- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (18 opinii)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 4 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 6 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizza z pieca opalanego drewnem to klasyk i tradycja włoskiej kuchni. Nie jest to metoda łatwa i wymaga od kucharzy sporych umiejętności i kunsztu, ale nagrodą jest wyjątkowy smak i aromat pizzy. W Trójmieście coraz więcej pizzerii decyduje się na piece opalane drewnem, a my wybraliśmy pięć z nich, w których smak pizzy z pewnością was nie zawiedzie.
Pizzerie w Trójmieście
Wielu włoskich pizzaiolo uważa wręcz pizzę z pieca elektrycznego za profanację. Aby finalny produkt był idealny, potrzeba umiejętności popartych nie tylko kursami, ale przede wszystkim doświadczeniem. Tu liczą się takie detale, jak: kontrola wielkości płomienia, utrzymanie odpowiedniej temperatury, właściwości drewna służącego do opalania czy też odpowiednie czyszczenie pieca z popiołu. Jaka jest pizza z pieca opalanego drewnem? Miękka, chrupiąca, aromatyczna, ma lekko podniesione, zarumienione brzegi, nie jest na pewno nadmuchanym plackiem. Czy jednak smakuje inaczej niż pizza z pieca elektrycznego? Czy jesteście w stanie to rozróżnić? Zobaczcie, gdzie w Trójmieście serwują taką pizzę.
Viva la Pizza w Gdyni
Duży kaflowy piec w miedzianym kolorze jest głównym elementem wystroju Viva la Pizza. To właśnie w nim pieczone są wszystkie serwowane tutaj dania. Pizza przygotowywana jest tutaj na bazie oryginalnej włoskiej mąki i składników. Tu nie ma kompromisów, wszystko musi być jak najbardziej zgodne z włoskim oryginałem. W menu znajdziemy ponad 30 różnorodnych placków, w tym pizzę rosso, bianca oraz neapolitańską. Są też propozycje wegańskie. Wśród składników między innymi salame napoli, szynka cotto, boczek pancetta i speck, pikantna kiełbaska włoska salsiccia, papryczki peperoncino, sery ricotta, taleggio, parmezan, gorgonzola i wiele innych typowo włoskich dodatków.
Viva la Pizza regularnie kusi promocjami. Aktualnie pizzą tygodnia w lokalu jest pizza na śmietanowym sosie z zapiekaną w piecu dojrzewającą pancettą (włoski boczek wieprzowy), serem ricotta, czerwonym pesto i bazylią. Placki mają wielkość 26-28 cm i kosztują od 22 do 39 zł.
Kultowe bary znikną z Sopotu. W ich miejsce powstanie nowy obiekt
Serio w Gdyni
Jakość pieca to klucz do najlepszego smaku - z takiego założenia wychodzą w gdyńskiej pizzerii Serio. Piec w lokalu zbudował Stefano Ferrara, jeden z największych autorytetów w tej dziedzinie, z szanowanej na świecie rodziny konstruktorów. Piec właściwie nigdy nie stygnie - dzięki specjalnej konstrukcji rano wciąż utrzymuje się w nim żar. Obsługa pieszczotliwie nazywa swój piec Stefanem, a ten potrafi odwdzięczyć się pizzą, której smak owiany jest już miejską legendą.
W menu 17 pozycji w cenach od 23 do 44 zł. Najbardziej włoskie smaki to Calabra (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, salame calabro, peperoncino - 36 zł), N'Duja (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, ostra kiełbasa kalabryjska n'duja, domowa ricotta, oregano i czerwona fasola - 38 zł) oraz Tartufo (pomidory san marzano, grzyby, salame calabro, salsa truflowa, grana padano - 44 zł).
W Serio również sporo promocji, m.in. w poniedziałki pizza Margherita kosztuje 15 zł. Warto także spróbować pizzy tygodnia, aktualnie jest to placek z pomidorami marzano, delikatnym serem mozzarella fior di latte, mascarpone i pomidorkami cherry.
Gdzie zjeść w Trójmieście?
Francesco w centrum Gdyni
Pizzaiolo w gdyńskim Francesco stosuje rzadko spotykaną w Polsce metodę podwójnego wyrastania ciasta, dzięki której jest ono lżejsze i lepiej przyswajalne dla organizmu. Składniki do placków sprowadza z Włoch i - jak podkreśla - są one najwyższej jakości i jak najwięcej z nich posiada certyfikat D.O.P. Certyfikowana jest tutaj m.in. gorgonzola, parmezan, szynka parmeńska czy pomidory San Marzano, z których robiony jest sos.
Karta składa się z 21 pozycji, do wyboru pizza rosso, bianca i calzone. Ceny zaczynają się od 28 zł za margheritę, większość placków zjemy za około 38 zł, najdroższa pizza - gambarie e zucchinne (mozzarella, krewetki, cukinia, pomidorki cherry) kosztuje 47 zł. Ciekawostką jest pizza formaggi zwana serową królową - mamy w niej aż pięć gatunków sera: taleggio, gorgonzola, mozzarella fior di latte, ricotta i parmezan. Korzystając z sezonu na grzyby, Francesco zaprasza też na pizzę boscaiola, w której znajdziemy między innymi włoską kiełbasę, prawdziwki, pastę truflową i parmezan.
"Zabierz go na kawę, zanim inna zabierze go na loda". Hasła na potykaczach
Pizza Napoli w Gdańsku na Oruni Górnej
Pizza neapolitańska z pieca opalanego drewnem - czy może być coś bardziej włoskiego? To zdecydowanie jeden z najrzadziej spotykanych rodzajów tego włoskiego specjału w Trójmieście. Poprawne przygotowanie pizzy neapolitańskiej to nie lada wyzwanie. Idealna "napoletana" musi być odpowiednio cienka i wilgotna w środku, a jej brzegi wysokie i elastyczne. Taki efekt udaje się osiągnąć m.in. dzięki wypiekaniu placka w stosunkowo krótkim czasie, ale wysokiej temperaturze oraz przygotowaniu go zgodnie oryginalną, neapolitańską recepturą.
Pizza Napoli regularnie plasuje się w czołówce rankingu najlepszych pizzerii prowadzonym przez Trójmiasto.pl. Miłośnicy pizzy mają tutaj do wyboru ponad 20 propozycji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na całkowicie autorskich wariacjach kończąc. Jak przystało na prawdziwą "napoletanę", żadna z nich nie jest przeładowana składnikami i nie domówimy do niej sosu czosnkowego. Ceny od 22 zł do 40 zł.
Oliwa do Ognia w samym centrum Gdańska
Oliwa do Ognia to niewielka pizzeria, której sercem jest opalany drewnem piec z cegieł szamotowych. Wypieka się w nim główne tutejsze danie - cienką i chrupiącą pizzę na niemal 20 sposobów. Jest tu klasyka w postaci margherity, quattro formaggi czy vegetariany, ale zjemy też mniej oczywiście kompozycje, jak gambero picante (mozarella, krewetki, salami picante, pietruszka i płatki chilli). Warto zwrócić uwagę na sekcję truflową - to cztery propozycje oparte o sos z czarnych trufli lub sos truflowo-śmietanowy.
Co tydzień na tablicy z menu pojawia się również propozycja tymczasowa, tzw. pizza tygodnia. Aktualnie jest to pizza z kurkami i jest to już ostatnia szansa, by jej skosztować, gdyż kurek coraz mniej. Co ważne, w promocji od poniedziałku do czwartku w godzinach 13-15 pizza tygodnia i wybrany napój kosztują tylko 25 zł. Regularne ceny za pizzę wynoszą od 21 do 39 zł.
Miejsca
Opinie (155) ponad 10 zablokowanych
-
2022-08-19 02:07
(1)
Dużo ostatnio tych pizzerii promujecie w artykułach. Najlepiej płacą?
- 5 0
-
2022-08-19 09:55
W talii dań, pizza to kolor atutowy.
- 0 0
-
2022-08-18 14:41
wybiórczy artykuł (1)
nie wspomina o Sole Sycylia
- 11 3
-
2022-08-19 09:23
I bardzo dobrze
W tej chwili mega słaba pizza
- 0 1
-
2022-08-19 09:18
Lady Pizza w Stambule
Niedaleko placu Taksim. Mistrzowska pizza z otwartego pieca opalanego drewnem. Z tym, że chyba już nie istnieje.
- 1 1
-
2022-08-18 20:03
(1)
Jak chcecie zrobic dobra pizze to super ciasto jest za ok zlotowke w carrefourze na morenie. Tylko pamietajcie malo skladnikow i piekarnik nagrzac na maxa ile fabryka dala.
- 0 1
-
2022-08-19 09:13
Następnym razem,
Przeczytaj skład tego "super ciasta"
- 0 0
-
2022-08-18 15:46
Najlepsza pizza w Gdańsku była w lokalu na ul. Piwnej pod koniec lat 70-tych XX wieku. (4)
To była pierwsza pizzeria w Gdańsku. Prowadził ją Włoch. Pizza była w jednym smaku i jednym rozmiarze. W lokalu podawano także spaghetti i zupę cebulową. Pizza miała niesamowity smak, bo była doprawiana włoskimi ziołami. W tamtych czasach do jedzenia pizzy używało się noża i widelca. Jedząc pizzę patrzyłem na zagranicznych turystów, uczyłem się jak je się spaghetti. Oni używali widelca i łyżki ... Sprytnie na widelec nawijali makaron.
- 12 3
-
2022-08-19 09:12
Wtedy to rzeczywiście była najlepsza pizza
Ale teraz byś się pewnie niemile zdziwił.
- 0 0
-
2022-08-18 22:46
Chodziłem tam za dzieciaka
Pod koniec lat 80. Smak ciągle pamiętam.
- 2 0
-
2022-08-18 15:54
(1)
zupa cebulowa u Włocha??? coś się pomieszało :)
- 0 4
-
2022-08-18 16:15
Byłem tam i jadłem zupę cebulową.
To był taki rodzaj rosołu ugotowanego z dużym dodatkiem cebuli. Ciebie pewnie w tym czasie nie było na świecie.
Pewnie nigdy nie widziałeś ludzi jedzących pizzę nożem i widelcem.- 4 2
-
2022-08-18 15:20
A gdzie Margerita w Oliwie? Genialne pizze z pieca z drewnem właśnie,! (1)
- 5 5
-
2022-08-19 09:08
Czyżby Marggerita wróciła do formy?
Kilka lat temu to była masakra: ciasto osiedlowej pizzy, nieprzyjemny personel i płatność tylko gotówką.
- 0 1
-
2022-08-19 08:44
Gdańsk ul. Kołobrzeska
Na wysokości ul. Opolskiej też jest pięć opalany drewnem..pizza super polecam
- 0 0
-
2022-08-18 20:53
Ooops! (1)
Po połowie wpisów widzę, że trafiłem na coroczny Kongres Anonimowych Właścicieli Pizzeri, na którym każdy reklamuje własny przybytek.
A ja tylko chciałem się zapytać, czy zastałem Jolkę!- 8 1
-
2022-08-19 08:43
Jolki nie, ale pizzaiolo jest tu dostatek!
- 2 0
-
2022-08-19 08:40
A gdzie pizza Stella del Nord?
W Oliwie,oczywiście!
- 0 0
-
2022-08-18 15:09
Zadna różnica dla kowalskiego - jaki piec. (1)
jem tylko tam gdzie znam pizzera lub kucharza. czemu.....to macie zagadke.
- 8 1
-
2022-08-19 08:32
Dobrze, że nie jestem Kowalskim
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.