• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja M15: roślinne menu i relaks w saunach z widokiem na morze

18 października 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Szef kuchni M15 niedawno wzbogacił menu o obszerną sekcję dla wegan i wegetarian.
  • Ciepła sałatka z jarmużu z dynią, szalotką, orzechami i sosem malinowym.
  • Krem dyniowy z mirabelką i olejem z orzechów włoskich.
  • Wegański burger z chutneyem jabłkowym i czipsem z pietruszki, serwowany z frytkami.
  • Ci, którzy wegańskimi rarytasami chcą się cieszyć także w domu, mogą zakupić na wynos pasty warzywne, np. z pieczonego bakłażana (to numer jeden wśród Gości).

Restauracja M15 to wyjątkowe miejsce na mapie Sopotu. Z jednej strony położone blisko turystycznego serca miasta, z drugiej schowane przed gwarem w urokliwym i spokojnym zakątku pasa nadmorskiego: stąd już tylko kilka kroków do morza lub zadbanego ogrodu i parku. Od niedawna skosztujemy tu, oprócz dań z kuchni polskiej i europejskiej, smacznych potraw stworzonych z myślą o wegetarianach i weganach. Każdy znajdzie coś dla siebie.



Sopocką restaurację przy al. Franciszka Mamuszki 15 zobacz na mapie Sopotu docenią ci, którzy w kuchni lubią różnorodność: z jednej strony szukają tradycyjnych i sprawdzonych receptur, z drugiej nie odmówią sobie nowoczesnych autorskich pomysłów.

O kulinarne doznania wszystkich Gości M15 dba doświadczony szef kuchni Adrian Gabryszak, doskonale orientujący się w zdrowych trendach, które sam na co dzień stosuje w swojej kuchni. Do tej pory serwował dania inspirowane klasyczną kuchnią polską (wspaniałe potrawy z gęsiny!), w której prym wiodły regionalne i sezonowe produkty wysokiej jakości oraz świeże ryby i owoce morza. Niedawno wzbogacił menu o obszerną sekcję dla wegan i wegetarian.

Bezmięsną ucztę warto rozpocząć od przystawki: do wyboru mamy aromatyczną pieczeń z fasoli z kurkami, selerem i jabłkiem; ciepłą sałatkę z jarmużu z dynią lub rozgrzewającą zupę krem z dyni. Na większy głód szef kuchni poleca wegański burger z chutneyem jabłkowym i czipsem z pietruszki; jesienną potrawkę z dyni, batatów i buraczanymi kopytkami lub sycące kotlety z kaszy orkiszowej z zapiekanką z ziemniaków, buraczkami i sosem pieczeniowym. Na deser przepyszny sernik z sosem malinowym.

Ci, którzy wegańskimi rarytasami chcą się cieszyć także w domu, mogą zakupić na wynos pasty warzywne, np. z pieczonego bakłażana (to numer jeden wśród Gości); czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami; pieczonego buraka; czerwonej papryki czy cukinii; kremy (także na słodko i wegańsko, czyli z czekoladą), pasztety (np. z soczewicy), pesto z buraka, hummus, smalec z fasoli, a nawet wegański ser z ziemniaka. Wspaniale smakują także chleby własnego wypieku na zakwasie, zdrowe wegańskie ciasteczka oraz wegańskie ciasta.

Oprócz tego zadowoleni będą również mięsożercy oraz smakosze ryb i owoców morza, na których czekają takie dania jak np. szarpana gęś z kopytkami buraczanymi; burger z szarpaną wieprzowiną, colesławem, sosem BBQ; filet z flądry serwowany na plackach ziemniaczanych czy czarny makaron z mulami w sosie maślanym z cząbrem.

Oczywiście w menu znajdziemy również obszerną sekcję dla najmłodszych, z myślą o których szef kuchni stworzył dania smaczne, cieszące oko i urozmaicone. Dzieciaki uwielbiają m.in. soczystą pierś z kurczaka z kopytkami dyniowymi i marchewką oraz bezglutenowe naleśniki z twarożkiem waniliowym. A po obiedzie wyszaleć się mogą na terenie dużego placu zabaw tuż przed restauracją lub podczas organizowanych w weekendy warsztatów kreatywnych.

Smacznie tu zjemy już od samego rana (w weekendy startują o godz. 9): dzień można zacząć od pożywnego śniadania. Do wyboru Goście mają m.in. tosty na słodko i wytrawnie, naleśniki bezglutenowe, jajecznice oraz omlety. Nie mogło również zabraknąć śniadań w wersji wegańskiej, czyli owsianki czekoladowej z owocami i omletu wegańskiego z kremem czekoladowo-śliwkowym.

Zaś na popołudniowo-wieczorne spotkanie szef kuchni poleca tapasy (dostępne codziennie od godz. 16). W bogatej karcie przekąsek każdy trafi na swój ulubiony smak, także ci, którzy stawiają na bezglutenowe opcje czy wegańskie. Warto skusić się m.in. na nereczki królicze panierowane z ostrym sosem, śledzia z jabłkiem lub kaszankę na grzance. Dla wegan: kiszony seler z orzechami czy frytki z batata z keczupem z dyni. Na większy głód lub kilka osób najlepszym wyborem będą deski przekąsek, dostępne w dwóch smacznych wersjach. Co ważne, każdy, kto zakupi tapasy, drugi drink lub lampkę wina otrzymuje gratis.

Restauracja M15 to również doskonałe miejsce na organizację spotkania firmowego czy biznesowego oraz imprez okolicznościowych: rodzinnych uroczystości, rocznic i romantycznych kolacji.

Wszystkie potrawy można połączyć z bogatą kartą alkoholi: win, drinków, koktajli oraz rozgrzewających trunków, idealnych na jesienno-zimowe wieczory, czyli grzańców i nalewek. Na uwagę zasługuje obszerna oferta kraftowych wódek, cydrów i miodów pitnych, serwowana również w wersji deski degustacyjnej.

  • Restauracja M15 w Sopocie.
  • Restauracja M15 w Sopocie.
  • Restauracja M15 w Sopocie.
  • Wigilia firmowa.
  • Wigilia firmowa.
  • Impreza firmowa.
  • Impreza firmowa.
  • Restauracja M15 w Sopocie.
  • Restauracja M15 w Sopocie.
  • Restauracja M15 w Sopocie.
  • Restauracja M15 w Sopocie.
  • Restauracja M15 w Sopocie.
  • Restauracja M15 w Sopocie.
  • Restauracja M15 w Sopocie.
  • Restauracja M15 w Sopocie.

Jedyne w Polsce sauny na plaży



Restauracja to jednak nie wszystko. Do dyspozycji Gości są również eleganckie sauny na plaży czynne codziennie od godz. 8, z których rozpościera się uspakajający widok na morze. Połączyć je można z coraz bardziej popularnym i zdrowym morsowaniem. Sauny na plaży można rezerwować pod numerem 730 930 088 lub przez stronę m15sauny.booksy.net.

Restauracja M15 czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 9-22, a w piątki i soboty od godz. 9 do 23. Więcej informacji o lokalu oraz odbywających się w nim wydarzeniach można przeczytać na stronie facebook.com/m15.sopot.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (18)

  • Danziger (1)

    jak w mażeniach. wspaniale.

    • 0 5

    • w czym?

      • 1 0

  • Burger wegański (1)

    wspaniały! Nie spodziewałam się, że w tej restauracji oferta wege będzie tak smaczna. można nawet kupić paste i hummus do domu! szczerze polecam :D

    • 2 10

    • Ja cię kręcę! Hummus mają. I kupić można, powiadasz! Pędzę powiadamiać ludzi na fejsbuku!

      • 7 0

  • Ostro. Mają kraftową wódę. 3x droższa i 2x większy kac?

    • 7 0

  • Polecam

    Piękne miejsce i bardzo dobre jedzenie, chętnie spróbuję nowych wegańskich dań! :) Idealne miejsce na imprezy okolicznościowe, nasi goście byli zachwyceni. :) No i lokalizacja, marzenie.

    • 2 12

  • (1)

    Poza lokalizacją dramat

    • 12 1

    • dokladnie, jedzenie tragedia

      • 3 0

  • (1)

    Ciekawy artykuł.
    Latem ciężko było o stolik, ale po sezonie jest kameralniej.
    Tak, zdarza mi się bywać w tym miejscu:
    - jedzenie -kwestia gustu. Ja lubię ich kuchnię. Moje dzieci też. Plus za vege.
    - wystrój - raczej swobodny, fajnie, że kącik dla dzieci to nie plastikowa lala barbie.
    - plac zabaw. No cóż. Kto był ten wie. Każda matka to doceni.
    - sauny. Nie próbowałam. Ale mój mąż chodzi regularnie. Może się skuszę w tym roku.
    - obsługa. Latem jest kocioł. Ale w Sopocie to nie jest nic dziwnego. Szczególnie blisko morza i z takimi atrakcjami dla dzieci.

    Tego co mi brakuje. Ale może nie można mieć wszytkiego..to jakiś pojemnik na „psie podarki”.

    Oczywiście, zaraz posypią się gromy o reklamę. Trudno.
    Ale będąc tam i w innym miejscach również zdarzało mi się widzieć „różnych rodziców”. Czasem spójrzmy też na siebię.

    Niezależnie od hejtu, ja Was lubię!

    • 7 6

    • Szalone bliźniaki i piesek...
      Madka na utrzymaniu?

      • 1 0

  • Baaardzo cieszy mnie większa liczba opcji roślinnych :) trzymam kciuki

    • 3 3

  • Pizza NIE

    Maja nie dobrą pizze. Ciasto suchar

    • 5 1

  • Pierogi!

    A ja tam wracam tylko na pierogi z gęsiny! To najlepsze pierogi jakie jadłam w życiu!!! Obsługa zawsze na plus w moim przypadku...

    • 1 6

  • Świetna lokalizacja, Ale obsługa to porażka (1)

    Wielokrotnie doświadczyłem na własnej skórze, arogancji i lekceważenia kelnerów/kelnerek po złożeniu zamówienia. Czas oczekiwania dramatyczny i to nie tylko w sezonie. Nawet parę monitów nie robi wrażenia na obsłudze. Potwierdza to także spora grupa znajomych. Chyba, że właściciele restauracji stawiają na klientów zamawiajacych na kwotę powyżej 100zl na osobę. Nie wiem. Ale tak fatalnej obsługi w trójmiejskiej restauracji jeszcze z moją rodziną nie doświadczyliśmy.

    • 6 0

    • Pewnie obsługa po taniosci...
      Ważniejsze pewnie jakieś q7 lub x6
      Wschodnia mentalność

      • 2 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane