Wiadomości

stat

Regionalne produkty i warsztaty kulinarne. Otwarcie bazarku "Dzieje się" na Przymorzu


Bazarek Dzieje się to nowa inicjatywa kulinarno-kulturalna na Przymorzu. W środy i soboty będzie można zakupić tam regionalną, ekologiczną żywność oraz wziąć udział w pokazach i warsztatach kulinarnych. To jednak nie jedyny pomysł na tę przestrzeń. Budynek przy ul. Czerwony Dwór 17 zobacz na mapie Gdańska ma być też lokalnym centrum kultury, w którym odbywać się będą m.in. przedstawienia, wystawy i kiermasze.



- Pomysł na Bazarek Dzieje się pojawił się kiedy tylko zobaczyliśmy to miejsce. Wyglądało wtedy na mocne lata 80., ale oczyma wyobraźni widzieliśmy, że wydobędziemy z niego to, co najlepsze - mówi Paula Żochowska, organizatorka bazarku. - Chciałabym, żeby to miejsce stało się centrum artystycznym i ekologicznym, żeby każdy mógł znaleźć tutaj coś dla siebie. Planujemy warsztaty artystyczne dla dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów, chcielibyśmy organizować też wystawy i wernisaże, giełdy książek i staroci, wymianę ubrań, a także coraz bardziej popularne w Trójmieście improwizacje teatralne.
Pierwsze otwarcie bazarku miało miejsce w środę. Pojawiło się na nim kilkunastu regionalnych wystawców sprzedających zdrową żywność oraz rękodzieło. Goście mogli zakupić m.in. ekologiczne przetwory, miody, sery, oliwy smakowe czy mięsa.

- Brakowało takiego miejsca na Przymorzu. Obok mamy Zielony Rynek, więc bazarek stanowi naturalne dopełnienie tej przestrzeni. Możemy tu kupić pyszne ekologiczne przetwory, nie tylko raz w roku jak na jarmarku świątecznym, ale dwa razy w tygodniu - mówi Agnieszka, która odwiedziła bazarek.
Gościem wydarzenia był prezenter telewizyjny i radiowy, znany z programu " Europa da się lubić", Kevin Aiston. Brytyjczyk przeprowadził kilka pokazów kulinarnych, podczas których przygotował swoje popisowe danie - ślimotto, czyli risotto ze ślimakami. Kucharz ochoczo dzielił się kulinarnymi trikami oraz opowiadał widzom o swojej pasji do gotowania.

Bazarek Dzieje się będzie działał w każdą środę i sobotę. W przestrzeni będą odbywać się też warsztaty artystyczne i inne wydarzenia kulturalne. Nabór na zajęcia teatralne rozpocznie się 18 stycznia.

- Chcemy wspierać lokalnych dostawców, którzy produkują zdrową, tradycyjną i ekologiczną żywność. Jest to miejsce dla każdego, kto ceni świadome zakupy. Można tu porozmawiać z wystawcami i producentami np. o sposobie wytwarzania sprzedawanych przez nich produktów, a także skosztować ich przed zakupem. Planujemy też organizować pokazy i warsztaty kulinarne w godzinach otwarcia bazarku - mówi Paula Żochowska.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (109)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

19

stycznia

Na ratunek pszczołom - Kola... Gdańsk, Hotel Hampton by Hilton Gdansk

Rozrywka

Gra miejska śladami budowniczego Gdyni
Gra miejska śladami budowniczego Gdyni
Beata Kozidrak i Bajm świętowali 40-lecie w Ergo Arenie
Spektakularny koncert Bajm w Ergo Arenie

Kultura

Zaistnieć w grupie za wszelką cenę. O musicalu "Chłopcy z Placu Broni"
O musicalu "Chłopcy z Placu Broni"

Nowe lokale

Kluska

Bary, bistro
Gdynia
Antoniego Abrahama 26/1

Oberża 86

Restauracje
Gdynia
Starowiejska 30

Restauracja Sceneria

Restauracje
Gdynia
Adama Mickiewicza 1

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: dużo dobrych koncertów
Planuj tydzień: dużo dobrych koncertów