- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (69 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (55 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Upiecz szarlotkę na 11 listopada
- Gęsina czy rogale z makiem to znane i lubiane przysmaki związane ze Świętem Niepodległości. Dlaczego nie mogłaby do nich dołączyć najzwyklejsza w świecie szarlotka? Przecież nie ma bardziej polskiego owocu od jabłek - postuluje nasz czytelnik. Co na to cukiernicy?
Pan Marian wysłał do nas e-mail, w którym postuluje nową kulinarną tradycję na 11 listopada. Poniżej jego pomysł:
- Tyle mówi się o wyjątkowej jakości i smaku polskich jabłek, a ja mam wrażenie, że wciąż nie potrafimy wystarczająco wykorzystać tego potencjału. Polskie jabłko powinno być jednym z symboli naszej kuchni, powinniśmy przy każdej okazji podkreślać jego walory i wykorzystywać do promocji. Świetną okazją jest zbliżające się 100-lecie Niepodległości Polski - pisze pan Marian
- Wiem, że potrawami tradycyjnie związanymi z dniem 11 listopada są rogale z makiem, a w restauracjach gęsina, ale dlaczego nie dołączyć do nich najzwyklejszej w świecie, mocno jabłkowej szarlotki? Postuluję: niech w każdym domu na stole w Święto Niepodległości pojawi się ciasto z nadzieniem z polskich jabłek. Najlepiej z szarej renety, ale i inne się nadadzą - zapytajcie sprzedawcy w warzywniaku. Świętując Niepodległość, zajadajmy się szarlotką! - dodaje
Trójmiasto świętuje 100-lecie Niepodległości. Zobacz wszystkie wydarzenia
Co o pomyśle sądzą trójmiejscy cukiernicy? Zapytany przez nas Grzegorz Pellowski stwierdził, że to pomysł ciekawy, ale specjalnej szarlotki na 11 listopada jego firma przygotowywać nie będzie.
- Skupiamy się na naszych rogalach z białym makiem, miodem i orzechami, czyli tzw. rożkach marcjankach - mówi Pellowski. - Oprócz tego mamy jeszcze biało-czerwone amerykanki i kruche ciastka w kolorach flagi.
Tomasz Zaborski z Piekarni Szydłowski tłumaczy, że na 11 listopada wszystkie ręce w zakładzie pracują nad przygotowaniem jak największej liczby rogali z makiem. Będzie też biało-czerwona kostka truskawkowa z kremem.
- Niepodległościowy jabłecznik to świetny pomysł, ale do przygotowania specjalnego przepisu na święto Niepodległości potrzebowalibyśmy więcej czasu i ludzi. Ale kto wie, czy w przyszłości tego nie zrealizujemy, promując na 11 listopada prawdziwy jabłecznik, jaki dawniej jadano w polskich domach z okazji różnych świąt. Warto korzystać z jabłek, bo Polska jest ich ogromnym producentem.
Pomysł Pana Mariana bardzo nam się spodobał. Proponujemy pójść jeszcze krok dalej - niech te prawdziwe, pieczone w domu szarlotki, trafią do biur. Czy nie byłoby świetnie, gdyby w dzień po Święcie Niepodległości wszystkie biura pachniały przyniesionymi z domu szarlotkami?
Zobacz też: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach
Opinie (58) 5 zablokowanych
-
2018-11-12 15:30
Jak widac w Gdańsku nawet cukierników mamy anty Polskich! Kszusbskie jakies smieci czy amerykanki! (1)
- 0 2
-
2018-11-16 12:58
Przedawkowanie?
W domu u ciebie wszyscy zdrowi??? Chyba nie... Smutny żenujący wpis, bardzo smutnego człowieka.
- 1 0
-
2018-11-10 17:29
Szarlotka to chyba nie po polsku (3)
Może lepiej jabłecznik?
- 66 6
-
2018-11-11 08:02
Nazwa jest poprawna (1)
Szarlotka jest na cieście kruchym, a jabłecznik na każdym innym
- 4 2
-
2018-11-14 20:04
nie!
szarlotka jest pieczona z jabłkami surowymi, jabłecznik z wcześniej prażonymi/duszonymi
- 0 0
-
2018-11-13 00:24
to są dwa rózne ciasta!
chociaz podobne!
- 0 0
-
2018-11-13 11:48
Kocham szarlotkę
- 1 0
-
2018-11-10 17:08
Afiliacja do świadomości (3)
Średni rogal z makiem o wadze 250 g to... 1200 kcal! Taka sama ilość szarlotki to mniej więcej połowa tej kaloryczności. Ja stawiam na polskie jabłka, wspólne pieczenie, niesamowity aromat i czas spędzony z rodziną.
- 57 9
-
2018-11-12 16:49
To rogale robi się dłużej niż szarlotkę, pieczmy więc rogale :D
- 0 0
-
2018-11-11 19:13
Raz w roku można sobie pozwolić na rogala.
Przecież ani rogalem, ani szarlotką nie należy się opychać, więc bez różnicy.
- 0 0
-
2018-11-10 20:17
Jabłka z cynamonem , mniaaamm
- 5 0
-
2018-11-12 11:51
Mówisz i masz
Pyszna szarlotka upieczona
- 2 0
-
2018-11-11 23:27
poprosze bdb przepis
latwy...
- 0 0
-
2018-11-11 09:40
Szarlotka (1)
Wczoraj upiekłem wraz z zoną
- 3 2
-
2018-11-11 20:52
To była wasza wspólna decyzja?
- 3 0
-
2018-11-11 11:47
tarta z jabłkami na 11 listopada
Właśnie upiekłam
- 1 2
-
2018-11-11 07:55
Pieczone jabłko (1)
A kto pamięta jeszcze najprostszy sposób na deser? Pieczone jabłko z konfiturą, miodem i cynamonem. Pycha
- 11 1
-
2018-11-11 11:21
ja :o)
- 3 0
-
2018-11-11 11:20
jabłecznik z żurawiną (biało czerwony) - jest świetny - kiedyś robiłem
oczywiście nie jako przejaw patriotyzmu, ale dla smaku
co do rogali - to nie jest 'polski' pomysł tylko poznański (a sam sw Marcin jest też celebrowany w... Niemczech) - podobnie z gęsiną
bardzo dobry pomysł z jabłecznikiem/szarlotką tym bardziej że to przepyszne ciasto - choć cukiernicy nigdy tego nie potrafili robić nota bene - taka domowa szarlotka powinna być promowana z kruchym ciastem i pociętymi jabłkami ( anie jakąś masą marmoladową)- 11 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.