- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Magda Gessler otwiera rybną restaurację w Gdyni
Restauracja Porto Santo by Magda Gessler znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 . Wcześniej lokal zajmowała restauracja Open Kitchen.
Informacja o tym, że restauratorka i telewizyjna celebrytka Magda Gessler otwiera restaurację w Gdyni, pojawiła się w mediach z początkiem kwietnia. Nikt jednak nie wiedział, w którym miejscu gospodyni "Kuchennych Rewolucji" planuje otworzyć lokal - wspominano wyłącznie o Kamiennej Górze.
Jak ustaliliśmy w dwóch niezależnych źródłach związanych z kompleksem mieszkalno-usługowym Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 Porto Santo by Magda Gessler - bo tak będzie nazywać się lokal - ma być zlokalizowany na parterze budynku. Bywalcy gdyńskich restauracji dobrze znają tę lokalizację - wcześniej działał tutaj lokal Open Kitchen, a po sąsiedzku z powodzeniem funkcjonują Marmolada Chleb i Kawa oraz Falla.
Obecnie w lokalu trwają prace wykończeniowe, a przez okna można zobaczyć pierwsze elementy wystroju - m.in. wiszące w wielu miejscach srebrne ozdoby w kształcie ryb i owoców morza. Nie powinno to dziwić, bo Gessler w przesłanym do agencji informacyjnej Newseria Lifestyle tłumaczyła, że Porto Santo będzie restauracją rybną, dla której inspiracją były lokale rybne z Hiszpanii czy Portugalii.
- Będzie to typowa rybna restauracja, taka jakiej w Polsce jeszcze nie było, gdzie ryby będą leżeć na lodzie - będzie można je wybrać, zważyć, każdy będzie wiedział, czy to jest ta ryba, a nie przyniesiona z zaplecza - mówiła restauratorka.
Nie wiadomo, czy zapowiadany na koniec kwietnia termin otwarcia lokalu zostanie utrzymany. Udało nam się natomiast ustalić, że szefem kuchni Porto Santo będzie Bartosz Rozbiegała, który przez kilka lat kierował kuchnią w restauracji Hotelu Kozi Gród w Pomlewie pod Gdańskiem. Obecnie kompletuje załogę do Porto Santo.
Miejsca
Opinie (235) ponad 50 zablokowanych
-
2018-04-26 13:28
Rozumiem, że ten fartuszek to tylko ozdoba? Z kudłami i pierścieniami na łapach do robienia jedzenia? Może chociaż ręce myje...
- 11 4
-
2018-04-26 13:26
Ostrzeżenie dla Gdyni
Naczelna kucharka kraju z wizytą nie tylko gospodarską.Trzeba wiać!Ratunkuuuuu!
- 6 5
-
2018-04-26 12:05
Pani rzydowka (2)
.. ... Za samo nazwisko nie podoba mi sie ze bedzie w gdyni w miescie z morza. Nie wspominajac juz o charakterze..
- 2 7
-
2018-04-26 13:06
Kogo obchodzi twoja obstrukcja intelektualna?
- 5 2
-
2018-04-26 13:04
a co to rzydowka?
- 6 0
-
2018-04-25 11:18
Rybaczówki z Oliwy nie przebije (1)
- a nawet Smakosza z Waryńskiego... Wczoraj jadłem dorsza...Przepyszny.
Uważajcie na rybki w barach "mlecznych", z reguły nic nie ma mięsa między jedną a drugą skórą.- 25 4
-
2018-04-26 12:08
I po reklamie
- 2 0
-
2018-04-26 11:34
fryzura
Powinna mieć zakaz wstępu do kuchni z rozpuszczonymi włosami.
- 9 3
-
2018-04-26 11:33
Jeśli jedynym wyróżnikiem będzie to, że "klient będzie widział, że nie jest oszukiwany",
to zdecydowanie za mało. Na reklamowaniu braku zaufania w branży restauracyjnej daleko się nie zajedzie.
Niestety, wysokich cen "za jakość" raczej sobie nie zaśpiewają, bo choć Trójmiasto to nie Poznań, to i tutaj każdy dutki liczy. Parę świetnych restauracji (np. "Althaus" przy Świętojańskiej) się na tym przejechało.
BTW, to jest spory kawałek od Bulwaru i jeśli nie będzie z niego prawidłowych drogowskazów (z Bulwaru i z Kamiennej Góry), większość turystów nie będzie nawet wiedziała o tym, że istnieje w Gdyni takie "geslerowe cudo".- 1 1
-
2018-04-25 12:22
Ryby wyłożone na lodzie.. (1)
W Portugalii czy Hiszpanii może tak gdyż tam się dużo łowi, dziesiątki małych rodzinnych kutrów wypływa co noc i rano to trafia na lód do tutejszych restauracji.
U nas na chłodnym Bałtykiem takie rybołóstwo nie istnieje. Ryby - zmrożone w blokach - kupuje się w MAKRO czy SELGROSIE. Taka zmrożona rybka nie nadaje się do wykładania na lodzie.- 33 1
-
2018-04-26 10:42
bzdura do kwadratu
- 1 2
-
2018-04-25 11:45
Ona myśli, że my tu wszyscy codziennie ryby jemy. (2)
Jak ma rewolucję na Pomorzu, to zawsze robi z tego restaurację rybną.
- 35 6
-
2018-04-26 10:36
Bo tu wbrew pozorom nie ma miejsca gdzie świeża rybę mozna zjeść
- 2 2
-
2018-04-25 13:09
Rybka jest prosto z kutra od rybaka
No i codziennie chodzimy na plażę
- 5 0
-
2018-04-25 11:11
"Będzie to typowa rybna restauracja, jakiej w polsce jeszcze nie było" (1)
Co?xD
- 50 2
-
2018-04-26 10:35
W Gdyni raczej ryby w tzw restauracjach nie jadam.
Jest kolka miesc, mało restauracyjnych gdzie widm, ze zjem świeża rybę. Nie ma takiego miejsca w Gdyni.
- 1 0
-
2018-04-26 10:28
Wybór ryby
"Będzie to typowa rybna restauracja, taka jakiej w Polsce jeszcze nie było, gdzie ryby będą leżeć na lodzie - będzie można je wybrać, zważyć, każdy będzie wiedział, czy to jest ta ryba, a nie przyniesiona z zaplecza - mówiła restauratorka" Taka restauracja istnieje na Kaszubach, gdzie klient sam wybiera rybę nazywa się Rybaczówka w Ostrzycach
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.