- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Magda Gessler otwiera rybną restaurację w Gdyni
Restauracja Porto Santo by Magda Gessler znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 . Wcześniej lokal zajmowała restauracja Open Kitchen.
Informacja o tym, że restauratorka i telewizyjna celebrytka Magda Gessler otwiera restaurację w Gdyni, pojawiła się w mediach z początkiem kwietnia. Nikt jednak nie wiedział, w którym miejscu gospodyni "Kuchennych Rewolucji" planuje otworzyć lokal - wspominano wyłącznie o Kamiennej Górze.
Jak ustaliliśmy w dwóch niezależnych źródłach związanych z kompleksem mieszkalno-usługowym Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 Porto Santo by Magda Gessler - bo tak będzie nazywać się lokal - ma być zlokalizowany na parterze budynku. Bywalcy gdyńskich restauracji dobrze znają tę lokalizację - wcześniej działał tutaj lokal Open Kitchen, a po sąsiedzku z powodzeniem funkcjonują Marmolada Chleb i Kawa oraz Falla.
Obecnie w lokalu trwają prace wykończeniowe, a przez okna można zobaczyć pierwsze elementy wystroju - m.in. wiszące w wielu miejscach srebrne ozdoby w kształcie ryb i owoców morza. Nie powinno to dziwić, bo Gessler w przesłanym do agencji informacyjnej Newseria Lifestyle tłumaczyła, że Porto Santo będzie restauracją rybną, dla której inspiracją były lokale rybne z Hiszpanii czy Portugalii.
- Będzie to typowa rybna restauracja, taka jakiej w Polsce jeszcze nie było, gdzie ryby będą leżeć na lodzie - będzie można je wybrać, zważyć, każdy będzie wiedział, czy to jest ta ryba, a nie przyniesiona z zaplecza - mówiła restauratorka.
Nie wiadomo, czy zapowiadany na koniec kwietnia termin otwarcia lokalu zostanie utrzymany. Udało nam się natomiast ustalić, że szefem kuchni Porto Santo będzie Bartosz Rozbiegała, który przez kilka lat kierował kuchnią w restauracji Hotelu Kozi Gród w Pomlewie pod Gdańskiem. Obecnie kompletuje załogę do Porto Santo.
Miejsca
Opinie (235) ponad 50 zablokowanych
-
2018-04-25 11:23
wiola
Bartek = b.dobry szef = dobre jedzenie.
- 15 3
-
2018-04-25 11:18
i teraz wszystko jasne.... (2)
to przez restaurację Gesslerowej kazali się wynieść Barowi Pomorza z nabrzeża...
a taka dobra rybka z kutra była...- 36 9
-
2018-04-25 11:19
konkurencja drży i trolluje:) (1)
- 4 7
-
2018-04-25 11:22
nie jestem konkurencją :)
nie ta branża :D
- 4 3
-
2018-04-25 11:21
A sama siebie będzie opiurkowywac i rzucać w siebie talerzamy?
- 20 5
-
2018-04-25 11:17
Super :)
- 18 12
-
2018-04-25 11:17
Czy będzie program kuchenne rewolucje z tej restauracji?
- 24 6
-
2018-04-25 11:12
Hit dnia
Dziękuję za informację, już wiem co mam omijać szerokim łukiem
- 27 23
-
2018-04-25 11:10
Wreszcie
Trzeba będzie odwiedzić.
- 20 17
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.