• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pomorze? Mamy problem (z kurami i jajkami)

rb
2 kwietnia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
  • Produkcja jajek w naszym województwie spadła, ale cena nie wzrosła. Popyt zaspokajają dostawy z innych regionów kraju.
  • Przeciętnie każdy mieszkaniec Pomorza zjadał 11 jajek miesięcznie.
  • Nioski z Pomorza nie przepracowują się.

Przeciętny mieszkaniec województwa pomorskiego zjada średnio 11 jajek miesięcznie. To średnia dla Polski, ale na Pomorzu kury niosą się najsłabiej, nawet 25 proc. gorzej niż w pozostałej części kraju. Dlatego sprowadzamy je z innych regionów, przez co cena jajek rośnie - nie tylko przed Wielkanocą.



Podpowiadamy, jak bezpiecznie spędzić Wielkanoc



Starasz się zdrowo odżywiać?

Święta Wielkanocne bezsprzecznie kojarzą się z pisankami, czyli gotowanymi, kolorowo zdobionymi jajkami. Jaja wykorzystywane są też do ciast, sałatek, czy choćby smażenia kotletów na obiad.

Nic dziwnego, że popyt na nie przed świętami rośnie.

Rosną także ceny, choć według Głównego Urzędu Statystycznego, który udostępnił dane do 2019 roku, cena jajek nie wyprzedzała dotąd inflacji.

Jak zrobić najlepszy żurek?



Co ciekawe, z danych wynika, że na Pomorzu odżywiamy się całkiem zdrowo - przynajmniej statystycznie.

W 2019 roku najwięcej kupowaliśmy warzyw (7,47 kg miesięcznie, ale ich spożycie spada). Zjadamy też sporo pieczywa i produktów zbożowych (4,94 kg miesięcznie), mięsa (4,85 kg miesięcznie) i owoców (4,21 kg miesięcznie i największy wzrost o 5,8 proc. w stosunku do poprzednich 12 miesięcy).

  • Ze statystyk wynika, że świadomość zdrowego odżywiania rośnie. Jemy więcej warzyw, a mniej cukru.

Quiz Wielkanocne przysmaki Średni wynik 75%

Wielkanocne przysmaki

Rozpocznij quiz
rb

Opinie (99) ponad 20 zablokowanych

  • Strasznie zdrowo. Jemy warzywa ze szklarni w styczniu z polski, pędzone ile wlezie, bez smaku i wartości. Jemy pieczywo.. pieczywo? To nie jest pieczywo co się sprzedaje, to sa produkty pieczywopodobne gdzie większość składu to specjalnie dobrane związki chemiczne. Wszystkie piekarnie biorą gotowe mieszanki z od jednego dostawcy, maki się nie kupuje. Owoce No tu akurat możemy mówić o zdrowiu, pod warunkiem ze sa to polskie jabłka, reszta owoców jest opryskana chemia. Do tego zwykły konsument jest oszukiwany wszystkie praktycznie warzywa sa zamawiane na renku lub na rudnikach wiec bez różnicy czy dasz za sałatę 3 zł w biedrze czy w warzywniaku 7 to ta sama sałata od hurtownika. Smacznego

    • 4 0

  • Ja lubię omlet z 3 jaj

    Żona robii 3x w tygodniu, najlepiej z dżemem. Kiedyś robiłem wytrawne ale odkąd mam żonę już nie muszę

    • 1 3

  • 0.26 kg ryb miesięcznie na głowę? (4)

    to jest dramatycznie mało, niecałe 4 kg rocznie. Ja bez problemu jem 1 kg miesięcznie, a przypuszczam, że sporo więcej

    • 6 2

    • To obejrzyj na N**flixie dokument

      "Ciemna strona rybołóstwa". Spożycie ryb spadnie Ci do 0,0 kg. O ileś świadomy.

      • 2 2

    • Smażona panga i pół makreli wędzonej raz na miesiąc. (1)

      Wg statystyk zjadam 10 osobom ich ryby (średnio miesięcznie: 1kg pstrąga, 0,5kg halibuta, 0,5kg sandacza, 1kg śledzi/dorszy, ok 1-1,5kg wędzonej makreli, ok 0,7kg makreli z puszek, ok 2kg pozostałych (głównie łosoś, tuńczyk, szprota wędzona itd), = 7kg/3 osoby.

      Takie zagregowane dane czasami są trudne do oceny bo w statystykach są noworodki itp i ciężko stwierdzić czy 2,70kg chleba (pieczywa) miesięcznie to dużo ale spójrz ile miesa - jemy prawie 5kg mięsa a warzyw tylko 50% więcej 7,50kg, tylko bo te proporcje powinny być raczej w stosunku 2-4 do 1 na korzyść warzyw oczywiście.
      Nic dziwnego że brakuje wody, przybywa nowotworów itd. 5kg to w sumie jest tylko 150g dziennie więc nie wydaje się dużo ale w skali wszystkich produktów (odliczając mleko) jest to 20%.
      No i druga, jeszcze dobitniejsza relacja to ilość ryb w stosunku do mięsa - 5%. Licząc mięso i ryby jako jeden produkt ("odzwierzęcy") to jest dramatycznie niskie spożycie ryb choć w erze pływającego mikroplastiku nie jest to już tak zdrowy produkt.

      • 3 1

      • Pół kilo mięcha dziennie!!!

        A jeszcze uwaga: zakladając że wiele osób nie je mięsa w ogóle lub małe ilości, małe dzieci które tez dużo nie jedzą itd wychodzi że wiele osób rąbie dzień w dzień po pół kilo mięcha!

        • 4 0

    • Mało, bo drogie i nie każdego stać.

      • 9 0

  • 338,26 pln na jedzenie miesięcznie?

    to powinniśmy być najszczuplejszym narodem na świecie

    • 5 0

  • Te modyfikowane jaja

    Nie nadają się do spożycia więc nie ma się co dziwić. A jeszcze ta ankieta... xD

    • 1 0

  • jajo

    no kochani a gdzie rok 2020 i 2021 to co w artykule było i sie mnie wróci

    • 12 2

  • "Jemy więcej warzyw"... tymczasem warzywa -7%... redaktorzy..

    • 5 0

  • Program JAJKO+ dla mieszkańców Pomorza!

    Premier i spółka już nad tym pracują.

    • 6 0

  • Kura

    Czy ktoś może podać namiary na zdrowego kurczaka ze wsi?

    • 2 0

  • 11 jajek na miesiąc???? W 2 dni tyle zjadam a czasem i w 1 (1)

    A później dziwić się, że ludzie mięśni nie mają. Oczywiście tylko wiejskie bez GMO

    • 4 1

    • Ja też

      Ale potem 2 tygodnie nie jem
      Mam zasadę - jem gdy czuję potrzebę. Organizm sam podpowiada czego mu trzeba

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane