• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Piwne premiery w trójmiejskich browarach restauracyjnych

Łukasz Stafiej
23 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
W gdańskiej Brovarni premiery piwne odbywają się regularnie co kilka miesięcy. Niedawno było to piwo klasztorne Monasterium, a w marcu nowością będzie Dymione Marcowe. W gdańskiej Brovarni premiery piwne odbywają się regularnie co kilka miesięcy. Niedawno było to piwo klasztorne Monasterium, a w marcu nowością będzie Dymione Marcowe.

Trójmiejskie browary restauracyjne regularnie wprowadzają specjalne piwa do swojej oferty. W gdańskiej Brovarni napijemy się m.in. piwa klasztornego i marcowego, a w Browarze Port Gdynia - porteru bałtyckiego w kilku odsłonach. Specjalne piwo deserowe wprowadziła też wegańska kawiarnia Fukafe z Wrzeszcza.



Trunek, który pili mnisi



Piwo w tym stylu pierwszy raz uwarzyli w XVII wieku trapiści w jednym z klasztorów na terenie Francji. Potem styl ten kojarzony był przede wszystkim z mnichami z Belgii i Niderlandów. Współcześnie piwo klasztorne warzone jest przez niemal każdy browar, a oryginalna receptura jest raczej inspiracją, a nie wzorem. W Gdańsku napijemy się go pod nazwą Monasterium w Brovarni.

- Jest to najlżejsze z piw mnichów nazywane również mianem pater, czyli piwo ojcowskie. Piwo Monasterium posiada złożony lekko słodowy i owocowy aromat. Nuty pomarańczy i gruszki pokazują się na pierwszym planie, przechodząc w aromaty kwiatów i przypraw. Kolor jest zbliżony do pomarańczy, a smak wytrawny, jednak jego słodycz i owocowość doskonale balansują się z każdym kolejnym łykiem - tłumaczy Krzysztof Stieler, menedżer Brovarni.
Premierę Monasterium miało jakiś czas temu, ale w piątek o godz. 20 w lokalu zostanie odbita kolejna beczka. Niebawem, bo 16 marca, na krany trafi tam też kolejne sezonowe piwo - Dymione Marcowe, które również nawiązuje do historycznych tradycji piwowarstwa.

- Przed wiekami wszystkie piwa warzone w Gdańsku miały dymny posmak, który wynikał z ówczesnych sposobów przygotowywania słodów, mianowicie wszystkie słody suszono na rusztach opalanych drewnem. Aromaty dymu naturalnie przechodziły do słodu, który później podczas zacierania oddawał swoje wędzono-dymne posmaki do piwa - dodaje Stieler.

Polskie czarne złoto



Z kolei Browar Port Gdynia przygotował na sobotę premierę piw, które znawcy tematu nazywają polskim czarnym złotem. Chodzi o porter bałtycki - historyczny styl, który warzono od początków XIX wieku w krajach basenu Morza Bałtyckiego. Także w Polsce, gdzie ten ciemny, mocny i rozgrzewający trunek stał się swego rodzaju piwowarską wizytówką.

Adam Jakubowski, piwowar z Browaru Port Gdynia tłumaczy: - Nasza interpretacja to klasyka w nowoczesnej formie. Nasz porter podzieliliśmy na cztery części. Trzy trafiły na leżakowanie do dębowych beczek po rumie, bourbonie oraz rumie z Martyniki. Ostatnia część dojrzewała w tanku leżakowym. Cały proces to ponad pół roku naszej wspólnej pracy z głównym piwowarem Wojciechem Piaseckim.
Sobotnia premiera startuje o godz. 19. Cena za szklankę to 14 zł. Na imprezie gościć będą piwowarzy z kilku pomorskich browarów, którzy wezmą udział w panelu degustacyjnym. Będzie również możliwość darmowego zwiedzenia browaru oraz spróbowania jeszcze jednego specjalnego stylu uwarzonego przez tutejszych piwowarów - Flanders Red Ale, czyli piwa fermentowanego mieszanką drożdży i bakterii, które od ponad roku leżakuje w beczkach po czerwonym winie.

Piwo deserowe Bounty Hunter kawiarnia Fukafe uwarzyła razem z Browarem Brodacz. Piwo deserowe Bounty Hunter kawiarnia Fukafe uwarzyła razem z Browarem Brodacz.

Piwo deserowe



Natomiast po ciekawostkę piwosze powinni się wybrać do wrzeszczańskiej kawiarni Fukafe, której właściciele uwarzyli we współpracy z lokalnym browarem rzemieślniczym Brodacz specjalne piwo deserowe. Stoprocentowo roślinne, bo lokal serwuje wyłącznie dania i napoje bez produktów pochodzenia odzwierzęcego. W piwie Bounty Hunter zwierzaki występują tylko na etykiecie.

- To trunek inspirowany deserem i do słodkości świetnie pasujący - mówi Tomasz Brzostowski, szef Brodacza. - Wspólnie uwarzyliśmy jasne, słodkie piwo, do którego dodaliśmy jeszcze słodsze, prażone chipsy kokosowe i ziarna kakaowca. Jako pierwszy browar rzemieślniczy w Polsce, zdecydowaliśmy się na oznaczenie piw znakiem "100 proc. roślinnych składników". Premierze patronuje kampania RoślinnieJemy, która promuje dietę roślinną, dlatego też część dochodu z premiery zostanie przeznaczona na wsparcie jej działań.
Premiera Bounty Hunter odbędzie się w Fukafe w piątek o godz. 18. Cena za butelkę to 13 zł.

Miejsca

Miejsca

  • Fukafe Gdańsk, Wajdeloty 22

Wydarzenia

Opinie (141) ponad 10 zablokowanych

  • Weganskie Piwo? (5)

    Wegańskie piwo jako ciekawostka? Przecież każde jest wegańskie (no może poza tymi kilkoma co mają np. laktoze). Wleją do szklanek czarną szmate i beda brali 13zł :D

    • 18 4

    • Wiesz gimby nie wiedzą i płacą. Z dodatków zwierzęcych mógłby być jeszcze rybi klej, który był stosowany np. w Guinnessie, ale się chyba wycofali pod naporem wegańskich ludków.

      • 3 1

    • Ludzie to debile (2)

      Jakim trzeba być debilem, żeby się na to nabrać. Pierwszy w Polsce browar roślinny.
      Inne są ważone z wody mięsnej, drożdży wołowych i chmielu drobiowego.
      Moda na eko jedzenie ogranicza myślenie, jak Ci napiszą ze coś jest eko, fit, bio, vege to lecisz i kupujesz.
      Jak biedronka napisze, że ma bułki wegańskie i zrobi je po 5 zł za szt to pewnie nawet się nie zastanowią, ze wszystkie bułki są wegańskie te po 0,50 zł też :)

      • 17 1

      • (1)

        Masz rację, jednak piwa są warzone, a nie ważone.

        • 6 0

        • No, chyba że je ktoś waży...

          • 1 0

    • może nie ma w nim byczej żółci? ;)
      Pozdro dla kumatych

      • 0 0

  • Dobre piwo

    W końcu jest gdzie sie napić dobrego piwka!

    • 4 8

  • Piwo zawsze bardzo dobre, halas, gwar i jest wesoło! Fajne miejsce nie ma co gadać, a że drogo , no cóż , im lepsze tym droższe.

    • 4 8

  • (4)

    Puszka Guinessa kosztuje w biedrze 4,40pln. Zostanę z czteropakiem w domu.

    • 15 2

    • Ta z lewej z tym aparatem dobrze haci haci

      • 1 1

    • i dobrze

      nie będziesz zabierał miejsca w knajpie.

      • 4 4

    • (1)

      W biedrze na Suchaninie kupilem ostatnio Guina za 3,90 zl

      • 2 0

      • Nie samym Guinnessem żyje człowiek :)

        • 2 1

  • najpierw trzeba

    sprzedać pic, co robi tutaj portal, potem można trzepać z kasy snobów, którzy zniosą przebicie 500%

    • 13 2

  • smakosz piwa (2)

    brovarnia zaskakuje zawsze wspanialym smakiem piwa. piwo piernikowe super nie pilam jeszcze tak dobrego. monasterium rowniez bardzo dobre. goscilem ostatnio ze znajomymi w brovarni i zawsze panuje tam mila atmosfera.

    • 6 15

    • Super, tylko reklama kosztuje. Wyslemy rachunek na konto.

      • 0 0

    • Smakosz jesteś obojniakiem?-pilam, goscilem.

      • 0 0

  • A Sz.P Redaktor znowu o alkoholu...
    Westchnąłem.

    • 2 2

  • Wódka

    też jest wegańska

    • 7 1

  • Polecam Browar Gdynia (4)

    • 9 10

    • Nie polecam (2)

      • 4 5

      • Browar Port idzie mocno w Craft,tak trzymać

        • 3 0

      • a ja zdecydowanie tak :D porter próbowałem i polecam

        • 6 0

    • My tez,właśnie pijemy zaje....... Portera

      • 4 0

  • wegańskie piwo....jprdl star trek normalnie. Kiedy piwo stolec kozła warzony ze sproszkowanym pawianem ze skrzynek monachijskich???

    • 10 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane