• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?

JJ
18 sierpnia 2022, godz. 14:30 
Pizzeria Francesco w Gdyni Pizzeria Francesco w Gdyni

Pizza z pieca opalanego drewnem to klasyk i tradycja włoskiej kuchni. Nie jest to metoda łatwa i wymaga od kucharzy sporych umiejętności i kunsztu, ale nagrodą jest wyjątkowy smak i aromat pizzy. W Trójmieście coraz więcej pizzerii decyduje się na piece opalane drewnem, a my wybraliśmy pięć z nich, w których smak pizzy z pewnością was nie zawiedzie.



Pizzerie w Trójmieście



Czym się przede wszystkim kierujesz, wybierając się na pizzę?

Piec opalany drewnem to powrót do tradycyjnego, włoskiego wypiekania pizzy. W słonecznej Italii, zarówno w dużych turystycznych miastach, jak i małych miasteczkach poza turystycznym szlakiem, to wciąż najpopularniejsza, bo wynikająca z tradycji, metoda przyrządzania pizzy. Tego typu urządzenia pozwalają na uzyskanie bardzo wysokiej temperatury niezbędnej do wypieku perfekcyjnego placka. Dodatkowo dymny, drzewny aromat nadaje pizzy unikalnego, niepodrabianego posmaku.

Wielu włoskich pizzaiolo uważa wręcz pizzę z pieca elektrycznego za profanację. Aby finalny produkt był idealny, potrzeba umiejętności popartych nie tylko kursami, ale przede wszystkim doświadczeniem. Tu liczą się takie detale, jak: kontrola wielkości płomienia, utrzymanie odpowiedniej temperatury, właściwości drewna służącego do opalania czy też odpowiednie czyszczenie pieca z popiołu. Jaka jest pizza z pieca opalanego drewnem? Miękka, chrupiąca, aromatyczna, ma lekko podniesione, zarumienione brzegi, nie jest na pewno nadmuchanym plackiem. Czy jednak smakuje inaczej niż pizza z pieca elektrycznego? Czy jesteście w stanie to rozróżnić? Zobaczcie, gdzie w Trójmieście serwują taką pizzę.

  • Viva La Pizza w Gdyni
  • Viva La Pizza w Gdyni
  • Viva La Pizza w Gdyni

Viva la Pizza w Gdyni



Duży kaflowy piec w miedzianym kolorze jest głównym elementem wystroju Viva la Pizza. To właśnie w nim pieczone są wszystkie serwowane tutaj dania. Pizza przygotowywana jest tutaj na bazie oryginalnej włoskiej mąki i składników. Tu nie ma kompromisów, wszystko musi być jak najbardziej zgodne z włoskim oryginałem. W menu znajdziemy ponad 30 różnorodnych placków, w tym pizzę rosso, bianca oraz neapolitańską. Są też propozycje wegańskie. Wśród składników między innymi salame napoli, szynka cotto, boczek pancetta i speck, pikantna kiełbaska włoska salsiccia, papryczki peperoncino, sery ricotta, taleggio, parmezan, gorgonzola i wiele innych typowo włoskich dodatków.

Viva la Pizza regularnie kusi promocjami. Aktualnie pizzą tygodnia w lokalu jest pizza na śmietanowym sosie z zapiekaną w piecu dojrzewającą pancettą (włoski boczek wieprzowy), serem ricotta, czerwonym pesto i bazylią. Placki mają wielkość 26-28 cm i kosztują od 22 do 39 zł.

Kultowe bary znikną z Sopotu. W ich miejsce powstanie nowy obiekt



  • Serio w Gdyni
  • Serio w Gdyni
  • Serio w Gdyni

Serio w Gdyni



Jakość pieca to klucz do najlepszego smaku - z takiego założenia wychodzą w gdyńskiej pizzerii Serio. Piec w lokalu zbudował Stefano Ferrara, jeden z największych autorytetów w tej dziedzinie, z szanowanej na świecie rodziny konstruktorów. Piec właściwie nigdy nie stygnie - dzięki specjalnej konstrukcji rano wciąż utrzymuje się w nim żar. Obsługa pieszczotliwie nazywa swój piec Stefanem, a ten potrafi odwdzięczyć się pizzą, której smak owiany jest już miejską legendą.

W menu 17 pozycji w cenach od 23 do 44 zł. Najbardziej włoskie smaki to Calabra (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, salame calabro, peperoncino - 36 zł), N'Duja (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, ostra kiełbasa kalabryjska n'duja, domowa ricotta, oregano i czerwona fasola - 38 zł) oraz Tartufo (pomidory san marzano, grzyby, salame calabro, salsa truflowa, grana padano - 44 zł).

W Serio również sporo promocji, m.in. w poniedziałki pizza Margherita kosztuje 15 zł. Warto także spróbować pizzy tygodnia, aktualnie jest to placek z pomidorami marzano, delikatnym serem mozzarella fior di latte, mascarpone i pomidorkami cherry.

Gdzie zjeść w Trójmieście?



  • Pizzeria Francesco w Gdyni
  • Pizzeria Francesco w Gdyni
  • Pizzeria Francesco w Gdyni

Francesco w centrum Gdyni



Pizzaiolo w gdyńskim Francesco stosuje rzadko spotykaną w Polsce metodę podwójnego wyrastania ciasta, dzięki której jest ono lżejsze i lepiej przyswajalne dla organizmu. Składniki do placków sprowadza z Włoch i - jak podkreśla - są one najwyższej jakości i jak najwięcej z nich posiada certyfikat D.O.P. Certyfikowana jest tutaj m.in. gorgonzola, parmezan, szynka parmeńska czy pomidory San Marzano, z których robiony jest sos.

Karta składa się z 21 pozycji, do wyboru pizza rosso, bianca i calzone. Ceny zaczynają się od 28 zł za margheritę, większość placków zjemy za około 38 zł, najdroższa pizza - gambarie e zucchinne (mozzarella, krewetki, cukinia, pomidorki cherry) kosztuje 47 zł. Ciekawostką jest pizza formaggi zwana serową królową - mamy w niej aż pięć gatunków sera: taleggio, gorgonzola, mozzarella fior di latte, ricotta i parmezan. Korzystając z sezonu na grzyby, Francesco zaprasza też na pizzę boscaiola, w której znajdziemy między innymi włoską kiełbasę, prawdziwki, pastę truflową i parmezan.

"Zabierz go na kawę, zanim inna zabierze go na loda". Hasła na potykaczach



  • Pizza Napoli w Gdańsku
  • Pizza Napoli w Gdańsku
  • Pizza Napoli w Gdańsku
  • Pizza Napoli w Gdańsku

Pizza Napoli w Gdańsku na Oruni Górnej



Pizza neapolitańska z pieca opalanego drewnem - czy może być coś bardziej włoskiego? To zdecydowanie jeden z najrzadziej spotykanych rodzajów tego włoskiego specjału w Trójmieście. Poprawne przygotowanie pizzy neapolitańskiej to nie lada wyzwanie. Idealna "napoletana" musi być odpowiednio cienka i wilgotna w środku, a jej brzegi wysokie i elastyczne. Taki efekt udaje się osiągnąć m.in. dzięki wypiekaniu placka w stosunkowo krótkim czasie, ale wysokiej temperaturze oraz przygotowaniu go zgodnie oryginalną, neapolitańską recepturą.

Pizza Napoli regularnie plasuje się w czołówce rankingu najlepszych pizzerii prowadzonym przez Trójmiasto.pl. Miłośnicy pizzy mają tutaj do wyboru ponad 20 propozycji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na całkowicie autorskich wariacjach kończąc. Jak przystało na prawdziwą "napoletanę", żadna z nich nie jest przeładowana składnikami i nie domówimy do niej sosu czosnkowego. Ceny od 22 zł do 40 zł.

  • Oliwa do Ognia w Gdańsku
  • Oliwa do Ognia w Gdańsku

Oliwa do Ognia w samym centrum Gdańska



Oliwa do Ognia to niewielka pizzeria, której sercem jest opalany drewnem piec z cegieł szamotowych. Wypieka się w nim główne tutejsze danie - cienką i chrupiącą pizzę na niemal 20 sposobów. Jest tu klasyka w postaci margherity, quattro formaggi czy vegetariany, ale zjemy też mniej oczywiście kompozycje, jak gambero picante (mozarella, krewetki, salami picante, pietruszka i płatki chilli). Warto zwrócić uwagę na sekcję truflową - to cztery propozycje oparte o sos z czarnych trufli lub sos truflowo-śmietanowy.

Co tydzień na tablicy z menu pojawia się również propozycja tymczasowa, tzw. pizza tygodnia. Aktualnie jest to pizza z kurkami i jest to już ostatnia szansa, by jej skosztować, gdyż kurek coraz mniej. Co ważne, w promocji od poniedziałku do czwartku w godzinach 13-15 pizza tygodnia i wybrany napój kosztują tylko 25 zł. Regularne ceny za pizzę wynoszą od 21 do 39 zł.
JJ

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (155)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piątkowe kolacje z muzyką na żywo

muzyka na żywo, degustacja

Rozrywka

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane