• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizzeria w Nowym Porcie musi dopłacić 72 tys. zł za gaz

Alicja Olkowska
2 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (415)
Zdjęcie rachunku za gaz. Właściciele pizzerii New Port muszą dopłacić w ramach wyrównania aż 72 tys. zł do 11-miesięcznego rozliczenia. Zdjęcie rachunku za gaz. Właściciele pizzerii New Port muszą dopłacić w ramach wyrównania aż 72 tys. zł do 11-miesięcznego rozliczenia.

Koniec roku przyniósł fatalną wiadomość dla niewielkiej pizzerii z Nowego Portu. Właściciele lokalu New Port muszą dopłacić w ramach wyrównania aż 72 tys. zł do 11-miesięcznego rozliczenia za gaz. Niespodziewany wydatek zmusił właścicieli do podjęcia trudnej decyzji, czyli zakończenia działalności. Być może otworzą lokal za jakiś czas, gdy sytuacja się unormuje.




Czy odczuwasz podwyżki za media?

Pizzeria New Port działała od lata 2021 roku przy ul. Wilków MorskichMapka w Nowym Porcie. Działała, ponieważ właśnie ogłosiła zamknięcie. To efekt zawrotnego rachunku za gaz, jaki właściciele obiektu będą musieli zapłacić. Skąd taka stawka?

- Z końcem 2022 r. otrzymaliśmy druzgocący dla nas rachunek za gaz. Okazało się, że pomimo terminowych płatności, ale przy zwiększającej się cenie za jednostkę, musimy dopłacić 72 tys. zł. Oznacza to, że gaz podrożał dla nas w 2022 r. siedmiokrotnie - czytamy we wpisie na stronie lokalu. - (...) Po uwzględnieniu wszystkich podwyżek musielibyśmy od 1.01.2023 r. podwyższyć cenę każdej pozycji w menu o ok. 15 zł! I tak odpowiednio: frytki powinny kosztować 30 zł, burgery od 41 zł, pizze od 40 zł, danie dnia 50 zł, danie z karty od 55zł, zupa 27 zł. Takie ceny już za chwilę zastaną nas wszędzie, ale w naszej rzeczywistości nie są one możliwe do dalszego utrzymania restauracji w Nowym Porcie. (...)
Jak wyliczyła właścicielka pizzerii, Mirosława Smilgin, stawka za gaz podrożała dla nich siedmiokrotnie. Owszem, spodziewała się dużej dopłaty, bo gazu zużywali sporo (kuchnia i ogrzewanie), ale szacowali, że maksymalnie wyniesie 15 tys. zł.

- Na bieżąco płaciliśmy rachunki, z których była nadpłata. To jedynie wyrównanie do różnicy ceny jednostki za gaz między tym, co podpisywaliśmy i za ile miało być, a do ilu podrożało w ciągu 11 miesięcy - tłumaczy. - Nic się nie da z tą dopłatą zrobić, musimy ją zapłacić. Zaproponowano nam jedynie rozłożenie jej na cztery raty, każda z 12-proc. odsetkami.

Wydarzenia dla miłośników kulinariów w Trójmieście


Póki co nie oddają lokalu, tym bardziej że zainwestowali w niego sporo wysiłku i funduszy. Przejęli go od miasta w złym stanie, konieczny był remont i przystosowanie kuchni. Obecnie rozważają kolejną modernizację, by maksymalnie uniezależnić się od gazu, a to może wpłynąć np. na zmianę menu.

  • Pizzeria New Port działała w Nowym Porcie i specjalizowała się w pizzach oraz burgerach.
  • Pizzeria New Port działała w Nowym Porcie i specjalizowała się w pizzach oraz burgerach.
  • Pizzeria New Port działała w Nowym Porcie i specjalizowała się w pizzach oraz burgerach.
  • Pizzeria New Port działała w Nowym Porcie i specjalizowała się w pizzach oraz burgerach.
  • Pizzeria New Port działała w Nowym Porcie i specjalizowała się w pizzach oraz burgerach.
  • Pizzeria New Port działała w Nowym Porcie i specjalizowała się w pizzach oraz burgerach.
Niestety zamknięcie lokalu oznacza też zwolnienie ekipy, która pracowała w pizzerii.

- Jestem zmuszona zwolnić ludzi, którzy pracowali w New Port. Bardzo żałuję, zwłaszcza że wszyscy mieszkali po sąsiedzku w Nowym Porcie i byli w pracę mocno zaangażowani. Robię, co mogę, aby pomóc im znaleźć nową pracę u zaprzyjaźnionych restauratorów - mówi Mirosława Smilgin.
Jest szansa, że New Port jeszcze kiedyś powróci: właściciele chcą przeczekać trudny czas i wierzą, że opłaty nie będą zawsze wiązać się z takim wydatkiem. Być może otworzą się w cieplejszym okresie roku, gdy nie trzeba będzie ogrzewać lokalu.

Dodajmy, że to drugie miejsce, które zamknęli w ostatnich miesiącach. Wiosną zakończyła działalność znana z kaszubskich smaków restauracja Kafëbë w Gdańsku Głównym. W sezonie letnim prowadzą jeszcze pizzerię Pizza Plus na świeżym powietrzu na Wyspie Sobieszewskiej i na ten moment nie planują wycofania się z biznesu.

W marcu właściciele zamknęli inną swoją restaurację Kafëbë. W marcu właściciele zamknęli inną swoją restaurację Kafëbë.

Miejsca

  • New Port Gdańsk, Wilków Morskich 16B

Opinie (415) ponad 50 zablokowanych

  • bo liczy się zysk

    W I półroczu 2022 r. PGNiG osiągnęło 78,4 mld zł przychodów trzy razy więcej niż w I półroczu 2021 r. oraz 4,8 mld zysku netto dwa razy więcej niż przed rokiem

    • 1 2

  • Tego lokalu pies z kulawą nogą nie odwiedzał! Ja sam wpadłem tam ze znajomymi, tylko dlatego, że w całym Nowym Porcie (1)

    są dwa lokale ( z tego w jednym - na Oliwskiej, był jakiś kinderbal)! O przepraszam, teraz już tylko jeden :)
    Wracając do przedmiotowego lokalu - podczas naszej trzygodzinnej bytności tamże w pewien piątkowy wieczór, pojawiły się łącznie trzy osoby - mąż/facet jednej z barmanek, który zżarł za free i dwóch miejscowych bojków, chcących zaszpanować, gestem z jakim wydają 14zł na piwo (przypominam - 14zł za piwo w podrzędnej pizzerii, w szemranej dzielni). A wszystko, powtarzam w piątek między 18 a 21. Zastanawialiśmy się nawet, czy to na pewno pizzeria, czy jakaś pralnia brudnych pieniędzy, bo przecież, tu do diaska zero ruchu! Do tego pizza kiepska, że o cenie nie wspomnę. Naprawdę żałowałem, że nie poszedłem do Biedry po dwie bułki i ser topiony. Jakość ta sama, a ile pieniądza by człowiek zaoszczędził!

    • 9 1

    • No my im daliśmy szansę raz

      Usiedliśmy przy stoliku, dresiara za barem łypała na nas i nie raczyła powiedzieć, że zamówienia trzeba przy barze składać. Lokal był pusty. Po 10 minutach zapytałam czy do nas podejdzie, to przewróciła oczami, że zamówień się przy stoliku nie składa. Jako że było widać jak bardzo nie chciała nas obsługiwać, to wyszliśmy i poszlismy do Perły Bałtyku, tam przynajmniej człowiek wie co go czeka.

      • 5 1

  • 7lat pis i są efekty

    • 2 6

  • Gaz na rynkach europejskich spada (1)

    Takie ceny to celowe działanie rzadu by finansowac wojne

    • 4 3

    • spada t5o tobie poziom rozumu choc nie ty go nigdy nie miałeś

      • 1 0

  • Podsumowanie - łączna wartość pomocy udzielonej beneficjentowi: 600 349,84

    Podsumowanie - łączna wartość pomocy udzielonej beneficjentowi: 600 349,84 2020r/2022 tyle pomocy otrzymała właścicielka na swoje biznesy

    • 7 1

  • Dobrze że zamknęli

    Bo ta pizza ze zdjęcia to tragedia poza tym ogrzać wielki dom gazem plus kręcić biznes na gazie normalna cena przelicząc na miesiące

    • 4 1

  • NP

    A dlaczego sklepik charytatywny został niedawno zamknięty?Na ul.Wolności puste witryny sklepów straszą. Chętnych do wynajęcia brak.

    • 2 0

  • Jedni zamykają.. (8)

    Jedni zamykają biznesy typu restauracje bo za duże rachunki, ale jakimś cudem w tym samym miejscu powstają nowe obiekty tego typu i oni jakoś mogą opłacić takie rachunki? Jak to działa ze prowadząc ten sam interes w tym samym miejscu jedni się rozwijają a inni nie mają na rachunki?

    • 24 47

    • przestępcy piorą kasę (1)

      klienci to dodatek

      • 7 1

      • Ale tu nie było gier na automatach i zacienionych szyb.

        • 1 1

    • Każdy przypadek to inna historia.

      Nie każdy jest u siebie czy w swoim lokalu i ma wystarczająco dużo zaparcia, by wciąż walczyć i zarabiać, gdy koszty tylko rosną... Jak ktoś ma swój, lokal siedzi tam od lat, to czasami chociaż wygląda z boku że jest ok. to od strony finansowej niekoniecznie musi tak być. Inna sprawa to to, że nie wszyscy mają jednakowe ceny gazu, prądu, dzierżaw , podatków lokalnych, nie wszyscy umieją gotować, współpracować w grupie, szanować pracowników, nie wszyscy są jednakowo uczciwi wobec zus, krus, us. etc.
      To że powstaje "w tym samym miejscu coś innego" to mylący wniosek. Władysławowo, Półwysep, Dębki to miejsca, gdzie właśnie takie rzeczy mają non-stop miejsce i na dziesiątki "lokali" kilka może jest rentownych i ma tych samych właścicieli od kilku lub więcej lat. Co roku są nowi frajerzy wierzący w łatwy, szybki, duży zarobek bo nad morzem każdy zarabia... Zarabiają właściwie tylko właściciele gruntów na których są takie biznesiki stawiane. Dzierżawa kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy z góry za sezon od punktu, a jak nie wyrobisz to na kolejne lato znajdą się kolejni frajerzy...

      • 9 0

    • Upadające restauracje, szczególnie w prestiżowych lokalizacjach to świetna okazja dla tych, którzy chcą gdzieś upchnąć nadmiar gotówki z nielegalnej działalności. Co oczywiście może się okazać kolejnym po Covidzie i podwyżkach dramatem dla uczciwych przedsiębiorców.

      • 4 2

    • Wyspa spichrzow (1)

      Nie podam nazwy żeby nie robić reklamy, w sobotę kolejka na 2 godz przed lokalem... W środku tygodnia jakoś się wejdzie... Nie ze Skandynawia większość nasi.. Jak masz dobre jedzenie to cie znajdą... Klasa średnia nadal ma kasę gorzej jak ktoś jest nastawiony na osiedlowych klientów... Tam niestety zagląda bieda. Kto normalny na osiedlu wypije 1 piwo za 12zl jak w żabce za tyle ma 4

      • 11 1

      • wszystko jest do czasu obciążenia fiskalne wzrastają w szalonym tempie klasa średnia znika

        • 5 2

    • Topią forsę a jak już nie ma z czego dalej dokładać "na rozkręcenie biznesu" to się zamyka. Trwa to 6-12 miesięcy, zależnie od zasobności portfela na starcie i wymaganych inwestycji na start.

      • 6 1

    • nic nie powstaje nowego a z ceną gazu zaraz wyjdzie jak z cena benzyny - bajka dla tępego ludu by podreperować budżet a później jak wygórowana cena okazuję się zagrywka pisu to ... fiuu fiuuu to nie my, powiedz im że to wina Tuska heheheh

      • 18 6

  • (3)

    Ta banda oszołomów u władzy chyba celowo chce doprowadzic do bankructw. Zdzieraja z wszystkich na potegę, począwszy od paliwa, i jeszcze sie chwala niebotycznymi zyskami panstwowych monopolistów!

    • 8 16

    • (2)

      ale dają biednym dają dzieciom dają starcom dają 13 14 15 tki holecka mówiła że jest super sylwester marzeń 8 mln pogłowia oglądało...

      • 3 2

      • Bogatym rodzicom też dają 500 plus,natomiast emerytom powinni dać w marcu,raz do roku prawidłowo naliczoną rewaloryzację,a nie jakieś 13 ---------nastki i td.To jest taki trik psychologiczny,jaki to pan dobry i cyka tymi dodatkami,a może da ,a może nie.Wszystko po to aby bardziej skłócić społeczeńswo.

        • 0 1

      • I jeszcze dla tuska na ochronę musi starczyć.

        • 2 3

  • Faktyczne koszty (7)

    Może wreszcie portal Trójmiasto wykorzysta okazję i zrobi rzetelne wyliczenie kosztów. Bo wszystkie firmy, które się zamykają mówią że ze względu na wzrost ceny gazu. Gdzieś podobne wyliczenie widziałem i było w nim zaznaczone, że w koszcie produktu dla klienta prąd czy gaz to ok 10% kosztów gotowej pizzy czy burgera.
    Po drugie jaki konkretny wzrost kosztów prądu czy gazu powoduje dopłata? To że ktoś dostaje wyrównanie na 70 tysięcy to jedno, a le płacił cały zeszły rok, to drugie. Chciałbym zobaczyć zestawienie roczne łącznej ceny gazu takiej - np. za 2021 i 2022 i wtedy można rzeczywiście ocenić, czy jak podaje pizzeria "gaz podrożał siedmiokrotnie". To by oznaczało, że ta pizzeria w 2021 roku dostała "wyrównanie" za gaz roczne na poziomie 10 tysięcy złotych, skoro teraz na 70 tysięcy złotych. Ciekawe, jakie są fakty i jakie są faktyczne podwyżki cen gazu. Wtedy można by wyliczyć, o ile jest naprawdę wyższa cena gazu i o ile powoduje ona wzrost kosztów pizzy. Oczywiście są inne wzrosty innych kosztów, pensji dla pracowników, i wiele innych ale te wszystkie inne koszty też można policzyć. Dobry temat na artykuł.

    • 49 5

    • Wróć do podstawówki. (5)

      Skoro gaz to koszt ok 10% ceny pizzy, to po siedmiokrotnej podwyżce cen gaz to 70% ceny pizzy. A więc pizza musi podrożeć o 60%. W artykule napisane jest, że teraz pizza musiałaby kosztować od 40zł, co się idealnie zgadza. Wcześniej pizza zaczynała się od 24zł (normalna cena jak do tej pory, wręcz ok 2zł taniej niż średnio), to teraz po podwyżce cen o 60% (idealnie zgadza się z artykułem, podwyżka o ok 15zł), pizza musiałaby kosztować przynajmniej 39zł.
      Dodajmy do tego wzrost cen energii elektrycznej i wyjdzie nie 40, a 40 parę złotych za pizzę, żeby się opłacało.

      • 7 4

      • Dlaczego nie spróbują sprzedawać w wyższej cenie (3)

        No więc dlaczego nie spróbują sprzedawać pizzy po 40 kilka złotych tylko od razu zakładają że klienci zrezygnują?
        Lokal i tak planują sobie zostawić, więc coim szkodzi? Co za problem wystawić nowe ceny i zobaczyć, co się będzie działo? Zwłaszcza teraz, mając taką reklamę za darmo w trojmiasto? Wielu by poszło z ciekawości sprawdzić czy pizza jest smaczna czy nie. A potem by się okazało, czy nowe ceny ludzie akceptują czy nie.

        • 1 7

        • (2)

          NP to robotnicza dzielnica,a nie kurort ,jak Nowa Letnica.

          • 1 1

          • Robotnicy zarabiają (1)

            A skąd to przekonanie że robotnicy mało zarabiają? I że nie kupią droższej pizzy? Mój znajomy pracuje w stoczni. Ciągle go proszą o nadgodziny płatne 100% więcej. Budowlańcy, inni fachowcy typu kafelkarze są rozchwytywani i mówią że nie ma żadnego kryzysu.

            • 2 2

            • Dlatego w NP dużo sklepów z alkoholem i jeszcze nowe otwierają w tej mrocznej dzielnicy.

              • 1 0

      • Mąka na pizze +100%

        Sery + 60%

        Itd

        Pizza za 60 zł to będzie niedługo standard

        • 1 8

    • pomyśl troszkę

      Jak coś stanowiło 10% kosztów i podrożało powiedzmy 5 krotnie, to teraz może stanowić 30% i zjeść cały zysk. A firmy przynoszącej straty nikt nie chce prowadzić, bo to nie działalność charytatywna, tylko zarobkowa.

      • 6 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane