- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (31 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (144 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (41 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Piwne premiery w trójmiejskich browarach restauracyjnych
Trójmiejskie browary restauracyjne regularnie wprowadzają specjalne piwa do swojej oferty. W gdańskiej Brovarni napijemy się m.in. piwa klasztornego i marcowego, a w Browarze Port Gdynia - porteru bałtyckiego w kilku odsłonach. Specjalne piwo deserowe wprowadziła też wegańska kawiarnia Fukafe z Wrzeszcza.
Trunek, który pili mnisi
Piwo w tym stylu pierwszy raz uwarzyli w XVII wieku trapiści w jednym z klasztorów na terenie Francji. Potem styl ten kojarzony był przede wszystkim z mnichami z Belgii i Niderlandów. Współcześnie piwo klasztorne warzone jest przez niemal każdy browar, a oryginalna receptura jest raczej inspiracją, a nie wzorem. W Gdańsku napijemy się go pod nazwą Monasterium w Brovarni.
- Jest to najlżejsze z piw mnichów nazywane również mianem pater, czyli piwo ojcowskie. Piwo Monasterium posiada złożony lekko słodowy i owocowy aromat. Nuty pomarańczy i gruszki pokazują się na pierwszym planie, przechodząc w aromaty kwiatów i przypraw. Kolor jest zbliżony do pomarańczy, a smak wytrawny, jednak jego słodycz i owocowość doskonale balansują się z każdym kolejnym łykiem - tłumaczy Krzysztof Stieler, menedżer Brovarni.
Premierę Monasterium miało jakiś czas temu, ale w piątek o godz. 20 w lokalu zostanie odbita kolejna beczka. Niebawem, bo 16 marca, na krany trafi tam też kolejne sezonowe piwo - Dymione Marcowe, które również nawiązuje do historycznych tradycji piwowarstwa.
- Przed wiekami wszystkie piwa warzone w Gdańsku miały dymny posmak, który wynikał z ówczesnych sposobów przygotowywania słodów, mianowicie wszystkie słody suszono na rusztach opalanych drewnem. Aromaty dymu naturalnie przechodziły do słodu, który później podczas zacierania oddawał swoje wędzono-dymne posmaki do piwa - dodaje Stieler.
Polskie czarne złoto
Z kolei Browar Port Gdynia przygotował na sobotę premierę piw, które znawcy tematu nazywają polskim czarnym złotem. Chodzi o porter bałtycki - historyczny styl, który warzono od początków XIX wieku w krajach basenu Morza Bałtyckiego. Także w Polsce, gdzie ten ciemny, mocny i rozgrzewający trunek stał się swego rodzaju piwowarską wizytówką.
Adam Jakubowski, piwowar z Browaru Port Gdynia tłumaczy: - Nasza interpretacja to klasyka w nowoczesnej formie. Nasz porter podzieliliśmy na cztery części. Trzy trafiły na leżakowanie do dębowych beczek po rumie, bourbonie oraz rumie z Martyniki. Ostatnia część dojrzewała w tanku leżakowym. Cały proces to ponad pół roku naszej wspólnej pracy z głównym piwowarem Wojciechem Piaseckim.
Sobotnia premiera startuje o godz. 19. Cena za szklankę to 14 zł. Na imprezie gościć będą piwowarzy z kilku pomorskich browarów, którzy wezmą udział w panelu degustacyjnym. Będzie również możliwość darmowego zwiedzenia browaru oraz spróbowania jeszcze jednego specjalnego stylu uwarzonego przez tutejszych piwowarów - Flanders Red Ale, czyli piwa fermentowanego mieszanką drożdży i bakterii, które od ponad roku leżakuje w beczkach po czerwonym winie.
Piwo deserowe
Natomiast po ciekawostkę piwosze powinni się wybrać do wrzeszczańskiej kawiarni Fukafe, której właściciele uwarzyli we współpracy z lokalnym browarem rzemieślniczym Brodacz specjalne piwo deserowe. Stoprocentowo roślinne, bo lokal serwuje wyłącznie dania i napoje bez produktów pochodzenia odzwierzęcego. W piwie Bounty Hunter zwierzaki występują tylko na etykiecie.
- To trunek inspirowany deserem i do słodkości świetnie pasujący - mówi Tomasz Brzostowski, szef Brodacza. - Wspólnie uwarzyliśmy jasne, słodkie piwo, do którego dodaliśmy jeszcze słodsze, prażone chipsy kokosowe i ziarna kakaowca. Jako pierwszy browar rzemieślniczy w Polsce, zdecydowaliśmy się na oznaczenie piw znakiem "100 proc. roślinnych składników". Premierze patronuje kampania RoślinnieJemy, która promuje dietę roślinną, dlatego też część dochodu z premiery zostanie przeznaczona na wsparcie jej działań.
Premiera Bounty Hunter odbędzie się w Fukafe w piątek o godz. 18. Cena za butelkę to 13 zł.
Miejsca
-
Browar Port Gdynia Gdynia, Bulwar Nadmorski 2
-
Brovarnia Gdańsk Gdańsk, Szafarnia 9
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (141) ponad 10 zablokowanych
-
2018-02-23 07:45
Weganskie Piwo? (5)
Wegańskie piwo jako ciekawostka? Przecież każde jest wegańskie (no może poza tymi kilkoma co mają np. laktoze). Wleją do szklanek czarną szmate i beda brali 13zł :D
- 18 4
-
2018-02-23 08:20
Wiesz gimby nie wiedzą i płacą. Z dodatków zwierzęcych mógłby być jeszcze rybi klej, który był stosowany np. w Guinnessie, ale się chyba wycofali pod naporem wegańskich ludków.
- 3 1
-
2018-02-23 08:27
Ludzie to debile (2)
Jakim trzeba być debilem, żeby się na to nabrać. Pierwszy w Polsce browar roślinny.
Inne są ważone z wody mięsnej, drożdży wołowych i chmielu drobiowego.
Moda na eko jedzenie ogranicza myślenie, jak Ci napiszą ze coś jest eko, fit, bio, vege to lecisz i kupujesz.
Jak biedronka napisze, że ma bułki wegańskie i zrobi je po 5 zł za szt to pewnie nawet się nie zastanowią, ze wszystkie bułki są wegańskie te po 0,50 zł też :)- 17 1
-
2018-02-23 11:57
(1)
Masz rację, jednak piwa są warzone, a nie ważone.
- 6 0
-
2018-02-24 11:12
No, chyba że je ktoś waży...
- 1 0
-
2018-02-24 19:40
może nie ma w nim byczej żółci? ;)
Pozdro dla kumatych- 0 0
-
2018-02-23 07:50
Dobre piwo
W końcu jest gdzie sie napić dobrego piwka!
- 4 8
-
2018-02-23 08:02
Piwo zawsze bardzo dobre, halas, gwar i jest wesoło! Fajne miejsce nie ma co gadać, a że drogo , no cóż , im lepsze tym droższe.
- 4 8
-
2018-02-23 08:11
(4)
Puszka Guinessa kosztuje w biedrze 4,40pln. Zostanę z czteropakiem w domu.
- 15 2
-
2018-02-23 10:11
Ta z lewej z tym aparatem dobrze haci haci
- 1 1
-
2018-02-23 10:12
i dobrze
nie będziesz zabierał miejsca w knajpie.
- 4 4
-
2018-02-23 10:52
(1)
W biedrze na Suchaninie kupilem ostatnio Guina za 3,90 zl
- 2 0
-
2018-02-23 11:58
Nie samym Guinnessem żyje człowiek :)
- 2 1
-
2018-02-23 08:24
najpierw trzeba
sprzedać pic, co robi tutaj portal, potem można trzepać z kasy snobów, którzy zniosą przebicie 500%
- 13 2
-
2018-02-23 08:28
smakosz piwa (2)
brovarnia zaskakuje zawsze wspanialym smakiem piwa. piwo piernikowe super nie pilam jeszcze tak dobrego. monasterium rowniez bardzo dobre. goscilem ostatnio ze znajomymi w brovarni i zawsze panuje tam mila atmosfera.
- 6 15
-
2018-02-23 10:53
Super, tylko reklama kosztuje. Wyslemy rachunek na konto.
- 0 0
-
2018-02-23 12:00
Smakosz jesteś obojniakiem?-pilam, goscilem.
- 0 0
-
2018-02-23 09:01
A Sz.P Redaktor znowu o alkoholu...
Westchnąłem.- 2 2
-
2018-02-23 09:04
Wódka
też jest wegańska
- 7 1
-
2018-02-23 09:09
Polecam Browar Gdynia (4)
- 9 10
-
2018-02-23 09:50
Nie polecam (2)
- 4 5
-
2018-02-23 15:16
Browar Port idzie mocno w Craft,tak trzymać
- 3 0
-
2018-02-23 15:26
a ja zdecydowanie tak :D porter próbowałem i polecam
- 6 0
-
2018-02-23 19:47
My tez,właśnie pijemy zaje....... Portera
- 4 0
-
2018-02-23 09:12
wegańskie piwo....jprdl star trek normalnie. Kiedy piwo stolec kozła warzony ze sproszkowanym pawianem ze skrzynek monachijskich???
- 10 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.