• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizzeria Gdynianka kończy 30 lat

Łukasz Stafiej
20 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Pizza w Gdyniance przez bywalców nazywana jest pieszczotliwie 
- ze względu na swoje gabaryty - drożdżówą. Pizza w Gdyniance przez bywalców nazywana jest pieszczotliwie 
- ze względu na swoje gabaryty - drożdżówą.

Gdynianka przy ul. Świętojańskiej 65 zobacz na mapie Gdyni karmi w ten sam sposób od trzydziestu lat, a tamtejsza pizza na grubym cieście drożdżowym, obficie polana domowym sosem i posypana pieprzem ziołowym ma już kilka pokoleń wielbicieli. W sobotę w godz. 11-16, z okazji urodzin, drugą porcję będzie można zamówić za 1 grosz. Oto pięć faktów, które powinieneś znać, zanim staniesz w kolejce po ten legendarny przysmak.



Zaczęło się od ciastek

Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Pomysł na biznes wymusiło życie - prowadzona w tym miejscu wcześniej cukiernia (pod tą samą nazwą) nie przynosiła ponoć zadowalających zysków. Pani Elżbieta Malinowska z mężem, którzy przejęli lokal po mamie, postawili z miejsca na pizzę. Mieli wyczucie - włoski przysmak był powiewem Zachodu w szarej, jeszcze PRL-owskiej Polsce. Gdynianka stała się momentalnie jednym z modniejszych lokali w Gdyni.

Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Przez 30 lat wystrój niemalże się nie zmienił. Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Przez 30 lat wystrój niemalże się nie zmienił.
Boazeria z dawnych lat

Obecnie epitet modny powinien zostać raczej zastąpiony słowem "vintage". Wystrój to relikt estetyki przełomu lat 80. i 90. Boazeria na ścianach, bar i stoliki pamiętają poprzednie dekady. Na przestrzeni lat dodano raptem parę rustykalnych bibelotów, ściany ozdobiono charakterystycznymi "obrazami z makaronu" i wymieniono lampy. Czas się tutaj zatrzymał, ale tak naprawdę nikomu to nie przeszkadza. Ponoć niektórych klimat retro przyciąga na równi ze smakiem pizzy.

Na pizzę w Gdyniance wpadają całe pokolenia gdynian. Często trzeba chwilę postać w kolejce. Na pizzę w Gdyniance wpadają całe pokolenia gdynian. Często trzeba chwilę postać w kolejce.
Kolejki największe w mieście

Na klientów właściciele Gdynianki narzekać nie mogą. To lokal gastronomiczny z prawdopodobnie największymi kolejkami w całym Trójmieście - z kilkoma minutami w ogonku trzeba się liczyć szczególnie w porze obiadowej. Stoją dzieciaki i emeryci, korpopracownicy i hipsterzy. Wszyscy z gotówką w ręku (bo kartą w Gdyniance płacić nie można i pewnie nigdy nie będzie można) i w oczekiwaniu na wyjątkową pizzę.

Najpopularniejsza pizza to "Cebulowa". Zamówimy też m.in. "Serową", "Szynkową" czy "Pieczarkową". Najpopularniejsza pizza to "Cebulowa". Zamówimy też m.in. "Serową", "Szynkową" czy "Pieczarkową".
Włoski placek po polsku

Pizza w Gdyniance tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze swoim włoskim protoplastą. To nie jest cienki, pieczony w piecu opalanym drewnem placek z wymyślnymi dodatkami. Smakosze gdyniankowej pizzy - w powodu jej wyjątkowych gabarytów - nazywają ją pieszczotliwie drożdżówą albo bułą i zajadają się najchętniej dwuskładnikową "Cebulową" (10 zł), ewentualnie "Serową" (tylko z serem) czy "Szynkową" i "Pieczarkową". Przepis na puszyste, grube ciasto jest taki sam, jak 30 lat temu - nawet jeden z pizzermanów pracuje tutaj od początku.

Chochla domowego sosu pomidorowego to obowiązkowy dodatek do pizzy w Gdyniance. Chochla domowego sosu pomidorowego to obowiązkowy dodatek do pizzy w Gdyniance.
Sos z chochelki i pieprz ziołowy

Gdy zamówione placki zostaną już upieczone i przyniesione z zaplecza, a pani za barem rozparceluje je na tekturowe tacki, zaczyna się rytuał doprawiania. Grzechem jest zjeść gdyniankową pizzę bez domowego pomidorowego sosu - nakładanego obficie chochlą z metalowego dzbana. Niepisana etykieta mówi, że to właściwy moment, aby wziąć do ręki metalowe solniczki i oprószyć placek majerankiem i pieprzem ziołowym. Potem pozostaje tylko usiąść przy jednym z kilku stolików i zjeść. O ile oczywiście znajdzie się wolne miejsce.

Miejsca

Opinie (190) ponad 10 zablokowanych

  • genialny

    niezastąpiony, wspaniały, smak Gdyni, tylko pizza cebulowa z Gdynianki

    • 1 1

  • Za 20 dag maki i kawalek sera 10zl? (16)

    Dziekuje, postoje!

    • 17 314

    • racja (3)

      Ceny przesadzone i to mega mocno......i przestańcie ględzić, że mogę iść gdzie indziej.

      • 4 31

      • Wynajęcie lokalu

        W tym miejscu to koszt od 10 000 tys na miesiąc Zapłać podatek i 4 pracowników prąd po cenie biznes składniki . To właściciel na tym kokosów nie robi ale trzyma się na rynku bo klasyka i uczciwość jest silniejsza od gownianego produktu i dobrego marketingu . Gdynianko gratuluję i zawsze wiernie do was będę chodził gdyż w ten sposób za 10 zł cofam się w przeszłość w czasy jak byłem studentem . Dziękuję

        • 1 0

      • rajca (1)

        przesadzone?a co to jest 10 zl,pietnascie minut pracy.

        • 7 2

        • Ty, bezrobotny, idź gdzie indziej lub zjedz kanapeczkę...

          • 3 1

    • Dziekuje, postoje! (1)

      zrob sobie kromala z dzemem.(oczywiscie najtanszym i cienko posmarowanym),zebys nie przeplacil!!

      • 61 5

      • Oczywiście bez masła.

        • 8 0

    • "PIZZA" (3)

      To stoj! a ja pojde na kultowa drozdzowke z sosem pomidorowym do Gdynianki

      • 25 2

      • (2)

        Ona jest najjjjjwspanialsza,uwielbiamy :)))

        • 23 2

        • nie podszywaj się rolmopsie (1)

          Gdańsk i Sopot olewają ten komunistyczny chlew

          • 4 21

          • Gdańsk i Sopot olewają takich leszczyków jak Ty...

            • 6 1

    • W innych pizzeriach zaplacisz 25zł cwaniaczku :)
      Zjedz kanapeczkę...

      • 5 1

    • Za lokalem jest smietnik

      Tam masz za darmo :)

      • 18 2

    • "Dziękuję, postoję!"

      I to jest słuszna decyzja. Warto postać nawet w długiej kolejce, żeby kupić.

      • 25 2

    • Wybaczam Ci tą opinie...

      bo nie wiesz co piszesz...

      • 42 3

    • za czyjąś pracę że to przygotował, za prąd za miejsce tego juz nie liczysz Januszu

      • 85 6

    • możesz iśc do hipsterskiej pizzeri albo food tucku i zapalacić 20-30 zł:)))

      • 74 3

  • Obecnie w USA (1)

    Aż się popłakałem. Nie długo wracam i pierwsze co zrobię odwiedzam moją kochaną Gdyniankę. Sto lat! Takiej pizzy nie ma nigdzie indziej!

    • 7 1

    • No i fajnie..

      I pewnie to będzie mile jak wspomnienia wrócą po tylu latach...

      • 3 0

  • Najlepsza pizza w Trojmiescie

    Szkoda, ze Zdzichu nie doczekal jubileuszu. Tak trzymaj Elu.

    • 5 0

  • Super pizza

    Super smaczna pizza wpadam tam od lat

    • 3 1

  • Nie!

    Ta Gdynianka to porażka!

    • 2 13

  • Więcej niz 30!!!

    Moim zdaniem jest ona starsza niż 30 lat. Pamiętam ją z czasów liceum 1978-1982 (tak, tak: wojenna matura!).
    Prosze dokładnie sprawdzić!!!

    • 1 1

  • (3)

    Pizza to to nie jest

    • 8 24

    • a co, naleśnik??? (1)

      • 1 1

      • drożdżówka wytrawna

        • 0 0

    • We Włoszech żadna mi tak nie smakowała

      jak właśnie Gdynianka!

      • 2 2

  • GDYNIANKA !!

    Gratulacje z okazji 30 - lecia . Nie macie konkurencji - jesteście najlepsi . Pierwszą pizzę jadłem u WAS w 90 roku !!! Oby tak dalej !!!

    • 4 1

  • To jest pizza?

    Ludzie się tym zapychają bo jest tanie i tyle w temacie.

    • 1 20

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane