- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (66 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Regionalne produkty i warsztaty kulinarne. Otwarcie bazarku "Dzieje się" na Przymorzu
Bazarek Dzieje się to nowa inicjatywa kulinarno-kulturalna na Przymorzu. W środy i soboty będzie można zakupić tam regionalną, ekologiczną żywność oraz wziąć udział w pokazach i warsztatach kulinarnych. To jednak nie jedyny pomysł na tę przestrzeń. Budynek przy ul. Czerwony Dwór 17 ma być też lokalnym centrum kultury, w którym odbywać się będą m.in. przedstawienia, wystawy i kiermasze.
- Pomysł na Bazarek Dzieje się pojawił się kiedy tylko zobaczyliśmy to miejsce. Wyglądało wtedy na mocne lata 80., ale oczyma wyobraźni widzieliśmy, że wydobędziemy z niego to, co najlepsze - mówi Paula Żochowska, organizatorka bazarku. - Chciałabym, żeby to miejsce stało się centrum artystycznym i ekologicznym, żeby każdy mógł znaleźć tutaj coś dla siebie. Planujemy warsztaty artystyczne dla dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów, chcielibyśmy organizować też wystawy i wernisaże, giełdy książek i staroci, wymianę ubrań, a także coraz bardziej popularne w Trójmieście improwizacje teatralne.
Pierwsze otwarcie bazarku miało miejsce w środę. Pojawiło się na nim kilkunastu regionalnych wystawców sprzedających zdrową żywność oraz rękodzieło. Goście mogli zakupić m.in. ekologiczne przetwory, miody, sery, oliwy smakowe czy mięsa.
- Brakowało takiego miejsca na Przymorzu. Obok mamy Zielony Rynek, więc bazarek stanowi naturalne dopełnienie tej przestrzeni. Możemy tu kupić pyszne ekologiczne przetwory, nie tylko raz w roku jak na jarmarku świątecznym, ale dwa razy w tygodniu - mówi Agnieszka, która odwiedziła bazarek.
Gościem wydarzenia był prezenter telewizyjny i radiowy, znany z programu " Europa da się lubić", Kevin Aiston. Brytyjczyk przeprowadził kilka pokazów kulinarnych, podczas których przygotował swoje popisowe danie - ślimotto, czyli risotto ze ślimakami. Kucharz ochoczo dzielił się kulinarnymi trikami oraz opowiadał widzom o swojej pasji do gotowania.
Bazarek Dzieje się będzie działał w każdą środę i sobotę. W przestrzeni będą odbywać się też warsztaty artystyczne i inne wydarzenia kulturalne. Nabór na zajęcia teatralne rozpocznie się 18 stycznia.
- Chcemy wspierać lokalnych dostawców, którzy produkują zdrową, tradycyjną i ekologiczną żywność. Jest to miejsce dla każdego, kto ceni świadome zakupy. Można tu porozmawiać z wystawcami i producentami np. o sposobie wytwarzania sprzedawanych przez nich produktów, a także skosztować ich przed zakupem. Planujemy też organizować pokazy i warsztaty kulinarne w godzinach otwarcia bazarku - mówi Paula Żochowska.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (109) 4 zablokowane
-
2018-02-21 00:47
Śmiechu warte !!!
Ja doprawdy kilka razy czytałem tę zachętę reklamującą bazarek i oczom nie wierzyłem. Kucharskie wyczyny Anglika w pomieszczeniach gdzie syf, brud i ubóstwo, do tego obskurne stoły niczym żywcem wyjęte z piwnicy, brak higieny , czystości i w tym wszystkim ,,ekologiczne żarełko" bez certyfikatów. Do tego reklamuje się uwaga- warsztaty aktorskie i szafing. Byłem sprawdzić i powiem, że to jakaś ściema i totalny misz masz. Czy ci ludzie nie mają pomysłów na działalność i wystrzelili jak Filip z konopi? Co to ma być i kto się na to załapie. Dla mnie totalne pudło i brak szacunku dla klienta. To tyle w temacie.
- 0 0
-
2018-02-22 17:19
jest fajnie, ale te ceny to masakra. Chleb za 15 PLN yo jakiś kosmos.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.