedają. Próbować można za to podczas pokazów warzenia czy też np. w czasie Piwowar Battle - bitew piwnych.
Smakowanie piwa od domowych piwowarów to przedostatni etap, ponieważ część osób zafascynowana piwami rzemieślniczymi łapie bakcyla i sama zaczyna warzyć piwo. W tym momencie sami decydują o smaku napoju, jakich chmieli czy dodatków użyją. Granicą jest tu już wyłącznie wyobraźnia.
Miejsca
Opinie (283) 3 zablokowane
-
2016-10-15 19:23
(2)
Ja oczywiście szanuję ludzi, co lubią eksperymentować z piwami niszowymi, ale też nie wiem czemu tacy gardzą ludźmi, którzy chcą po prostu napic się piwa, nie wnikając w bukiet smakowy? Fakt, że Haranasia nie da sie wypić,ale juz Warkę czy Perłe, szczególnie w lecie czy przy pracy w ogródku jak najbardziej.
PS. Co myślicie o Bytowie? Dla mnie to piwo ma aromat posmak świńskiej skóry. Mnie odrzuca.- 16 4
-
2016-10-16 00:19
Bo ludzie w tym kraju lubią gardzić innymi. To nie ma nic wspólnego z piwem. Tacy jesteśmy. (1)
Naprawdę tego nie dostrzegasz? Wystarczy poczytać komentarze na tym portalu. Pod tym artykułem o dziwo jest spokój.
- 7 0
-
2016-10-16 16:32
Bo może
wszyscy mają lekko w czubie pozytywnie? ;)
- 1 0
-
2016-10-15 19:25
wybieram gwarację jakości (1)
i piję żubra
a nie jakieś hipsterskie dziadostwo skażone dzikimi drożdżami- 10 10
-
2016-10-15 19:33
Jak lubisz, to pij. Kto ci broni? Chociaż osobiście uważam, ze Żubr, Harnaś czy Tatra to dziadostwo. Wbrew temu co sie mówi, da się wyczuć róznice między tymi piwami, a Lechem, Warka czy Tyskim.
- 4 1
-
2016-10-15 19:27
Piwo to tylko piwo. (2)
Mniej goryczki lub więcej.
a ja wolę cydr. To mnie najlepiej smakuje, lepsze od wina, lepsze od piwa.- 2 8
-
2016-10-15 22:29
No i gitara. Ważne, że masz wybór.
Na zdrowie.
- 1 0
-
2016-10-16 08:25
znawczyni piwa...
nie ma co :)
- 0 0
-
2016-10-15 19:29
Tylko Gdynia lub Gdańsk, bo tam kupisz dobre piwa, a w Sopocie- nic (2)
niestety ale w tej wiosce prawdziwych sklepów monopolowych już nie ma...
- 4 7
-
2016-10-17 10:10
(1)
Jest afroalko koło dworca przy postoju Taxi od strony Niepodległości nawet z kija mają.
- 0 0
-
2016-10-18 13:38
Afro już nie ma w Sopocie od miesiąca, z sklepów gdzie można coś dostać to Minuta 8 na marca i Roma na niepodległej.
- 0 0
-
2016-10-15 19:36
Najlepsze piwo jest w Kufelku na ul.Bialej we Wrzeszczu
Malo piwa,duzo piany
- 4 3
-
2016-10-15 19:43
Dobre piwko od czasu do czasu nie jest złe (1)
Dla zdrowotności
- 3 2
-
2016-10-16 20:20
Z ambera najlepsze!!
Porter, pszeniczne, co chcesz człowieku
- 3 0
-
2016-10-15 19:53
Piwo to dobry napój. Tylko napój. (3)
A artykuł brzmi jak wyznanie wiary.
Od piwa lepsze są soki owocowe i warzywne. Smaczniejsze i zdrowsze.- 18 4
-
2016-10-15 20:06
Soki w kartonach są dobre.....
ale ja mam sokowirówkę. Sok własnej roboty to pychota.
- 1 1
-
2016-10-15 22:30
"Smaczniejsze" - smaczniejsze dla ciebie, zapomniałaś dodać.
Chyba, że będziesz głosiła tutaj swoją wiarę?
- 0 0
-
2016-10-16 08:26
haha soki owocowe...
wiesz ze pijąc soki owocowe przyspieszasz sobie nabycie cukrzycy...owoce się je w całości a nie pije soki :) ... tylko ciekawe czy wiesz dlaczego ?
- 1 0
-
2016-10-15 20:08
Ciechan to piwo od faceta w apaszce (3)
takiego przygłupa od kukiza, gościa po zawodówie który zna się na wszystkim,
nie pijam...- 16 13
-
2016-10-16 02:55
zgadzam się z przedmówcą...
Właściciel ciechana to narodowiec i faszysta, więc nie dam mu zarobić... ;-) wolę Łomża miodowe na przykład... :)
- 7 6
-
2016-10-16 13:55
(1)
Taki to przygłup że prowadzi dobrze prosperującą, dużą firmę i zarabia na tym duże pieniądze. A Tobie jak poszło w życiu, że tak lubisz oczerniać przedsiębiorców?
- 3 3
-
2016-10-16 14:57
A czytales w jakich okolicznosciach jakubowski przejal browar?
- 3 0
-
2016-10-15 20:09
stary browar (5)
a nic o piwie z Kościerzyny?Narazie jest tylko dostępne w Kościerzynie ale jak ruszy duży browar to pewnie będzie bardziej znane
- 4 5
-
2016-10-15 20:39
Nic, bo jest wyjątkowo dziadowskie. (1)
Na tle innych pomorskich browarów Kościerzyna warzy naprawdę nędznie, co zresztą było ostatnio widać na Hevelce, kiedy to do ich stoiska nawet pies nie chciał podejść.
- 2 1
-
2016-10-15 21:55
Pieprzysz jak potluczony...Keller jest bardzo fajny !
- 2 0
-
2016-10-15 23:03
(1)
Śledzie minusują?
- 1 1
-
2016-10-16 14:58
A czemu by mieli minusowac?
- 1 0
-
2016-10-16 11:16
Już jest dostępne w sklepach ;)
Na przykład na Zaspie, na Burzyńskiego 9 :)
- 1 0
-
2016-10-15 20:10
Tap House Wejherowo - najlepszy mini browar (3)
Polecam. Niestety mimo dwóch pięter w piątek ciężko czasami o miejsce
- 2 11
-
2016-10-15 23:02
(2)
minusy od śledzi z Gdyni?
- 2 3
-
2016-10-16 07:03
nie, od Sledzi z Wejherowa cwoku
- 2 1
-
2016-10-16 15:04
Uczepil sie volksdojcz z danziga i pieprzy jak mantre o sledziach
- 0 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.