• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?

JJ
18 sierpnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Pizzeria Francesco w Gdyni Pizzeria Francesco w Gdyni

Pizza z pieca opalanego drewnem to klasyk i tradycja włoskiej kuchni. Nie jest to metoda łatwa i wymaga od kucharzy sporych umiejętności i kunsztu, ale nagrodą jest wyjątkowy smak i aromat pizzy. W Trójmieście coraz więcej pizzerii decyduje się na piece opalane drewnem, a my wybraliśmy pięć z nich, w których smak pizzy z pewnością was nie zawiedzie.



Pizzerie w Trójmieście



Czym się przede wszystkim kierujesz, wybierając się na pizzę?

Piec opalany drewnem to powrót do tradycyjnego, włoskiego wypiekania pizzy. W słonecznej Italii, zarówno w dużych turystycznych miastach, jak i małych miasteczkach poza turystycznym szlakiem, to wciąż najpopularniejsza, bo wynikająca z tradycji, metoda przyrządzania pizzy. Tego typu urządzenia pozwalają na uzyskanie bardzo wysokiej temperatury niezbędnej do wypieku perfekcyjnego placka. Dodatkowo dymny, drzewny aromat nadaje pizzy unikalnego, niepodrabianego posmaku.

Wielu włoskich pizzaiolo uważa wręcz pizzę z pieca elektrycznego za profanację. Aby finalny produkt był idealny, potrzeba umiejętności popartych nie tylko kursami, ale przede wszystkim doświadczeniem. Tu liczą się takie detale, jak: kontrola wielkości płomienia, utrzymanie odpowiedniej temperatury, właściwości drewna służącego do opalania czy też odpowiednie czyszczenie pieca z popiołu. Jaka jest pizza z pieca opalanego drewnem? Miękka, chrupiąca, aromatyczna, ma lekko podniesione, zarumienione brzegi, nie jest na pewno nadmuchanym plackiem. Czy jednak smakuje inaczej niż pizza z pieca elektrycznego? Czy jesteście w stanie to rozróżnić? Zobaczcie, gdzie w Trójmieście serwują taką pizzę.

  • Viva La Pizza w Gdyni
  • Viva La Pizza w Gdyni
  • Viva La Pizza w Gdyni

Viva la Pizza w Gdyni



Duży kaflowy piec w miedzianym kolorze jest głównym elementem wystroju Viva la Pizza. To właśnie w nim pieczone są wszystkie serwowane tutaj dania. Pizza przygotowywana jest tutaj na bazie oryginalnej włoskiej mąki i składników. Tu nie ma kompromisów, wszystko musi być jak najbardziej zgodne z włoskim oryginałem. W menu znajdziemy ponad 30 różnorodnych placków, w tym pizzę rosso, bianca oraz neapolitańską. Są też propozycje wegańskie. Wśród składników między innymi salame napoli, szynka cotto, boczek pancetta i speck, pikantna kiełbaska włoska salsiccia, papryczki peperoncino, sery ricotta, taleggio, parmezan, gorgonzola i wiele innych typowo włoskich dodatków.

Viva la Pizza regularnie kusi promocjami. Aktualnie pizzą tygodnia w lokalu jest pizza na śmietanowym sosie z zapiekaną w piecu dojrzewającą pancettą (włoski boczek wieprzowy), serem ricotta, czerwonym pesto i bazylią. Placki mają wielkość 26-28 cm i kosztują od 22 do 39 zł.

Kultowe bary znikną z Sopotu. W ich miejsce powstanie nowy obiekt



  • Serio w Gdyni
  • Serio w Gdyni
  • Serio w Gdyni

Serio w Gdyni



Jakość pieca to klucz do najlepszego smaku - z takiego założenia wychodzą w gdyńskiej pizzerii Serio. Piec w lokalu zbudował Stefano Ferrara, jeden z największych autorytetów w tej dziedzinie, z szanowanej na świecie rodziny konstruktorów. Piec właściwie nigdy nie stygnie - dzięki specjalnej konstrukcji rano wciąż utrzymuje się w nim żar. Obsługa pieszczotliwie nazywa swój piec Stefanem, a ten potrafi odwdzięczyć się pizzą, której smak owiany jest już miejską legendą.

W menu 17 pozycji w cenach od 23 do 44 zł. Najbardziej włoskie smaki to Calabra (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, salame calabro, peperoncino - 36 zł), N'Duja (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, ostra kiełbasa kalabryjska n'duja, domowa ricotta, oregano i czerwona fasola - 38 zł) oraz Tartufo (pomidory san marzano, grzyby, salame calabro, salsa truflowa, grana padano - 44 zł).

W Serio również sporo promocji, m.in. w poniedziałki pizza Margherita kosztuje 15 zł. Warto także spróbować pizzy tygodnia, aktualnie jest to placek z pomidorami marzano, delikatnym serem mozzarella fior di latte, mascarpone i pomidorkami cherry.

Gdzie zjeść w Trójmieście?



  • Pizzeria Francesco w Gdyni
  • Pizzeria Francesco w Gdyni
  • Pizzeria Francesco w Gdyni

Francesco w centrum Gdyni



Pizzaiolo w gdyńskim Francesco stosuje rzadko spotykaną w Polsce metodę podwójnego wyrastania ciasta, dzięki której jest ono lżejsze i lepiej przyswajalne dla organizmu. Składniki do placków sprowadza z Włoch i - jak podkreśla - są one najwyższej jakości i jak najwięcej z nich posiada certyfikat D.O.P. Certyfikowana jest tutaj m.in. gorgonzola, parmezan, szynka parmeńska czy pomidory San Marzano, z których robiony jest sos.

Karta składa się z 21 pozycji, do wyboru pizza rosso, bianca i calzone. Ceny zaczynają się od 28 zł za margheritę, większość placków zjemy za około 38 zł, najdroższa pizza - gambarie e zucchinne (mozzarella, krewetki, cukinia, pomidorki cherry) kosztuje 47 zł. Ciekawostką jest pizza formaggi zwana serową królową - mamy w niej aż pięć gatunków sera: taleggio, gorgonzola, mozzarella fior di latte, ricotta i parmezan. Korzystając z sezonu na grzyby, Francesco zaprasza też na pizzę boscaiola, w której znajdziemy między innymi włoską kiełbasę, prawdziwki, pastę truflową i parmezan.

"Zabierz go na kawę, zanim inna zabierze go na loda". Hasła na potykaczach



  • Pizza Napoli w Gdańsku
  • Pizza Napoli w Gdańsku
  • Pizza Napoli w Gdańsku
  • Pizza Napoli w Gdańsku

Pizza Napoli w Gdańsku na Oruni Górnej



Pizza neapolitańska z pieca opalanego drewnem - czy może być coś bardziej włoskiego? To zdecydowanie jeden z najrzadziej spotykanych rodzajów tego włoskiego specjału w Trójmieście. Poprawne przygotowanie pizzy neapolitańskiej to nie lada wyzwanie. Idealna "napoletana" musi być odpowiednio cienka i wilgotna w środku, a jej brzegi wysokie i elastyczne. Taki efekt udaje się osiągnąć m.in. dzięki wypiekaniu placka w stosunkowo krótkim czasie, ale wysokiej temperaturze oraz przygotowaniu go zgodnie oryginalną, neapolitańską recepturą.

Pizza Napoli regularnie plasuje się w czołówce rankingu najlepszych pizzerii prowadzonym przez Trójmiasto.pl. Miłośnicy pizzy mają tutaj do wyboru ponad 20 propozycji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na całkowicie autorskich wariacjach kończąc. Jak przystało na prawdziwą "napoletanę", żadna z nich nie jest przeładowana składnikami i nie domówimy do niej sosu czosnkowego. Ceny od 22 zł do 40 zł.

  • Oliwa do Ognia w Gdańsku
  • Oliwa do Ognia w Gdańsku

Oliwa do Ognia w samym centrum Gdańska



Oliwa do Ognia to niewielka pizzeria, której sercem jest opalany drewnem piec z cegieł szamotowych. Wypieka się w nim główne tutejsze danie - cienką i chrupiącą pizzę na niemal 20 sposobów. Jest tu klasyka w postaci margherity, quattro formaggi czy vegetariany, ale zjemy też mniej oczywiście kompozycje, jak gambero picante (mozarella, krewetki, salami picante, pietruszka i płatki chilli). Warto zwrócić uwagę na sekcję truflową - to cztery propozycje oparte o sos z czarnych trufli lub sos truflowo-śmietanowy.

Co tydzień na tablicy z menu pojawia się również propozycja tymczasowa, tzw. pizza tygodnia. Aktualnie jest to pizza z kurkami i jest to już ostatnia szansa, by jej skosztować, gdyż kurek coraz mniej. Co ważne, w promocji od poniedziałku do czwartku w godzinach 13-15 pizza tygodnia i wybrany napój kosztują tylko 25 zł. Regularne ceny za pizzę wynoszą od 21 do 39 zł.
JJ

Miejsca

Opinie (155) ponad 10 zablokowanych

  • Di Amadeo na Gdańskiej Morenie

    Piec ręcznie zbudowany przez właściciela, który także przygotowuje pizzę na codzień. Kawał pasji, determinacji i miłości do pizzy - polecam!

    • 2 0

  • Spoko jest też (1)

    Pizza Park na skrzyżowaniu Reja i Hallera

    • 0 6

    • Niestety ale nie.

      Robiłem 3 podejścia za każdym ten sam niski standard. Ciasto typowe... bez smaku, płaskie jak gotowiec z lidla. Składniki również z tego sklepu... W okolicy mamy conajmniej 5 innych dobrych pizzeri, warto próbować

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Ja bardzo polecam Karwiniankę i jej filię Pogórzańskie w Gdyni (1)

    Bardzo dobra jakość, składniki na najwyższym poziomie, bardzo szybko gotowa (czy na miejscu czy na zamówienie) i bardzo duży wybór różnych kombinacji

    • 3 8

    • Hahaha

      To wcale nie jest reklama
      Przestało się sprzedawać ?

      • 2 0

  • Ha ha (2)

    Po pizzy z Napoli mieszczącej się na Orunii, ledwo doszedłem do domu , rozwolnienie miałem dwa dni . A miała być taka dobra ! Niestety ja nie polecam , była bardzo mokra , i prawie jadłem ją razem z papierem który kładą pod pizzę. Ją już tam nie pójdę !

    • 11 7

    • dziękujemy za wyczerpującą opinię, prosimy o więcej szczegółów

      • 0 0

    • No na bank

      W Napoli na Fieldorfa nie kładą papieru pod pizzę więc chyba ci się śniło, że tam byłeś ;) Na wynos w pudełku owszem, ale papier ma powłokę dzięki której pizza do niego nie przywiera. Jestem stałym klientem odkąd pizzeria istnieje i wiem co mówię, znając życie komentarz pisał ktoś ze smutnej konkurencji w okolicy. Nie pozdrawiam autora powyższego komentarza

      • 3 3

  • motosfera najlepsza (1)

    zawsze tam wracamy

    • 0 3

    • Kiedyś może tak, dzisiaj to już niestety nieporozumienie.

      Za to obsługę za każdym razem mogłem pochwalić, to muszę przyznać...

      • 0 0

  • Pazzi ragazzi (1)

    Tylko pazzi ragazzi w osowej! Pizzerie z Gdańska i Gdyni mogą się od nich uczyć jak powinna smakować pizza!

    • 1 6

    • Pizza nie jest najgorsza, niech będzie.

      Ceny kosmos, ale to też dam radę przeżyć. Obsługa natomiast to sam spód dna... Dwa razy usiadłem i nie doczekałem się podejścia kelnera/ki. Zaznaczam przy tym, że knajpa nie była nabita klientami (na to są zbyt drodzy). Po prostu klient jest tam chyba czymś na kształt zła koniecznego :)

      • 2 0

  • Nie ma żadnej ale to żadnej różnicy pomiędzy pizzą z pieca drewanianego a szamotowego. (6)

    Jedynie jaka jest różnica to komin i spaliny z niego z tego drewna.

    • 18 18

    • Drewniany piec? (1)

      Dobreee :))

      • 1 1

      • A co. Nie słyszałeś o piecach jednorazowych? ;)

        • 0 1

    • Uuuu widzę że mamy znafce pizzy

      co zjadł wszystkie rozumy (i pizze). Skoro wg ciebie nie ma różnicy, to znaczy że smaku po Covid nie odzyskałeś

      • 2 2

    • te piece opalane drewnem powinny być zakazane

      niby walczymy ze smogiem, a potem takie przybytki smrodzą na całą okolicę. Współczuje mieszkańcom

      • 5 7

    • Jak jesz pizzę za 15 zł mrożoną to nie ma różnicy (1)

      Zgadza się

      • 2 8

      • Trzeba być i**ota, żeby dać 15 zł za pizzę mrożoną

        Oczywiście, że nie ma różnicy pomiędzy zwykłym piecem a opalanym drewnem. Oczywiście, że znajdą się tacy co wyczuwają nutkę drewna w pizzy... Ale to jest tylko chwyt, my bardziej ekskluzywni, więc wiecej płać. Rozumiem, że taki pięć jest droższy ale nie róbcie z tego niewiadomo czego.

        • 5 4

  • Dopisałbym jeszcze do zestawienia Forno Rosa na Zaspie

    • 0 0

  • Kawałek ciasta co obłożony byle czym za 50 zeta, litości

    • 7 0

  • To jest pizza a nie np taka 105.. obok pizzy to nie stalo nawet. Placek z nacpanymi skladnikami i czosnek do tego hehe

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane