- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Pizzeria Gdynianka kończy 30 lat
Gdynianka przy ul. Świętojańskiej 65 karmi w ten sam sposób od trzydziestu lat, a tamtejsza pizza na grubym cieście drożdżowym, obficie polana domowym sosem i posypana pieprzem ziołowym ma już kilka pokoleń wielbicieli. W sobotę w godz. 11-16, z okazji urodzin, drugą porcję będzie można zamówić za 1 grosz. Oto pięć faktów, które powinieneś znać, zanim staniesz w kolejce po ten legendarny przysmak.
Zaczęło się od ciastek
Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Pomysł na biznes wymusiło życie - prowadzona w tym miejscu wcześniej cukiernia (pod tą samą nazwą) nie przynosiła ponoć zadowalających zysków. Pani Elżbieta Malinowska z mężem, którzy przejęli lokal po mamie, postawili z miejsca na pizzę. Mieli wyczucie - włoski przysmak był powiewem Zachodu w szarej, jeszcze PRL-owskiej Polsce. Gdynianka stała się momentalnie jednym z modniejszych lokali w Gdyni.
Boazeria z dawnych lat
Obecnie epitet modny powinien zostać raczej zastąpiony słowem "vintage". Wystrój to relikt estetyki przełomu lat 80. i 90. Boazeria na ścianach, bar i stoliki pamiętają poprzednie dekady. Na przestrzeni lat dodano raptem parę rustykalnych bibelotów, ściany ozdobiono charakterystycznymi "obrazami z makaronu" i wymieniono lampy. Czas się tutaj zatrzymał, ale tak naprawdę nikomu to nie przeszkadza. Ponoć niektórych klimat retro przyciąga na równi ze smakiem pizzy.
Kolejki największe w mieście
Na klientów właściciele Gdynianki narzekać nie mogą. To lokal gastronomiczny z prawdopodobnie największymi kolejkami w całym Trójmieście - z kilkoma minutami w ogonku trzeba się liczyć szczególnie w porze obiadowej. Stoją dzieciaki i emeryci, korpopracownicy i hipsterzy. Wszyscy z gotówką w ręku (bo kartą w Gdyniance płacić nie można i pewnie nigdy nie będzie można) i w oczekiwaniu na wyjątkową pizzę.
Włoski placek po polsku
Pizza w Gdyniance tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze swoim włoskim protoplastą. To nie jest cienki, pieczony w piecu opalanym drewnem placek z wymyślnymi dodatkami. Smakosze gdyniankowej pizzy - w powodu jej wyjątkowych gabarytów - nazywają ją pieszczotliwie drożdżówą albo bułą i zajadają się najchętniej dwuskładnikową "Cebulową" (10 zł), ewentualnie "Serową" (tylko z serem) czy "Szynkową" i "Pieczarkową". Przepis na puszyste, grube ciasto jest taki sam, jak 30 lat temu - nawet jeden z pizzermanów pracuje tutaj od początku.
Sos z chochelki i pieprz ziołowy
Gdy zamówione placki zostaną już upieczone i przyniesione z zaplecza, a pani za barem rozparceluje je na tekturowe tacki, zaczyna się rytuał doprawiania. Grzechem jest zjeść gdyniankową pizzę bez domowego pomidorowego sosu - nakładanego obficie chochlą z metalowego dzbana. Niepisana etykieta mówi, że to właściwy moment, aby wziąć do ręki metalowe solniczki i oprószyć placek majerankiem i pieprzem ziołowym. Potem pozostaje tylko usiąść przy jednym z kilku stolików i zjeść. O ile oczywiście znajdzie się wolne miejsce.
Miejsca
Opinie (190) ponad 10 zablokowanych
-
2017-10-22 08:36
genialny
niezastąpiony, wspaniały, smak Gdyni, tylko pizza cebulowa z Gdynianki
- 1 1
-
2017-10-20 12:58
Za 20 dag maki i kawalek sera 10zl? (16)
Dziekuje, postoje!
- 17 314
-
2017-10-20 18:51
racja (3)
Ceny przesadzone i to mega mocno......i przestańcie ględzić, że mogę iść gdzie indziej.
- 4 31
-
2017-10-22 08:15
Wynajęcie lokalu
W tym miejscu to koszt od 10 000 tys na miesiąc Zapłać podatek i 4 pracowników prąd po cenie biznes składniki . To właściciel na tym kokosów nie robi ale trzyma się na rynku bo klasyka i uczciwość jest silniejsza od gownianego produktu i dobrego marketingu . Gdynianko gratuluję i zawsze wiernie do was będę chodził gdyż w ten sposób za 10 zł cofam się w przeszłość w czasy jak byłem studentem . Dziękuję
- 1 0
-
2017-10-20 22:30
rajca (1)
przesadzone?a co to jest 10 zl,pietnascie minut pracy.
- 7 2
-
2017-10-21 09:33
Ty, bezrobotny, idź gdzie indziej lub zjedz kanapeczkę...
- 3 1
-
2017-10-20 13:28
Dziekuje, postoje! (1)
zrob sobie kromala z dzemem.(oczywiscie najtanszym i cienko posmarowanym),zebys nie przeplacil!!
- 61 5
-
2017-10-21 09:40
Oczywiście bez masła.
- 8 0
-
2017-10-20 15:42
"PIZZA" (3)
To stoj! a ja pojde na kultowa drozdzowke z sosem pomidorowym do Gdynianki
- 25 2
-
2017-10-20 16:11
(2)
Ona jest najjjjjwspanialsza,uwielbiamy :)))
- 23 2
-
2017-10-20 19:22
nie podszywaj się rolmopsie (1)
Gdańsk i Sopot olewają ten komunistyczny chlew
- 4 21
-
2017-10-21 09:33
Gdańsk i Sopot olewają takich leszczyków jak Ty...
- 6 1
-
2017-10-21 09:21
W innych pizzeriach zaplacisz 25zł cwaniaczku :)
Zjedz kanapeczkę...- 5 1
-
2017-10-20 20:01
Za lokalem jest smietnik
Tam masz za darmo :)
- 18 2
-
2017-10-20 16:18
"Dziękuję, postoję!"
I to jest słuszna decyzja. Warto postać nawet w długiej kolejce, żeby kupić.
- 25 2
-
2017-10-20 14:09
Wybaczam Ci tą opinie...
bo nie wiesz co piszesz...
- 42 3
-
2017-10-20 13:26
za czyjąś pracę że to przygotował, za prąd za miejsce tego juz nie liczysz Januszu
- 85 6
-
2017-10-20 13:07
możesz iśc do hipsterskiej pizzeri albo food tucku i zapalacić 20-30 zł:)))
- 74 3
-
2017-10-21 20:06
Obecnie w USA (1)
Aż się popłakałem. Nie długo wracam i pierwsze co zrobię odwiedzam moją kochaną Gdyniankę. Sto lat! Takiej pizzy nie ma nigdzie indziej!
- 7 1
-
2017-10-22 01:43
No i fajnie..
I pewnie to będzie mile jak wspomnienia wrócą po tylu latach...
- 3 0
-
2017-10-21 22:27
Najlepsza pizza w Trojmiescie
Szkoda, ze Zdzichu nie doczekal jubileuszu. Tak trzymaj Elu.
- 5 0
-
2017-10-21 22:19
Super pizza
Super smaczna pizza wpadam tam od lat
- 3 1
-
2017-10-21 22:16
Nie!
Ta Gdynianka to porażka!
- 2 13
-
2017-10-21 19:01
Więcej niz 30!!!
Moim zdaniem jest ona starsza niż 30 lat. Pamiętam ją z czasów liceum 1978-1982 (tak, tak: wojenna matura!).
Prosze dokładnie sprawdzić!!!- 1 1
-
2017-10-20 15:25
(3)
Pizza to to nie jest
- 8 24
-
2017-10-21 11:13
a co, naleśnik??? (1)
- 1 1
-
2017-10-21 18:10
drożdżówka wytrawna
- 0 0
-
2017-10-21 11:42
We Włoszech żadna mi tak nie smakowała
jak właśnie Gdynianka!
- 2 2
-
2017-10-21 17:20
GDYNIANKA !!
Gratulacje z okazji 30 - lecia . Nie macie konkurencji - jesteście najlepsi . Pierwszą pizzę jadłem u WAS w 90 roku !!! Oby tak dalej !!!
- 4 1
-
2017-10-21 13:29
To jest pizza?
Ludzie się tym zapychają bo jest tanie i tyle w temacie.
- 1 20
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.