- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (125 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (6 opinii)
- 3 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Podlaskie smaki na imprezie Dary Ziemi
Sękacza, kumpiaka, czebureków czy sera korycińskiego będzie można spróbować podczas 25. edycji imprezy kulinarnej Dary Ziemi, która od piątku do niedzieli potrwa w parku Kolibki . W tym roku tematem przewodnim będzie region Podlasia. Przyjazd zapowiedziało około dwustu wystawców z całej Polski.
Dary Ziemi w tym roku obchodzą ćwierćwiecze istnienia. Tym samym jest to jedna z najdłużej działających imprez kulinarnych w Polsce, która o lata wyprzedziła modę na ekobazary czy targi z rzemieślniczą żywnością. Wydarzenie ma niezmienną formułę: można tutaj zakupić regionalne sery, wędliny, wypieki czy przetwory, poznać producentów, a nawet zaopatrzyć się w sprzęt ogrodowy. Tegoroczna edycja potrwa w parku Kolibki od piątku do niedzieli w godz. 10-18.
- Nie planujemy hucznego świętowania, ale będzie kilka jubileuszowych atrakcji - zapowiada organizatorka Agata Gierjatowicz z firmy Haczet. - W sobotę będziemy częstować urodzinowym tortem, a w niedzielę goście będą mogli spróbować rozdawanych przez nas kawałków sękacza. Planujemy również uhonorować wystawców, którzy są z nami od początku, a kilku takich mamy.
Zobacz więcej kulinarnych imprez w Trójmieście w naszym kalendarzu imprez
Jak co roku, teren imprezy zostanie podzielony na strefy - tzw. polany, na których swoje stoiska rozstawi prawie dwustu wystawców. Na "Polanie Eko" znajdziemy produkty z niewielkich manufaktur i gospodarstw. Kupimy miody z różnych regionów kraju, sękacze i andruty, przetwory z owoców i warzyw, oleje tłoczone na zimno, soki, zioła i przyprawy oraz biżuterię rękodzielniczą.
"Polana Biesiadna" to miejsce dla miłośników swojskich kulinariów. Na straganach będzie można kupić mięsa i wędliny, ciasta i chleby regionalne, sery z mleka krowiego, owczego i koziego, konfitury, świeże i wędzone ryby czy nalewki, wina, cydry i miody pitne. Podobnie będzie na "Polanie Gastronomicznej", gdzie przewidziano więcej miejsc do konsumpcji.
Oferta ostatniej "Polany Ogrodowej" skierowana jest do miłośników sadzenia, pielenia, nawożenia i pielęgnowania wszystkiego, co rośnie w ogrodzie. Będzie można kupić niezbędne sprzęty na działkę, meble oraz przeróżne krzewy, drzewka, rośliny rabatowe, kwiaty, zioła, nasiona, sadzonki i cebulki.
- W tym roku tematem wiodącym festiwalu jest region Podlasia - mówi Gierjatowicz. - Będzie można spróbować przysmaków z tamtych stron, m.in. sera korycińskiego, kumpiaka i innych wędlin i mięs, sękaczy i mrowisk czy dań tatarskich, m.in. czebureków.
Podlaskie klimaty zdominują również coroczną scenografię ogrodową. Na obszarze 100 m kw. zbudowana zostanie ścieżka edukacyjna inspirowana roślinnością podlaskich parków narodowych: Białowieskiego, Biebrzańskiego i Narwiańskiego. Przygotowano również wydarzenia towarzyszące związane z tym regionem. Wystąpi m.in. białostocki zespół akordeonowy Akord (piątek, godz. 15 i sobota, godz. 14) oraz tatarski zespół taneczno-wokalny Buńczuk (niedziela, godz. 12). Będzie można też zobaczyć widowisko taneczno-muzyczne zespołu Kalinka, który inspiruje się folklorem pograniczna: białoruskim, ukraińskim, rosyjskim i polskim.
- W niedzielne przedpołudnie Dary Ziemi odwiedzi również pani Dżanetta Bogdanowicz z Tatarskiej Jurty w Kruszynianach, która poprowadzi warsztaty kulinarne połączone z degustacją tatarskich specjałów. Przeprowadzimy również zbiórkę pieniędzy na pomoc przy odbudowie ich spalonego gospodarstwa - dodaje organizatorka.
Największym wydarzeniem muzycznym będzie koncert okolicznościowy z okazji 25. edycji w wykonaniu Orkiestry Kameralnej z Gdańska (niedziela, godz. 15:30).
Jednorazowy bilet wstępu na Dary Ziemi kosztuje 6 zł, dzieci do lat 7 wejdą na teren imprezy bezpłatnie.
Relacja z Darów Ziemi sprzed kilku lat.
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (86) 2 zablokowane
-
2018-09-19 14:02
To jakaś nowa świecka tradycja aby płacić za bilet wstępu aby móc coś kupić od sprzedawców? Czy może jeszcze list z podziękowaniem za możliwośc kupna kiełbasy im wręczyć ?
- 56 0
-
2018-09-19 14:01
Oby bez futrakow ;) to będzie ok.
- 17 2
-
2018-09-19 13:01
Super ram na te dary....
- 17 4
-
2018-09-19 13:00
to wszystko przygotowane wcześniej, podróż, później kilka dni na wystawione pod chmurką?
- 36 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.