- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (73 opinie)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (245 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Pizza neapolitańska w Trójmieście. Gdzie zjeść tradycyjne włoskie placki?
Grube, puszyste brzegi. Cienkie i miękkie ciasto w środku. Drożdżowe kulki potrafią dojrzewać nawet dwie doby, zanim trafią do pieca. Pizza neapolitańska. Obecnie przeżywa prawdziwy boom. Gdzie w Trójmieście możemy skosztować tego rodzaju włoskich placków?
- Najlepsza pizza neapolitańska jest w Gdańsku
- Boom na pizzę neapolitańską
- Pizza neapolitańska w Trójmieście
Najlepsze pizzerie w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
Najlepsza pizza neapolitańska jest w Gdańsku
Niedawno pisaliśmy o Przemysławie Szkudlarku z restauracji Mąka i Kawa w gdańskiej Galerii Metropolia. Zajął on drugie miejsce w olimpiadzie we Włoszech. Jego pizza zyskała uznanie neapolitańskich krytyków.
Szkudlarek w swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego. Teraz, przez cały sierpień, można jej spróbować we wrzeszczańskiej knajpie. Wszystkie pizze w menu pizzerii kosztują od 21 do 38 zł.
Gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy
Co istotne, pizza neapolitańska potrzebuje nie tylko odpowiedniego ciasta, które składa się z 1 l wody, 40-60 g soli, drożdży w proporcjach od 0,1 do 3 g oraz mąki typu 00 od 1,6 do 1,8 kg, ale również odpowiedniego pieca. Powinien on być opalany drewnem, a temperatura wewnątrz musi osiągnąć co najmniej 430 stopni Celsjusza. Czas pieczenia? Półtorej minuty.
Boom na pizzę neapolitańską
Jeszcze kilka lat temu pizza neapolitańska nie była najchętniej wybierana, ale teraz panuje na nią prawdziwy boom. Pyszne ciasto i najwyższej jakości składniki przyciągają do lokali smakoszy tej jednej z najpopularniejszych i najbardziej tradycyjnych włoskich potraw.
Gdańskie Ostro serwuje pizzę w cenach od 23 do 47 zł. W każdej pizzerii najtańsza jest zawsze klasyczna margherita. Najdroższe pozycje w menu to najczęściej z burratą lub truflami. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki.
Wspomniana na początku olimpiada organizowana jest przez Associazione Verace Pizza Napoletana - w skrócie AVPN (Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej). Jest to organizacja, która powstała w 1984 r. w Neapolu. Jej misją jest promocja oraz ochrona "prawdziwej neapolitańskiej pizzy", czyli typowego lokalnego produktu o szczegółowo określonej charakterystyce wpisanej w międzynarodowych przepisach oraz zarejestrowanego do światowego dziedzictwa UNESCO.
Pizza neapolitańska w Trójmieście
W Gdyni również nie brakuje lokali z neapolitańskim przysmakiem. Przede wszystkim uwielbiana od lat przez gości restauracja Czerwony Piec . Tu ceny również bez zaskoczeń - od 20 do 39 zł. Gdynia ma do zaoferowania także pizzerię Francesco , która dla wielu jest bezpośrednim konkurentem Pieca. Tu jednak do wyboru są dwa menu - jedno z plackami z sosem pomidorowym (od 28 do 41 zł), drugie z mozzarellą fior di latte i oliwą (od 35 do 47 zł).
Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście
Nie można też zapominać o pizzeriach Kreska Mąki z plackami w cenach od 17 do 37 zł (na Morenie , Chełmie i Przymorzu , która sukcesywnie buduje swoją markę oraz otwiera kolejne lokale. Poza tym Na Okrągło we Wrzeszczu (ceny od 19 do 33 zł), 01 Pizzarium w centrum Gdańska (od 27 do 44 zł), Made in Napoli by Siervo na Przymorzu (ceny od 15 do 45 zł) czy kultowa już restauracja Napoli przy ul. Długiej na Głównym Mieście (pizzę dostaniemy w cenach od 29 do 54 zł), która działa nieprzerwanie od 1992 r. i na stałe wpisała się w gastronomiczny krajobraz Trójmiasta. To tu można było zjeść jedną z pierwszych prawdziwych włoskich pizzy w Trójmieście.
Jak widać ceny neapolitańskich placków są bardzo zróżnicowane - w zależności od składników - jednak w większości knajp kształtują się one bardzo podobnie. A wy, jakie pizzerie z neapolitaną polecacie? Dajcie znać w komentarzach.
Miejsca
Opinie (190) ponad 10 zablokowanych
-
2022-08-11 22:29
Wolę włoską na bogato
Z innych regionów. A nie te cienkie placki z dwoma dodatkami na krzyż, wzbogacone filozofią o unikalności i wyjątkowości.
- 3 0
-
2022-08-11 22:27
Valentino Łaszczów
I tyle w temacie.
- 0 0
-
2022-08-11 21:51
Pizza
To teraz polskie danie narodowe. Wszędzie pizzerie.
- 1 0
-
2022-08-11 20:42
Pizza Napoli na Fieldorfa
Tam jest naprawdę oryginalna pizza neapolitańska. Lepszej w Gdańsku nie jadłem w wspomniane restauracje serwują jakieś wynalazki. Dziwne zestawienie.
- 0 0
-
2022-08-11 18:25
Tylko krokodyl
Stary dobry krokodyl i Rumun na plackach to było życie:)
- 1 0
-
2022-08-10 12:08
Znów piszecie o tych samych pizzeriach :( (10)
A gdzie Włoszczyzna, Niezły Młyn itp?
- 23 9
-
2022-08-10 12:42
(2)
Najlepsze na Morenie/Jasieniu, a może nawet w całym Gdańsku, ale rzeczywiście chyba nie maja pizzy neapolitańskiej, już bardziej Da Mario na Królewskim Wzgórzu
- 1 3
-
2022-08-10 12:53
La patita (1)
- 0 0
-
2022-08-11 18:11
De pipa
Najlepsza , zwłaszcza z keczupem
- 0 0
-
2022-08-11 16:12
Tylko nie Włoszczyzna
Tylko nie Włoszczyzna. Dno, badziewie do jedzenia łyżeczką bo się wszystko leje. Na miejscu to może i jeszcze jakoś się trzyma ale w domu to nie dopieczona na wpół surowa.
- 1 0
-
2022-08-10 15:53
Włoszczyzna to smaczna pizza, ale artykuł jest o pizzy neapolitańskiej więc nie wiem o co ci chodzi.
- 5 1
-
2022-08-10 12:33
(1)
Włoszczyzna, ten kiosk z dwoma stolikami na krzyż nazywasz pizzerią? Na wynos to mogę sobie zamówić z dostawą, a nie dylać na Morenę, żeby później jeść pizzę między samochodami siedząc na krawężniku.
- 11 11
-
2022-08-10 14:25
nie wielkość lokalu, a jakość pizzy się liczy.
Poza tym, Włoszczyzna akurat ma spory lokal w Garnizonie. Polecanko :)
- 8 1
-
2022-08-10 12:38
włoszczyzna to nie pizza neapolitańska. Nie ma wypieczonych wysoko rantów. To pizza tzw classica romana (2)
eh Polska to jednak kraj zacofanych ludzi
- 7 15
-
2022-08-10 13:00
janusze co wżyciu jedli wyłącznie w pizzeri 105 minusują, a taka prawda. Włoszczyzna to nie napoletana. (1)
- 5 8
-
2022-08-10 13:27
No baa, bo takie światowe brajany jak ty jedza tylko pizzę w wykwintnych pizzeriJach.
- 6 3
-
2022-08-11 16:27
Under beer
Ja polecam pizze w Under Beer na Garbary.
- 0 0
-
2022-08-11 15:33
drożyzna
ja robię w piekarniku, wystarczy kupić kamień i wychodzi lepsza niż w tych pseudorestauracjach. KOSZT 3zl
- 1 3
-
2022-08-11 13:35
Pizzeria Francesco w Gdyni na Abrahama
Próbowałam Mąki i Kawy, Siervo, Ostro, Husaka... nic nie przebije Francesco!
- 1 0
-
2022-08-11 11:37
Od tego co tu proponujecie to wolę sieciowke tutti santi
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.