- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (10 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (27 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (37 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (33 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (149 opinii)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Piwne premiery w trójmiejskich browarach restauracyjnych
Trójmiejskie browary restauracyjne regularnie wprowadzają specjalne piwa do swojej oferty. W gdańskiej Brovarni napijemy się m.in. piwa klasztornego i marcowego, a w Browarze Port Gdynia - porteru bałtyckiego w kilku odsłonach. Specjalne piwo deserowe wprowadziła też wegańska kawiarnia Fukafe z Wrzeszcza.
Trunek, który pili mnisi
Piwo w tym stylu pierwszy raz uwarzyli w XVII wieku trapiści w jednym z klasztorów na terenie Francji. Potem styl ten kojarzony był przede wszystkim z mnichami z Belgii i Niderlandów. Współcześnie piwo klasztorne warzone jest przez niemal każdy browar, a oryginalna receptura jest raczej inspiracją, a nie wzorem. W Gdańsku napijemy się go pod nazwą Monasterium w Brovarni.
- Jest to najlżejsze z piw mnichów nazywane również mianem pater, czyli piwo ojcowskie. Piwo Monasterium posiada złożony lekko słodowy i owocowy aromat. Nuty pomarańczy i gruszki pokazują się na pierwszym planie, przechodząc w aromaty kwiatów i przypraw. Kolor jest zbliżony do pomarańczy, a smak wytrawny, jednak jego słodycz i owocowość doskonale balansują się z każdym kolejnym łykiem - tłumaczy Krzysztof Stieler, menedżer Brovarni.
Premierę Monasterium miało jakiś czas temu, ale w piątek o godz. 20 w lokalu zostanie odbita kolejna beczka. Niebawem, bo 16 marca, na krany trafi tam też kolejne sezonowe piwo - Dymione Marcowe, które również nawiązuje do historycznych tradycji piwowarstwa.
- Przed wiekami wszystkie piwa warzone w Gdańsku miały dymny posmak, który wynikał z ówczesnych sposobów przygotowywania słodów, mianowicie wszystkie słody suszono na rusztach opalanych drewnem. Aromaty dymu naturalnie przechodziły do słodu, który później podczas zacierania oddawał swoje wędzono-dymne posmaki do piwa - dodaje Stieler.
Polskie czarne złoto
Z kolei Browar Port Gdynia przygotował na sobotę premierę piw, które znawcy tematu nazywają polskim czarnym złotem. Chodzi o porter bałtycki - historyczny styl, który warzono od początków XIX wieku w krajach basenu Morza Bałtyckiego. Także w Polsce, gdzie ten ciemny, mocny i rozgrzewający trunek stał się swego rodzaju piwowarską wizytówką.
Adam Jakubowski, piwowar z Browaru Port Gdynia tłumaczy: - Nasza interpretacja to klasyka w nowoczesnej formie. Nasz porter podzieliliśmy na cztery części. Trzy trafiły na leżakowanie do dębowych beczek po rumie, bourbonie oraz rumie z Martyniki. Ostatnia część dojrzewała w tanku leżakowym. Cały proces to ponad pół roku naszej wspólnej pracy z głównym piwowarem Wojciechem Piaseckim.
Sobotnia premiera startuje o godz. 19. Cena za szklankę to 14 zł. Na imprezie gościć będą piwowarzy z kilku pomorskich browarów, którzy wezmą udział w panelu degustacyjnym. Będzie również możliwość darmowego zwiedzenia browaru oraz spróbowania jeszcze jednego specjalnego stylu uwarzonego przez tutejszych piwowarów - Flanders Red Ale, czyli piwa fermentowanego mieszanką drożdży i bakterii, które od ponad roku leżakuje w beczkach po czerwonym winie.
Piwo deserowe
Natomiast po ciekawostkę piwosze powinni się wybrać do wrzeszczańskiej kawiarni Fukafe, której właściciele uwarzyli we współpracy z lokalnym browarem rzemieślniczym Brodacz specjalne piwo deserowe. Stoprocentowo roślinne, bo lokal serwuje wyłącznie dania i napoje bez produktów pochodzenia odzwierzęcego. W piwie Bounty Hunter zwierzaki występują tylko na etykiecie.
- To trunek inspirowany deserem i do słodkości świetnie pasujący - mówi Tomasz Brzostowski, szef Brodacza. - Wspólnie uwarzyliśmy jasne, słodkie piwo, do którego dodaliśmy jeszcze słodsze, prażone chipsy kokosowe i ziarna kakaowca. Jako pierwszy browar rzemieślniczy w Polsce, zdecydowaliśmy się na oznaczenie piw znakiem "100 proc. roślinnych składników". Premierze patronuje kampania RoślinnieJemy, która promuje dietę roślinną, dlatego też część dochodu z premiery zostanie przeznaczona na wsparcie jej działań.
Premiera Bounty Hunter odbędzie się w Fukafe w piątek o godz. 18. Cena za butelkę to 13 zł.
Miejsca
-
Browar Port Gdynia Gdynia, Bulwar Nadmorski 2
-
Brovarnia Gdańsk Gdańsk, Szafarnia 9
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (141) ponad 10 zablokowanych
-
2018-02-23 09:42
Pare razy próbiowalem tych "rzemieślniczych"
I powiem wam jedno, po każdy sr*czka murowana !
- 6 9
-
2018-02-23 10:04
Wolę 3 browce z lidla ale nie sikacze tylko są tam piwa kraftowe (1)
przykładowo dopiero co kupowałem Cornelius APA (niebieska naklejka) za 3,59 zł butelka
- 12 1
-
2018-02-23 12:57
smakowite!
- 0 0
-
2018-02-23 10:13
ale ładne te polskie dziewczyny!! (1)
- 15 2
-
2018-02-23 21:35
Weź okulary kup
- 2 1
-
2018-02-23 10:13
pani (2)
Pani z prawej jest mega, słodki uśmiech
- 8 3
-
2018-02-23 10:16
ta z aparatem ?
ładna jest ta szczupła w środku co jako jedyna nie suszy zębów do uśmiechu
- 5 1
-
2018-02-23 21:35
Wszystkie do bani
- 0 2
-
2018-02-23 10:16
Hop,szklanka piwa!
13,14,20 zeta...na zdrowie!
- 7 0
-
2018-02-23 10:29
No to panowie w rurkach z wymodelowanymi bródkami (3)
będą zachwyceni
- 18 1
-
2018-02-23 10:34
(2)
idź po kustosza do biedy bo Ci wykupią
- 1 9
-
2018-02-23 11:13
Naprawdę uważasz że jedyną alternatywą (uwaga, trudne słowo) dla zniewieściałych
panów w rurkach są klienci Biedry?
- 5 1
-
2018-02-23 13:20
Kup Pszeniczne Kustosza w biedrze albo Białe. Wypij, a potem przeproś i obiecaj poprawę.
- 0 1
-
2018-02-23 10:33
A ja wolę wypić sobie drinusia (4)
Miłego piątku!
- 3 1
-
2018-02-23 16:36
Wielki Post (1)
Wielki Post
- 0 1
-
2018-02-23 17:43
To marsz do kościoła plackiem leżeć!!! A nie komentować głupio!
- 0 1
-
2018-02-23 18:38
Fikołka lub kruszona pijam w łikęd.
- 0 1
-
2018-02-23 18:47
lepiej walnąć browara w Gdyni ;)
- 3 0
-
2018-02-23 10:34
Brovarnia the best (1)
ja najbardziej lubię piwa z Brovarni! Fajne mają te premiery. zawsze jest muzyka na żywo i inne atrakcje.
- 3 7
-
2018-02-23 15:27
Browar też się rozkręca. czekam na tego portera!
- 2 0
-
2018-02-23 10:47
Ciekawe , czy te panie potrafią roznosić na swoich" bufetach "
po 12 szt litrowych kufli przez 10 godzin dziennie ? Zawsze mnie to fascynowało. Czy w tym wypadku rozmiar ma znaczenie? Czy lepszy większy, czy bardziej kompaktowy ?
- 5 3
-
2018-02-23 10:48
Druga Pani od lewej! (2)
- 9 0
-
2018-02-23 10:49
(1)
:):)
- 4 0
-
2018-02-23 11:05
w cimeno oceniasz
jak się uśmiechnie (otworzy usta) to może okazać się że ma aparat jak pierwsza z lewek
jak koleżanki przestaną ja kuflami zasłaniać, to może się okazać, że płaska też jak jedynka- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.