• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Piwne premiery w trójmiejskich browarach restauracyjnych

Łukasz Stafiej
23 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
W gdańskiej Brovarni premiery piwne odbywają się regularnie co kilka miesięcy. Niedawno było to piwo klasztorne Monasterium, a w marcu nowością będzie Dymione Marcowe. W gdańskiej Brovarni premiery piwne odbywają się regularnie co kilka miesięcy. Niedawno było to piwo klasztorne Monasterium, a w marcu nowością będzie Dymione Marcowe.

Trójmiejskie browary restauracyjne regularnie wprowadzają specjalne piwa do swojej oferty. W gdańskiej Brovarni napijemy się m.in. piwa klasztornego i marcowego, a w Browarze Port Gdynia - porteru bałtyckiego w kilku odsłonach. Specjalne piwo deserowe wprowadziła też wegańska kawiarnia Fukafe z Wrzeszcza.



Trunek, który pili mnisi



Piwo w tym stylu pierwszy raz uwarzyli w XVII wieku trapiści w jednym z klasztorów na terenie Francji. Potem styl ten kojarzony był przede wszystkim z mnichami z Belgii i Niderlandów. Współcześnie piwo klasztorne warzone jest przez niemal każdy browar, a oryginalna receptura jest raczej inspiracją, a nie wzorem. W Gdańsku napijemy się go pod nazwą Monasterium w Brovarni.

- Jest to najlżejsze z piw mnichów nazywane również mianem pater, czyli piwo ojcowskie. Piwo Monasterium posiada złożony lekko słodowy i owocowy aromat. Nuty pomarańczy i gruszki pokazują się na pierwszym planie, przechodząc w aromaty kwiatów i przypraw. Kolor jest zbliżony do pomarańczy, a smak wytrawny, jednak jego słodycz i owocowość doskonale balansują się z każdym kolejnym łykiem - tłumaczy Krzysztof Stieler, menedżer Brovarni.
Premierę Monasterium miało jakiś czas temu, ale w piątek o godz. 20 w lokalu zostanie odbita kolejna beczka. Niebawem, bo 16 marca, na krany trafi tam też kolejne sezonowe piwo - Dymione Marcowe, które również nawiązuje do historycznych tradycji piwowarstwa.

- Przed wiekami wszystkie piwa warzone w Gdańsku miały dymny posmak, który wynikał z ówczesnych sposobów przygotowywania słodów, mianowicie wszystkie słody suszono na rusztach opalanych drewnem. Aromaty dymu naturalnie przechodziły do słodu, który później podczas zacierania oddawał swoje wędzono-dymne posmaki do piwa - dodaje Stieler.

Polskie czarne złoto



Z kolei Browar Port Gdynia przygotował na sobotę premierę piw, które znawcy tematu nazywają polskim czarnym złotem. Chodzi o porter bałtycki - historyczny styl, który warzono od początków XIX wieku w krajach basenu Morza Bałtyckiego. Także w Polsce, gdzie ten ciemny, mocny i rozgrzewający trunek stał się swego rodzaju piwowarską wizytówką.

Adam Jakubowski, piwowar z Browaru Port Gdynia tłumaczy: - Nasza interpretacja to klasyka w nowoczesnej formie. Nasz porter podzieliliśmy na cztery części. Trzy trafiły na leżakowanie do dębowych beczek po rumie, bourbonie oraz rumie z Martyniki. Ostatnia część dojrzewała w tanku leżakowym. Cały proces to ponad pół roku naszej wspólnej pracy z głównym piwowarem Wojciechem Piaseckim.
Sobotnia premiera startuje o godz. 19. Cena za szklankę to 14 zł. Na imprezie gościć będą piwowarzy z kilku pomorskich browarów, którzy wezmą udział w panelu degustacyjnym. Będzie również możliwość darmowego zwiedzenia browaru oraz spróbowania jeszcze jednego specjalnego stylu uwarzonego przez tutejszych piwowarów - Flanders Red Ale, czyli piwa fermentowanego mieszanką drożdży i bakterii, które od ponad roku leżakuje w beczkach po czerwonym winie.

Piwo deserowe Bounty Hunter kawiarnia Fukafe uwarzyła razem z Browarem Brodacz. Piwo deserowe Bounty Hunter kawiarnia Fukafe uwarzyła razem z Browarem Brodacz.

Piwo deserowe



Natomiast po ciekawostkę piwosze powinni się wybrać do wrzeszczańskiej kawiarni Fukafe, której właściciele uwarzyli we współpracy z lokalnym browarem rzemieślniczym Brodacz specjalne piwo deserowe. Stoprocentowo roślinne, bo lokal serwuje wyłącznie dania i napoje bez produktów pochodzenia odzwierzęcego. W piwie Bounty Hunter zwierzaki występują tylko na etykiecie.

- To trunek inspirowany deserem i do słodkości świetnie pasujący - mówi Tomasz Brzostowski, szef Brodacza. - Wspólnie uwarzyliśmy jasne, słodkie piwo, do którego dodaliśmy jeszcze słodsze, prażone chipsy kokosowe i ziarna kakaowca. Jako pierwszy browar rzemieślniczy w Polsce, zdecydowaliśmy się na oznaczenie piw znakiem "100 proc. roślinnych składników". Premierze patronuje kampania RoślinnieJemy, która promuje dietę roślinną, dlatego też część dochodu z premiery zostanie przeznaczona na wsparcie jej działań.
Premiera Bounty Hunter odbędzie się w Fukafe w piątek o godz. 18. Cena za butelkę to 13 zł.

Miejsca

Miejsca

  • Fukafe Gdańsk, Wajdeloty 22

Wydarzenia

Opinie (141) ponad 10 zablokowanych

  • Pare razy próbiowalem tych "rzemieślniczych"

    I powiem wam jedno, po każdy sr*czka murowana !

    • 6 9

  • Wolę 3 browce z lidla ale nie sikacze tylko są tam piwa kraftowe (1)

    przykładowo dopiero co kupowałem Cornelius APA (niebieska naklejka) za 3,59 zł butelka

    • 12 1

    • smakowite!

      • 0 0

  • ale ładne te polskie dziewczyny!! (1)

    • 15 2

    • Weź okulary kup

      • 2 1

  • pani (2)

    Pani z prawej jest mega, słodki uśmiech

    • 8 3

    • ta z aparatem ?

      ładna jest ta szczupła w środku co jako jedyna nie suszy zębów do uśmiechu

      • 5 1

    • Wszystkie do bani

      • 0 2

  • Hop,szklanka piwa!

    13,14,20 zeta...na zdrowie!

    • 7 0

  • No to panowie w rurkach z wymodelowanymi bródkami (3)

    będą zachwyceni

    • 18 1

    • (2)

      idź po kustosza do biedy bo Ci wykupią

      • 1 9

      • Naprawdę uważasz że jedyną alternatywą (uwaga, trudne słowo) dla zniewieściałych

        panów w rurkach są klienci Biedry?

        • 5 1

      • Kup Pszeniczne Kustosza w biedrze albo Białe. Wypij, a potem przeproś i obiecaj poprawę.

        • 0 1

  • A ja wolę wypić sobie drinusia (4)

    Miłego piątku!

    • 3 1

    • Wielki Post (1)

      Wielki Post

      • 0 1

      • To marsz do kościoła plackiem leżeć!!! A nie komentować głupio!

        • 0 1

    • Fikołka lub kruszona pijam w łikęd.

      • 0 1

    • lepiej walnąć browara w Gdyni ;)

      • 3 0

  • Brovarnia the best (1)

    ja najbardziej lubię piwa z Brovarni! Fajne mają te premiery. zawsze jest muzyka na żywo i inne atrakcje.

    • 3 7

    • Browar też się rozkręca. czekam na tego portera!

      • 2 0

  • Ciekawe , czy te panie potrafią roznosić na swoich" bufetach "

    po 12 szt litrowych kufli przez 10 godzin dziennie ? Zawsze mnie to fascynowało. Czy w tym wypadku rozmiar ma znaczenie? Czy lepszy większy, czy bardziej kompaktowy ?

    • 5 3

  • Druga Pani od lewej! (2)

    • 9 0

    • (1)

      :):)

      • 4 0

      • w cimeno oceniasz

        jak się uśmiechnie (otworzy usta) to może okazać się że ma aparat jak pierwsza z lewek
        jak koleżanki przestaną ja kuflami zasłaniać, to może się okazać, że płaska też jak jedynka

        • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane