• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Magdy Gessler oficjalnie otwarta

Alicja Olkowska
16 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Magda Gessler podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni. Magda Gessler podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni.

Były stoły pełne ryb i owoców morza, odnowione wnętrza, Magda Gessler, tłum fotoreporterów, dziennikarzy "Dzień dobry TVN" i ich kamery. Zanim jednak goście weszli do nowej gdyńskiej restauracji Santo Porto, musieli wykazać się nie lada cierpliwością, ponieważ drzwi restauracji otworzono z półgodzinnym poślizgiem.



Szczątkowa i mało konkretna informacja, że Magda Gessler otwiera w Gdyni restaurację, pojawiła się w kwietniu, jednak przez kilka tygodni dokładna lokalizacja Santo Porto była owiana tajemnicą. Udało się nam jako pierwszym ustalić, że lokal firmowany nazwiskiem prowadzącej program "Kuchenne rewolucje" znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni (dawny lokal Open Kitchen).

W środowy wieczór wszystko stało się jasne: zaproszeni goście oraz przedstawiciele mediów mogli sprawdzić, jaką wizję rybnej restauracji stworzyła telewizyjna kulinarna ekspertka. Zanim jednak skosztowali przygotowanych specjalnie na tę okazję dań, musieli czekać na zewnątrz pół godziny. Magda Gessler chętnie udzielała wywiadów, odpowiadała na pytania oraz pozowała do zdjęć, zarówno przedstawicielom mediów, jak gościom restauracji. Przy wejściu do restauracji gości witał także współwłaściciel - przedsiębiorca z Bydgoszczy.

Szukasz ciekawych kulinarnych imprez w maju? Tutaj znajdziesz wszystkie


Teoretycznie otwarcie rybnej restauracji w Trójmieście to nic nadzwyczajnego - skoro morze jest tak blisko, znalezienie miejsca z dobrymi lokalnymi rybami nie powinno stanowić problemu. Praktyka wskazuje jednak na coś zgoła innego: owszem, dania z rybami zamówimy w wielu knajpach, ale nie każda może się pochwalić tymi naprawdę świeżymi, niemrożonymi lub po prostu menu skrojonym głównie pod miłośników ryb i owoców morza. Czym zatem na ich tle wyróżnia się Santo Porto?

Przede wszystkim klienci sami mogą decydować, co znajdzie się na ich talerzu i to dosłownie. Tuż po przekroczeniu progu restauracji znajdzie się lodowa lada ze świeżymi rybami i owocami morza, które najpierw są wybierane, potem ważone, by na koniec trafić do otwartej kuchni, gdzie danie będzie przygotowane na oczach zamawiającego (w dniu otwarcia nie zdecydowano się na ustawienie lady, dostępna będzie od 17 maja).


  • Zespół szefów kuchni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Tłum gości czekający na otwarcie restauracji.
Podczas środowej inauguracji nie chciano zdradzić, jakie dokładnie potrawy znajdą się w menu oraz ile będą kosztować, ale przygotowany specjalny poczęstunek można potraktować jako zapowiedź karty. Tego dnia goście skosztowali m.in. ryb wędzonych (jesiotr, węgorz, pstrąg), marynowanych, łososia gravlax (marynowany w soli, cukrze oraz skórkach z cytrusów), a także owoców morza, czyli ostryg otwieranych na bieżąco i smacznych krewetek. Kartę zdominują jednak ryby sprowadzane z Portugalii i Hiszpanii, choć, co wyraźnie podkreśla szef kuchni, nie zabraknie także lokalnych bałtyckich akcentów. Pomyślano również o tych, którzy wolą tradycyjne mięsne dania - w menu znajdzie się ich kilka.

Wspomniana lodowa lada z rybami to ciekawe rozwiązanie i atrakcja dla gości, ale warto zauważyć, że wcale nie pojawiła się pierwszy raz w Trójmieście za sprawą gdyńskiego Santo Porto. Niektórzy może pamiętają, że w 2010 roku podobny stół stanął przed wejściem do Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku, którą odmieniała w swoim programie... Magda Gessler. Tak wyeksponowane ryby i owoce morza znajdziemy również w sopockim lokalu Seafood Station.

Lokal Santo Porto będzie otwarty od czwartku 17 maja.

Powitanie Magdy Gessler w Gdyni:

Miejsca

  • Santo Porto Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Wydarzenia

Opinie (273) ponad 50 zablokowanych

  • liczę na smaczną rybkę, prosto z zatoki (1)

    • 13 5

    • Dorsz a'la E.Coli

      • 7 0

  • Gdynia to nie sopot, nie powinno być drogo...

    a jak będzie to wtopa...

    • 7 2

  • No trudno

    Co pan zrobisz? Nic pan nie zrobisz.

    • 4 0

  • Czy będzie jak w Wawie? (1)

    Ciekaw jestem czy będzie taki sam syf jak w Warszawie?
    Przed wejściem resztki choinki w lipcu! :-)
    W środku wystrój jak z antykwariatu -zbiorowisko zakurzonych bibelotów.
    Samo nazwisko nie pomoże temu miejscu chyba ze wakacyjne snoby z Wawy będą odwiedzać to miejsce.
    Ja dla nie to wątpliwa przyjemność jedzenia w lokalu kogoś tak wulgarne i chamskiego.

    • 53 20

    • ale zupka za 45 zeta :)

      • 2 2

  • "drzwi restauracji otworzono"... a przypadkiem nie OTWARTO?

    • 13 2

  • bez sypanego złota nie przejdzie mi przez gardło :)

    • 7 2

  • Znam ceny z Jej Warszawskich restauracji-trzymajcie się za portfele.

    • 14 3

  • Początek końca. (1)

    Od września PUCHY...............i fruuuuuuuu.

    • 44 6

    • i będzie SANTO CLOSED :) i zespół szefów kuchni do korpo Scandic trafi :)

      • 7 0

  • Tylko mężczyźni (5)

    Najlepsi gourme kucharze to tylko mężczyźni i nie ma tam żadnych Kudłatych bab

    • 112 50

    • (3)

      Tak tak, ale w domu żrysz to, co ci żona ugotuje, sam nic nie potrafisz.

      • 27 12

      • (1)

        W moim domu to ja gotuje a nie zona !

        • 11 2

        • tylko potem nawet pies tego nie rusza

          rodzina cię okłamuje :(

          • 5 10

      • Trzeba sie umieć ustawić.

        • 9 10

    • Najlepsi kucharze to kucharze.

      A nie artyści-malarze :)

      • 12 1

  • Świeże ryby

    Rybak musi je złowić a to nie takie łatwe. Muszą trafić do restauracji i tam czekać na klienta. Wszystko w jeden dzień, jak ryba nie znajdzie klienta to do śmietnika. Dodać trzeba że nie łatwo złowić dana rybę na którą klient ma tego dnia ochotę. Tak oczywiście powinno być a jak jest to wszyscy wiedzą. Dlatego radzę wybierać restauracje gdzie dają mrożoną dobra rybę . W smaku nie poczujecie różnicy a macie pewność świeżości i tego że się nie zatrujecie.
    Ps.
    W Azji można zjeść świeżą rybę która pływa w akwarium, trochę lepsza metodą ale woda w akwarium i ryba tam pływająca przez tydzień to nic dobrego.

    • 11 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane